söndag 30 mars 2014

Nu är det bara att vattna och vänta...

Ampelgubbarna har vinterförvarats nerklippa, men i sina korgar i ett mörkt uthus under vintern. Inte frostfritt men temperaturen har varit jämn och det är viktigt för att inte rötterna ska ta skada. Det hade ju gått utmärkt att gräva ner dem i odlingslådorna också, men de brukar vara så fulla av kompost, höstsådder och annat så gubbarna får helt enkelt inte plats.
I januari fanns det redan små gröna blad på flera av plantorna och varje ampel fick tre snöbollar var som sakta smälte ner och började väcka dem ytterligare. Under en mulen period för några veckor sedan fick de flytta ut i växthuset, vänja sig vid ljuset och bli genomvattnade och idag tyckte jag det var dags för omplantering.

Jag brukar klä korgarna med ett lager mossa, kokosmatta eller jute hade gått lika bra, men jag tycker mossa är snyggt och det finns nära till hands. Alltså traskar jag iväg till skogen bärandes en stor brödback i plast att lägga mossjoken i och så kravlar jag uppför grusslänten, tränger mig in i slyet som har blivit kvar mellan vägen och rullstensåsen och börjar spana efter stenar med stora sjok utan invuxet gräs och skräp.
Uuuups... jag var visst inte ensam i den soliga gläntan bland stenarna. En orm ca 70-80 cm lång och tjockare än tummen, hade redan vädrat mig eftersom jag kom i vinden. Den låg som förstelnad med sinnena på helspänn. Det enda som rörde sig var tungan som hela tiden kände in mig. 
Är inte ormrädd, men närmade mig försiktigt eftersom jag tycker att man ska respektera alla djur och inte stressa upp dem i onödan, fast jag ville ju gärna ha en bild.
Såg de ljusa fläckarna på långt håll och noterade att ögonen var runda, så jag var helt säker på att det var en snok och ingen svart huggorm. Alla ormar är väl förresten fridlysta, eller?


Känner mig lite glad över att vi har snok så nära inpå för jag tror de äter mängder av sork och möss som annars skulle sätta i sig mina jordgubbar. I alla fall de som växer i landet.
Efter att jag hade fått min bild, fortsatte jag att fylla min back med mossa fast några meter längre bort. När jag tittade efter snoken fem minuter senare, hade hon tagit chansen och gömma sig. Nu ska jag inte störa henne mer på hela sommaren, för jag tror det var en hon.

Jordgubbarna blev omplanterade i jättekorgar som jag gjort av kycklingnät. Gubbar behöver mycket plats till rötterna och därför har jag gjort amplarna extra djupa. Min jordblandning består av 1/3 plantjord, 1/3 sandblandad jord från en bra-att-ha hög och 1/3 brunnen kogödsel. Sen kommer jag dessutom att gödselvattna när plantorna börjar sätta bär.

Det här är en mycket trevlig jordgubbssort som vandrat runt och funnits i släkten i minst 30 år, kanske mer. Ingen kommer ihåg vad det är för sort. Bären är medelstora och blir inte särskilt röda. Smaken är frisk och söt och bäst medan det fortfarande är en aning grönt vid flugan. Ger rikligt och är remonterande. Första skörden kommer i juni/juli och sen återkommer den med full kraft i september/oktober just som man börjat längta igen.

Kanske är det nån som känner igen och vet namnet?

Ha det fint 

34 kommentarer:

 1. Va fint med amplarna, tack för tipset. Snyggt med många!
  Usch jag är skraj för ormar, hoppas inte påmatt möta någon.
  Tror att mitt hjärta skulle stanna ;(
  Att du fick en sån bild på den, modigt :)

  Ha en mysig vecka i vårvädret! Kram :)

  SvaraRadera
 2. Häftigt att hängande jordgubbar så där. Kul tips. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Jag brukar också klä mina korgar med mossa. Tycker det är jättesnyggt. Huaa.., ormar är så otäcka, tänk att du kunde få en så klar bild när du fotade den,jag hade nog fått en suddig bild pga. darrande händer och hjärtklappning.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Så gott med jordgubbar :) Tur du såg ormen innan du stötte i den!

