fredag 1 juni 2018

Göra plats för sommaren

Å, vad det känns hårt att slänga ut penséerna när de är som snyggast, men krukorna som i slutet av mars kändes stora till pytteplantorna är nu plågsamt små och behöver genomdränkas både morgon och kväll.  Lerkrukor är snygga men ökar också avdunstningen och 30 krukor tar sin lilla tid att gå igenom.


Nu har värmen varit så tryckande under lång tid att kvällarna går åt att rädda grönsaker och nyutplanterat som pluggplantor och sådder. Till och med de mest tåliga perenner slokar, som solhattar, kattfot och purpursporre.Det är dags att bereda plats för sommaren. Vissa år har jag sparat en del och klippt ner lite försiktigt, men då gäller det att skrida till verket lite tidigare och samtidigt byta till större krukor. Klippet blir fint i låga, vida vaser och står minst ett par veckor utomhus.

Denna gången får plantorna ett förlängt liv i en fulrabatt som väntar på frösådda sommablommor. Planterat dem tre och tre ungefär som krukorna stått tillsammans så det ser ut som stora ruggar. Det blir lite lättare att vattna, men är egentligen bara konstjord andning, för jag kommer inte att ligga på alla fyra varje dag och plocka bort överblommat. Om en eller ett par veckor är det definitivt hej då. Annat är det med plantor, strategiskt placerade där man går hela tiden och gärna upphöjt. Så mycket lättare att nypa bort gammalt och därmed förlänga blomningen när man ändå går förbi.
Våren var verkligen extremt kort, sommaren startade redan i maj och nu ser trädgården ut som om det var augusti. Förgätmigejblomningen var över på en vecka. 

Min filosofi är att inte gnälla över det man inte kan påverka, som vädret t.ex utan göra det bästa av läget. Sår alltså en sen omgång solrosor och zinnia så det blir lite blomning att glädjas även i verkliga augusti och fortsätter att vattna allt annat som en galning.Allt gott


Fler trädgårdslänkar HÄR

13 kommentarer:

 1. Visst är lerkrukor vackra. Det var ett härligt lass där i din skottkärra.

  SvaraRadera
 2. Så fint med blommor i skottkärran. Mina vårblommor blommar fortfarande, så här ligger vi lite efter.

  SvaraRadera
 3. Hej Anette!
  Mina penséer får stå kvar så länge som möjligt, de är fortfarande fina.
  Det är väldigt varmt, men får nog sätta igång med att bära stenplattor, till växthuset.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Ja plastkrukor är ju inte så snyggt men men...lerkrukor är snyggare men man vattnar ju sig totalt trött ha ha! Ha en fortsatt skön och solig helg nu :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 5. Stort tack för senast. Det var verkligen kul att ses. Ja mina violer/penséer har åkt ut också. de bara välte i krukorna. Inget regn i sikte här så det blir att vattna, men vi har ju vatten iallafall.
  //Helene

  SvaraRadera
 6. Vi får igen det vi förlorade förra sommaren. Då behövde vi inte vattna så mycket��. Men visst, jag håller med dig, men kan tro att det är i början av juli redan. Mina plantor står i skuggan under markisen för att inte förgås. Man får jobba npgra timmar på morgonen, och sen några timmar på kvällen. Siesta och skugga däremellan. Nytt parasoll och extra solskydd vid hammocken är min räddning. Härlig helg önskar EL

  SvaraRadera
 7. Ja, i år går det snabbt. Dina penseer är verkligen vackra, vad kommer du ha istället för dem i krukorna?
  Ha en fin söndag!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Tack för din underbara historia om hönan som "flyttade" in. Så personliga de är. Mina penséer har det också trångt i en stor zinkbalja och är nu höga men så får de ha det ett tag till. Här i S-holm har vi inte haft något regn under maj - men i går kom det ett ösregn med åska. Det var över på 5 min. men så välbehövligt.

  SvaraRadera
 9. Jag lyfte bort mina penséer igår och ersatte med pelargoner, jag gjorde som du för jag hade inte riktigt hjärta att slänga dem ännu, de står i kanten och där får de stå ett tag. Vattna jo det får man göra mest hela tiden. 3mm var allt vi fick i helgen. Ha en härlig måndag och en bra vecka!

  SvaraRadera
 10. Ja, det är mycket vattning nu och lite sorgligt att penséerna fick så kort livstid pga värmen. Förstår att det är bråda dagar nu i din fantastiska trädgård !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 11. Helt rätt: vattna som en "galning"! Jag prioriterar bort min träning till exempel för att hinna vattna o binda upp saker (vilket är ju helt galet!) - till på köpet har vi funnit en kaninunge i en av mina rabatter vars öde jag funderar på på nätterna :-)....Tacka vet jag vintern :-)

  SvaraRadera
 12. Där fick du mig att tänka till, inte ska jag sura över att vissa fröplantor inte vill växa till sig - det betyder ju bara att jag får en sen blomning när allt det andra är över.
  Synd på alla vackra penséer, du hade ju dessutom så otroligt många! Lika efterlängtade som de är när de köps, lika trista ser de ut när de inte riktigt vill vara med längre.

  SvaraRadera
 13. Nu har vädret återgått till det mer normala hos oss och det känns faktiskt skönt.
  Kram

  SvaraRadera