söndag 27 april 2014

Kort minne och namnskyltar som försvinner

Minnet verkar bara bli kortare och kortare... Dessutom har namnskyltar en himla förmåga att försvinna under vintern. Nu har jag en fantastisk liten buske som slog ut med små röda blad redan efter jul. Jag täckte den så gott jag kunde med en flätad potatiskorg och bad en liten bön att den skulle klara sig. Jodå, den växer och frodas, bladen är fortfarande lite röda, men vad sjutton kan den heta? Köpte den på en växtmarknad som en av trädgårdsföreningarna här anordnade och jag vill minnas att det stod ett namn på en plastkniv som jag inte lyckades lära mig innan texten var borta.

Är det möjligen nån som känner igen busken och vet vad den heter?

Om ni såg eller kommer ihåg inlägget med badkaret i bersån förra veckan så stod de två krukor med vitsippsknoppar på stegen. Hittade dom i perennbarnkammaren bakom planket och trodde att jag misslyckats med nån sådd eller köpt nån planta och fått med mig vitsippor på köpet. Igår när jag skulle vattna krukorna hade dom slagit ut och visade sig vara mina dubbla raringar som jag fått av en moster för tre år sen. Som jag har letat och spanat i bersån men inte hittat dom. Hade faktiskt gett upp hoppet och så visar det sig att jag varit så förståndig och satt de små rotbitarna på tillväxt i varsin kruka. Blev alldeles varm i hjärtat av återseendet. Det är på både gott och ont att vara glömsk.

Nån som kan hjälpa mig med namnet på denna buske?

Önskar er härlig vårvecka i solens tecken

32 kommentarer:

  1. Jag är helt kass på växter, så tyvärr inte!

    SvaraRadera
  2. Vilken vacker buske! På bladen ser det ut att kunna vara någon sorts Rönn kanske? Hoppas någon kan hjälpa dig!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Är det inte rönnsumak?

    Jag har också dåligt minne, har letat efter en kruka med buxbomsbebisar men inte hittat den, men hux flux så dök den upp i en pallkrage där jag grävt ner den.

    /Jenny

    SvaraRadera
  4. Skønne foto, der passer perfekt sammen- så øjet glædes!!
    Jeg har aldrig styr på mine navneskilte- selvom jeg prøver og prøver...

    Kram
    JetteMajken

    SvaraRadera
  5. Vem har inte dåligt minne...?? Och de namnskyltar som väl satt kvar, ja dom har hunden glatt plockat ihop och gett sin matte i tron om att det var en god gärning...inget "skräp" i trädgården här!!
    Vacker buske, men kan tyvärr inte hjälpa dej med något namn,. men säkert kommer någon annan här i bloggvärlden komma med det magiska ögonblicket när allt blir solklart!
    Ha det så gott i vårgrönskan!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  6. Här är det fler som har dåligt minne! Man tror att man ska minnas , men icke sa nicke! Den lilla busken, kan det vara en Rönnspirea? Eller en Ullungsrönn? Lite svårt att se på bilden. Om den får blommor och bär är det lättare att identifiera den. Hoppas du får fatt på namnet./ Kram Titti

    SvaraRadera
  7. Så fina de är de dubbla vitsipporna.
    Känner igen bladen, men inte sjutton
    kommer jag på något namn på busken

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Woaw vilka läckra vitsippor, vilken tur att du planterade dem i krukor.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  9. Du påminner mig om mitt dåliga kom ihåg, det är kul att bli övveraskad i sin trädgård.
    Bladen på din buske påminner om min lilla carmencitarönn, men du har ju en buske.
    Vet ej.
    Ha det gott :)

    SvaraRadera
  10. Det är skrämmande att man inte minns, trots att man så säkert trott att man skulle.
    Tur att du fann sipporna. Busken skulle kunna vara en rönnsumak. Litet lik astilbe också? Nej, någon som kan mer hjälper dig nog.

    SvaraRadera
  11. Fina bilder!! Men jag är oxå helt kass på växter ;) Ha en bra start på veckan. Kram Anna

    SvaraRadera
  12. Känner igen det där med bristande minne och ingen namnskylt. Har ett antal krukade rotskott av rosor utan namnskylt, trodde jag skulle komma ihåg...
    Din buske liknar rönnspirea.
    Ha de gott i solen!

    SvaraRadera
  13. Gomorron
    Känner igen det där med minnet. Det var en fin
    buske, bladen påminner om ormbunksblad eller
    som många gissat något rönnsläkte. Gissar att du
    har många fina raringar i din trädgård.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  14. Jag tycker det ser ut som en astilbe, mina ser ut så när de börjar komma fram - eller kanske en plymspirea. Jag tror mest på astilbe.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  15. Hej! Är nästan säker på att det är rönnspirea (Sorbaria sorbifolia) en mycket vacker buske men som kan bli lite av ett "ogräs"eftersom den skickar enormt med rotskott:( Har du den som solitär i en gräsmatta klipper du ju runt om och kan hålla den i schack på så sätt:) Tack för alla fina kommentarer på min blogg! Kram/Monne

    SvaraRadera
  16. Du har nog redan fått hjälp med busknamnet tror jag. Tänk vad bloggvänner kan:) Sån tur med sipporna och där det med minnet ska vi bara inte tala om...

    Solkramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  17. Hur söt var inte den vitsippan, helt bedårande! Nu blir jag litet avundsjuk! Busken tror jag är en rönnspirera, ser dock att du redan fått det svaret. Ha en riktigt fin dag! Kram Merja

    SvaraRadera
  18. Växten ser bekant ut men jag kan inte just nu komma på vad den heter, det brukar ju komma när man minst behöver det. Du, Tagetis är inte alls roliga så jag håller med dig. Det finns en som jag gillar och det är Tagetis Linnéa. den kommer säkert på bild längre fram hos mig.
    önskar dig en fin vecka
    Kram Meta

    SvaraRadera
  19. Jag känner tyvärr inte alls igen busken, men jag känner igen problemet med namnskyltar. Ibland undrar jag om det är jag som går i sömnen eller om skatorna kanske gillar den vita plasten ...

    Du frågade om min skuggväv i växthuset. Jag har var hemma hos min f d massör strax efter nyår och tyckte att hon hade så fina gardiner. Ville ha lika dana till uterummet och upptäckte till min förtjusning att Indiska sålde ut dem vansinnigt billigt - så billigt att jag köpte dubbel uppsättning för att ha som skuggargin i växthuset också. Tror att det blev billigare än att köpa väv - och definitivt billigare än att köpa något från ett växthusföretag. Är så nöjd med dem. Det ska bli intressant att se hur de står sig över sommaren.

    Solsken
    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, tack för gardininfo. Mot Indiska för att se vad de har i år...

      Solsken till dig också!
      /Anette

      Radera
    2. Jag kollade i följesedeln och den heter Crispian benvit extra lång. Den finns fortfarande, men inte längre på rea, tyvärr.

      Radera
    3. Jag beställde på nätet.

      Radera
  20. Stod plötsligt framför en rönnspirea på handelsträdgården idag, mycket lik den du visade. Visste inte ens att det fanns rönnspireor, väldigt fin i alla fall.

    /Jenny igen

    SvaraRadera
  21. Perennbarnkammare var ett gulligt och beskrivande namn som jag inte hört tidigare. Vilka söta vitsippor. Förstår att du blev glad och överraskad när du blev klok på vilka sippor det var.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  22. Namnskyltar som försvinner och klara minnen som bleknar känner jag igen. Så härligt att hitta den saknade sippan! Sånt blir jag så himla glad för. Lite extra speciellt när det är en 'fådd' växt.

    Ha det gott! Carin

    SvaraRadera
  23. Jag sitter med morgonkaffet och tänker att tack och lov så är jag inte ensam=))
    Om att glömma vad växter heter!
    Vacker är den hur som helst.

    Ha en härlig dag/Kram Hannis

    SvaraRadera
  24. Man känner ju så väl igen din buske men att komma på vad det är blir värre.. Det där med kort minne känner jag så väl igen..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  25. Rönnspirea var min första tanke, har några själv så det liksom "kändes igen". Vitsipporna blir jag lite "avis" på,
    dom är verkligen jättesöta!
    Ha en bra dag! / Åsa

    SvaraRadera
  26. Nä du, känner tyvärr inte igen den busken... men känner igen
    fenomenet! =) här har jag en mynta som jag inte kommer ihåg
    namnet på... lite irriterande!
    Underbara vitsippor också...
    Kramis Sofia

    SvaraRadera
  27. Så fantastiskt söta de dubbla vitsipporna är. Förstår att du blev glad över att hitta dem. Den andra växten tror jag aldrig jag sett förut men vacker är den med sina flikiga blad. Ha en fortsatt skön vecka!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  28. Svårt det där med minnet... och med namnskyltar som försvinner...
    Den dubbla vitsippan är ljuvlig... hade ju lyckan att få hemskickat ett par från en bloggvän - vilken lycka :)
    Kram

    SvaraRadera
  29. Tror du fått reda på vilken buske det är, vitsippan känner jag igen i alla fall även om den här är dubbel. Verkligen dubbelt så söt också! Minnet sviker oss då och då, förstår att du blev glad över mosters sippor.

    Önskar dig en fin dag!
    Kramar
    Cia

    SvaraRadera