Förra året testade jag vintertomaten Principe Borghese och blev inte särskilt imponerad, men den fick en chans till i år, mest för sin roliga form med spetsen (il pizzo) och nu har jag fattat grejen!
Plantorna blir höga och ger ganska många medelstora röda tomater i mitten till slutet av säsongen. Det är just det som är lite av problemet. Likt ett vinteräpple som ser rött och gott ut på hösten smakar de inget vidare innan det fått ligga till sig. Jag lät mig luras av den röda färgen och åt tomaterna innan de var mogna helt enkelt.
I år har jag istället hängt upp dem fast de såg mogna ut och nu har de hängt cirka två månader. Plötsligt är smaken mer än godkänd, söt, saftig, mumsig!
I Italien kallas de Piennolotomater efter piennolo som betyder klase. Man hänger upp dem i snygga klasar för att använda de månader det inte finns plantor att skörda från. Mina har ju en del ytterligare att önska vad det gäller upphängning, men till nästa år ska det bli snygga täta klasar.
Den gula är också en Piennolotomat vid namn Vesuvio Giallo. Mycket god, men jag kan inte låta bli att undra lite hur de som växer på vulkanen Vesuvius sluttningar smakar eftersom jorden och vattningen påverkar smaken.
Generellt har det varit mer mögelproblem än vanligt både i växthus och ute, förmodligen beroende på den fuktiga och ganska svala sommaren. Även vintertomaterna drabbades, vilket gör att en del tomater trillar av fortare än de borde. Hoppas ändå ha några kvar till jul för jag har egentligen inte börjat äta av Piennolotomaterna ännu. Det finns nämligen ett trevligt litet lager av sommartomater som mognar så stilla på ett fat i växthuset, Chilega som fortfarande mognar på plantorna och Tiny Tim som fått flytta in på fönsterkarmen. Än så länge har det varit plusgrader i växthuset, men när det blir kallare får vintertomaterna flytta in i en sval garderob.
Allt gott
Du har säkert tomater kvar till jul. Det ser ut att vara många, små fina tomater på dina vintertomater.
SvaraRaderaRoligt att du lyckades bättre med odlingen av den sorten i år.
Kram och Trevlig Helg!
Aha - det var nyttig läsning. Har odlat den kära Principe och inte heller varit så imponerad. Tänk så skönt att kunna lära nytt. Sen har jag läst att Svea ska vara en framröstad tomatsort, hur var det nu? Sveriges bästa??!? Nåt åt det hållet...
SvaraRaderaMina tomater växer ute mot en varm vägg och där drog möglet in tidigt i september. Förstörde mängder av omogna tomater. Tur att jag aldrig vet i förväg hur säsongen kommer bli. I så fall hade jag nog gett upp efter den här sommaren.
Ha en fin allhelgonahelg! Kram, Carina
Åhh så glad jag blev av din bild:) Tomater i november! Ja det blev inte många i år, mögel och för lite sol som du säger...
SvaraRaderaBra tips du ger och jag ska genast skriva ner de namnen.
Önskar dig en härlig helg nu!
Kram Titti
Du är verkligen expert på att förlänga odlingssäsongen åt båda håll. Odlade Piennolo förra året men lät dem nog inte hänga tillräckligt länge för smaken var inget att skryta om. Men visst är det fantastiskt att det går att förvara dem på det viset, så länge.
SvaraRadera//Helene
Så färgglada och pigga bilder av tomater, nu när det mesta är så grått och trist. Och häftigt att de står sig så där länge upphängda i klasar. Här blev det också mögliga tomater och plantor mot slutet av säsongen. Men har förstått att många haft det problemet i år pga det kalla och dåliga vädret . Skön helg!
SvaraRaderaHörde en tv-kock prata om att hon hade en klase tomater hänga i köket hela vintern.
SvaraRaderaJag undrade hur det var möjligt. Nu vet jag :)
Ha det gott!
Birgitta
..och det förstår jag inte alls, den upphängningen är ju bedårande vacker. Som en färgsprakande tavla när allt annat börjar bli grått, brunt, brunt.
SvaraRaderaKram!
Såna lustiga tomater har jag aldrig sett tidigare, tack för att du visar.
SvaraRaderaKram
Tack för tomattipset! Man lär sig så länge man lever. Det röda är inte alltid moget :)
SvaraRaderaHa det gott!
Tänk, att fatta att man ska spara tomaterna i TVÅ månader efter att de "skördats". Det låter verkligen helt fantastiskt. Undrar just hur din upphängning ska bli snyggare nästa år, den där är det då inget fel på.
SvaraRaderaSedan kan jag inte låta bli att återigen fascineras av hur olika sommaren varit i olika landsdelar. Här i Stockholm var den alls inte fuktig, utan helt snustorr. Vilket påminner mig om att jag ska gå in på SMHI:s hemsida och se hur statistiken ser ut, den har jag inte läst än.
sonens tomater hänger så fint, jag har några kvar - en man sa att han hade egna tomater till mars, hängandes i köket!
SvaraRaderaInte alls omöjligt. Det finns en sort som kallas evighetstomater, men smaken är inte så rolig.
Radera/Anette
Om vintertomater kan jag "nada" så jag har en del att lära. Det är skoj. Man ska aldrig sluta lära sig saker eller undersöka/experimentera med saker & ting. Kram
SvaraRaderaAha, där lärde jag mig något nytt om tomater. Hade inte en aning om att de skulle eftermogna. Tänkte just prova vibtertomater nästa år, tur du skrev det här nu. :)
SvaraRaderaKram Kristina