Mina specialsidor

Tomatsidor

lördag 26 oktober 2019

Ätliga trädgården från ovan

Om ni undrar över rubriken så kommer bloggen att byta namn så småningom just till Ätliga trädgården som den redan heter på Instagram sen några år tillbaka. Jag är bara lite seg med att komma till skott.

Så här ser Benestad ut där jag bor och min plätt ligger lite ensam mitt i bild vid vägen ner mot sjön. Vi bor mitt emellan byns två fortfarande aktiva jordbruk, så på somrarna är det ungdjur, kvigor, sinekor och damer som ska kalva i hagarna närmast huset. Det finns förstås gott om hästar i byn också. Roligt med liv och rörelse. Till sjön är det ett par hundra meter, men båten har vi i grannbyn i mannens föräldrahem som han skämtsamt började kalla Södra filialen när en del maskiner flyttades till det renoverade svinhuset. Redan innan fanns en filial norrut i byn. När jag tog över svärmors trädgårdsland blev det också Södra filialen, men som sagt är det i nästa by.


Odlingarna har vuxit lite varje år. Den rektangulära platsen med lådorna är det ursprungliga trädgårdslandet från 1950-talet som vi renoverade för drygt tio år sen när sniglarna kom, grävde ur, tömde på armtjocka rötter från skogsbrynet som var ännu närmare inpå förr, snigelsäkrade och byggde lådor med djupbäddar.

Där den gröna rundeln är, hade förre husägaren potatisland, men numera odlas de på Södra filialen så de inte smittar tomaterna med mögel och annat. 
Mellan klockan ett och två vid rundeln har jag fem pallkragar som fungerar som cutting garden.
Ovanför pallkragarna vid staketet är den varmaste och mest skyddade platsen i trädgården, men också den torraste. Här försöker jag få ett aprikosträd och ett vitt björnbär att rota sig, men en del andra flerårig ätliga växter trivs redan bra som svartrot och rödnervig ängssyra.
Det ätliga skogsbrynet fortsätter bakom växthuset, i norr med lågt Ph och mycket torv sen lite mer sand och högre Ph ju mer söderut man kommer. Sparrishäcken får till exempel extra tillskott varje år. Vill du veta vad som odlas i skogsbrynet finns det tidigare inlägg om det. Skriv ätliga skogsbrynet i sökrutan som kommer det upp en lista med växter. 

Vilket jobb att hålla allt så här ogräsfritt kommenterade någon när jag visade baksidan av växthuset, men sanningen är att jag knappt rensar nåt alls. Det sköter hönsen som älskar att sprätta runt i all marktäckning som tillförs. Det vi får göra är att flytta tillbaka jorden så inte växthuset begravs.

Längst i söder lyser flisgångarna gula i det nyanlagda området som går under arbetsnamnet Mannes. Här hade vi frilandskomposterna för tjugo år sen vilket innebär kirskål, sly och hallonsnår. Allt som tillkommit runt växthuset de senaste fem åren, alltså ett par hundra kvadratmeter har fått en kvävande täckning av tjocka lager tidningar och en del wellpapp på raksträckorna innan vi lagt på 20-40 cm organiskt att växa i. Det funkar bra, men stor noggrannhet krävs med överlappningarna. Jag kommer att göra ett särskilt inlägg om Mannes och hur vi brukar gå tillväga längre fram i höst.


Egentligen skulle jag kunna berätta hur mycket som helst om den här bilden, som att det pågår plantering av vita narcisser i vänster nederkant. Det är förpackningarna som ser ut som vita pluttar på gräsmattan. Den blå pricken i höger överkant är en bikupa som tillkommit i sommar. Vi har inte själva tänkt att ägna oss så mycket åt biodling även om det verkar väldigt intressant, men är glad för att få vara värd åt samhället. Konstaterar också att det är mycket småpryttlar kvar att ta in. 

Till vänster utanför bild kommer fruktträdgården, mer traditionella rabatter, men mer och mer ätligt smyger sig in där också.




Och så måste jag ju visa en självsådd backsippa som blivit lite vill och blommar redan nu. Älskar backsippor, så det får gärna dyka upp fler.


