måndag 20 januari 2014

Årets första såddIdag har jag sått dårört och dysterpenstemon. Båda perennerna är helt nya för mig, så det ska bli spännande att se om något kommer upp. I dårörtspåsen låg det tre yttepyttesmå frön som har fått varsin kruka. Nu ska jag först prova med att ha dem inomhus en månad och gror de inte är stratifiering nästa steg, alltså in dom i kylskåpet och dom en liten köldbehandling.

Fröfirman beskriver dårörten som mycket sällsynt. Krypande växtsätt och hängande brunvioletta klockblommor med grönt foder. Lämplig woodlandväxt. Användes förr som "häxmedicin" i svårbemästrade fall. Verksamt ämne scopolamin, ingår idag i psykoterapeutisk medicin. Växten är giftig.

Det tycker jag låter riktigt spännande och som en utmaning. Just nu har jag förstås inget woodland, men inget hindrar ju att man börjar samla lite plantor medan man tänker på saken.

Penstemonsläktet blev jag riktigt sugen på efter att ha hört ett inslag med Marie Jadner på lokalradion. Lyssna här. Det verkar helt enkelt vara den ulitmata sommarperennen om man nu får fröna att gro. Krukorna har flyttat ut i skyddat läge bland mina andra långsamtgroende små projekt, så nu hoppas jag att vädret ska göra resten. På den gula lilla stickan har jag kom-ihåg-info som att jag inte ska ge upp väntandet förrän sommaren 2015.

Och så här tjusigt tänker jag mig att det ska bli

DÅRÖRT Scopolia carniolica och DYSTERPENSTEMON Penstemon wippleanus Bilder: Impecta
Har du erfarenhet av nån av dem?2 kommentarer:

  1. Tack för din kommentar på bloggen - det gjorde att jag hittade hit. Gillar din blogg. Jo jag har erfarenhet av Scopolia i lite olika varianter. Har sått den också och den grodde tacksamt. Fast jag tror jag började med kyla och sen värme. Det spelar dock ingen roll gissar jag. Det är en rolig växt! Och jag kan garantera att ALLA, precis alla behöver ett woodland så att börja spara växter till ett sånt är helt rätt strategi.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera