SORGMYGGOR

Sorgmyggor

Ser som vanligt över sådderna på morgonen. Fastnar lite framför jätteverbenan, ännu bara sytrådstunna stjälkar med knappt synliga blad. Tyckte att jorden rörde sig.... jomenvisst rör den sig. I ett hörn av sålådan kravlar först en, sen en till pytteliten mygga upp och flyger glatt iväg. Vad sj*tton!

Detta förklarar varför nästan hälften av de uppkomna verbenorna försvunnit. Sorgmyggans larver lever  nämligen i översta fuktiga jordskiktet. De blir 5-6 mm långa och ger sig gärna på groddar och rötter så att plantorna helt dör eller försvagas. Själva sorgmyggan även kallad fuktmygga är bara ca 2,5 mm lång, genomskinlig med svarta vingar, därav namnet. Ska inte förväxlas med de lite större svarta flugorna som vi felaktikgt kallar blomflugor. Sorgmyggan trivs i fuktiga miljöer och lägger gärna sina ägg i jordsäckar som förvaras utomhus. Att den är beroende av fukt för sin livscykel gör sådder som stratifieras och hålls fuktiga i flera veckor extra känsliga, liksom fuktälskande krukväxter. Om många myggor kläcks samtidigt kan man se moln ovanför en sådd.

Eftersom jag köpte en hel pall med god jord för två år sedan och hade några säckar kvar som jag använt i år, är det väl förklaringen till att detta hände just nu, men även i ny jord kan det finns ägg.

Beställde snabbt nematoder som är ett naturligt och levande bekämpningsmedel. Nematoderna finns så länge de har larver att leva av och dör sen. I väntan på nematoderna stack jag ner tändstickor i sålådan i hopp om att återstående larver inte skulle gilla svavelbehandlingen, men det verkade inte hjälpa. Fler plantor försvann.

Att låta jorden torka upp mellan vattningarna är ett klassiskt tips, men funkar knappast på nya sådder.









Återstående jorden, närmare två säckar steriliserades i ugnen utbredd på långpannor 120° 20-30 minuter.  Fuktade jorden med en halv liter varmt vatten innan jag satte in plåtarna för att jorden inte skulle bli snustorr. 
Samtidigt körde jag litermått med jord i mikron 4 minuter på högsta effekt med en kopp vatten.

Såbordet och alla utensilier noggrant skurade. Krukor är jag alltid nogrann med att rengöra tack och lov, så det lagret diskade jag inte igen.



De sorgmyggor som redan hunnit kläckas kan fångas med vinägerfällor eller klisterremsor.
 
Recept
1/2 glas vinäger, röd, vit eller en skvätt gammalt vin (Det sägs att sorgmyggor dras till gult, men jag har inte märkt nån skillnad på olika vinäger)
1-2 tsk strösocker, rör nån gång då och då
1 droppe diskmedel, gör att ytspänningen minskar så att myggorna drunknar


Jag laddar glas på en liten bricka och placerar ut med en halvmeters mellanrum bland krukväxterna, både inomhus och utomhus. Nån gång per dag kan det vara bra att röra i glasen för att få upp aromerna som lockar till sig myggorna. Byter glasen en gång i veckan samtidigt som jag rengör fönsterhyllorna. Livscykeln för myggorna är 4-5 veckor så det gäller att vara uthärdig och hålla på minst så länge.



Allt gott





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar