Mina specialsidor

Tomatsidor

torsdag 7 december 2017

Plastbanta

Nån som försökt att klara sig utan plast en månad, en vecka eller bara en dag?

Det låter väl hur enkelt som helst, tänkte jag och lade glatt en tallrik över det som blev över från middagen, istället för att köra in skålen i en plastpåse. So far so good.

Men osten, charken och alla möjliga andra produkter jag köper är inplastade, till och med trädgårdstidningen. Det dröjde alltså inte många minuter förrän jag åter höll i en sladdrig plastförpackning.

Varför göra sån affär av lite plast? Denna fantastiska uppfinning inte minst i trädgårdssammanhang.
Det finns många som kan mycket mer om detta än jag och kan förklara kemin i detalj. Jag nöjer mig med det faktum att mjukplast avger giftiga ämnen som flyger runt i luften vi inandas, på olika sätt hamnar i naturen, haven, i fisken som vi äter. Mjukgörare s.k. ftalater frigörs när vi hanterar mjukplasten och finns i luften vi inandas. Det är nog argument för mig. Plasten växer oss över huvudena och förgiftar vår miljö. Det handlar om fertilitet och cancer.
Det är till och med så att den mesta av all plast som nånsin producerats fortfarande finns kvar enligt Naturskyddsföreningen. Plast driver runt i gigantiska klumpar i haven som öar och i vissa länder har man helt förlorat kontrollen över all kringflygande plast.

Eftersom mjukplast är i stort sett det enda som hamnar i vår soptunna efter sortering blir det väldigt markant vilka mängder det handlar om bara för vårt lilla hushåll. En hårdpackad soppåse med mjukplast i veckan. Helt galet!
Brännbart eldas upp, organiskt komposteras, glas, metall osv kör vi själva till sorteringen några gånger om året. Vi har ingen kommunal hämtning för sånt och det blir inte så mycket, men mjukplasten blir kvar.

Problemet är inte helt nytt för mig, men jag har länge dövat samvetet med att jag återanvänder alla påsar från grönsaks- och fruktdisken för snigelplockning. En del har alltså hamnat i en liten korg i hallen där jag snabbt kan rycka en påse innan jag går ut när det är snigeltider. Ute har jag ett annat och större lager för mer seriös snigelplockning. Får återkomma och förklara metoden en annan gång.

Nu har påslagret för sniglar blivit så stort att det förmodligen räcker flera år framåt. Det går inte längre att försvara fruktpåsarna. Det här är ju ett område som jag faktiskt kan påverka. Nu har jag tvättpåsar som jag tar med mig till affären och plockar i. De väger bara några gram, är lätta att tvätta och hyggligt genomskinliga så man ser innehållet. Dessa köpte jag på Lindex, men jag tror nog att de flesta butiker som säljer Bh:ar också säljer tvättpåsar. På nätet finns dessutom en rad ekobutiker som säljer särskilda nätpåsar av organiskt material. Bara att googla på.


Det känns helt enkelt bra i magtrakten att ha taget ett steg längre mot ett hållbart liv. Många bäckar små...  En så enkel åtgärd och ändå var det så svårt att få ändan ur vagnen.

Däremot har det varit mycket lättare att byta ut plastkassarna mot pappers vid veckohandlingen. Tror till och med att jag låg lite före utvecklingen där, eftersom man för 10-15 år sen hävdade att det inte var nån miljövinst med att använda papperskassar. Räkneexemplet byggde på att man tog en ny kasse varje gång, men jag återanvänder samma tre papperskassar tre, fyra månader och sen slutar de som påsar för brännbart. Ska jag bara ha ett par grejer finns det alltid tygkasse till hands.

Hårdplasten är inte en riktigt lika stor miljöbov eftersom den återanvänds igen och igen. Att byta ut dem rakt av är ett miljöslöseri i sig, men jag köper inte slentrianmässigt nya hårdplastprodukter. Många gånger finns det andra material eller metoder som är både snyggare, mer funktionella och miljövänligare. I trädgårdssammanhang förekommer det en hel del hårdplast när man sysslar med plantor och uppdrivning, men jag jobbar på att minska även där. Får återkomma till det i annat inlägg.



Förväntade mig en del lyfta ögonbryn, kanske nån spontan kommentar eller liten diskussion över fruktdisken när jag började med tvättpåsarna, men hittills bara en kassör som inte kände igen förpackningen följt av en positiv kommentar i kön. Att plastbanta känns jättebra och jag diskuterar gärna.











20 kommentarer:

  1. Bra inlägg Anette och plastbanta är ett nyord för mig! Jag har också försökt minska plastanvändningen under många år men det är inte enkelt, plast finns överallt. Jag har några gamla fleecejackor, jo de är gjorda av plast och släpper ifrån sig små plastpartiklar när de tvättas som går rakt ut i naturen. De tvättas sällan men det är praktiska kläder i trädgården, jag kommer aldrig mer att köpa fleecekläder. Jag tror att en del handdukar också tillverkas av fleece, helt galet.

    När plasten går in i näringskedjan, när den äts av fiskar, fåglar och däggdjur där vi människor är toppkonsumenter i en lång näringskedja innebär det att allt som lagrats av plaster hamnar i våra kroppar till slut.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Tänkvärt! Det är en imponerande insats du gör. Vi försöker oxå hitta vägar att plastbanta ( bra benämning förresten ), men lätt är det inte. Allra helst när jag läser kommentaren från Gunilla då jag blir varse att plast oxå finns där jag inte har en susning om det. Att börja med plastpåsar och plastkassar är ändå ett steg i rätt riktning.

    SvaraRadera
  3. Har funderat en hel del... Nu har jag haft möjlighet att handla i saluhall och på torget och där är det mer undantag att man använder plast. Och det går att be om att få slippa. Sen återvann jag all plast som kom från andra ställen. Men den riktiga utmaningen är att få till butiker som säljer ännu mer saker i lösvikt. OCH sen om man ska ta bort all plast behöver man göra tandkräm osv själv. Såg eller läste om en tysk kvinna som valt bort all, verkligen all plast men det är en tuff utmaning. Men konstfibermaterial i kläder väljer jag bort.

    Så summa summarum är det en utmaning att plastbanta...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tandkräm ser jag inte som nåt problem. Det finns andra alternativ som tex bikarbonat.
      Kram
      /Anette

      Radera
  4. Att plastbanta är självklart och det har jag gjort under en längre tid. Enda plasten jag bär hem är mjukplasten om matvaror och krukorna växterna stå i. Det är inte lätt att undvika plast men gör vi alla så gott vi kan blir det nog ändring om än i långsam takt. Du har gjort ett bra och viktigt inlägg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Ja det är helt sjukt så mycket mjukplast det blir i hushållen! Försöker sortera så mycket som möjligt. Blir irriterad över all onödigt förpackande varor i butiken. Vilket jätte bra tips med tvätt påsen!!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  6. Bra där att ha med egna påsar till frukten. Min utmaning är att sluta med plastfolie, varukassar i plast skippade jag för längesen utan problem.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Håller med om att det är ett stort problem och bekymmer med all plast. Men jag tycker mig har märkt en stor skillnad sedan butikerna verkligen "frågar på riktigt" om man behöver en (plast)påse. Och jag ser betydligt fler tygkassar som bärs runt på stan.
    Men man kan lämna mjukplasten i återvinningen, åtminstone här. Du skriver att du slänger den i soptunnan. Jo jag slänger också den kladdiga mjukplasten i soptunnan men förpackningsplast lägger jag i återvinningen. Kanske var så du menade.
    //Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mig veterligen har vi i vår kommun bara återvinning av större hårdplastförpackningar övrigt går i vanliga soporna, men rätta mig gärna om jag har fel.
      /Anette

      Radera
    2. Jag var tvungen att kolla upp det igen nu. Men här slänger vi hård- och mjukplast i samma återvinningskärl. http://goteborg.se/wps/portal/start/avfall-och-atervinning/sortera-avfall-hushallet/forpackningsinsamling/plastforpackningar/!ut/p/z1/hU7BDoIwFPsarntvThC8zQNGIIKJBtzFgJlAAoyMKYlf7zyaaGxPTdu0IKAAMZSPti5Nq4ays_osvEtGo4O_oRzTbRDi7hhn4T5O0lPKIP8XENbGH-AIEYi26sl87QkSl60s0V-yBQ1c6r3n-VAxvwah5U1qqcld21eNMeO0dtDBeZ5JrVTdSTJJB781GjUZKD6CMPbFM5E5fwF5Clli/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/
      Helene

      Radera
  8. Jeg er veldig enig med deg. Det blir brukt altfor mye plast. Vi har innsamling hver tredje uke gjennom henting av søppel,og det er utrolig mye. Det er en full søppelsekk hver gang. Jeg bruker sydde nett isteden for plastposer når jeg handler i butikken, men det er jo ikke mye hjelp i for i butikken finnes det ikke papirposer til å ha grønnsakene i...
    Det må bli mer miljøvennelig, ja...

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Visst vore papperspåsar till grönsaker och frukt ett steg framåt. Hur svårt kan det vara?
      /Anette

      Radera
  9. Ja visst är det trist med alla berg av plastpåsar vi får hemma från frukt och grönt i butiken. Det går en del på kolonin nu när vi bara är där över dagen och måste ta hem soporna varje gång. Jag gillar våra kompostpåsar de är i papper. till pålägg har jag alltid en burk och inte så mycket plast osten får en glashuva och jag försöker att inte använda så mycket en engångsmaterial. Det är inte alltid så lätt men har man börjat så ger det ena det andra och till slut kan man känna sig lite duktig av det. Har haft tygkasse länge när jag handlar eller Dramaten när jag bor i lägenheten. Det är viktigt att vi skriver och talar om sånt här hur ska det annars bli förändring.
    Ha nu en fin advent
    Kram Meta

    SvaraRadera
  10. Bra idé att bära hem frukt och grönsaker i tvättpåsar. Jag tycker att många blivit medvetna senaste tiden och har med egna påsar att bära hem varorna i. Helt utan plast blir nog svårt att leva, men när man kan välja bort - ja då är valet enkelt. Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
  11. Ja att plastbanta är nog hälsosamt. När jag handlar mat använder jag alltid korg och tygkassar, men de tunna fruktpåsarna dom följer ju nog med hem. I vanliga butiker
    ger man inte längre här plastpåse automatisk vid kassan,utan att bli tillfrågad om man ska ha ,dessutom kostar de. I trädgården har jag inte heller problem med att hålla bort plast, för jag föredrar trä, zink och plåt. Men nog finns det många andra ställen där jag ska försöka skärpa mig. Bra tankeställare! Ha det fint!

    SvaraRadera
  12. Sen vi började sortera bort plast från soporna ser vi verkligen skillnad. Så mycket plast det är!
    Vi har kassar liggande i bilen för att ha när vi handlar men de ligger oftast kvar där när vi kommer till kassan...
    Det tar ett tag att få in nya vanor.
    Men kan man välja något annat än plast till sop-påsar? Det får ju inte läcka ut i soptunnan.
    Det var roligt att höra att du saknat mig lite.

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  13. Vi på Mårda vill hitta alternativa lösningar till plast. Därrför har vi skapat vår egen hållbara livsmedelsförvaring. Våra produkter är gjorda av återanvända bomullstextilier och bivax från lokala producenter. Av textilierna syr vi förvaringskärl för olika användningsområden. De formanpassade kärlen impregneras sedan med bivax. Resultatet blir böjbara kärl, som är utmärkta att förvara livsmedel i.
    https://mardashop.se/

    OBS Detta är inte mitt företag utan en fin produkt som jag vill framhålla. Mindre plast för alla!

    SvaraRadera
  14. Ja, man inser ju snabbt hur inplastade vi är i vårt samhälle när man börjar plastbanta. Plast är ju lätt, formbart, finns i alla färger etc etc etc. Egentligen är det inte så svårt att förstå att plasten har vunnit en så enorm mark. Vi måste ändra på det! Just nu letar jag köksredskap med träskaft isf plast. Inte lätt. Loppisar kan vara bra.
    GOD JUL och GOTT NYTT (plastfriare) ÅR önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  15. Hej Anette!
    Brukar läsa din blogg och följa dig på sociala medier men sällan kommemterat. Men nu kunde jag inte hålla mig 😉 Bor inte du, liksom jag, i Alvesta Kommun? Jag har i många år lämnat in alla plastförpackningar, både hårda och mjuka, på återvinningsstationen eller om vi ändå ska slänga mer och större så har åkt till återvinningscentralen så slänger vi det där.
    Så återvinn plasten! Det dövar samvetet än mer på den där plasten man ännu inte har kommit runt att "behöva" använda sig av 😉

    SvaraRadera