söndag 16 november 2014

Hjälp!

Nån måste sätta stopp! Jag stökar, bökar, pysslar och donar utomhus. Sysslorna tycks aldrig ta slut. Läser den ena bloggen efter den andra där det konstateras att lugnet lagt sig, dags för paus, färdigt i trädgården. Va.. hur gör ni?

Här brukar det komma en rejäl frostknäpp i september/oktober när naturen hjälper mig sätta punkt. Det kan till och med bli lite hårt i marken. Då brukar löven falla och tas om hand, krukor grävas ner, klättertorn tömmas från slemmiga och bruna växter, krukor och amplar tas in.

Nu håller jag fortfarande på att gömma krukor i lövhögar, flytta växter, förbereda för varmbänkar, klipper ner nån planta då och då, samlar sticklingar, rensar ogräs, i veckan planterades rosor. Väntar på att en slänt ska frysa till så jag kan marktäcka där. Väntar på att äppelträden ska släppa de sista löven och väntar på att få höstså morötter, palsternackor, dill, persilja, vårlök. Som en Duracellkanin fortsätter jag att stöka, samtidigt vill jag börja förbereda för jul och advent, samla mossa, grenar och fint ris, börja med julens lökar, men känner mig inte mentalt redo. Jag lever ju i hösten.
Hur gör ni i Skåne, Blekinge och längs kusterna som är mer vana vid det här vädret? Hur sätter ni punkt?

I går åt jag tre jordgubbar från amplarna. Fortfarande kommer kart men de har förstås svårt för att mogna utan ljus. Så länge temperaturen är stabil får amparna hänga kvar utomhus. Sen hamnar de i snicken. Där fryser det också, men temperatursvängningarna jämnas ut. I förgrunden en vit höstaster, bergklinten blommar och blommar, jättevallmon har svullna knoppar och under amplarna lyser ringblommornas solnedgångsröda nyllen. I vita tunneln bakom symaskinsbordet skördas tatsoi till woken och i lådan med vitt lock är det grävt för varmbänk, liksom i växthuset.

Krukade växter trängs i lådor och gångar. En del är nergrävda i lådor med sand, andra omstoppade med lövtäcken.

Stockrosor sådda tidigare i höstas av fådda frön.

I år har faktiskt alla löv gått åt till komposter, täckning av känsliga växter och som maskmat i rabbatterna. Känns så bra. Vi städar lagom och några får ligga kvar på gräsmattan. Gångar och stensatta ytor försöker jag vara lite noggrannare med, särskilt i trädgårdslandet där jag absolut inte vill att det ska gödas mellan lådorna i stenmjölet. Där växer det tillräckligt bra ändå och är det ställe där det rensas absolut mest ogräs i hela trädgården.


Men, som sagt... hur sätter man stopp?

48 kommentarer:

 1. Vi låter naturen sätta stopp. Det är väl helt underbart att kunna göra en massa sysslor nu som annars ska göras till våren. Vi har blia idag men så mulet att det blir nog aldrig ljusan dag. Så det blir kanske skogspromenad istället för trädgårdering. Njut nu av tillvaron och pyssla på bara :) //Ulrika

  SvaraRadera
 2. Hihi, där kan jag tyvärr inte hjälpa dig. För det problemet har jag aldrig haft. Har redan satt stopp även om vi bara haft en frostnatt. Å andra sidan önskar jag att jag hade den där egenskapen för ogräset växer....../Anette

  SvaraRadera
 3. Du har helt enkelt en för fin trädgård som inte går att sätta stopp i. Mycket ätbart och fina höstväxter som bara fortsätter att leverera. Jag själv har satt stopp, dels hindrar mörkret mig - på vardagarna är det mörkt när jag går hemifrån och mörkt när jag kommer hem och dels beror det nog på att min trädgård fullständigt rasar på hösten. Den är helt enkelt inte så lockande längre. Jag förstår dig att det är svårt att sätta stopp - någonstans vill man ju ändå komma till en punkt där säsongen tar slut och en ny börjar - advent och jul! Du kanske får börja ändå utan "feeling" för att locka dig själv :)
  Jag smygstartade igår med adventslökarna, kände att jag var tvungen att skingra mörkret och sakteligen påbörja julen. Brukar aldrig börja före advent men i år och i går kände jag ett sånt behov och då är det lika gott att börja.

  Lycka till med avslutet och med början,
  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 4. Ha, det kan jag lätt svara på. Vi har inte en sån
  trädgård som du, då skulle jag greja runt också.
  Det blir nog ett sånt år när du aldrig kan sätta
  stopp, njut av allt fint.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 5. Nej, jag sätter inte punkt, jag vill inte sätta stopp, tvärtom, jag vill ha en året-runt-trädgård. Det är så här års det är mest värdefullt att ha utesysslor annars kan det vara svårt att ta sig i kragen och vara ute. Jag är inte heller färdig med vinterförberedelserna, frost har vi ännu inte haft, fuchsiorna blommar för fullt osv. Jag har två stora anläggningsprojekt som jag springer emellan och tröttar ut mig med. Att slippa göra det på våren sporrar mig. Nej, milda höst och vintrar är trädgårdslycka för mig som hjälper till att hålla vinterdepressionen borta.
  Vilket roligt ämne, du får säkert vilt skilda kommentarer!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 6. Har inte på långa vägar så mycket som gror o blommar här så jag har inte det problemet :) Det är klart att rensa ogräs skulle jag ju kunna göra men det lockar mig inte att ligga på knä i våta rabatter o rensa:( Hoppas att du kommer på ett knep att sätta stop så att du hinner med julstöket :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Vi har väl helt enkelt bosatt oss i olika delar av landet. Sen har jag bara en liten trädgård, finns inget mer jag vill göra nu. Du håller väl på för att du tycker det är kul, hoppas jag.

  Kram på dig bland rabatterna och lövhögarna,
  Jenny

  SvaraRadera
 8. Vanligen brukar kylan och snön sätta stopp men nu är det så varmt så jag håller också på varje dag. Städar, klipper, håller gångarna fria från löv, rycker en och annan maskros som slagit rot och så planerar jag för kommande tider! Allt som är gjort på hösten slipper man när våren kommer, motion och frisk luft får man på köpet.

  Om du nu inte känner att det inkräktar för mycket på andra delar av livet så njut och tänk så skönt det är när våren kommer och en del redan är avklarat!

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Jag är egentligen inte heller klar, har en del krukat som jag vet måste ner. Sen finns det en del saker som jag egentligen hade velat haft gjort, men har insett att jag helt enkelt inte kommer att hinna med allt som jag hade planerat.
  Kram Sofie

  SvaraRadera
 10. Härligt inlägg. Jag sätter inte stopp, jag gillar att ha trädgården tillgänglig hela året. Att kunna rensa ogräs i december tilltalar mig. Men just nu har jag ingen trädgårdslust alls, och det är helt okej:).
  Lycka till.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Ja du. När är man klar? Jag bor i Skåne och vi har fortfarande knappt höst här nere! Men jag har slutat i trädgården ändå. Jag är visserligen trädgårdsfanatiker, men min absoluta topp har jag på våren. När oktober kommer går jag i trädgårdsdvala och lämnar allt. Några saker gör jag såklart - städar ur växthuset och ser över köksträdgården. Det som fortfarande levererar äter jag av, men det blir aldrig något riktigt pysslande.
  Å andra sidan är din trädgård helt fantastisk, så jag förstår att du har svårt att sluta. :-)

  Ha en fin söndag

  SvaraRadera
 12. Jag tror inte att man sätter stopp. Detta är ju i o f sig mitt första år, men jag tror att när jag inte längre kan fixa ute (gräva ner lökar, kratta ihop och flytta löv, sticklingar, planera för nya rabatter,,,osv) så kommer jag att flytta inomhus. Till den bod som ska bli min plats efter nyår. Där ska det bl a göras hål i alla burkar jag sparat,,, förbereda för sådder och pyssla med ditt o datt. Kanske en lite paus under själva julen...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 13. Jag har inte på länga vägar så mycket i min trädgård, så det är inte så stora problem. Här i Skåne brukar det bli blåsigt och regnigt på hösten och då sätter mitt humör stopp för att fortsätta i trädgården. Du får kanske ta några dagars ledigt från trädgården och pyssla inne. Ha det bra.

  SvaraRadera
 14. Det är nog avgörande vilken typ av trädgård man har. Själv har jag inga odlingar eller rabatter, däremot en massa krukor. Sommarblommorna är jag så taskig emot att jag slutar vattna när sommaren enligt almanackan är förbi. Alla löv som faller till marken får ligga kvar till våren. Känner helt enkelt för att ta en paus nu. Lite julpiffande kommer det förstås att bli snart
  Må så gott!

  SvaraRadera
 15. Mobackes med amaryllisutställningen ligger i Bollnäs, skulle förstås ha skrivit det ifall nån vill se det.

  SvaraRadera
 16. Det är inte lätt att sätta stopp men här har det liksom satt stopp av sig självt i år, det är för blött för att ens försöka göra något vettigt ute, man kanar omkring i jorden, på jorden och på berget och slår ändan i, så det har liksom blivit alldeles automatiskt här. Men inte i huvudet, dessvärre.....det känns nästan värre än när man kan göra nåt åt allt!
  Jordgubbar, en otrolig november, det är det! Var dom goda?
  Agneta kram

  SvaraRadera
 17. Jag har satt stopp pga att jag tyckte jag var färdig. Sen när det inte blev riktigt kallt började jag igen, klippte bl a ner en del perenner igår som var väldigt höga och fula. Det gör jag vanligtvis på våren. Det här är inte normalt för oss.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Hur jag gör? Jo, de tär nog tiden som sätter stop åt mig. Det är så mörkt att jag inte ser min trädgård i ljus mer än på helgen och det ljusnar knappt då heller ibland så jag har ingen lust att ge mig ut. En de krukor står kvar ute och får så göra till frosten kommer igen. Då flyttar jag dem snabbt och lätt till Lugnet. Blir det varaktigt kallt tar jag dem till verandan eller vinden.
  Jag känner mig färdig :).

  Kram

  SvaraRadera
 19. Oj! vad mycket du har att pyssla med :)
  Det växer ju fortfarande men det är ju såå blött, här i varje fall.
  Sambon klippte gräset idag !!! har inte sett det i dagsljus,
  men det blev säkert bra, eller så kanske det blev en leråker...;)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 20. Men hallå där , får ni aldrig vinter i år ?! - Förstår att det är svårt att lägga bort sekatören medan det ser ut så där i trädgården... Du får ropa på Farbror Frost ;) !
  Kram och ha en mysig söndagskväll !
  / Anneli

  SvaraRadera
 21. Ganska enkelt för min del eftersom det är mörkt när jag kommer hem från jobbet. Annars skulle säkert jag också hålla på. Idag skulle jag så frön av nyponrosor och sätta vitlök - men tog en skospromenad med en väninna istället, det var fint.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 22. Fråga mej...jag kommer liksom aldrig igång på hösten!! Det är kallt, det är inte inbjudande alls att hålla på, så det är därför jag ibland kan lägga ut bilder på fröställningar...*blink,blink*...Det är inget väder för min kropp att hållas ute och böka, men är det en solig dag, ja men då vaknar livsandarna, men då vet jag inte heller i vilket hörn jag ska börja eftersom hela trädgården ser ut som om den skulle behöva en genomgång. Så då fallerar det också...Däremot blir jag fascinerad av din trädgård, din entusiasm och ditt kunnande.
  Kram kram