Länksamlingen TrädgårdsFägring








16 kommentarer:

  1. Så fantastiskt roligt att se Anette! Det blir ju ett helt annat perspektiv och så lättare att se och beskriva från ovan. Jag har ju alltid varit imponerad av din ätliga trädgård och kommer att med glädje fortsätta följa den och hämta inspiration. Roligt med namnen södra och norra filialen. Och framför allt, praktiskt med att kunna ha potatisen så långt från tomaterna.

    Önskar dig en fin helg!
    Anita

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder från ovan! Jag känner igen mig och minns med glädje vårt besök hos er!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Så roligt att få en flygbild från er trädgård...nu undrar man ju vem som fotat.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Fint du bor och nära till en sjö, eller är det en å?
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Så otroligt fint du/ni bor :) Vilken idyll...
    Kul att se allt från ovan också!
    Höstkram från Titti

    SvaraRadera
  6. Vilken fin översiktsbild och vilken ordning och reda =) Supersnyggt och jag vet att det ligger mycket mycket arbete bakom men har man intresse så ser man det inte bara som jobb. Du jag önskar dig en fin söndag här häller regnet ner. Kram

    SvaraRadera
  7. Hej Anette!
    Så trevligt att se en översiktsbild, över trädgården. Det ser så fint ut.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvaraRadera
  8. Spennende å se hele anlegget fra luften!
    Ha det fint :)

    SvaraRadera
  9. Mannes, tyckte väl det var ett område jag inte sett förut. Ser spännande ut och överhuvudtaget väldigt fint med en överblicksbild. Då får jag ge mig till tåls och läsa mer om Mannes senare.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Så intressant att få en översiktsbild på trädgården och så bra hjälp du har av dina höns som plockar bort ogräs det är säkert en delikatess för dem.Underbart med en självsådd Sippa.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  11. Så fantastiskt att se hela trädgården, hus och omgivningar. Jag kan ju säga att jag har undrat ……? vad fint att se vattnet och att n i har det så nära. Ja, ni bor fint.

    SvaraRadera
  12. Hej Anette!

    Så vackert och med vatten inom promenadavstånd. Jag har inga höns men plockar sällan ogräs ändå, ett gott underarbete minskar rensandet betydligt. Det stora och tunga arbetet är ju att få till stånd alla planteringar, gångar som binder ihop det hela och att skapa en struktur som man är nöjd med. Det ser jättefint ut så där från ovan och jag vet vilket arbete som är nedlagt, jag är säker på att ni är nöjda med allt ni åstadkommit.

    Kram!

    SvaraRadera
  13. Åh jag håller med om att det finns massor att säga för att inte tala om hur mkt frågor jag får av att se dessa överskådliga bilder. Hade så gärna trampat runt hos dig och hör dig i detalj gå igenom bit för bit, vad som har varit, vad som är och vad som ska bli. Älskar formerna och variationerna av högt och lågt både med staket, träd etc. Blir pepp på att gå vidare med våra egna planer. Mvh Eva-Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, E-M och så roligt att du lämnar kommentar! Hoppas du kan slita dig från dina egna odlingar och roliga projekt vid tillfälle så vi kan nörda ner oss ordentligt i det ena och det andra. Roligt att kunna inspirera.
      /Anette

      Radera
  14. Vi är en finansiell institution, vi lånar ut till individer och företag i ekonomiska svårigheter.
    Alla individer eller företag som kan respektera våra klausuler kan kontakta oss direkt via e-post för att dra nytta av vår ekonomiska hjälp.
    Våra lånevillkor är enkla och väl definierade.
    Med betydande kapital under vårt bälte är vi bäst att hjälpa dig och hjälpa dig att lösa alla dina problem. Tidsfristerna fastställs enligt våra kunders månatliga budget för att underlätta återbetalningen.
    Om du har projekt att förverkliga eller om du är i ekonomiska svårigheter kan du kontakta oss via e-post utan ytterligare försening. Med en ränta på 3% hjälper vi individer från 20.000 till 50.000.000 KR. Och vi informerar företagen samtidigt om att kursen inte förändras.
    Kontakta oss via e-post om du behöver ett lån.

    E-post: simondurochefort@gmail.com

    SvaraRadera