onsdag 25 juli 2018

För varmt för tomaterna

Alla gillar inte värmen och då tänker jag särskilt på tomaterna i växthuset. Pollenkvalitén försämras redan vid 30 grader och det blir det snabbt en normal sommar i ett växthus.
I år är ger utomhustomaterna som åtminstone fått lite fläktande vind i bladen minst lika bra och i vissa fall bättre. Det skiljer lite mellan olika sorter hur känsliga de är för olika temperaturer.

Nu upptäckte jag ett utbrott av mjöldagg på en planta. Eftersom jag precis skulle ge mig av hemifrån fick problemet vänta till dagen efter. Då hade eländet spridit sig till plantorna runt om. Det går verkligen med blixtens hastighet. Mögelsporerna finns naturligt i jorden och i luften men en stressad planta angrips lättare.


Nu är 35 hinkar utburna som får sällskapa de 15 som stått utomhus hela tiden. Det står helt enkelt tomater överallt. Angripna blad är borttagna och hela plantorna sprutade med 10 g bikarbonat per liter vatten. Helt ofarligt att äta, men bromsar upp angreppen. Upprepar behandlingen en gång till.


Några plantor är fortfarande inklämda bakom klättrande gurkor i växthuset, men en kalkning av södersidan borde göra sitt till. Tänk om jag gjort de här åtgärderna för två månader sen... men vem kunde ana att det skulle bli en så exceptionellt varm och solig sommar. Trakterna runt Alvesta-Växjö brukar leda regnligan och juli är ofta en grå historia.

Vi gjorde det enkelt för oss genom att använda en färdigköpt blandning som man spär med vatten. Normalt använder vi den till att kalka hönshuset invändigt och växthusmuren. Spädde inte så mycket utan lät den få en mer lätthanterlig filkonsistens.
Vill man blanda helt själv använder man trädgårdskalk i pulver, lite vatten och en ännu mindre del fil. Man behöver också en roller med långt skaft. Allt var fixat på under 15 minuter. Nästa år ska det kalkas redan på våren. Mycket smidigt och enkelt men det kommer att regna bort när höstskurarna kommer.
Allt gott

--//--


TrädgårdsFägring - En samling trevliga trädgårdslänkar som hittar du HÄR
15 kommentarer:

 1. Jag förstår att det måste vara jobbigt för tomaterna i växthuset. Och så trist med mjöldagg. Hoppas du får bort den. Då jag inte har något växthus har jag alltid mina ute. Dom står i stora lådor på altanen, det soligaste stället dock vilket gör att det blir varmt. Men vi har markisen nedfälld på altanen och den skänker skugga även till tomaterna och framför allt så sänker den temperaturen. Och i år är det mängder med tomater så det är nog utomhusodling som är vinnaren i år.

  Ha det så bra som det går i värmen!
  /Anita

  PS! Det är något galet med din länk. Jag kommer till Googles inloggningsbild när klickar på den.

  SvaraRadera
 2. Jag har också burit ut tomatplantor och planterat dem i trädgårdslandet. De lider nästan nu. Några av våra plantor har också fått pistillsjuka men det ser ut som att den sjukan har gått över nu.
  Det är så roligt att läsa din blogg, man får alltid något "matnyttigt" med sig när man läser den! Ha det bra i värmen!

  SvaraRadera
 3. Aha det är därför vissa sorter tappar sina blommor! Green envy har slutat utveckla tomater medan gardeners delight och sun gold kämpar på. Tack för dina kunskaper som du delar!

  SvaraRadera
 4. You have such a lovely green house filled with even more lovely flowers and plants! I would love a garden like yours someday. Thanks for the share, keep up the posts.
  World of Animals

  SvaraRadera
 5. Stackars tomater! Hoppas de repar sig utomhus. Värmen tar knäcken på mycket i år, men å andra sidan ser man vad som är extra tåligt.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 6. Hej Anette!
  Det växer otroligt i växthuset, gurkorna trivs, tomatskörden har inte blivit stor, det är mest grönt än så länge. Har några plantor på utsidan och de ser ok ut.
  Alltid trevligt att läsa dina inlägg.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Smart lösning med kalkning av växthuset. Bra besprutningstips av tomaterna.
  Här på Getingstorp får vi bra med tomater, men tyvärr går inte gurkan i år.

  SvaraRadera
 8. Den här sommaren har varit allt annat än en grå historia. Mina tomater mår heller inte bra. Jag längtar både efter regn och svalare väder.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Det är ju extremt väder verkligen. Vem kunde ana att utomhusodling av tomater kanske vinner över växthusodling? Gurkan är i stort sett över hos mig så den åker ut snart. Då blir det lite bättre plats till det andra.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 10. Denna sommar lär gå till historien...idag var jag helt snurrig i skallen av värmen! Bra tips där med kalkningen, det tackar jag för. Ska testa detta! Fåren går nu på slakt då inget foder finns och allt jag sått och kämpat med växer inte, näe detta kallar jag inte sommar!!!
  Kram från en gnällig Titti i ett hett och torrt Blekinge

  SvaraRadera
 11. ja, denna sommar är varm, och som vanligt lyckas inte vi med tomater i vårt växthus, men nu vet jag att det säkert beror på att de har det för varmt därinne. Tack för tips/info.
  Ha det gott!/Hans

  SvaraRadera
 12. Ja, värmen den här sommaren är överväldigande, och att till och med tomaterna har svårt att klara hettan säger allt. Jag förstår att du fått flytta ut dina, för till och med utomhus är det nästan för varmt för dem. Hittills har vi klarat våra och skördar tomater som aldrig förr, men värmen bara fortsätter så tack för tipset med bikarbonat. Angreppen är inte långt bort känns det som.

  Vi hade tänkt bygga ett växthus i år, men vi bestämde oss för att vänta till nästa. Inte för att det blev sån värme, för det visste vi inte då, utan för att vi tänkte att vi skulle göra annat i år i stället. Det har inte blivit så mycket med varken det ena eller det andra i värmen. Det blir mest bad :)

  Önskar dig en ny bra vecka, och lite svalka i värmen!

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. Men så trist med mjöldagg. Jag visste inte ens att tomater kunde drabbas det. Jag säger dock som du - om jag hade vetat. När mina tomater har kommit upp en bit får de skugga av vindruvan. Nästa år blir det dock gardin på växthussidan som tomaterna står emot. Jag är övertygad om att de kommer att vara väldigt tacksamma och glada.

  Ha en fin dag!
  Linda

  SvaraRadera
 14. Bikarbonattipset ska jag spara... Men peppar, peppar så har mina klarat sig än så länge. I år odlar jag mot en murad vägg som strålar tillbaka värme - tror det är bra nattetid. Svalare och torrare än växthus men denna sommaren ändå väldigt varmt.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 15. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera