söndag 21 december 2014

Djupdykning i granarkivet

Får en gran se ut hur som helst? Ja, i alla fall om man gör en djupdykning i mitt granarkiv. 


Gran full av papperspyssel.  Helt i min stil, gillar papperspyssel, men när det kommer till kritan väljer jag nog gärna ett färgtema och blått går bort. Den här är från Konsthallens julutställning.

Små minigranar är nästan ett måste och ofta hamnar de i burkar. Kottar går inte vara utan.

En period var det mycket vitt och romantiskt. 

Under flera år var jag granallergisk och då blev det manshög slöjdad gran i byggsats. Plastgran är inget alternativ för mig. Hellre gran utomhus eller klematistorn med slingor eller varför inte både och.


Ett år deltog jag i en grantävling med mina återbruksdekorationer. Valde att dekorera med is- och snökulor av kasserade A 4 papper och cellofan. Kom faktiskt tvåa.Mannen som alltid skrytit om hur duktig han var på att virka i syslöjden fick i uppdrag att virka en matta av gamla julklappssnören. Han virkade och virkade varenda ledig stund hela semestern det året. Till och med under husbilsveckorna fick mattan följa med. Den blev verkligen kitschig och som jag tänkt mig, men under hemmagranen blir det oftast ingen matta alls, möjligen en filtad.

Paketen har jag flätat av korta remsor från mjölkpaket. Vill minnas att det gick åt 50 kartonger till en box med lock. En förskola samlade mjölkförpackningar till mig. Använde varken tejp, klister eller häftklamrar, men ändå blev de ganska stabila. Så här flera år efteråt känns ju projektet helt galet, men ibland är det kul att prova om en idé fungerar och det här var ett sånt tillfälle.

Hantverkarnas gran kändes hemtrevlig och trygg.Estetprogrammet dekorerade i  blått.Nån sprejade rött.


Floristerna dekorerade med blommor och levande material. Det fanns många fler deltagare, men de var de här som stack ut.

För mig är det ingen jul utan gran. Den kan nästan vara hur liten som helst, bara det är en gran. Hur den blir klädd är en humörfråga. Det finns ett jättelager med pynt att välja bland. Gammalt pynt från 1950-talet och bakåt, samt hemmagjort känns extra trevligt. Får se vad det blir i år...

Hur kommer din att se ut?


Önskar dig en fin julvecka


50 kommentarer:

 1. Det var en rejäl grankavalkad :) Här har vi plastgran sedan drygt 20 år tillbaka. Sista gången vi tog hem en gran dog alla mina krukväster o det var inte få på den tiden:( Det var något kvalster som följt med granen och efter det så ville jag aldrig mer ha en riktig gran. Men det är tur att smaken är olika:) Vilket enormt jobb ni lade ner du o din man på både julgransmatta o paket, inte min stil men kul :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det var en rik variation med dekorerade granar!
  Er gran var ju riktigt fin! Och vilket samarbete mellan er två, kul när någon går in för något med 100%.
  Inomhus blir det här bara en liten bordsgran med gamla sköra och ärvda julhängen. Måtte katten låta bli den!

  Önskar dig en God Jul!
  Kramar /Cia

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig grankavalkad. Här är det en plastgran som fått äran att bära pyntet i år. Lite ångest inför det köpet men då katterna i hushållet inte låter den rikiga granen vara i fred vilket innebar att vi hade granbarr fram till juni så var inköpet av plastgran en alternativ lösning. Hade jag inte hittat en plastgran med de mindre giftiga pet plasten så hade jag aldrig köpt någon. Men nu hittade vi en. Den är nu klädd i både de ena och de andra, såg precis att den minsta killen i familjen även hängt dit en reflex i granen ;) Så i år är den kreativt klädd av vuxna och barn;)

  Fin fjärde advent önskar jag dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 4. I min gran är det flest röda kulor, en och annan ängel också.
  Men hjälp vilka projekt du och din man har haft. Virka en julgransmatta av presentsnöre och slå in paket med mjölk kartonger. Men så snyggt det blev.
  Jag var i Växjö i lördags och körde i rondellen utanför Domkyrkan, i rondellen har de julpyntat med neon-färgade julgranar. Det är nog det fulaste jag sett.
  God Jul!

  SvaraRadera
 5. Vi har haft plastgran ända tills i år, och jag säger bara ALDRIG mer plastgran. Nu står en ståtlig och mullig ädelgran i uterummet och är så där vacker så man nästan blir gråtfärdig när man tittar på den.
  Jag kör också färgtema och har massor av kulor i olika färger, när barnen var små var det mycket blått, rosa, rött, lila och grönt. Nu när jag får bestämma helt själv blir det oftast vitt och silver.
  Önskar dig en fin fjärde advent!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 6. Ett mycket trevligt inlägg! De granar du själv dekorerat är väldigt tjusiga och originella. Jag gillar också papperspyssel och tycker om att återanvända. En riktig gran måste det vara inomhus, annars håller jag med dig om att det är bättre att ha en utomhus i stället. Plast ger inget riktigt julgransutseende. Jag dekorerar min gran med olika figurer som småtomtar, änglar, renar blandat med kulor o, hjärtan och istappar.Kram

  SvaraRadera
 7. Så trevligt och verkligen aktuellt. Något granarkiv har jag inte, men det verkar vara värt att satsa på.
  Jag gillar de flesta av dina granar - inte den översta och den röda så mycket. Men din vita gran är nog allra vackrast.
  Att komma på att göra askar av mjölkförpackningar!!!

  SvaraRadera
 8. Jag beundrar din kreativitet och målmedvetenhet! Jösses, vilket jobb, men jättekul idéer.

  Min gran se likadan ut varje år. Röda och guldiga kulor, tovade korgar och hjärtan och några änglar och smällkarameller. Hela familjen tycker att den är magiskt vacker.

  Jag gör precis som du om morgnarna. Stiger upp först och njuter att vara lite själv med vovvarna, tända ljus och julmusik.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 9. Oj, oj vilket projekt. Men fint var det!
  Ibland är det allra enklaste finast!
  Sen har jag själv ännu en jul, bombarderat granen med kulor i massor! Hopplös ;)

  En riktigt God Jul! Julefrid!
  Önskar jag diig, kram Ewa :)  SvaraRadera
 10. Många juliga granar hos dig :) Här kommer granen att bli lite som den brukar med ljus och röda kulor :) Fin dag till dig. Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Kul inlägg! Jag njöt av alla granarna. Nästan. Din med återbruk var jättefin, förstår att du fick så fin placering.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Mycket imponerad av din och makens återvinnings gran!!!! vilket jobb!
  Här hemma står en liten bordsgran i en snygg julgransfot, fast den är det enda som är snygg för kommentarerna om granen är 'fanns det ingen fulare'
  Ha en trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 13. ojojoj... vilka fina, och mindre fina :-)
  Min gran är ganska enkel med glaskulor och vita pärlkulor. Jag gillar det enkla oftast.
  Ha en härlig fjärde advent!

  SvaraRadera
 14. Woaw det var verkligen en grankavalkad som heter duga.
  När det handlar om att klä granen är del kul att ha lite olika att välja på.
  I år fick vi tag i en sån fin gran att den nästan bara har ljus och några få vita och silverfärgade kulor.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 15. Vi har inte haft gran på flera år..har ingen plats....men små granar har jag lite här och var...och en sockertopps gran framför kaminen i vardagsrummet....men det är inte samma känsla som en riktig gran...en grön gran med blåa kulor och annat blått är ju en härlig kombo tycker jag...
  Önskar dej en GOD JUL
  Bia

  SvaraRadera
 16. Oj, vad många olika stilar! Själv föredrar jag en rätt traditionell riktig gran, med pynt som hängt med sedan jag var barn och fyllts på med åren. Själva granen behöver inte vara perfekt, bara det är en nyhuggen gran, som doftar skog!!!
  Ha det så skönt i julveckan!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 17. Ja det var en djupdykning bland granar kan man säga. Här blir det ingen gran. Det blev en kotte girlang med belysning i stället.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 18. Håller med dig - ingen jul utan gran! Jag brukar också ha färgtema år från år men i år blir det ingen gran eftersom vi åker iväg. Vilket jobb med dina mjölkpaket, påhittig är du också.

  SvaraRadera
 19. Vad spännande det ska bli att se årets gran hos dej!
  Vår gran ser likadan ut, år efter år... det mest crazy är väl att det finns EN nygammal prydnad i år...

  Julkram
  Annica

  SvaraRadera
 20. Det var många fina granar, och roligt
  med lite färgprakt. Dina paket av mjölkkartonger
  var helt otrolig.
  Tittar in igen före jul
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 21. Hvor ser det dejligt ud med al den gran! Gran er så fint og så dufter det af JUL!
  Skønne og inspirerende billeder!

  God Jul!
  JetteMajken

  SvaraRadera
 22. Kul att se de olika granarna men den röda ... där gick gränsen!
  Vår gran sticker inte ut särskilt mycket, där hänger minnessaker från föräldrarna och pynt som barnen gjort så det är ingen trendig gran.
  Önskar dig en riktigt fin jul!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 23. Vilken rolig samling granar! Jättekul att se. Här blir det Disney-gran som vanligt, inte mycket nyheter i vår gran nuförtiden...:-)
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 24. Det finns många granar att välja på, det syns tydligt. Och det är ju bra! Vilket projekt ni hade när ni var med i tävlingen, häftiga paket!
  Ha det bra!
  /Katarina

  SvaraRadera
 25. Her var det graner for enhver smak...:)
  Vi har mange små grantre...og ellers huset fylt med grønne dekorasjoner og snittblomster:)
  Ønsker deg en god jul:)
  Takk for et hyggelig bloggår:)

  SvaraRadera
 26. Härligt inlägg! Ja, och vem är då jag vad gäller granar? Hm.. Jag älskar då grenarna pryds av allehanda... Nej, det blir inte så matchat och inte så stilrent precis, men det blir att vandra i minnen och så något nytillkommet från en resa hit eller dit. Någon liten unge har knåpat, något arvegods. En gåva, ett minne, ett... En gran att gå på upptäcksfärd i. =o)
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 27. Det var en härlig samling julgranar.
  Önskar dig en riktigt fridfull julhelg
  Elisabeth

  SvaraRadera
 28. Vilket underbart inlägg om alla granar. Själv väljer jag riktig gran med rött och guld som färginslag. Grankramar från Maria

  SvaraRadera
 29. Oj, oj en gran för varje smak. Tur att tycke och smak är olika. Jag gillar den lilla i burk med kotte. Ha en riktigt fin jul. Carita

  SvaraRadera
 30. Vilken bildsamling du bjuder på! Vackert och galet i en skön blandning. Vi förvandlade toppen av en stor blågran till julgran för några år sedan. Fick då för mig att det inte färgmatchade med röda kulor så jag gav mig på att tillverka veckade pappershängen i vitt och beige. De har sedan fått hänga med även i de kommande granarna av mer traditionell mörkgrön färg. Älskar själv att handarbeta och papperspyssla och njöt verkligen av ert ambitiösa återvinningspyssel! Så underbart och galet!!
  Önskar en riktigt fin julhelg!
  /Annika

  SvaraRadera
 31. Underbar graninspiration du delar med dig av. I år blev det små dikesgranar istället för en stor. Har lite gammalt pynt som jag tycker så mycket om och som jag behöver ha framme varje år. Måste upp på vinden efter jullådan nu när den hemska förkylningen börjat gå över. Önskar dig en riktigt god jul!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 32. För egen del behövs ingen gran men det blir en varje jul ändå. Det sprider ju lite ljus i vintermörkret så det är helt ok. Men inget kul med ljus och fot, som framgår av senaste blogginlägget.
  God Jul från Hjo!

  SvaraRadera
 33. WOW... det var en fin julgrans serie :)
  Bara att välja vilken man själv gillar och förresten... det är visst kul att förändra med åren :)
  GOD JUL /Bea

  SvaraRadera
 34. Tittar in och önskar en G O D J U L!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 35. Jag önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År.

  SvaraRadera
 36. Jag kom att tänka på uttrycket "Kärt barn har många namn" när jag ser din julgranskavalkad.
  Ha en Fridfull Jul!

  SvaraRadera
 37. Fortfarande imponerad över jobbet med kartongflätandet. Mina små granskott är jag mest nöjd med vad gäller granar. Men jag vet ju att den ur kartong också kommer fram. Väljer att se det som en miljögran - den återbrukas ju alla fall år från år :) Hoppas på att få dit lite kopparfärgade och bruna kulor i år. Vi brukar alltid klä den kvällen före julafton och oftast i rött och guld.
  God Jul önskar Annika

  SvaraRadera
 38. Ingen gran är den andra lik, och inte heller när dom är pyntade !
  - Ditt julgransarkiv tittar jag gärna på en extra gång, och imponeras mest av den virkade julsnöresmattan och mjölkpaketen !
  - Där slår ni Ernst med hästlängder !
  Min egen julgranshistoria är både lång och varierande. Och kanske den slutar som den började en gång med röda bollar, kristyrer och en massa glitter...
  I år blir det återvinning blandat med barndomsjular !
  Ha en riktig GOD och glädjerik JUL !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
 39. Nähä! Jättekul inlägg. Älskar dina granar som får ha personlighet. Tänk att man kan vara granknarkare också. Önskar dig en god och fin jul!

  SvaraRadera
 40. Tittar in och önskar dig en God Jul. Kram Anna

  SvaraRadera
 41. merry christmas !!! their pictures are very beautiful !!! love all of angie from Germany

  SvaraRadera
 42. Jag vill önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 43. Vilka charmiga granar, allihopa! Så fina, på sitt egna sätt varenda en! :-)

  God Jul till dig! :-)

  Kram Therese

  SvaraRadera
 44. Vilket roligt inlägg! Du och din kreativitet sitter visst jämt ihop ;-)))? Att du inte vann den där grantävlingen är ren förolämpning mot dig! (Hälsa juryn retroaktivt från mig ;-)))!)
  Nåja! Du tycks inte deppa för för det utan fortsätter med oförminskad styrka att inspirera oss andra med dina fina bilder och text!

  HA ETT FORTSATT FINT JULFIRANDE!
  /Anja

  SvaraRadera
 45. Så många granar! Ja visst får de se ut hur som helst- bara skoj..;)
  God fortsättning!
  //Ulrika

  SvaraRadera
 46. Så många fina granar. här har vi ingen i år. Alla gamla glaskulor jag samlat på mig under årens lopp får vila i sina plåtburkar i skåpet. kanske får de komma fram nästa år.
  God fortsättning på Julen!
  Birgitta

  SvaraRadera
 47. Så kul med de olika granarna! Din återbruksgran var fin. Men vilket jobb med paketen och mattan.
  Vi har ingen gran men kanske nästa år då barnbarnet är större. Annars brukar vi ha utegran men utan snö kom inte den där riktiga julkänslan i år.

  God fortsättning!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 48. Men oj, vilken fantastiskt granbonanza! Jag kan inte hjälpa det, men jag tycker att den lilla minigranen med kottar i krukan var allra sötast! Vi har en gran hämtad från skogen som tolvåringen har pyntat, den ser ungefär lika ut varje år, både köpepynt och hemmagjort i en salig blandning.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera