Tack alla gästbloggare som tagit sig tid att pilla med recept och leta bilder mitt i juljäkten så vi kunde knyta ihop ett fantastiskt varierat och härligt julbord. Tänk om vi kunnat avnjuta allt detta på en gång IRL!
Det var en stundens ingivelse när jag drog igång kalendern. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle finnas så många sätt att kommunicera material på. Alla har löst det på sitt sätt och det har fungerat i slutänden. Nånstans på vägen blev det störningar i utseendet av sidan om man tittar på storskärm och rubrikerna, samt en del annan text blev lysande ultramarinblå. Beklagar att jag inte kunnat lösa detta. Det beror inte på inställningarna.
Hoppas ni blivit inspirerade, hittat nya konton att följa och kanske nån ny favoriträtt.
Jag avslutar med en av mina vinterfavoriter som är jordärtskockor i senapsås. I år har jag lagt till lite baconströssel inspirerad av Agneta i lucka 6, som har bacon på lutfisken. Här går det fortfarande bra att gräva upp jordärtskockor även om de inte nått sin fulla storlek. Har ni strävsolros fungerar de knölarna minst lika bra och är lättare att skala när man har bråttom.
Jordärtskockor med senapssås
4 portioner
20
jordärtskockor
Senapssås
1
msk rapsolja
2
msk majsmjöl
3
dl mjölk/grädde som samvetet bjuder
2
msk sötstark senap
en
gnutta riven muskot
1-1
1/2 tsk salt beroende på sort
några
drag på pepparkvarnen
1 pkt bacon
Koka
jordärtskockorna i lättsaltat vatten och skala dem. Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla för ena sekunden är de hårda, nästa överkokta.
Tärna och stek baconen knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Tärna och stek baconen knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Häll
oljan i en gryta. Blanda 1 dl mjök/grädde och majsmjölet. Koka upp i
grytan och späd med resten av mjölken till bra konsistens.
Tillsätt senap, muskot och smaka av med salt och peppar. Lägg i de
skalade jordärtskockorna.
Servera som vegetarisk rätt eller toppa med baconströsslet. Rödkål, brunkål, sallad, korv, skinka, köttbullar, skinka och ägg passar till.
Jordärtskockor innehåller kolhydraten inulin som räknas som kostfiber, är bra mat för de nyttiga tarmbakterierna och kan köpas som kosttillskott, men samtidigt kan det vara gasbildande. Inget farligt, helt naturligt, men kan vara bra att veta om.
Sista paprikaskörden i höstas och en liten tomat |
Jag kan också förbereda er på att bloggen är under omarbetning och snart kommer i en snyggare och fräschare version. Samtidigt byter den namn till Ätliga trädgården, men kommer att länkas från Rost och rädisor under en övergångsperiod, så ingen ska behöva slarva bort mig.