torsdag 6 november 2014

Krasch, bang!

I samma sekund jag sätter nyckeln i dörren hörs en rejäl smäll. Nånting rasar och landar med en bang. Två sekunder senare möter jag ett lågt svart skinn som liknar Ture katt. En svart skugga som gör en så stor sväng runt mig som det går i köket. Tar sig förbi med skräck och ångest i ögonen. Jag blänger tillbaka.

Öppnar dörren och han rinner ut. Inte ens nån mening att skälla på den stackaren. Han visste att han inte borde varit i fönstret och blev vettskrämd när dörren öppnades. Han satt säkert och drömde, lyssnade på suset i träden, fascinerades av småfåglarna, var i en annan värld precis som jag kan vara ibland. Han vet vad som är rätt och fel och är väldigt känslig för tillsägelser och skäll. Antagligen den mest lättuppfostade katt jag nånsin känt.


Men med katter och särskilt unga kissar, är det ju så att regler bara gäller när matte är närvarande, annars är de tänjbara och glömmer man att stänga dörren till vardagsrummet får man skylla sig själv. Extra lurviga saintpaulior avslöjar att det ibland tänjs lite både här och där.

Skadorna ses över. Min TRÄDTAKLÖK Aeonium arboreum har gått av på mitten och endast ett litet skott sitter kvar. Trots lerkrukan var det ingen stadig planta. Kronan var stor och tung. Toppen och ytterligare några skott hamnar i nya krukor och förpassas till svalare garaget under belysning.


Som tur är tog jag sticklingar i våras. De har stått längst in och högst upp i växthuset, alltså där det är som varmast och vuxit sig nästan lika stora som modersplantan på en säsong. De verkar gilla hur mycket värme som helst och en skvätt vatten nästan dagligen som får rinna igenom den porösa jordblandningen.

Framåt kvällen kommer Ture katt tillbaka igen som om ingenting hänt, allt är som vanligt, jag serverar kvällsmat, det kelas som vanligt, vi småpratar som vanligt eh... ja, det är kanske mest jag som pratar.

 51 kommentarer:

 1. Stackars lilla Ture :( Vad rädd han måste ha varit. Tur är i alla fall att det är lätt att rota trädtaklök:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Ture katt är nog väldigt nöjd med att ha en så förstående matte :)

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 3. Det går inte att vara långsint när man har en gosig katt eller hund som gör hyss.

  SvaraRadera
 4. En härlig berättelse om Ture och taklöken! Jag har också haft trädtaklök som gått av eftersom kronan blir så tung - men inte tog jag sticklingar av den, det var lite synd.
  Hoppas du får en riktigt trevlig helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. En olycka händer så lätt! Jag säger som min son sa när han var liten, det var inte på meningen!
  Tur i oturen att du hade fler på gång!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 6. Stackars katt - och taklök. Jag vet en katt som gärna ville sitta på en speciell plats i fönstret. Men där stod en kruka. Katten makade på krukan varje dag och matte makade tillbaka. En dag tyckte katten att den talat om att den inte ville ha krukan där han skulle sitta. Och välte den i golvet, som jag tror var medvetet.

  SvaraRadera
 7. Ja, riktiga ögontjänare är de! De vet precis vad de får göra och inte men ser man inte, så... Känner så väl igen det där. Vår katter får inte vara i sovrummet men ibland när man kommer in i rummet ser man misstänkta urgröpningar i sängen. Lägger man handen där så känner man värmen efter en liten kattkropp men snabbt som attan när de hör våra steg så rinner de undan. Fast de är förlåtna och inte kan man skälla alltför mycket på dem, de är ju så söta och oskyldiga - precis som söte Ture!

  SvaraRadera
 8. Sicken otur för Ture men tur att Ture har en matte som turligt nog förstår att katters turer i vardagen kan förvandlas till otur för vackra trädtaklökar.

  Ge Ture en extra kram och allt är förlåtet!

  SvaraRadera
 9. Ja, det gäller att ha lite sticklingar på lut, när man har en katt i huset!!!
  Kramar från Lena

  SvaraRadera
 10. Vilken sköning, det var allt väldigt bra
  att han inte fick skäll. Och tack vare Ture
  fick du ett fint roligt inlägg.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 11. Hoppsan, så det kan bli....tur du hade ett par extra sticklingar.
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Dom är för härliga dom små liven...men tänk dej jag som har fyra katter...var av två siameser som kräks nästan varje dag...på mattor och golv...man får vara snabb med att torka noga....så kan det gå ;)....om jag hade vetat att siameser (raskatter) hade kräkts hade jag aldrig skaffat dom...men det visste jag ju inte, och visst är dom kärleksfulla och goa, men...
  Kram bia

  SvaraRadera
 13. Så kan det gå! Tur du har fler att ta av:)

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 14. Tråkigt när det händer, men det var ett synnerligen trevligt inlägg och samspelet mellan er två. :)

  SvaraRadera
 15. Å jag vet...jag borde inte skratta, inte ens dra på mungiporna...men jag gör det ändå, förlåt!! Jag riktigt ser Ture framför mej på näthinnan, hur han far som ett torrt skinn genom rummet för att slippa bannor och slippa se eländet han lämnar bakom sig. Visst är det underbart med husdjur, fast än man ibland kan väsa lite mellan tänderna...Å vilken tur att det gick att rädda blomman, eller rädda, reparera kanske är rättare sagt/skrivet.
  Här har vi första dagen med snö, något kaos kan jag däremot inte kalla det som de varnade för. Blöta s,å flingor som dalar ned, riktigt trivsamt om man är inomhus och hör brasan spraka i bakgrunden...Lite mer blött och kallt om man tar en sväng i skogen med den ystra hunden, som verkligen älskar snön och inte riktigt förstår att matte inte kan hålla samma tempo över stock och sten.
  Ha en riktigt bra fortsättning på dagen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 16. Jo du, lite "spill" får man räkna med när man har husdjur! Konstigt nog så saknar man deras små hyss när de en dag är borta. Just nu har vi bara fiskar, och de gör inte så många hyss som tur är. Fast lilla Ture ser rätt oskyldig ut på bilden. Ha det gott/ Titti

  SvaraRadera
 17. Nämen Ture Swinto . . . . ja jag fattar att en liten olycka kan hända snabbt. Jojo de är inte dumma de där fyrbenta vännerna, de vet nog vad som är rätt och fel. Säkert satt han där och filosoferade . . . . *fniss*
  Tur vi är förlåtande Anette, annars hade man varit full av oförlåtna tyngder.
  För två nätter sedan hade jag en mardröm framåt morgonkvisten, jag vaknade av att jag grät, då kommer Sixten till mig hoppar upp och börjar slicka mig, lägger sig sedan vid min sida, så har han aldrig gjort förr.
  Jag blev helt paff, tänk han kände väl då att jag var ledsen, om han kommer in till oss i sovrummet då lägger han sig alltid vid Rolfs fötter, aldrig hos mig. Inte konstigt att jag blev förundrad, så snäll vår kisse, vill inte 'mamma' ska vara ledsen.
  Jag pratar också mycket med Sixten, frågar jag honom om han vill ha en skvätt grädde då tittar han på mig och går mot kylskåpet. Ja det blir bara någon tesked, men nåt extra gott vill även katter ha.

  Må väl kram/ Eva

  SvaraRadera
 18. Åh han ser allt lite butter ut Ture ;) Kram Anna

  SvaraRadera
 19. Hihi, han ser allt lite skamsen ut... ;)
  Kram
  Annica

  SvaraRadera
 20. Vilken tur att du tagit skott av den fina blomman och kanske går det att rädda den som åkte i golvet. Bra också att det blir alldeles som vanligt efter en stund när man som katt och matte fått lite betänketid och alla starka känslor har blivit mer normala.
  Ha en skön fortsättning på veckan!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 21. Åh vad snäll Ture ser ut!
  Va fin!
  Ja de får en att tänka på annat de små, för nån sekund då och då ;)
  Synd att den gick sönder, men...

  Brukar ju vara lydig, känner igen det där om att reglerna glöms bort ibland när matte inte är där ;)
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 22. Han ser lite pillemarisk ut där i lådan tycker jag:-) Och söt, lille Ture!
  Ha en fortsatt go vecka1
  milla

  SvaraRadera
 23. En så´n rar Ture! Han hade bara lite otur, men vad bra att du har fler plantor på g.
  Ha en fin helg! Kram

  SvaraRadera
 24. Åh, vilken underbar skildring! Som om jag vore där....
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 25. Ja katter går sina egna vägar och har sina egna sittplatser, han tänkte väl itne på att det stod en kruka i vägen. Taklökar brukar rota sig bra så den går säkert att rädda, du kanske tom får flera .. Ha en fin hösthelg- Carita

  SvaraRadera
 26. En olycka händer så lätt men det var ju tur att du hade flera sticklingar. Eller väl planerat!
  Kram

  SvaraRadera
 27. Stackars Ture... det var ju inte meningen...
  Så kan det gå... en olycka händer sål ätt. Så bra att du har flera sticklijngar som tagit sig i alla fall :)
  Tack för dina tips om amaryllisar i förra inlägget... måste nog köpa någon ny - de gamla blev bortglömda ute och gömmer sig nu under snön som kom igår.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 28. Vi hade en katt som obönhörligen skulle klättra i julgranen vilken ofta föll som en fura (?) och resulterade i många avbrutna amaryllisar, krossade julkulor och sönderslitet glitter. Den katten fick inte många julklappar ska Du veta...Trädtaklök, aldrig hört talas om...men nu har jag ju gjort det.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 29. ...jasså?! Du pratar mest? Kanske får Ture inte en syl i vädret....?!
  Hemma hos mig är det katterna som pratar (kattska) och det är jag som måste börja sjunga högt för att få en syl i vädret - för då tystnad de och vill krypa in i munnen på mig för att undersöka vad felet sitter...;-)))!

  Ha en mysig helg!
  Anja

  SvaraRadera
 30. Stackar Ture. Mina missar här hemma hälsar att de har hänt dem ett antal gånger men matte verkar ta det bra (tror de ja). Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 31. Som nybliven kattägare så vet jag precis hur det är. Fast inte egentligen nybliven... gården har varit känd i många herrans år, även innan oss, att ha massor av gula kattor. Utom sista åren, då vi skaffat husbil. Då lämnade vi bort de sista... Och nu var det dags igen. En äldre katt, som haft ett hårt liv. Mycket känslig och lätthanterlig. Vi pratar i kapp...;-). Och vi har en back-up, kattens förra hem, ifall vi skulle ta en tur framåt sommarn. Men jag har ju min trädgård att sköta om, ju...Så det får bli korta turer,,,
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 32. Jaa, dessa katter... ;-) Nu var det många år sedan, men som kattunge rev han ner en massa krukor.. Åh, vilken fin blomma!! ♥ Det där namnet måste jag skriva upp och lägga i plånboken och fråga nästa gång jag är på Blomsterlandet.. Den var jättefin, och skulle passa perfekt till vårt sovrum! :-)

  SvaraRadera
 33. Godt at du hadde tatt nye stiklinger! Jeg vet alt om potter som deiser i gulvet da jeg har to katter selv :)
  Det nytter ikke å skjenne på de når ulykken er ute. Flotte bilder!

  Klem

  SvaraRadera
 34. Har aldrig sett taklök på stam tidigare, så vackra. Älskar vanlig taklök och har det lite varstans!

  Ha en fin helg! Kram Jenny

  SvaraRadera
 35. Oj då! Tur att du hade tagit sticklingar innan detta hände. Var kapar du av när du tar sticklingar? Sätter du dem i vatten först?
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lossar dem där de fäster vid stjälken, låter ytan torka ett par timmar och sätter dem direkt i mycket genomsläpplig jordblandning, typ kaktusblandning.
   /Anette

   Radera
 36. He he.....ja så kan det gå! =)
  Kram och ha det så bra...
  Sofia

  SvaraRadera
 37. Det är med ett leende jag läser ditt inlägg, igenkännandes glädje..;) Och att du är sån förstående matte! Mina är - trots att det är gamla, ena ögontjänare... och speciellt en av dem har en lite ful ovana att plocka upp blommor med tassarna om jag har blomvaser på bordet, och rätt ofta ligger det en vas omkullvält med vatten på bord och golv när jag kommer ner på morgnarna... jag morrar men bannar mig själv, jag VET ju att han gör det om jag inte lyfter undan dem på kvällen innan. Och det är ingen idé att gräla på honom och han ser alltid helt oförstående ut när jag undrar hur det här har gått till...Ja dom är för söta dom små liven ;)

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 38. Hihi ... Ja sönderslagna krukor får man liksom på köpet med dom små solstrålarna :) En av våra har lyckats slå sönder samma lampa två gånger så vi är nu inne på den 3:e glas-skärmen. Det är väl mitt fel förstås som envisas med att ha kvar lampan på samma ställe! ;)
  Och katthår är det på duken fastän katter inte får vara där ...

  SvaraRadera
 39. Men lilla Ture, hur söt kan man vara, och hur oskyldig kan man se ut ♥
  Själv lyckades jag häromdan riva ner mitt stora paradisträd, så både krukan och blomman blev totalt deformerade ! - Och naturligtvis händer sådana saker när man har mest att göra, och ingen hade man att skylla på ;)
  Hoppas att Ture är förlåten och att ni får en trevlig helg !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
 40. Vilken härlig katt! Vad är väl en taklök? Önskar en trevlig kväll med katten spinnandes i knäet;)

  SvaraRadera
 41. Dom lyckas med det mesta dessa katter!

  SvaraRadera
 42. Hej!
  Vilken härlig berättelse och vilken söt kisse!
  Ha det!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 43. Detta problem känner man ju igen, dem är ju verkligen inte dummare än att dem förstår när man inte ser och när dem har gjort något dumt :)
  Ha det bra,
  Sofie

  SvaraRadera
 44. Vilken läcker växt.
  Ja så kan det gå.Men tur att du hade flera på gång.

  Kissen blev nog vettskrämd.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 45. Vad är väl en avbruten krukväxt jämfört med en gosig katt. Dessutom en med dåligt samvete......lilla pissen! Och stackars krukväxt, men du får nog liv i den igen!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 46. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 47. Stackars både dig, Ture och växten. Ture ser alldeles bedårande ut. Jag är rädd att samma sak ska hända hos mig. Riva spanar gärna från köksfönstren nu och jag försöker ställa bort krukorna. De är specialgjorda åt mig av en duktig och trevlig keramiker som nog tyvärr inte kommer att leva så mycket längre eftersom hon har fått om cancern som hon var friskförklarad ifrån. Den här gången måste det ske ett mirakel om det ska gå vägen. Krukorna betyder mycket - kanske just på grund av situationen -- även om de egentligen bara är ting.

  Så roligt att du gillade min bild. Det betyder extra mycket eftersom jag är så förtjust i dina bilder :)

  Hoppas att du får en fin kväll. Vi ska snart gå knatta över till våra chiliodlande grannar och koka musslor. Ser fram emot det. Tyvärr såg jag fel på klockan och har suttit här iordninggjord och prydlig sedan en timma tidigare än tänkt. Fast det kan ju vara trevligt med ovanligt gott om tid för en gångs skull ;)

  //Linda

  SvaraRadera
 48. Men sådan bra matte Ture har, och jag fnissar när jag upptäckte honom i lådan! Jag känner igen det där med ludna blommor, och gardiner. Vilken tur ändå att du tagit sticklingar på den ovanlkiga växten, helt ny för mig.

  Trevlig helg!
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 49. Inget ont som inte har något gott med sig! Nu fick du fler plantor, eller hur?
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 50. Ja, så´nt händer! Ludna st paulablad känner jag igen från torpet, där vår kattfröken ofta sitter i fönstret och tittar ut.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  SvaraRadera