måndag 16 juni 2014

Squashodlingen

Den underbara, blågröna vintersquashen 'Blue Ballet' har äntligen kommit i jorden, några veckor senarare än vanligt. Att det blivit senare beror på att jag helt enkelt gapat över för mycket, klämt ur mitt lilla drivhus på knappt 6 m2 ca 2000 plantor i tre omgångar. Squash och pumpor växer ju så fort att de får vänta till sista omgången, dessutom kan vi ha frostnätter ända fram till midsommar här i zon 4, vill gärna slippa täcka 100 m2 odling.
I fredags hade vi åskoväder med hagel stora som stenkulor. De kom med sådan kraft och så tätt att det blev kulhål i bladen stora som enkronor. Vissa skörare hostor fick bladen helt söndertrasade och salladen blev färdighackad i raderna. Marken var vit av kulor. Då var jag tacksam att squashplantorna inte kommit ut.

On top of the world, i alla fall på högsta toppen i squashlandet. Halmbalen har vi köpt av en bonde för 100 kr. Finns det gamla skruttiga balar som legat utomhus kan man ibland få dem gratis.

Så behöver man förstås nåt att frakta balen på något och då är det bra att ha en man med pick-up.

Och så här ser det ut när balen är utrullad. Först är jorden grundgödslad av svärfar (det är hans trädgårdsland som jag lånar). Mellan strängarna av halm har vi gjort öppningar och grävt vida hål som fått en halv spann extra av brunnen kogödsel och där växer nu plantorna med ca två meters mellanrum. Halmen räckte inte riktigt hela vägen så det blir en yta i högra hörnet som får täckas med gräsklipp istället. Det skulle vara ett hästarbete att hacka och rensa detta landet hela sommaren utan marktäckning. Dessutom hjälper halmen till att hålla fukten och squashen kommer att landa mjukt när den växer ut och hålla sig ren och fin.
Potatisen längst bort är också min, tre olika sorter. Tidigast är 'Early Rose' som blommar nu. Har inte provat sorten tidigare så jag hoppas den ska smaka mums till midsommar.

Foto: Runåbergs fröer
Och nu är det bara att vattna och vänta på de här godingarna som kommer att väga mellan 1-2 kg och förhoppningsvis fylla mitt lilla land framåt september. Smaken är nötig, men jag kommer att använda dom som prydnad också. Gillar den där ärgade blå tonen.  Jag har faktiskt satt några gula små prydnadspumpor också och ett par vanliga sommarsquash.


Ha det fint  


38 kommentarer:

 1. En nyhet för mig. Det finns väldigt många sorter. Kanske dumt att bara odla den gröna vanliga. Vad fint med halmen och säkert jättebra.

  SvaraRadera
 2. Härligt att läsa om din odling!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Åhhhh...jag blir lika imponerad varje gång jag tittar in här. Det är så man gör, man täcker så mycket som möjligt för att dels hålla ogräset i schack och sen hålla jorden fuktig. Så mycket jag har att lära...Men det är så roligt att komma in här, alla bilder...ja men skriv en bok vet ja!! Som omslagsbild ska du ha den första här i inlägget...den är kanon!!
  Kommer att bli en spännande fortsättning här, det är jag då övertygad om.
  Ha en bra fortsättning på måndagen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 4. Åh så roligt att odla squash....här håller vi på att blåsa bort idag....inte roligt att vara ute alls.....ingen värme heller ;(........och sämre blir det till midsommar...nää gud så tråkig jag låter, hehe.....men det blir dåligt väder i hela landet till midsommar...men man kan ju sitta inomhus och ha det bra...eller hur ?....
  Kram bia

  SvaraRadera
 5. Åh där fick man lära sig lite mera, vilka ytor du har att odla på! Bra med låneträdgårdar och en man med släp, idag ska min få hugga i lite här hemma också bara vädret blir lite bättre.
  För här blåser allt omkring idag och det regnar om vart annat, trodde ett slag att det var hagel.
  Men erat hagel, va mycket som vart förstört, synd.
  Men tur med squashen.
  Du ser nöjd ut på balen :)

  Ha det gott o lycka till med odlingen!

  Kram:)

  SvaraRadera
 6. Oj! vilken squashodling,
  kan tänka mig att de är fina som dekoration. också :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Ojojoj, jag hade då aaaaaldrig orkat med det landet.....*ler*

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig haft squash, tycker väl inte tillräckligt mycket om den för att engagera mig. I år har jag faktiskt hela två plantor, de satte jag i komposten jag gjorde förra året, vet inte om de får tillräckligt med sol där men vi håller väl tummarna att det blir åtminstone en squash på varje!

  /Jenny

  SvaraRadera
 9. 2000 plantor!! Himmel vad du är duktig och vilken ork du har! Så roligt att läsa om dina odlingar och ser fram emot hur skörden blir. Kram Merja

  SvaraRadera
 10. Vilket jobb! Men vad bra det kommer att bli! Det verkar som du vet vad du gör. Jag har varit dålig på det ätbara i år, ibland finns bara inte riktigt lusten där till allt som ska göras.

  kram louise

  SvaraRadera
 11. Där kommer squashen att trivas! Ett riktigt fin squash land.

  Ha det gott!
  /Heléne

  SvaraRadera
 12. Här är det inte det lilla som gäller, utan odlingar av stora mått och helproffsigt också! Här har jag konstaterat att i vår skog finns inte ett enda blåbär! Ha det gott!
  Finas mammis

  SvaraRadera
 13. Wooow vilket jobb och engagemang. Här odlas det i en gammal silltunna och det funkar det med. Snygg färg på pumpan. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 14. 100 kvm odlingsyta! Det är vad jag drömmer om, men för dig är det verklighet! Så proffsigt med halmen!

  På ett av mina promenadstråk med hunden ligger ett underbart litet torp. Damen som har det odlar på säkert 100 kvm - allt möjligt. Någon gång har hon stuckit till mig en squash när jag gått förbi, ljuvligt god! Då har jag tänkt att squash måste jag verkligen odla!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 15. Härlig bild där du sitter på halmbalen! Det är bra att ha en bonde som man kan få halm av, jag får alltid på hösten efter tröskningen, det är bra.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 16. Vilken vacker vintersquash!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 17. Och jag med mitt berg och pyttesmå jordytor jag blir ju lte avundsjuk när jag ser platt mark! Det ser så härligt ut! Och jag gissar att det kommer att växa som bara den.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 18. Jag har satt pumpa frön i år och de har tagit sig, ska plantera om och ställa ut dom, hade ju varit roligt om de tog sig, kul för barnen till hösten!
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 19. Hej!

  Så fint! Vilken yta du har. Jag skulle behöva lite större trädgårdsland.

  Om du vill kan jag skicka lite kvanne frön till dig när det blir dags.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 20. Du gör det verkligen mjukt och fint för dina pumpor! Nu hoppas jag de växer utav bara den!!
  Här hade vi också en ansats till hagel, men som tur var blev den knappt något. Hål i hostablad är ju trots allt inte så vackert, så det vill man helst inte ha!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 21. Det märks att trädgård är ditt stora intresse, så mycket jobb som du lägger ner på alla dina växter.
  Det är alltid lika intressant att läsa i din blogg.
  Jag har inga trädgårdsland längre, utan använder mycket krukor och ett par ihopspikade lådor till mina kryddor, jordgubbar, smultron och en och annan bärbuske. Gurka och sockerärtor har jag planterat på toppen av vår stora komposthög.
  Ha en fin dag i din trädgård!
  Kram

  SvaraRadera
 22. Visst är det härligt med pumpor och squash i sin odling! I år har jag också flera olika sorter med squash och så en ny gul pumpa som jag aldrig prövat tidigare. Dessutom odlar jag prydnadspumpor. Vi har ju ankor som spatserar fritt kring på gården, så hela mitt grönsaksland är numera inhägnat, precis som ditt ser ut att vara. Trots att jag bor längre norröver förgror jag aldrig, jag är nog för lat för det.....
  Ha en fin midsommarvecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns det gott om sniglar, så vill man behålla några plantor behöver de vara stora och motståndskraftiga när man sätter ut dem.
   /Anette

   Radera
 23. Jösses vilken odling! Och vilken trädgård du har! Här hittar jag massor av inspiration till den nya delen som jag planerar på gården. Nu ska jag läsa...
  Alla mina pumpor frös den där olycksaliga natten i maj, tillsammans med tomater och rosenbönor och lite annat... trots täckning i växthuset. Men det var -7 sägs det... t o m handelsträdgården i grannorten förlorade en hel del.
  Den kom liksom oväntat hårt...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 24. Så läckra de såg ut, läckra i dubbel bemärkelse låter det som. Tänk att halm nästan har blivit en bristvara. Ska också ge mig ut på jakt hos en bonde nära mig :) Vi satte ut bönor, ärtor och sånt igår. Måste tyvärr också förgro allt för att inte göda sniglarna alltför mycket.

  Ha en riktigt skön midsommar! Kram, Carina

  SvaraRadera
 25. Bara namnet på den låter ju så man blir kär!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 26. Så fin du är sittandes där på balen. :) Och vilka härliga odlingar ni har. Men fy, för hagel som slår sönder. Här nere i söder kämpar vi just nu med torka och ikväll har min squash fått välbehövlig väta. För första gången någonsin får jag antagligen sätta nät kring min squash. Hjortar har fått smak på blommorna och små squash och äter med glädje i min köksträdgård. Oväntat att det blev just squash. ;)

  Sköt om dig och lycka till med dina fina odlingar!

  Kram

  SvaraRadera
 27. oj, så många plantor! Gör du av med allt själv eller säljer du? Vilken fin färg den har!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 28. Ojoj, så mycket squash ni kommer att få. Det kommer att bli maträtter av alla de slag med squash i... ;-) Vilka fina odlingar! Men trist med hagel och regn som förstör. Bättre med fint regn som landar mjukt.

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 29. Ja, det är ju tur att man inte ägnar sig åt matnyttig odling också när det finns så mycket "kul" att prova på! Skulle väl inte hinna med något annat!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 30. Oh, vilken odling! Vi ser fram emot squash recept!

  SvaraRadera
 31. Vilket oväder, hagel och störtregn kan ställa till
  mycket elände i odlingarna. Kommer växa fint
  där i halmen, och det var en fin bild på dig, där har
  du koll på alla odlingar.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 32. Så mycket gott du kommer att skörda från ditt grönsaksland.
  kram från Anne-Lie

  SvaraRadera
 33. Småländska höglandet är ju svårt att odla på. Nyckfyllt väder som förstör allt. Det är ju bara att läsa Mobergs Utvandrarna så förstår man hur det är i Småland. Tror nog att du har det lite bättre med en mysig halmbal att sitta på;). Lycka till med täckodlingen!

  SvaraRadera
 34. Oj! Blir så imponerad och spännande att följa odlingen din (hm, er... för make o svärfar ska väl också få lysa =o)) Bilden på dig på halmbalen är helt underbar!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 35. Fy så trist med hagelstorm! Hål i Hostorna vill man ju inte ha! Här har vi haft extremt blåsigt sista veckan, så att växterna slickar marken. Men inget hagel. Underbar bild på dig och halmbalen/ Kram Titti

  SvaraRadera
 36. Täckodling ska vara bra och man slipper en massa ogräs och jorden håller sig fuktig. Önskar att jag hade plats/jord för att ha en ordenlig odlingstäppa och får nöja mig med våra sålådor.

  SvaraRadera