torsdag 20 september 2018

Pumpatider

Om sommaren som odlare känts påfrestande på många sätt så finns det andra som trivts bättre, nämligen pumporna. Fantastisk pumpasommar helt enkelt och jag önskar jag satt fler sorter. 
De fyra plantor jag satte på Södra filialen har brett ut sig hej vilt och täcker nästan 50 kvm. Tur att jag skördat det mesta runt omkring.
Trasig skottkärra + tom yta + självsådda plantor = sommarplantering

Grön turban är en riktig favorit. Överhuvudtaget gillar jag gröna och gråblå pumpor. De flesta är både ätliga och klarar lång förvaring, men oftast hinner jag inte äta upp alla.Pumpakärnor som följer med komposten och självsår sig brukar det inte hinna bli nåt av här i zon 4, men i år har de verkligen frodats och ramat in trädgård och gångar på alla möjliga ställen. De flesta gallras förstås bort. Den här revan placerade sig alldeles på egen hand ovanpå vedstapeln vid skogsbrynet. Kunde inte hittat ett bättre ställe själv. Dessutom korsar de sig hej vilt, så man vet aldrig vad det blir kommande år av sparade frön.


I en av zinklådorna har en liten reva med en av de där i mitt tycke tråkiga, gulasläta pumporna vuxit till sig. De verkar extra grovilliga av nån anledning. I alla fall var det vad jag trodde och därför kanske jag slarvade lite med vattningen tills jag häromdagen tröttnade och drog upp plantan. Döm om min förvåning när det visade sig vara en melon! Kanske inte riktigt fullvuxen men ändå stor som en rejäl grapefrukt. Nu vårdar jag den ömt som en pärla och den har fått egen mjukt bäddad låda. Kanske den eftermognar lite grand. Eftersom jag inte odlar meloner har denna också kommit via komposten. 
Såna här överraskningar gillas skarpt!

 Allt gott


Just det... Så är det Skördemässa i grannbyn
--//--

Länksamling TrädgårdsFägring HÄR21 kommentarer:


 1. "Södra filialen". Det är till att ha omfattande odlingar.
  Jag satt just och letade recept till D med förslag på middagar. Fastnade bl. a. för "Gryta med chili, vitlök och pumpa". Chili och vitlök vet jag att vi har, men pumpa har vi inte odlat. Jag är inte så förtjust i squash så kanske därför vi valt bort pumpa oxå.

  Men, efter din beskrivning här så tycker jag att den ter sig riktigt tilltalande. Så elegant revan lagt sig på vedstapeln. Spännande att inte riktigt veta vad det blir av fröna.
  Så trevligt med skördemässa i grannbyn.

  SvaraRadera
 2. Så härligt med alla pumporna önskade att jag satt något frö i våras. Får bli nästa år kanske. Det är liksom att välja när ytan är liten och jag älskar blommor jaja det blir nog någon gång.Håller med dig att de gråblå och gröna är finast även att se på.
  Ha det gott och njut alla dina pumpor
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Jag brukar odla pumpor i komposthögen , pumporna är vackra men de brer ut sig lite väl mycket ( bladen). Roligt med melonen. Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!
  Härliga pumpor, frodiga och fina. Odlar Myskpumpa i år, och det blir nog fler gånger. Så vackert med din planta på vedstapeln.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 5. Så fina pumpor du har. Men de tar ju som sagt en väldig plats. Tycker att kompostjorden har bjudit på ovanligt många överraskningar i år. Och jag har fått en väldig massa tomatplantor överallt. Rena snårskogen på vissa ställen. Känns ju lite ovanligt att jaga tomater som ogräs.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 6. Frösådder som dyker upp är ju spännande och det har verkligen varit en bra sommar för pumpor. Gillar fotot på vedstapeln och rankan, får mig att le och förundras över växtkraften.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Visst är det kul med pumor, även om man inte äter upp dem! Växtkraften är ju så enorm och det är helt otroligt hur det kan komma så mycket ur ett enda litet pyttefrö. Jag hade några frön till dekorationspumpor kvar, och de har extra-trivts i år.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Det är spännande med kompostmaterial! Just nu håller leopardsniglarna på att flytta in i komposten, antar att de tänkt tillbringa vintern där. Trevlig helg och njut av din egenodlade lilla melon =)

  SvaraRadera
 9. Hjälp vilken växtkraft och grattis till melonen!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Litt av en avling! Greskarsuppe er veldig godt.
  Imponerende med melon!

  SvaraRadera
 11. Hej Anette

  Kul när växter korsar sig och frösår sig, man vet aldrig om det man får blir en sensation!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 12. Å jag gillar bilderna, känslan... Sådde pumpor men sen s..t det sig som man säger. Så jag är lite avundsjuk på dig. Melonen lät spännande :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 13. Odlar ju inte ätbart egentligen, men en - alltså en eller två/tre pumpaplantor - skulle jag kunna tänka mig ute i parken. Om dom tål torka bra!?
  Vi har en stor kullig cirkel där det tidigare växt en stor gran, nästan hela roten är borta och resten är flisat. Vi har också lagt på köpejord, men på grund av torkan i år har inget växt där ute. Nu undrar jag om man kanske skulle våga sätta ett eller ett par pumpaplantor där. Kan dom tänkas ta sig och bladen sen täcka hela kullen?
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pumpor vill ha mycket näring, mycket sol, mycket och jämn vattning.
   /Anette

   Radera
  2. Det hade jag ju egentligen kunnat räkna ut - alltså att dom inte gillar torka! Alltså får jag hitta på något helt annat. Lavendel skulle jag kanske kunna försöka med, även om jag egentligen vill ha något med stora täckande vackra blad. Dom andra du föreslog vill nog ha lite mer vatten än jag tänker erbjuda dom. Visserligen har vi egen brunn och massor med slangar och brukar vattna där ute, men då enbart dom träd och buskar jag satt - loch i år har det inte riktigt hjälpt. En del har dött ändå.....
   KRAM/Susie

   Radera
 14. Kul med pumpor och så är de goda också, bara det :)
  Höstkram från Titti

  SvaraRadera
 15. Vilka vackra pumpor! Spännande med en melon mitt i alltihopa.
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 16. Vilka härliga bilder på vackra Pumpor de är så dekorativa och när de är goda också så är det bara en bonus.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 17. Jag odlar ju knappt något ätbart och definitivt inte pumpor. Men grannen som absolut inte odlar några blommor sår just pumpor. Nån kinesisk variant. (hon kommer därifrån) och de är ju helt galna!!
  De tar sig långt in på min tomt så man kan ju nästan säga att jag odlar dem :D

  Kram

  SvaraRadera
 18. These are some great looking pumpkins, I cannot believe that it is that time of year again! Summer seemed to fly by! Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.


  World of Animals

  SvaraRadera
 19. Vad härligt att pumporna trivts så bra! Jättefina sorter! :)

  SvaraRadera