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att ha kvar ampelgubbarna år efter år! Häftigt att träffa på en så stor orm/snok. Här där jag bor har vi svarta huggormar, det är inget roligt när man tar fel på dem.
  Ha en fin ny vecka!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 6. Så läckra ampelgubbar. Ursnyggt. Och gott. :-)
  Tack för fina bilder!
  /E

  SvaraRadera
 7. Häftigt med hängande jordgubbar!!! Ja nu börjar det vakna till liv i naturen :) En fin dag till dig. Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Det måste jag försöka mig på med ampelgubbar. Blir bekväm plockhöjd också sen när det är dags. Kram

  SvaraRadera
 9. Vad härligt med ampelgubbar! Skulle du behöva mer hjälp mot sorkar så kan du få låna mina katter, de är specialister ;)

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 10. Så fint med ampelgubbar, har jag aldrig haft. Kanske får pröva någon gång.
  Hanna

  SvaraRadera
 11. Vilka läckra Ampelgubbar du har där..Konstigt men för mig är både snokar och ormar alltid killar :)

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 12. Det ska jag också försöka mig på. Det måste se rätt fint ut med hängande jordgubbar. Jag antar att det är en speciell sort som är för amplar.
  Häftigt med snoken. Jo de är fridlysta alla ormar i Sverige. Fast man får flytta dem, men jag skulle också behållt den. Huggorm har vi dock burit iväg.

  SvaraRadera
 13. Det kan ju vara en bra anledning till att hitta snok om de tar bort de odjuren, men annars är det inga roliga djur...ormarna (säger jag som är något rädd haha). Kram Anette

  SvaraRadera
 14. Himmel!! Jag är livrädd, scrollade snabbt som bara
  den över bilderna hit ner. Skulle jag upptäcka en sån
  här skulle jag gå in och låsa. Är imponerad över ditt
  mod.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 15. Jo man ska ha respekt för de där djuren, vi brukar också ha snokar vid vår kompost.
  Men förra sommaren hade vi en svart huggorm i trädgården, då sprang jag in och hämtade min man som fick fånga den och bära den långt bort.
  Oj vad jag blev sugen på jordgubbar nu!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 16. Åh, va härligt det ser ut med jordgubbarna och så fint
  med amplarna på rad... =) Härlig hrm snok också... he he..
  Här brukar vi springa på en och annan Huggorm... men inte än i år.
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 17. Nää vad läskigt med snokar.....men jag har inte orm fobi, hehe......här har vi fått lite kyligare väder och idag har det regnat lite.......har räfsat lite utanför loppishuset ;)))...innan regnet kom ;)....
  Kram bia

  SvaraRadera
 18. Du vårpysslar för fullt ser jag. Snoken är ju fin, men jag får rysningar när de ringlar iväg.
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 19. Jag föredrar att läsa om ormar framför att möta dem i naturen, det är knappt att jag orkar titta på bilden. Men håller med om att de behövs - nån annanstans. Kul lösning för jordgubbarna!
  Ha det bra!
  Marta

  SvaraRadera
 20. Usch, gillar inte ormar. Men amplarna ser fina ut. :-)

  SvaraRadera
 21. Så spennende med dine ampeljordbær! Det har jeg bare hatt en gang men de overlevde ikke vinteren. Den ormen er den samme som jeg har hatt her en gang. Vi kaller den for buorm. De kan bli opptil 1,20 m og jeg hater de. Jeg er så redd for orm :-(

  Ha det godt

  SvaraRadera
 22. Så fin "hon"är, snokfrun!! Är inte heller ormrädd, om jag vet om att de finns, tycker däremot inte om överraskningsmomentet när det bara prasslar till...Och jag håller med, det känns lite som om man är på besök i naturens vardagsrum när man är ute i skog och mark, vill inte heller störa mer än nödvändigt.
  Det här med jordgubbar i amplar har jag allt funderat på, men inte kommit så mycket längre. Och jag har ingen aning om vilken sort det kan vara, hade min lilla pappa levt hade han med 99% säkerhet däremot kunnat svara på det...
  Så trevligt att läsa din blogg, man får alltid lite tips och idéer om trädgård, det tackar jag extra mycket för!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 23. Vi verkar ha samma inställning till naturen! Hade aldrig kunnat ana att snoken skulle väcka så stort allmänt obehag på bloggen. Skönt att jag inte skrämde dig i alla fall!

  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 24. Jag la till din bild på mitt Pinterest-konto, men ångrade mig nästan. Ormen skrämmer mig även om den bara är på bild. Fast tipset med din fina amplar vill jag ju gärna spara så bilden blev kvar! Jag får väl kisa när jag tittar på den...

  Hur har du gjort överkanten delen av amplarna? Gör du cirkeln av en gren eller är det kraftigare ståltråd? Mossa finns det gott om i gräsmattan så jag kan nog få till några amplar...

  Kram Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajaj. Inte meningen att göra dig ledsen. Har länkat om snokbilden så den pekar på din blogg istället. Det var Bloglovin som "spökade". Tack för att du sa till. Rätt ska vara rätt!

   Radera
 25. Inte meningen att skrämma dig, förlåt!
  Kanten på mapparna är gjord av tjockare ståltråd.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska förstås stå amplarna ovan och inte mapparna. Stavningshjälpen i mobilen som spökar : )

   Radera
 26. Förresten. Kanske har du redan märkt att klockslagen på dina inlägg är felaktiga. Det står att mitt svar om Pinterest skrevs 10:30 och inte 19:30. Inte för att det spelar så stor roll, men det kan ju vara nåt fel som gör att även andra grejor inte funkar på din blogg. Och det vore ju trist!

  SvaraRadera
 27. Grattis till korten - jättefint. Orm allaredan - i helgen fick jag för mig att jag fått en fästing, efter att jag rensat i en syrenhäck, men det var nog bara en liten jordprick. Livskamraten tog bort den med hjälp av fästingborttagaren - det gick bra.

  SvaraRadera
 28. Jättefint med jordgubbar i amplar, så charmigt! Jag har snokar på min tomt, såg dem tre gånger förra säsongen. Blir lite skraj när det händer men tänker att vi får samsas om marken och så länge det är snokar och inte huggorm så jobbar jag på acceptans :)

  Kraaaaaam aka

  SvaraRadera
 29. Härligt! Jag älskar ormar och det var min högsta dröm när jag var liten att få en orm, men av någon outgrundlig orsak slog min mamma bakut:-(
  Vilken bra idé med jordgubbar i ampel, det tror jag att jag ska prova i sommar!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 30. Jag älskar inte ormar precis och håller mig gärna en bra bit ifrån om jag ser nån..**
  Så fint du gör med dina ampelgubbar, lycka till med dom..
  Kram Mita/

  SvaraRadera
 31. Praktiskt och bra med jordgubbar i ampel! Dessutom säger jag som Titti ovan, jag ville också ha orm när jag var liten men mamma vägrade ...
  Och du, vilka otroligt vackra konstkort du vann!
  Önskar dig härliga trädgårdsdagar i vårsolen!

  SvaraRadera
 32. Uæææ, jeg hater orm så jeg skrolla fort forbi bildet ditt.
  Men derimot elsker dine jordbærsampler. For en super ide! Men tørker de ikke fort ut, slik at du passe svært nøye på med vanningen?
  Takk for hyggelig kommentar inne hos meg. På den måten fant jeg veien hit inn til deg også ;)
  Fin torsdag ønskes deg.

  SvaraRadera