Mina specialsidor

Tomatsidor

onsdag 6 april 2016

Vild vår på Botaniska i Göteborg

Tog oss en tur till Göteborg och Botaniska trädgården, där pågår nämligen utställningen Vild vår.
Namnet syftar på vårens lökar och deras vilda ursprung. För att riktigt hylla de vårblommande lökarna planterade man 200.000 extra lök i höstas. Det var intressant att höra hur man genomför ett sånt projekt. Tre skolklasser med trädgårdsinrikting arbetade 3 timmar var. Till sin hjälp hade man ett plogliknande verktyg som sprättade upp grässvålen och delade så att löken kunde läggas i fåran, dels ett grepliknande verktyg med ihåliga rör istället för fingrar. På så sätt kunde man göra många hål på en gång. Allt var avklarat på en dryg vecka.



-Om man vill ha vårlök som inte glesar ut efter ett par år utan sprider sig ska man satsa på porslinshyacint (Puschkinia scilloides), (Crocus tomasinus) och nunneört (Corydalis), berättar chefträdgårdsmästare Anders Stålhandske entusiastiskt för oss i lämmeltåget bakom, liksom för GT:s utsända och TV Väst.  

Fler porslinshyacinter till gräsmattan tänker jag. 

-Narcisser och tulpaner däremot ska man inte ha i gräsmattan,  fortsätter han. Det blir bara krångligt med klippningen och bladen ser fula ut. Narcissblad ska täckas av högre växter när de blommat färdigt. 
Hmm, självklart i de bästa av världar, tänker jag, men inte alltid lika lätt att få till.

-Vad hette nu krokusen ni skulle ha i gräsmattan, utbrister plötsligt Anders... Tomasinus kommer det försiktigt från lite spridda håll i skaran. 




Göteborgs botaniska trädgård har Sveriges största samling av vilda växter från hela världen. Vilda arter är lite spretigare, lite ovanligare och lite svårare att odla än våra vanliga trädgårdsväxter.




Många vårblommande lökväxter kommer ursprungligen från platser på jorden där det regnar mycket på våren och sen blir väldigt torrt och varmt en stor del av året.  Så har vi ju det inte riktigt i Sverige. Här kan det vara kyligt och framförallt regnigt på sommaren. Därför har man byggt en särskild lökträdgård under tak med öppna sidor där man planterar ut överskottet från samlingarna. 



I pärlhyacintutställningen visades ca 200 olika (Muscari) från vit till allra mörkaste blå, alla med sitt speciella särdrag. Just när jag var där skulle TV-reportern påbörja intervju med Anders och första frågan löd: Stålhandske och gröna fingrar... hur går det ihop...

Självklart blev det en del inköp också, kanske några fler än dessa... kanske ett par påsar... eller fyra...



Hundtandlilja (Erythronium dens-canis) 'Snowflake'
Vårblommande Tidlösa (Colchicum hungaricum) 'Valentine'
Guldadonis (Adonis amurensis) 'Pleniflora'


 Vild vår  27 februari - 30 april, se den! 




29 kommentarer:

  1. Låter som en toppen utflykt:) Gillar dina bilder och växter i förra inlägget oxå.
    Ha en fortsatt bra vecka!

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt studiebesök! Jag har dessvärre aldrig varit förbi Göteborgs botaniska trädgård, trots att jag har bott i Göteborg i flera år. Det var innan trädgårdsintresset slog till på allvar.
    Här hemma är jag glad över att någon en gång i tiden planterat både vårstjärna (S. forbesii) och rysk blåstjärna (S. siberica) så att gräsmattan färgas blå om våren. Lite inslag av vårlök och vitsippa och svalört (har inte bestämt mig för om den är ett besvär eller inte) Snökrokusen vill jag också gärna ha. Nu sticker här upp en och annan vårkrokus (C. vernus). Det är en fröjd att gå genom Enköpings parker om våren med all lök som sticker upp både i Skolparken och i Drömparken.

    SvaraRadera
  3. Det där är verkligen en oas för alla inte bara Göteborgare.När vi bodde där var vi alltid dit vid alla säsongerna.Lökar är underbart men ja jag säger det igen Sorken förstör så mycket av dom.Jag jobbar på det.Hundtandsliljan är ju så fin. Nu kommer det att bli fint inte bara i grönsakslanden hos dig utan lite var stans.
    Ha nu en fin mitt i veckan
    Kram Meta

    SvaraRadera
  4. Vackert! Ja, man kan ju undra hur man får ner all lök. Man borde kunna svetsa fast lite rör bitar på en kratta så det går att trampa till lite hål. Mitt svetsprojekt ligger på is. Kanske maskrosplockaren är bra? Fast det blir ju bara ett hål i taget);
    Kram

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig utflykt! Tidlösa, fast den som kommer på hösten ska jag försöka få tag i på Trädgårdsmässan i Sthlm hade jag tänkt. Då var det en lärorik resa. Idag är det vårregn ute! Ha det gott. Kram

    SvaraRadera
  6. Så intressant och vackert! Och tänk att det finns så mycket att fascineras av! Önskar att min kommun ville sätta fart på sin parkavdelning... eller tvärtom! Men som alltid när man kommer med förslag finns inga ytterligare pengar!

    Vårkramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  7. Tack för tipset. Det ska vi absolut åka på. Nunneört som sprider sig...? Den gula hade jag ett tag, men inte ens den finns kvar. Det är ju helt rätt att bladen efter narcisser står kvar länge, men vi har det också. Men man behöver ju inte gräva ner fler iallfall. / Britt

    SvaraRadera
  8. Gärna, om bara avståndet kunde vara kortare.
    Många bra tips som jag tar till mig.
    /Anette

    SvaraRadera
  9. Vårlökar är verkligen glädje! Perfekta då man kan gräva upp dem, dela och flytta precis hur man vill.
    Snödroppar saknar jag i vår trädgård så såna ska jag gräva ner till hösten.....blå pärlhyacint finns däremot i mängd. Alltid spännande att se vad som tittar upp i rabatter och gräsmatta :)
    Ha en fin dag!
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera
  10. Låter som en trevlig utflykt. Skulle gärna ha hela gräsmattan full av vårlökar. Ser härligt ut.
    Ha det fint!
    Marika

    SvaraRadera
  11. Låter härligt! Synd att vi bor så långt ifrån, hade varit trevligt med ett besök där:-)

    SvaraRadera
  12. Så härligt med alla vårlökar!!! Det konstiga är att samma sorts lökar kan sprida sig som ogräs på ett ställe, men dö ut på ett annat.....
    Kram Lena

    SvaraRadera
  13. Åh, vad längesen vi var på Botaniska. Det får bli en tur dit nån dag framöver..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  14. Jag skulle nöja mig med en skolklass i en vecka tack!! Då skulle jag få ner mycket lökar!! Bra tips angående vilken krokus man skulle ha i gräsmattan och naturligtvis har jag både narcisser och påskliljor i gräsmattan. Fina inköp!

    SvaraRadera
  15. Så vackert ,det är så där jag skulle vilja ha på våren ,kramen Nette

    SvaraRadera
  16. Botan är alltid otroligt vackert att besöka, vid denna tiden med alla lökväxter är det magiskt, att det sedan blev guidad visning av Stålhandske måste ju ha varit pricken över iet :) Förstår att det blev lökväxter med hem, det är svårt att motstå :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  17. Tack för att du visar och berättar! Hade planerat att åka dit men det blev barnbarnspass istället men Botan finns kvar så det blir en annan dag. Porslinshyacinter hade jag men de ville inte föröka sig, de tog slut. Men hundtandliljan förökar sig så sakta.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  18. Så trevligt det ser ut. Roligt att få veta var växterna kommer ifrån. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  19. Åh, så´na där "mattor" av vårblommande lökväxter är ju drömmen om himmelriket!! Jag har börjat lite försiktigt (inga 200.000 lökar alltså!) med scilla och pärlhyacint och ser fram mot "mattan" om några år. Tidlösa, nunneört och våriris kanske jag ska försöka mig på? Krokus och tulpaner är troligen inget för mig som har mitt torp i skogen INNANFÖR viltstängslet. Kram

    SvaraRadera
  20. Vilket bra jobb för en skolklass... porslinshyacint tillhör mina favoriter.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Jag har påskliljor i gräsmattan. Men å andra sidan är det inte en gräsmatta som klipps. Det är under en stor kastanj, där gräset får växa sig så högt det vill.

    Men såna där mattor av vårblommande lökväxter är verkligen en dröm att ha. Har bara kommit en liten bit på väg.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  22. Det måste ha varit en underbar dag, Göteborgs botaniska trädgård har jag drömt om att besöka men vi har alltid haft djur som vi inte kunnat lämna över natten så den resan drömmer jag fortfarande om. Just den tidiga lökblomningen med den masseffekt som de har åstadkommit är så fantastiskt vacker.

    Kram!

    SvaraRadera
  23. Jag är också en som drömmer om Göteborgs botaniska trädgård. Någon dag ska jag dit tillsammans med Uffe.
    Tack för att du tog mig med nu.
    Våren är underbar!

    SvaraRadera
  24. Vackert! ♥

    Trevlig helg!

    Kraam Therese

    SvaraRadera
  25. Åh vad jag önskar att Göteborg flyttade närmare Fagerdala! Älskar Botan!
    Porslinshyacint - hm. Sparar tipset tills det blir dags för höstplantering!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  26. Jag måste verkligen åka dit någon gång! Vilka fina växter du köpte, särskilt tidlösan ser underbar ut!

    SvaraRadera
  27. Har några porslinhyacinter som dyker upp sporadiskt i gräsmattan varje år :) De har funnits här sen tidigare...och är lika välkomna varje vår ! De är ju så söta :)
    Hoppas du har en skön helg !
    Kram Elisabeth

    SvaraRadera
  28. Får se om det hinns med i april...Härligt med vår blommande lökar i massor!
    Trevlig helg!
    Hälsn
    AnnA

    SvaraRadera