söndag 2 november 2014

Strut på!

Vad vore vintern utan amaryllis för att inte tala om julen. Gillar variationen, från stora nästan vulgära, till små som i gengäld ger desto fler blommor. Gillar färgerna, gärna ljusa med stråk av rött, lime, rosa, prickiga eller strimmiga. Anspråkslösa och ganska långblommande. Roliga att leka med. Kan användas som snitt, hängas upp och ner, kan blomma på bar lök liggandes och få spännande former, fina dekorerade i kruka, roliga att fota och kan luras att blomma igen och igen. Vad mer kan man begära...


För fem-sex dagar sen planterade jag mina lökar som fick strutar på sig och sen hamnade på golvvärmen i badrummet. På tre av dem har knoppen redan börjat kika fram och de har blivit befriade från strutarna. Står nu ljust på fönsterbrädan istället.
Nån är gammal och har blommat både en och två gånger tidigare, men av övriga förväntar jag mig absolut blomning i julklapp. Det är ett roligt pyssel att laborera med vatten, värme och svalka för att få till tajmningen. Helt enkelt en del av tjusningen med att driva egna. Eftersom jag gärna väljer alla möjliga färger utom just julrött så passar de in när som helst under vintern.
Ibland planterar jag ut lökarna på våren. Tankspridd som jag är har jag snart glömt bort dem och det har hänt att nån överraskat med att blomma mitt i sommaren och vem gillar inte överraskningar! 


Tips för att lyckas med amaryllislökar

Nu tänker jag mig föloppet från ny lök. Det tar 7-8 veckor för den att blomma. Med en gammal lök blir förloppet lite annorlunda och det kommer jag till i slutet.

Sätt löken i vatten dagen innan plantering så rötterna vaknar till liv. Det är alltså bara rötterna som ska vara i vatten inte själva löken. Särskilda lökglas är inte alls nödvändiga. Det går bra med nästan vilket glas som helst, fast konformiga är lättast att använda. Passar många lökstorlekar.

Välj samtidigt krukor och lägg lerkrukorna i blöt om du använder sådana. Tung och stabil kruka är bra. Då välter den inte så lätt när blommorna kommer. Den ska dessutom vara större än löken. Två fingrar i bredd mellan löken och krukkanten är lagom.

Nästa dag planteras löken med några lecakulor i botten, vanlig planteringsjord och en tredjedel av löken ovan jord.
Vattna igenom. Det brukar kännas på tyngden hur blöt en kruka är.

Ställ krukan med undervärme på fönsterbrädan över varmt element eller på golvvärme. Den vill ha varmt och mörkt för att börja utveckla rötterna så täck med strut. Jag brukar göra mina så enkelt som möjligt. En del av dagstidningen = en strut. Klipp bort överflöd och tejpa ihop.

Efter ca en vecka kan man förvänta sig resultat under struten. När blomknoppen tittar fram är det dags att släppa in ljuset och slänga struten.
Placera ett stöd i krukan. Finns särskilda spiralformade i butik eller gör ett eget av gren från naturen.
Dags att börja vattna igen, men försiktigt och gärna på fatet så den inte blir ranglig.
På gamla lökar är det ofta bara bladen som tittar upp, men då får man pyssla om löken ändå som om den hade blomma och hoppas på bättre lycka nästa säsong. Eventuellt plantera ut till våren och hoppas på sommarblomning. Har det inte hänt nånting på en vecka har löken kanske stått för svalt.


När amaryllisen börjat blomma mår den bäst av att stå lite svalare och inte direkt över elementet. Klarar att stå en bit in i rummet, direkt sol klarar den sämre.

Efter blomningen gäller det att fylla på kraft för nästa säsong. Var rädd om bladen och bind ihop dem om de är spretiga och hängiga. Öka vattningen och vattna uppifrån men inte direkt på löken. Ge näring. Börja med varannan vecka och öka till varje vecka från mitten av april.


Nu kan det också vara dags att flytta ut krukan halvskuggigt och väldränerat i trädgården. Gärna under nån gles buske, men man måste ju fortfarande komma ihåg att vattna och gödsla. Jag brukar gräva ner hela krukan.
Ta in krukan och minska vattningen innan frosten kommer.


I september - oktober, sluta vattna och låt bladen vissna ner. Placera gärna på svalt mörkt ställe och glöm bort den. Svägerskan förvarar med framgång sina under sängen. Framåt vårvintern kan det hända att nya knoppar börjar titta fram. Plocka fram och plantera om. Ta bort gammalt skräp och döda rötter först.

De lökar vi är vana att driva till jul är värmebehandlade, andra är orpreparerade och blommar under vårvintern. När jullöken har blommat en gång återgår den till sin naturliga rytm och räknas som opreparerad. 

Ha det gott


54 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt informativt inlägg om Amaryllissar! Själv älskar jag dem men jag är nog mest förtjust i de mindre eftersom jag i princip bara kan ha levande blommor i köksfönstren på vintern (värmepump i vardagsrummet) Har jag mindre kan jag ha fler :) Har försökt att få lökarna att blomma om men aldrig lyckats :( Kanske ska jag försöka igen efter dina tips :) Ska kopiera detta inlägg och dra ut en papperskopia så att jag lätt o snabbt hittar det igen :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Så himla bra tips, jag har nog aldrig lyckats med egna amaryllis även om jag försökt. Däremot vet jag att jag har testat med hyacinter och fått dem att blomma.
  Får köpa några lökar och testa igen helt enkelt.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 3. Så söta de är de där strutarna... Ja, och tänk vad som komma skall! Jag har - ännu - inte provat just amaryllis från lök till blomma, men nu blev jag sugen...
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Tack för bra tips... som alltid:)

  Glad början på november önskar jag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Vad duktig du är med lökarna. Jag älskar amaryllis, men köper numera bara "färdiga" Har tidigare testat att driva upp dem med väldigt varierande resultat. Fick bla dåliga lökar där jag beställde ifrån, fick visserligen nya men det blev mycket strul så jag har fett upp det. Såg att de sålde på Konsum häromdagen för 29 kr, men de var riktigt julröda så jag köpte inga. Återkommer närmare jul ...

  /Jenny

  SvaraRadera
 6. Visst är den fin amaryllisen. Tänker många gånger att jag ska driva löken men det stannar alltid vid tanken. Det slutar alltid med att jag köper den som snitt till jul. Förr var jag riktigt duktig och hade många olika av spindelformen. Tack för den fina informationen. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 7. Jag gör som du, men jag är en älskare av riktigt julröda amaryllisar!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 8. Härligt inlägg om en vacker och uppskattad blomma. Tycker det är så kul att driva upp dem men, jag brukar dock slänga mina när de blommat över:) Tipset om strutarna var nytt för mig.
  Ha en skön söndag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Ja nu hittar inte jag mina amaryllislökar, misstänker
  starkt att det är en städande make som städat för
  bra. Men det var ett jättebra inlägg som jag återkommer
  till om jag hittar lökarna.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 10. Bra tips! Hade ingen aning :)

  SvaraRadera
 11. Oh, tack! För mig blev ditt inlägg idag rena nostalgitrippen. Det är redan några år sedan som jag drev fram amaryllisar till julen, numera köper jag dem, rakt upp och ner, lite grann oengagerat. Det blir lätt så när man har lite grann för mycket att göra. Trevligt inlägg!
  Ha en fin dag!
  kram

  SvaraRadera
 12. Jättebra beskrivning. Det kan alla förstå. Sedan visar det sig om man lyckats. Mina amaryllis kommer nog inte att blomma till jul för de har fullt av blad. Men de sköter sig ju själv så jag bara väntar.

  SvaraRadera
 13. Jättefina ståtliga blommor som jag också gärna vill ha nu.
  Tack för alla tips

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Lite nostalgi för mig. Så där gjorde min mor alltid och min syster och jag tycket det var så spännande att följa vad som hände. Din beskrivning är så noggrann så den ska jag spara. Kram

  SvaraRadera
 15. TACK för alla råd!! Nu får vi se hur det går med min Evergreen...som varken fick nattmössa eller rötterna i vatten först! Den börjar komma så smått, och vad jag förstod är den lite segare i starten än de flesta andra. Men jag tänker som du, den får blomma när den vill, den är inte en typisk julblomma, jag är glad om den kommer i blom över huvudtaget. Däremot har jag missat att de "gamla" skulle vissna ned...de är ståtliga med sina blad, men inte en tillstymmelse till knopp...Får ge dom en chans till, ut i sommar och sen ett nytt försök till nästa jul.
  Ha en skön avslutning på helgen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 16. Tack för påminnelsen. Har en stor kruka ledig den kanske ska få husera årets amaryllisar.
  Blir nog inga röda så gör det inget om de blommar senare.
  Tack för alla tips!
  Annika

  SvaraRadera
 17. Ingen jul utan Amaryllis! Köper dock mina med lite knopp.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 18. Jag tycker Amaryllisar är jätte vackra, ja alla de sorter och färger, MEN kan du begripa att jag inte har en endaste en. Ja det är klent !
  Förra året hade jag ingen vid jultid, ja vilken konstig 'prick' jag är.
  Måste köpa någon i år, har ju inga gamla att starta upp med, tänk att det redan är dags för uppdrivning.
  Tiden går ju så snabbt så man måste ju börja olika förberedelser redan, jag märker att du är en sådan som gillar jul med dess pyssel. Kan säga att det gjorde jag förr (30 - 40 år sen) men inte nu längre.
  Men mina barn älskar julen med alla dessa mysfaktorer men för mig har det 'dalat' rejält. Tycker det är ett jippo i stora mått, folk glömmer den riktiga angelägna händelsen inför julen.
  Men visst jag har inte varit bättre, men när jag ser och hör hur mycket pengar folk spenderar på julhandel och världens barn svälter, då blir man lite fundersam.
  Ojdå, allt det här blev skrivet på grund av dina Amaryllis lökar som inte har att göra med vad jag gillar julen,
  ursäkta men jag bara rabblar som vanligt Anette, *fniss*

  Må gott kram/ Eva

  SvaraRadera
 19. Tack för påminnelsen och tipsen! Nu har jag planterat mina spindelamaryllis Lima, 5 stycken. Jag hade 2 förra året och det blev min favoritamaryllis så i år ska jag frossa!
  /Katarina

  SvaraRadera
 20. Min man gillar Amaryllis mer än hyacinter , men jag är tvärtom....älskar hyacinter....men visst tycker jag om Amaryllis också, helst vita....men den sista du visar med lite rött runt blomman var ju jättefin....kanske blir det en favorit till slut, hihi....ha en fin kväll
  Kram bia

  SvaraRadera
 21. Ljuvliga Amaryllisar!!! Fin kväll till dig. Kram Anna

  SvaraRadera
 22. Det var en bra kom ihåg för amaryllisdrivning!
  Din Maja är för gullig!!!
  Har ett par gamla i kruka men dom kommer det nog inte bli något av och har inte köpt någon för drivning i år.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 23. Tack för all information om amaryllis, så bra! Jag köper alltid nya till jul, en röd och så några olika. Jag har försökt att spara mina lökar och nån gång har jag lyckats. Men nu ska det nog gå bättre med dina tips.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 24. Oj så mycket bra tips, brukar själv ledsna då jag inte lyckas få dem att blomma när jag vill.
  Har också planterat ut, men inte fått några att dyka upp.
  Nu ska här köpas lökar, har du provision någonstans ;) knappast här uppe ;)
  Trevlig vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är verkligen inget sponsrat inlägg.
   /Anette

   Radera
 25. Oj, så roligt att läsa om dina amaryllisar! Jag älskar också julens blommar och framförallt då amaryllis och hyacint. Det roliga är att jag för första gången driver upp hyacinter. Jag fick en lök av en arbetskompis som jag har ställt mörkt och svalt ner i matkällaren. Nu har rötter växt ut och en liten knopp tittar nu fram! Ska bli spännande att följa fortsättningen.
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 26. Så mysigt och såååå fint. Nu när allhelgona snart är över känns det helt OK att smygstarta julen lite tycker jag.

  Ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 27. Strut har jag aldrig använt! Amaryllis under sängen, haha!
  Kram

  SvaraRadera
 28. Tålamod, tillförsikt och framförhållning ... samt lite gröna fingrar :) Det är vad som behövs för att få vackra, egenodlade, amaryllisar i hemmet! Och 7 veckor ... ja, då är det verkligen dags att sätta igång. Julen står ju inför dörren! Jo, kommunens Luciakandidater träffas för fotografering idag - så det vet jag helt säkert! :)
  Tack för sin kommentar hos mig - det var trevligt att hitta hit!

  SvaraRadera
 29. Åhå, detta får mig att påminnas om dom två amaryllisarna som jag planterade i somras. Såg jag dom någon gång under sommaren? Kommer jag ens ihåg var jag lyckades få ner dom? Nej, men jag har en svag aning om vart dom tog vägen och så fort det ljusnar så ger jag mig ut för att leta.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 30. Tack för inspiration och matnyttiga tips! Jag har aldrig vågat mig på att driva upp själv, men nu blev jag sugen på att prova! Jag har själv varit lat och köpt vita, vulgära (bra ord (!) snitt-Amaryllisar till jul och dom brukar stå så fint även över nyår. /Pia

  SvaraRadera
 31. Tack för tipsen! Jag har en stackare på vinden, svalt och ljust, helt fel alltså. Bums upp och hämta ner och försöka få lite fjutt på den... >Annars får jag väl införskaffa halvfärdiga...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 32. Tack för skötselråden. Jag har så svårt att få mina att blomma om. Jättefina strutar du sjort till amaryllisen.
  Kram!

  SvaraRadera
 33. Bra tips och bedårande bilder,som alltid!
  Jag har aldrig haft strut på mina, men jag köper nästan alltid en lök där det tittar fram lite av knoppen...
  Måste testa att spara löken detta år! :)

  Kram Annica

  SvaraRadera
 34. Tack snälla för finfina instruktioner för att lyckas med amaryllis! Dina strutar ser roliga och dekorativa ut de också. Och blomningen är ju väl ärd att vänta på!
  Ha en bra novembervecka! /Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 35. Tack för tipsen. Nu är jag sugen på att odla en själv. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 36. Tusen tack för ett toppeninlägg!!! Här ska det handlas och planteras lökar. Hur snyggt som helst med tidningsstrutarna.

