torsdag 9 november 2017

Övervintra känsliga växter

De flesta känsliga växter är nu invintrade i bubbelplasttältet som är uppsatt inne i växthuset. Det är en bra lösning eftersom jag inte har isolerglas eller annat lagom tempererat utrymme. Det viktigaste är att de här växterna inte fryser, men allra helst vill jag hålla temperaturen runt sådär 10-15 grader, vilket inte är det lättaste i ett litet utrymme. Till min hjälp har jag en värmefläkt med frostvakt.
Än så länge har det räckt att släppa när "dörren" när det varit frostnätter utomhus. Lika viktigt är det förstås att rulla upp den när solen står på. Just de där snabba temperaturväxlingarna vill jag undvika.

Här står de och gottar sig, teplantorna, citrusen, agaven och en del kaktusar. Har sparat lite plats till pelargoner och olivträd.

Inne i tältet har jag växtbelysning som är på mellan klockan 06-18. Den har just startat när jag stiger upp och det är lite mysigt att titta ut från andra våningen och se att det lyser hemtrevligt i bortre änden av trädgården.

Nya generationens växtbelysningar med LED tycker jag har öppnat en helt ny värld när det gäller odling och övervintring om man jämför med de gamla lysrören. Små, smidiga med hög lyskraft och halva energiåtgången. Det bästa av allt att de kan användas året runt. Jag har en belysning med olika lampor som man får byta manuellt, men då har man ju en extra lampa som ska förvaras när man inte använder den. De ställbara gillar jag mer. Man kan alltså byta ljusfrekvenser genom en knapptryckning om man vill ändra från vinterförvaring till att dra upp plantor på våren och det vill man ju!

I stora drag kan man säga att blå frekvenser är för vinterförvaring och röda för odling och blomning, men man kan finlira med olika blandningar och styrka för olika sorters odling och storlek på plantorna. Med senaste armaturen följde en liten trevlig ljusguide.


På övre hallen har fönstertomaten 'Tiny Tim' fått flytta in. Liksom lillasyster 'Wilma' fortsätter de att blomma och leverera om de får komma in i värmen och mår extra bra om de får belysning också. Här  använder jag de röda frekvenserna eftersom jag vill stimulera blomningen.

Lampan må vara lite konstigt placerad, men jag byter ut det lilla bordet till ett stort i januari när det är dags för babyleaves och att dra upp plantor till varmbänken. Även chili, rotselleri, aubergine och den del blommor behöver ju komma igång tidigt.
Alla som försökt att dra upp småplantor på fönsterhyllan i för lite dagsljus vet hur rangliga stackarna blir.

Belysningen på bilden hittade jag hos GardenStore och jag har glädjen att kunna erbjuda mina läsare 10% rabatt på hela deras sortimentet till och med den 23 november! Använd koden "Anette10" i kassan. Vill du titta på samma belysning som jag har kommer här en direktlänk Växtarmatur Venso Quattro 30W


Allt gott
11 kommentarer:

 1. Så mysigt och hemtrevligt dina växter har det. De trivs hos dig...
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej Anette!
  Ger mysigt sken från växthuset. Mitt växthus är fullt med krukor och trädgårdsmöbler, så där ryms inga växter. Perfekt med bubbelplast tältet.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 3. Det ser verkligen mysigt ut utifrån! Kanske är bäst att jag drar lite bubbelplast om Gyllenlacket jag satte in i garaget. Må så gott! Kram

  SvaraRadera
 4. Vilka bra ideèr du har med belysning. Det ser verkligen mysigt ut att titta ut på växthuset nu i mörkertiden.
  Tyvärr bor jag i Norge och kan inte utnyttja din rabattkod. Finns säkert liknande i Norge.
  Går det inte att använda en golvlampa eller skrivbordslampa istället? eller är det fel ljus i dom glödlamporna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanlig inomhusbelysning funkar tyvärr inte.
   /Anette

   Radera
 5. Men nu blir jag riktigt avis, du har en teplanta ja tydligen flera. Skulle vara kul att få höra mer om dem senare. Mitt olivträd står fortfarande i mitt kalla växthus, tål ju några minusgrader. Sen blir det källaren när kylan kommer.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Härligt att ha en ljuspunkt att kika ut på när du kliver upp i vintermörkret :) Och smart med belysning som har flera funktioner. Det är inte aktuellt just nu men när det blir så kommer jag ihåg.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 7. Så trevligt med belysning i växthuset under den mörka årstiden är det så fint med olika ljuskällor.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 8. Dina växter blir sannerligen väl omhändertagna.

  SvaraRadera
 9. Vad härligt det ser ut när det lyser inne i ditt tält i växthuset. Mysigt och hemtrevligt. Det där med förvaring och belysning vintertid är alltid ett dilemma. I alla fall för mig. Också uppdrivningen av småplantor som ska igång tidigt innan ljuset har vänt åter till våra breddgrader är ett problem. Smart med lampor som enkelt kan regleras och ställas om i våglängd för olika behov. Ska gå in och kika.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera