I år blev det pak choi, rädisor och vintersallat, men jag skulle också kunnat så tat soi, spenat, bönskott, babyleaves av olika slag.
Jag sår i brödbackar av plast, klädda med ett par tidningar så att jorden inte rinner ut. Backarna behöver ha ett djup på 15-20 cm, beroende på vad man sår. Det är en stor fördel att först kunna ha dem utomhus och sen flytta in dem frostfritt när den riktiga kylan kommer. Här står de på en upp-och -nervänd odlingsbänk. När det blir minus i växthuset lägger jag helt enkelt dubbel odlingsväv över och bygger ett tält på klassiskt barnkojevis. Det är ändå enkelt att komma åt och vattna ibland. Pak choi växer nästa hela vintern och kan bli ganska törstig, medan vintersallat möglar om den blir för blöt.
Vintersallaten har bildat rosetter i storlek som de man köper i butik under namnet Mache. De kommer inte att växa så mycket mer. Jag har sått tätt och skördegallrar efter hand. Detta är en av mina favoritsallater med sin fräscha citrussmak.
När pak choien är fullvuxen får det bara plats sex plantor i backen. De kriskpiga stjälkarna är så goda att woka på, bladen är fräsha och som små är de goda i salladen. Nu gallrar jag runt de plantor som ska få växa till sig och stå kvar.
Det går inte åt alls så mycket grönt nu som på sommaren och det här kommer att räcka till januari, februari. Där kan det bli ett glapp innan varmbänken börjar leverera i slutet av mars, men då groddar jag på fönsterhyllan och får lite omväxling på köpet.
Det finns också en hel del grönt kvar utomhus som mangold, rödnervig trädgårdssyra, sandsenap och nyzeeländsk spenat. Dessutom använder jag rädisblasten från en av backarna som sallat. Det går bra att norpa ett blad här och var.
Allt gott
Så smart att bygga en koja till plantorna.
SvaraRaderaFräscht på sista bilden.
Kram
Jag tappar hakan av synen av dina odlingar, så friska fräscha småplantor i snygga rader och tråg.
SvaraRaderaSer hur gott ut som helst på sista bilden.
Kram Maria
Höstsådd passar mig bättre, sommartid är jag inte hemma så mycket som behövs för skötseln. Men höst och vinter vill jag gärna pyssla med odling och har planer att börja nästa år. Så jag är så tacksam för all information du ger!
SvaraRaderaKram Eva
Inte dåligt så här års.Blir de inte beska i smaken heller?
SvaraRaderaTrevlig helg Luna
Nej
RaderaFantastiskt att det går att odla så här års. Gillar att du bygger en koja till växterna, men blir det inte för mörkt? Har du ljusrör i taket i växthuset på dagarna?
SvaraRaderaDet blir mörkt, men eftersom temperaturen samtidigt ligger nära nollan i november-januari, stannar plantorna upp, slutar växa och det är som att ha dem i kylen på rot, fast de håller sig fräschare.
Radera/Anette
Blir lika imponerad varje gång jag läser om dina sådder. Fascineras över att det fungerar. När jag har ett större växthus, skall jag prova.
SvaraRaderaTrevlig helg /Marika
Kom igång sen med min "vintersådd" i år - får skylla på valpbestyr. Men nu står pytteplantorna i orangeriets ca 12 grader med växtbelysning 12 timmar om dygnet så jag hoppas att de växer till sig så jag kan sätta ut dem i växthusbädden innan det blir minusgrader för gott. I vintras hade vi sallad och lite pak choi fram till april:-)
SvaraRaderaKram
Du kan verkligen dina grejer. Hade önskat att jag hade klarat det som du. Ser gott ut. Ha en härlig helg. Kram Pernilla
SvaraRaderaSer så gott ut! :) Orkar själv inte riktigt med odling så här års, nu vill jag kura inomhus och läsa böcker.
SvaraRaderaKram Kristina
D testade pak choi den gångna säsongen och den växte som tusan. Det blev till slut för mycket pak choi för mig så den avstår jag gärna i fortsättningen.
SvaraRaderaJag beundrar dig och all din energi....men så gott att äta det man odlar själv.
SvaraRaderaÖnskar dig en fin vecka!
Kram!
Jag skördade augusti-sådd spenat i dag. Härlig känsla! Vintersallaten får stå kvar. Även om det är friland, men med lock, så hoppas jag att jag kan skörda ett bra tag till. Om inte annat så ska jag se hur länge jag kan hålla på.
SvaraRaderaKram
Ååå så grönt och skönt att titta in till dig, man blir verkligen sugen på sallad. Krispiga fina blad. Fantastiskt att det orkar växa fortfarande, men nu blir det allt kyligare, även om solen var framme en stund idag. Ha det gott och njut av dina fina skördar. Kram
SvaraRaderaÅh vilken ljuvlig salladsskatt du har! Så fräscht!!
SvaraRaderaVintersalladen är en favorit!
Det där salladsfatet med olika blad var helt fantastiskt!
Kram Jenny