  Fina bilder. Den vita amaryllisen med röda kanter är fantastisk.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 37. Låter allt lite spännande det där.;) Vad kul att odla egna och i alla möjliga färger,underbart.Kanske ska testa detta.Tack för tipset.Kram Ulrika

  SvaraRadera
 38. Får en mysig, nostalgisk känsla av första bilden. Tipsen var jättebra. Drar alltid upp några lökar men struten - den har jag inte haft de sista åren. Ska testa igen. Ett par av förra julens lökar blommade redan i september medan övriga ligger kvar på lite tork just nu. Finns bara ett aber för mig, som inte vill slänga... Den där urtråkiga perioden när de blommat klart och ska vårdas med omsorg för att växa till i omfång.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 39. Åh, jag skulle också vilja ha alla dessa julblommor (hyacint, amaryllis, julstjärnor...) hemma... Men jag vågar inte riskerna någonting eftersom vi har katt! :-(

  SvaraRadera
 40. Vilken fin guide! Jag hade massor av amaryllislökar förra året, men i år jag har märkligt nog inte beställt en endaste. I boden är båda fönstren fullproppade med gamla lökar som jag hoppas ska vilja blomma någon gång. Skulle ha satt ut dem i landet i somras, men det blev inte av. Måste komma ihåg det nästa år :) Hoppas att du lyckas jättebra med att få dem att blomma precis när du vill :)

  Angående det gränsa gräset och den lika gröna åkern - det känns nästan som att bo vid en golfbana just nu ;) Jag klippte ner krusbärsbuskarna för att göra dem lite mer hanterliga. Jag borde ha gjort det för länge sedan :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 41. Så bra att jag läste det här just idag! Ska in till byn och handla så då ska jag passa på att rusa in i blomsterhandeln och se vad dom har för sorts amaryllis. Visserligen ÄLSKAR jag dom julröda - jam alla sorters faktiskt - men nu blev jag jättesugen på en sån där vit med röda kanter!! Och inte bara en.....
  KRAM och tack för inlägget!
  Susie

  SvaraRadera
 42. Tack för tipset! Förra året lyckades jag inget vidare, lökarna blommade inte förrän i slutet av februari!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 43. Har ännu inte köpt en enda amaryllislök i år. Där måste det bli bättring! Jag har också testat det där med att plantera ut dem i rabatten. Himla häftigt när det plötsligt dyker upp en blomma mitt i sommaren. Att få dem att blomma om inomhus har jag aldrig lyckats med, så det har jag gett upp.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 44. vackra bilder och bra information
  Ha en fin kväll
  Hanna

  SvaraRadera
 45. Vilken bra information! Jag spar alltid lökarna efter julhelgerna, men sen hittar jag dem helt ihoptorkade i någon påse. Nu vet jag hur jag ska göra! Visst är de vackra de med rosa och lime.
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 46. Vilken härlig kärlekshyllning till en magnifik blomma. Jag blir glad bara av att läsa och en längtan efter blommande amaryllis slog till. :)

  Sköt om dig!

  Kram

  SvaraRadera
 47. Så mycket intressant om Amaryllisar! Jag har aldrig varit så förtjust i dem av någon underlig anledning. Fast häromdagen såg jag Ammaryllis som snittblommor, det skulle jag kunna tänka mig. Kanske går jag tillbaka och köper några nu när du gjort mig sugen./ Titti

  SvaraRadera
 48. Vilket underbart inlägg om dessa fantastiska blommor.
  Må så gott och tack för dina kommentarer hos mig.
  Må väl från Maria

  SvaraRadera
 49. Många bra tips!
  Första gången jag sparade en amaryllislök gjorde jag ungefär som du beskrivit. Och den slog ut precis till julafton! Var det så lätt tänkte jag. Men...det var enda gången jag lyckades.
  Tack för svaret om purjolöken!

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 50. Efter alla tips kanske jag ska testa med amaryllis igen. Har haft några genom åren, men aldrig lyckats med att spara löken och att få den att blomma om.
  Må så gott och ha en fortsatt fin vecka!

  SvaraRadera
 51. såna strutar har jag också haft,en gång lyckades jag med hyacint i tid!

  SvaraRadera
 52. Ett fantastiskt trevligt inlägg med fina tips! //Anja

  SvaraRadera
 53. Finfina tips, tack :) Jag ska också prova med egna, har aldrig gjort det tidigare. Hälsningar Susanne

  SvaraRadera