torsdag 30 oktober 2014

Orange med skruvar

Torgdagarna är höjdpunkter i vår lilla stad och jag stod i ett hav av vårblommor, rött, gult, blått och alla nyanser däremellan. I handen ett torrt brunt gräs. Det skulle kunna ge höjd åt vårkrukan och matcha den nyinkomna vårljungen som jag gärna ville testa, men ett dött gräs...


Det fyllde sin funktion och när ljungen var överblommad fick båda flytta till skogsbrynet med extra vattning hela sommaren för ljungen skulle vara törstig hade jag hört. Ljungen dog, men något förvånad upptäckte jag att det torra gräset KOPPARSTARREN Carex buchanaii vuxit sig dubbelt så stort. Klart att det skulle få komma fram igen och svänga sin stora plym i  höstvindarna...

Även om jag tycker det är jättefint med klatchiga blickfång och lysande färger så blir det oftast dämpade toner hos mig. Blomsterbordet står alldeles vid entrén och gör sig bäst när man ser det på nära håll. Några pumpor kunde ju fått vara med, men de finns på andra ställen i trädgården.


Tittar man närmare på gräset har det stråk av orange, som om det vore slarvigt doppat i färg och bara vissa blad sugit åt sig. Jag gillar det. Kopparstarren har vuxit inte bara på höjden utan även i mina ögon. Nu är ju frågan om det vill övervintra här, för jag känner att vi nog skulle kunna komma överens. Jag tillhandahåller fuktig plats i solen alternativt vattnar som en galning och i gengäld får jag orange strån med glada skruvar i topparna. Känns helt okej.
Hittar dock ingen info på nätet om hur långt upp i zonerna kopparstarren går eller om jag ska täcka eller rent av ta in. Ska i alla fall inte stå kvar bland ljungen hela vintern.



Ha det fint




53 kommentarer:

  1. Så rogivande färger och såå vackert,
    som hösten själv

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. :) Ljungen växer på torra, gärna lite öppna vildmarksområden. I de djupa, grönt mosslummiga blöthålen i skogen trivs de inte så bra. Men vilket underbart gräs! Tänk ett helt fält med vildvuxet sådant om hösten... <3 Har det ordnat sig med den mystiska rumpreklamen hos mig? Ingen annan jag har frågat har råkat ut för det, och de ställen som du fick upp dem på ska det inte finnas någon reklam alls på. Jag har ingen reklambanner i headern längst upp, och ingen popupreklam heller. Skumt är det. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för infon, men vårljung är nog ett undantag för den är verkligen törstig. Kanske den vill ha mycket vatten fast väldränerat, och kanske bara i början av säsongen. Den gjorde i alla fall sitt och det räckte.
      Reklamproblemet löst.
      Kram Anette

      Radera
  3. Vilket vackert höstarrangemang! Ljuvligt!

    /Jenny

    SvaraRadera
  4. Men så snyggt! Precis i min smak, den planteringen skulle verkligen göra sig hos mig. Kopparstarren är också helt i min smak, hur kan jag ha missat den. Den sista bilden är verkligen fin, nästan som ett konstverk! Kram Merja

    SvaraRadera
  5. Sparsmakat är också snyggt - ibland behöver man vila ögonen. Jag har också börjat fundera på prydnadsgräs och har i år införskaffat två olika för att se hur de uppför sig. De får ju inte bli alltför aggressiva och ska helst se snygga ut året om.

    SvaraRadera
  6. Kopparstarr låter som något jag skulle vilja ha i min trädgård. Vilken härlig färg. Kram

    SvaraRadera
  7. Vilket vackert blickfång och gräset är helt bedårande! Hoppas verkligen det klarar sig över vintern.

    Ha en fin torsdag!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  8. Vackert!! Tycker om färgen, mjuk på något sätt.

    Fin dag till dig!

    SvaraRadera
  9. Så vackert. Här har det inte pyntats alls i år har inte ens köpt hem ljung. Vet inte var trädgårdsinspirationen tagit vägen. Kanske har det med att göra att trädgården fortfarande är i halvt kaos efter dräneringen i somras. Men tack för inspirationen kanske ska jag fixa till något litet i alla fall. Man blir ju så glad av blickfång i trädgården.

    Fin torsdag till dig
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  10. Hej igen! Var tvungen att söka litet på kopparstarren som nu har åkt upp på min lista. Zon 1-3 har jag kunnat hitta, soligt läge men inte för torrt, (egnersvaxter.se).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla för info. Då blir det antingen övervintring i stor lövhög eller garaget.
      Kram Anette

      Radera
  11. Kopparstarren är vacker tillsammans med andra dämpade höstfärger och den ger ett lyft åt låga planteringar. Otroligt vackert! Jag vill också ha kopparstarr!
    Ha en fin helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  12. Det blev en svan av det gräset, så vackert
    det står bakom växterna. En jättefin
    plantering, jag tror jag trollar hit den.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  13. Fina bilder , inte minst den sista. Vad roligt med ordentlig torghandel. Det är det väl här också, men väldigt varierande beroende på vilken dag man kommer.
    Du har rätt i att det är inte helt lätt att fatta var man ska köra för att komma ner i hamnen (med tanke på min bild).

