fredag 15 augusti 2014

Äntligen...

Äntligen är Rabarbern 'Glaskins Perpetual' i jorden. Blev så glad när jag hittade tre små plantor vid en längs-vägen-försäljning i början av sommaren. Har länge tänkt att jag skulle ha just dessa men inte kommit till skott. Det är nämligen en engelsk kulturarvssort med lägre oxalhalt, mörkröda stjälkar och snabbväxande.

Nästa problem... var ska vi ha dom?  Just nu finns inte den optimala platsen och det har tagit hela sommaren att bli överens om det näst bästa stället. Det har ju i och för sig inte varit nåt direkt grävväder heller. 

Risken är att de hamnat för nära en stor törstig björk, fem meter. Vi får se hur det går. 


En halv kubikmeter sandjord sållad från murgrönerötter och cirka tusen scillalökar (hälften på bild). Många bara några millimeter stora. För att hitta dom måste all jord dessutom gås igenom för hand. Många har nog ändå passerat mitt falköga. Hade ju varit mycket enklare att bara gräva bort allt, slänga jorden i skogen och köpa nya lökar... näää smålänning som jag är, vill jag gärna återplantera alla lökar och nya köpelökar skulle kostat cirka 1800,00. Sanden behöver jag att blanda upp med till våren.


All sandjord borta ner till 40 cm djup och ersatt välbrunnen kogödsel. Ser i efterhand när jag läser på nätet, att den gärna kunde varit lerblandad, men det får bli vi omplangtering i så fall. Lökarna är tillbaka och sen fattas bara ett lager av den gmala sandjorden överst.

Så räknar jag med att det blir en blå scillamatta som vanligt till våren om de inte får chocken av nya jorden.


Ha det fint35 kommentarer:

 1. Scilla är så fint. Jag har ett hav av dem under ormhasseln och till våren hoppas jag få se dem bättre när nu ormhasseln tuktats rejält. Jag har också väldigt svårt att kassera lökar. Känns inte riktigt rätt. Kram

  SvaraRadera
 2. Scillalökarna är jag också mycket rädd om, nu är de ju så tacksamma och förökar sig fint men ändå är man rädd om dem.
  Jag har en rabarbersort med lägre oxalhalt men det är nog inte samma som din för jag tycker inte stjälkarna är rödare än de vanliga - tyvärr.
  Du har så fint i din trädgård!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Ni har varit nitiska. Det ska man vara. Inte ska man kasta så mycket lök även om de är små. Det blir ju blommor så småningom av dem. Rabarbern ser ut att fått det väldigt fint så här långt.
  Vad roligt det låter med längs-vägen-försäljning. Jag har bara sett jordgubbsförsäljning på det sättet.

  SvaraRadera
 4. Vad underbart att du tog hand om alla lökarna, smålänning eller ej :) Det kommer att bli vackert till våren :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Åh, så duktig du är som tar hand om all lök. Det är så lätt när man gräver och blir trött att de åker all världens väg. Den kommer att tacka dig till våren med ett underbart blått fält. Visst börjar trädgårdslusten infinna sig stort nu! Kramen till dig!

  SvaraRadera
 6. Ambitiös utgrävning! :)
  Vilket bra tips. Vill ha en rabarbersort med röda stjälkar! Låg oxalsyrehalt dessutom är ju ett plus. Köpte en rödstammig sort i höstas men den stendog trots den milda vinten

  SvaraRadera
 7. Ser att det inte är bara jag som småsnålar ibland...När vi byggde till det här gamla torpet låg jag också på alla fyra och räddade så mycken lök jag kunde...scilla och snödroppar. Kanske om/nyplanteringen inte var riktigt med samma lyckade resultat som jag hoppats, men nu har vi en blå matta på våren iallafall...och snödropparna kommer sakta men säkert också. Det kommer säkert att lysa blått hos dej också till våren!!
  Sen går jag också och väntar på bättre grävväder, eller kanske mest på arbetslusten...Har en vit namnlös doftpion (som jag köpte på Julita för flera år sen, något litet barn hade plockat alla lappar så de fick sälja ut alla pioner till ett billigare pris...)som står i alldeles för torr jord. Eftersom pioner vill ha med så mycket som möjligt av rotsystemet så väntar jag tills det blir lite blötare och lättare att gräva. Eller att lusten liksom faller på lite mer...
  Lär mej alltid någonting nytt här...nu om rabarber. Ska bli spännande att se ditt resultat.
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Jag förstår att du ville rädda så många lökar som det bara gick och när du blickar ut över din vackra blå matta i vår kommer du tycka att det var så värt allt slit. :)

  Kram på dig och ha det så gott där i din vackra trädgård

  SvaraRadera
 9. Klart du måste rädda alla dessa scilla när du hade en sån fin scillamatta förut, den kan man ju inte bara slänga bort! Har tyvärr inte alls så många, ingen matta alls, men jag sparade de få jag hade, i våras när jag gjorde en ny rabatt där det varit gräsmatta, jag och dottern grävde och flyttade..;)

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 10. Ja, den som spar han har... =)
  Lyck till med rabarbern också!
  Kramis...ha en fin helg!
  Sofia

  SvaraRadera
 11. Smålänning eller inte, klart man ska ta tillvara på sina smålökar!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Så klart du har en blåscillematta till våren - kanske ännu finare (om det är möjligt) än innan.
  Vackra rabarber och det vattnas i munnen när jag tänker på hur härligt det är att bita i en nyskördad, späd rabarberstjälk.
  Och Anette! Måste också tacka för dina - alltid så trevliga - kommentarer!

  /Anja

  SvaraRadera
 13. Så fint med scilla....önskar dej en riktigt trevlig helg!
  Kramisar bia

  SvaraRadera
 14. Det är så vackert med en scillamatta på våren - nu har du verkligen något att se fram mot !
  Måste också passa på att tacka för dina inspirerande kommentarer - har lärt mig massor av dom !!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 15. Oj, vilket jobb du har haft och vilket tålamod!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 16. Smålänningen i mej hade gjort precis lika dant... Nu har du ju pengar över att köpa andra lökar med! :-)
  Härlig fredag till dej!

  SvaraRadera
 17. Vilket jobb!! Underbara bilder :) Ha en trevlig kväll. Kram Anna

  SvaraRadera
 18. Vilket jobb du gjort. Och visst är det konstigt, man vill ha så många olika växter till trädgården, men sen vet man inte var man ska sätta dem för det är fullt överallt.
  Kram och trevlig helg.

  SvaraRadera
 19. Hoppas det går bra med rabarben och att björken inte tar allt vatten och näring.
  Visst är det vackert med en blå scillamatta om våren, tycker du gjorde helt rätt som räddade de små rackarna.
  Önskar dig en riktigt trevlig helg!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 20. Det låter som en bra rabarber, jag ska hålla utkik efter den för jag behöver en ny.
  Trevlig helg!
  /Katarina

  SvaraRadera
 21. Hej!
  Äntligen har jag fått till en länk till din sida. Det var på tiden. Men du den rabarbern måste jag också försöka få tag på, verkar en bra sort. Flitig som en myra är du som vanligt.
  Trevlig Helg
  Annika

  SvaraRadera
 22. Jag tror jag har en sådan rabarber!
  Vilken härlig vårbild, förväntningarnas tid...
  Ha det gott, trevlig helg! Kram :)

  SvaraRadera
 23. En blå matta av scilla är bland det vackraste som finns på våren. Bra beslut att spara alla små lökar och plantera igen. Nöjd och duktig måste du också känna dig:)

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 24. Anette, jag tror att det är den jag har. Jag ska ta reda på det, den har samma fördelar som du beskriver, är god och brukar kunna komma igen samma säsong :)

  SvaraRadera
 25. Åh, jag avundas ditt tålamod när det gäller trädgården och din kunskap också, givetvis. Jag måste läsa på, har för bråttom när jag planterar, därför ser det bara kargt ut.Tackar allra ödmjukast för att du delar med dig av både kunskap och tips. En blå Scillamatta vill jag också ha och tänk...i våras var den starkt på G. Då ska det väl inte vara några problem nästa år...?? Min rabarber behöver lite kärlek tror jag...när jag läser vad dina får;))
  Ha det gott och trevlig helg!!
  kram lisa

  SvaraRadera
 26. Vilken vacker scillabild och så roligt med en ny sorts rabarber. Blir verkligen sugen på att ta tag i min trädgård när jag läser fina trädgårdsbloggar :)

  SvaraRadera
 27. Imponerande...vad flitig du är!! :)
  Inspirerande och spännande.
  En matta av härliga scilla är väl underbart på våren...det kommer bli fantastiskt.
  Ha det fortsatt gott och lycka till med allt.
  Kram Lollo♡

  SvaraRadera
 28. Men så spännande med den där rabarbersorten. (som jag genast tappade namnet på) För mig har det bara funnits rabarber ingen tanke på att det fanns olika sorter, fast hade jag tänkt efter så borde jag ha förstått det;) Men tack för upplysningen.

  Härligt med en scilla gräsmatta här hoppas vi på att våran återkommer efter den illa behandlingen av de stora maskinerna vid dräneringen av huset. Så håll tummarna. Men för säkerhets skull ska jag köpa mig någon påse med lökar så att jag inte blir helt utan vårblommor till våren.

  Fin helg önskar jag dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 29. Så vackert med scilla i gräsmattan! Det skulle jag också vilja ha :-)
  Tack för Rabarber tipset. Jag har en sort som heter Elmblitz och har tänkt att utöka min rabarberplantering,med ytterligare en sort som har låg oxalsyra. Jag har en liten fråga. Vet du om stjälken är genomfärgad röd? Vill att min rabarbersaft blir lite rödare :-)

  Ha en fin dag
  Kram
  Heléne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det vet jag tyvärr inte ännu.
   Kram Anette

   Radera
 30. Tanken att köpa ny rabarber sort har jag haft en tid. Tack för tipset med sort! Jag gör som du när jag gräver här...försöker ta reda på alla lökar:)
  Fint med hög a planteringen!!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 31. Tänker som du att vara rädd om och ta hand om det man har. Kommer säkert att bli en vacker himmelsblå matta till våren. Ha en fortsatt skön helg!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 32. Kul med olika sorters rabarber. Jag har en gammal sort som får stora blad och stjälkar. Det blir fint med ett hav scilla till. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 33. Scillanmattan kommer bli hur bra som helst hos dig. Du har ju magiska fingrar och massor av kunskap!

  Grattis till engelska rabarbern. Blir spännande att få se sedan.

  Må fint. Lotta

  SvaraRadera