  SvaraRadera
 23. Visst är det svårt att sluta när det liksom inte ger sig naturligt?? Det värsta är att går man och väntar eller inte får tummen ur så kommer väl snön och det är försent! ;o)

  /Lotta

  SvaraRadera
 24. Jag trodde inte att jag skulle sätta stopp i år men helt plötsligt så ville jag inte mer, så då blev det stopp. Trots att vädret egentligen är gynnsamt för mycket, så vill jag inte vara ute i gråvädret och jobba. Nu ska jag bara ta in ngr krukor och sen jula till det lite, sen får det vara nog. Kram Merja

  SvaraRadera
 25. Sätter stopp när lusten tar slut och suget efter att göra annat tar vid. Men när vädret är så varmt som det varit nu hittar jag gärna på nya saker att göra. Det är ju bara trevligare till våren då...

  Stenmjöl - hade en tro om att det inte skulle växa så bra i det. Men där bedrog jag mig. Det är ju en bra näringskälla så det var nog fel på min tro kan jag tänka.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 26. Nog finns det fortfarande en hel del att göra...trodde jag hade klippt gräset för sista gången, men icke..!

  SvaraRadera
 27. Vilket dilemma du har. Fast jag gillar inte att vara ute i det här småduggiga fukitga vädret som November bjuder på, då är jag hellre inomhus och pysslar.
  kram!

  SvaraRadera
 28. Jag tycker inte att du ska sätta stopp förräns du själv känner att nu får det vara bra. Jag tror att du njuter av det du gör och tänk vad fort det kommer att gå till våren nu när du får hålla på så långt in i vintern..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 29. Säger som många andra.. Sätt inte stopp för att ''man måste'' utan för att du själv vill! :-) Hade jag en trädgård som är ens i närheten av din, så hade jag hållit på hela dagarna!! Här är det bara kala träd, men du har ju fortfarande lite 'höstfeeling', så jobba på du!

  SvaraRadera
 30. Jag tror att vissa är flitigare än andra. Det är nog den troligaste förklaringen. Och det du gjort. är ju gjort. Skönt till våren.

  SvaraRadera
 31. Hihi ... Jag håller också på och städar, krukar om och vinterskyddar. Så länge marken inte är frusen så går det ju att plantera/flytta och jag försöker hela tiden hinna lite till, bara lite till. Har fortfarande massor med krukor som måste grävas ner och vinterskyddas, jätteverbenan står fortfarande ute osv, osv Fast i hemlighet börjar jag längta lite efter första frosten. Det är en skön känsla när man "är klar" (=det inte går att göra mer). För när vintern är här så är man ju färdig för säsongen oavsett hur många måsten som blivit klara. Det brukar vara så att jag är ute och panikgräver när väderprognosen visar att det kommer flera dagar i sträck med minusgrader. :)

  SvaraRadera
 32. Ja, när är man klar? Jag brukar låta naturen bestämma. När det blir frost eller snö drar jag mig inomhus. Men eftersom jag mår bra av att vara ute så fixar jag gärna i trädgården på hösten så länge det inte hällregnar.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 33. Jag känner igen det där, jag har också hållit på ute och gör det fortfarande. Fast nu börjar det lugna ner sig för jag har klippt ner allt som går. Egentligen växer det fortfarande men jag kan inte vänta på att det skall sluta växa för då kanske allt jobb blir kvar till våren och det fungerar inte heller. Jag väntar bara att det skall slå till och bli en väderförändring men än så länge ser det ut att bli en varm höst. Jag har en del växter som jag brukar täcka med väv, det har jag inte gjort ännu för jag brukar göra det när marken frusit till lite.Det är ju så skönt att vara ute så det är bara att fortsätta. Ha en fin vecka. Carita

  SvaraRadera
 34. Så här års går jag i trädgårdsdvala. Pysslar lite inomhus istället. Till våren får jag orken och lusten tillbaka och då blir det fart igen:-)
  Ha en finfin vecka/ Titti

  SvaraRadera
 35. Din stora fina trädgård mår nog riktigt bra av att du aldrig slutar pyssla om den! :)
  Snart kommer snön och då får ni vila, både du och trädgården...

  Kram
  Annica

  SvaraRadera
 36. Oj vad du fixar och trixar ;)).............i min enkla trädgård kan man inte göra mycket, hehe....men jag har fågelmatare i äppelträdet iaf....och massor av fåglar, hihi....
  Ha det gott!
  Bia

  SvaraRadera
 37. Jag kan tyvärr inte tipsa dig om hur man sätter stopp på trädgårdsarbetet... däremot kan jag uttrycka min beundran för din obeskrivligt vackra trädgård!!! Vi får hoppas på en köldknäpp så att ni kan gå in i vintervila, du och din trädgård.

  Fin tisdag!
  Kram♥ Maria

  SvaraRadera
 38. Tyvärr inga goda råd av mig, bara att konstatera att ni har en lång säsong och vi en kort. Avundas er ofta, speciellt på våren...och din vackra köksträdgård!

  SvaraRadera
 39. Åh så fint du har det!! Och så mycket som fortfarande är grönt. Ha det gott. Kram Anna

  SvaraRadera
 40. Vi satte stopp, men vintern kom aldrig. Nu känner jag mig lite snuvad på den förlängda hösten;) Här krattas löven upp... Vi har två stora ekar som står på kommunens mark men som släpper sina löv på vår. De där måste upp och nu är de uppe;)

  Fin kväll till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 41. Även om jag inte har så mkt att fixa med i trädgården känner jag igen mig att jag ff befinner mig i hösten... en liten köldknäpp är nog det enda som kan få mig att inse...
  Kram Anna

  SvaraRadera
 42. Klart att du har ständigt mycket jobb med din trädgård eftersom det är ett helt paradis du förvaltar. Och jag får njuta och inspireras av alla vackra bilder. Ha en skön fortsättning på veckan!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 43. Oj vad du kämpar!
  Låter löv och många stora krukor vara kvar.
  Kroppen har sagt ifrån, kan inte böja mej ner och har inte lust att ligga på alla fyra och rensa ogräs även fast det vore bra att få det gjort, det är alltför kladdigt på backen.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 44. Du tycker jag har pyntat mycket, hihi....då ska du se hur det kommer att se ut senare....jag håller på flera dagar med pyntet från 1 advent, men faktiskt ska jag ha lite mindre i år tror jag....här väntar vi på snön, som aldrig tycks komma ;(....jag vill ha snö nu....
  Kram bia

  SvaraRadera
 45. Så vacker sista bild! Hade jag en sådan trädgård skulle jag också ha svårt att sätta stopp. Kanske det är som att vara mitt i en rolig lek när man var barn, och så måste man hem. Vem ville det?
  Sedan är det skönt att läsa att ett proffs som du inte heller krattar så noga, mer än i gångarna.
  Kramar /Cia

  SvaraRadera
 46. Vilket härligt inlägg som alltid hos dig. Jag känner igen ditt resonemang. För några ynka år sedan var även jag på alerten året om så länge det inte var frost ute eller tjäle i marken. Numera tackar jag mörkret så att jag kan med gott samvete låta bli utejobben och försöka rehabilitera mig så gott det går inomhus..

  God fortsättning på adventet! Anja

  SvaraRadera
 47. Fantastiskt vackert ni får otroligt bra lön för mödan iallafall. Jätte snyggt med stenmjöl mellan raderna. Det är mitt stora projekt i sommar!!! Godfortsättning.

  SvaraRadera
 48. Ja det är alltid roligt att hitta nya inspirations källor. Jag kommer sent glömma dina fina gångar i köksträdgården. Dom kommer jag ha i huvudet i vår när jag tar tag i mina gräsbevuxna gångar.

  SvaraRadera