    SvaraRadera
  14. Jag har kopparstarr i både krukor och i rabatter, soligt, halvskuggigt och oftast torrt läge. Det viktiga för vintern är nog väldränerat, gräs gillar ju inte mycket vatten. Det självsår sig lätt också om du fått vippor på det. Men bor du i högre zon än 3 kanske det är bäst att ta in det som du var inne på. Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för info om kopparstarr. Tanken att den skulle kunna få vippor också har inte ens slagit mig... Det vore förstås riktigt kul och fröså sig får den gärna. Har ett bra ställe i solen med mikroklimat och bra dränering där den kanske skulle klara sig. Där bor även andra gräs fast de är inte lika känsliga.
      Kram Anette

      Radera
  15. Kopparstarren är en av mina gräsfavvon! Helt magiskt underbar och alls inte torr. I solen skiftar den helt ljuvligt i guld, silver, koppar och magiskt grönt vid basen. /Anja

    SvaraRadera
  16. Tack för info om Postnord... Jätteintressant, det som du skrev om hur det funkar. Det känns lite märkligt ifall de sparat mina adresser med kråkfötter, tänk vilken datamängd det måste finnas med alla. Kanske är det tur att vi mailar allt oftare. Vi får väl vara glada så länge vi får posten hit. Förr fick vi ha lådan vid tomtgränsen, men nu ska den vara vid stora vägen, så den blåser upp när långtradarna passerar. Blöta brev är ingen höjdare...
    Det var bättre förr...
    Vilket fint gräs! Har inte nåt (utom en rufsig gräsmatta och gärden, då...;-) men ett kopparfärgat, det var verkligen snyggt! Heja Höst!
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  17. Jag har tittat på Kopparstarren flera gånger på plantskolan och haft svårt att se den som annat än vissen. Men nu har jag verkligen ändrat uppfattning. Jätteläckert i de rostiga krukorna!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  18. Åhh så fina planteringar du gjort ;)....och vilket snyggt/coolt gräs....gillar gräs, brukar sätta köpgräs i mina planteringar på sommaren ;)....önskar dej en trevlig Halloween och All helgona helg!....
    Kram bia

    SvaraRadera
  19. Det är så vackert med gräs som vippar i vinden! Än har jag inte kommit till skott och inhandlat eller planterat, jag är lite vilsen i gräsvärlden...Vilka som är härdiga och perenna. Fast det finns ju kunnigt folk att fråga på handelsträdgården, så egentligen är det ju ingen konst. Underbara bilder du tagit i din trädgård, och närbilden på gräset, ja den är verkligen vacker!
    Ha en riktigt skön och fin helg!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  20. Kan inget om kopparstarr men det är ett fasligt grannt gräs:) Har faktiskt köpt det i år till höstplanteringen på trappan:) Ditt blomsterbord ser mycket fint o välkomnande ut! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  21. Koppar färg har ju blivit väldigt populärt nu så där är du snabbt med i modet.
    Ja dämpade lugna färger blir det på hösten, gillar det också, fast jag är en färgälskare i det stora.
    Men nu är det höst så det passar fint, snart är det bara rött som räknas (i de flesta julpynt ? !)

    En skön trevlig helg önskar/ Eva

    SvaraRadera
  22. Så fint det är tillsammans med ljungen. Kopparstarr lyser upp när så mycket annat vilar. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  23. Trevligt och välkomnande med lite höstfint i krukorna. Gillar den andra planteringen extra mycket.

    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  24. Ett jättefint gräs, hoppas det klarar sig hos dig.
    Kram

    SvaraRadera
  25. Så vackert! Helt i min smak också, gillar de lite dova, silvriga färgerna. Vill också ha :) så nu får jag gå på jakt efter kopparstarr!
    Kram
    Cathrine

    SvaraRadera
  26. Vackert! Kopparstarr hör till favoriterna.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  27. Vilket fantastiskt gräs! Otroliga färger och så kul att det gick in i en andra vår, liksom!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  28. Underbara kopparstarr! Hos mig dör den ofelbart efter varje vinter, men jag skäms inte utan köper nytt igen... de är ju så fina! Tack för dina snälla kommentarer hos mig. Bilderna är tagna lite överallt i trädgården... man springer ju som en galning för att försöka hinna se allt innan det är över.
    Ha en fin helg.

    SvaraRadera
  29. Ååh så läckra bilder... och vilket läckert gräs!
    Böcker om lavar... rekommenderar Lavar: en fälthandbok av Roland Moberg och Fältbiologernas Lavflora... Om du är på FB så finns det en grupp som heter Mossor och lavar...
    Önskar dig en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
  30. Tjusigt arrangemang! Det fick mig att tänka på att jag slängt undan en torr kopparstarr i de bakre regionerna. Kanske skulle jaga kolla om den lever. Det har ju regnat mycket. Har haft sådana i arrangemang tidigare ute på vintern. De har ett estetiskt värde även, om de inte klarar livhanken.
    Trevlig helg
    Luna

    SvaraRadera
  31. Så fantastiskt vackert! Gillar verkligen ditt färgval! Hoppas du får en skön helg! Höstkram. /Lotta

    SvaraRadera
  32. Vilket fantastiskt fint arrangemang.
    Färgerna gillar jag verkligen.
    Kopparstarren har jag inte provat men nu blir det uppsatt på villhalistan:0)
    Trevlig Helg

    SvaraRadera
  33. Som "gräsfantast" så är ju naturligtvis kopparstarren en stor favorit. Har en själv förstås.....*fniss*
    Men ditt arrangemang var så vackert att jag fick lite idéer, få se om jag kan utföra dom senare idag.
    KRAM och trevlig helg
    Susie

    SvaraRadera
  34. Mycket läckert gräs.. härlig färg! Kul att den växt sig så stor :)

    Önskar dig en fin fin helg!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  35. Men oj, vilka härliga färger!!! verkligen höstfint!
    Stor kram
    Sofia

    SvaraRadera
  36. Vilka fina bilder - som alltid. Det kanske är skillnad på "vild" ljung och odlad. Men på öarna växer ljungen utan nästan någon jord och väldigt torrt. Önskar att jag kunde ha sådan ljung hemma, för den är så vacker :D

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  37. Åhhhh kopparstarr är så himla vackert. Du får meddela om det klarar sig över vintern, då är det ytterligare en favorit till grusplanteringen.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  38. Underbara bilder! ♥ Särskilt den sista, man drunknar nästan i färgerna!! Tänk att ha den som fondvägg... :-)

    SvaraRadera
  39. Kopparstarren var ursnygg i dina arrangemang! Den borde klara sig hos dig över vintern, tycker jag. ev. med vintertäckning om det blir lite snö. Här uppe i Umeå, zon 5, har den det kämpigare men några plantor har övervintrat vissa år. De har även fröat av sig i och nya plantor dyker upp här och där. Den är även lätt att fröså om man pysslar med sånt.
    Ha det gott!
    Ulrika

    SvaraRadera
  40. Dødt gress gir mye liv!! Det gjelder å ta det nøye i betraktning. Dette var et aldeles praktfullt og varmt høstarrangement.
    Ha en trivelig helg.

    SvaraRadera
  41. Gräs är flott! Min arsenal av gräs sträcker sig bara till bambu, men jag är ganska glad ändå. Snyggt arrangemang så här på hösten. Ha det gott!
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  42. Men vilket underbart gräs! Det måste jag ha en nästa år! Nu är det väl ingen idé att köpa, vet inte heller om de övervintrar, men jag skall försöka komma ihåg det till nästa år! Hoppas du skriver om den överlever!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  43. Thanks for sharing the Autumn colors. Even thought the growing seasons are now over - there is still lots to be enjoyed - as you proved by your photos. Thanks. Jack

    SvaraRadera
  44. Så fina bilder och ett härligt blomsterarrangemang. Dämpade mjuka färger, så vackert.
    Ha det så gott!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  45. Men åååh vad himla fint du planterat! Så sobert och vackert. Jättefina kärl också!! Fin inspiration att kika in här.

    Många söndagskramziar aka

    SvaraRadera
  46. Fint med gress i gyldne farger :-)

    SvaraRadera
  47. Ja det gräset är helt magiskt! Jag har det i krukor från tidig vår och hela vintern. Om det inte överlever vintern så är jag nöjd ändå. Det brukra självså sig hos mig så jag hämtar bara nya plantor i gruset.
    Jag gillar också krukor i samstämda i färgerna. Men jag borde bli lite modigare.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  48. Jag förstår din förälskelse i kopparstarren. En sån vacker växt! Och du har verkligen lyft fram det snygga i dina planteringar och på fotona. Lycka till med övervintringen!

    SvaraRadera
  49. Vackra arrangemang! Gillar färgen hos den typen av Carex - så vacker med många andra färger. Lite känsliga är dem för vinterfukt. Om det står i kruka nu så kanske ta in senare. Annars plantering tidigare på säsongen i riktigt sandig jord. Mina dog men sen kom fröplantor och nu har jag det så här... http://4seasonsbycarna.com/2014/07/31/kryddiga-farger-och-heta-lagen/ Om det är buchananii eller ett syskon, kanske rentav en korsning - jag vet inte men vackra har de vuxit sig i sommar.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera