onsdag 8 juli 2015

Nånting jag kan slänga

Att slänga växter känns svårt, till och med sånt som de flesta räknar som ogräs har jag svårt att ta livet av, men nu har jag utan pardon ryckt upp en hel korg flocknävor som gick direkt till komposten. Lite jobbigt kändes det allt, men de har fyllt sin funktion, har tjänat mig väl. Planterades för att tillfälligt fylla ut när jag plötsligt fick ett extra rejält rabattutrymme. Bar jord vill man ju undvika. 

Det finns en tanke med varje rabatt, hur jag vill att den ska se ut så småningom, men att lämna en fullständig plantlista till handelsträdgården och göra färdigt på en gång är inte min grej. Det där med färdigt känns inte bra. Nej, jag vill kunna fylla på efter hand, gärna med växter som hittats på plantmarknader eller fådda. Minnen förknippade med växter ger en ytterligare dimension, reseminnen, minnen av person. Egna frösådder är också kul. Själva processen att skapa och prova nytt efter hand.

Att en korg växter försvunnit märks i princip inte. Man kan verkligen säga att flocknävor är tacksamma och jag gillar dem fram till  blomningen, sen är det nåt med färgerna och de spretiga fröställningarna som inte tilltalar alls. Hade det gällt enstaka plantor hade de varit enkla att klippa bort, men nu är de alldeles för många. 

Nästa korg går nog lättare och det är härligt att ha utrymme för trevliga fynd.Allt gott

40 kommentarer:

 1. Helt enig med dig, en trädgård får växa fram, ibland blir det inte riktigt som man tänkt, men då gör man om, och flyttar på växterna, eller drar upp. Känns också lite svårt, men har lärt mig, att det är nödvändigt.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Håller verkligen med dig om att det inte är lätt att slänga växter men även jag har kommit "dit hän" att jag har börja att rensa i rabatterna. Håller på att ta bort aklejruta som frösår sig så till den milda grad att jag nu tröttnat, att kruka upp till försäljning eller "gebortplanta" är ingen idé heller för ingen vill ha :) Bättre då att som du säger ersätta med något som man verkligen vill ha :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat! Vad blir det där istället, undrar jag?
  //Ulrika

  SvaraRadera
 4. Stora flocknävan blir man till slut tvungen att slänga eftersom den sprider sig så kraftigt. Men jag gillar den även senare, får jättefin höstfärg.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det är svårt att bara gräva upp och kasta växter, lika svårt som jag tycker det är att bara kasta saker. Jag vill alltid försöka ge allt som är värt att spara ett annat liv hos någon annan om jag själv inte har plats för det. Jag köpte små vita flocknävor som jag satte vid vår clematis och jag hoppas de ska växa till sig bra så jag kan sprida dem till andra ställen, men jag vet inte än hur de blir när de har växt till sig. Att köpa växter när man inte har så mycket kunskap är ibland en chansning, men det är väl det som också ger kunskap i förlängningen :)
  Idag regnar det här och jag ska ägna dagen åt att rensa saker istället för växter, men om det spricker upp en stund ska jag ge mig ut med kameran och fånga lite odlingsglädje på bild.
  Ha en fin dag!
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Gillar dina trädgårdstankar. Så uppskattat att du delar med dig. Jag har också svårt att slänga växter, men jag börjar bli tvungen, för snart har jag ingen plats alls.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Här är en till som har svårt att slänga.
  Önskar att jag hade förmåga att hålla fast vid en tanke med varje rabatt. Det blir mest lite hipp som happ, lyckat ibland, katastrof ibland.
  Hönsen växer och mår jättebra. Lugna, nyfikna. Det ska bli skönt att kunna släppa in dem i hönsgården snart!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 8. Känner precis igen mig, det är inte lätt att slänga. Jag brukar försöka flytta växter jag inte gillar så mycket eller som gjort sitt till en annan plats. Sätter man dem "fel" så dör de kanske av sig själva. Det känns av någon anledning bättre. Sjukt, jag vet!

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 9. Det här känner jag igen mig i. Som flera andra... En del blir för mycket och alla är inte heller så tilltalande i alla stadier. Att slänga kan kännas svårt... Ja, och jag brukar försöka ge bort. Men ibland, ibland är det släng som gäller och det kan kännas rätt skönt när det är gjort. Men föregås alltid av en viss tvekan, för det tar emot det där med att slänga växter som inte är "rena ogräsen". Bra jobbat! Och spännande att se vad det blir istället...
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en riktigt torr och utsatt plats, dessutom nära vår dricksbattenbrunn så här varken vattnas eller gödslas det, men gula sockblommor och en rödbladig klöver ska nog klara biffen.
   Kram
   Anette

   Radera
 10. Ibland får man vara lite hård mot växterna, hur ont det än gör.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Det är svårt att slänga växter. Jag försöker hellre dela ut det till andra trädgårdsägare. Än så länge har det funkat fint. :-) Men jag antar att de också kommer säga nej till slut...
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 12. Håller verkligen med om det du skriver. Förra hösten rensade jag bort en hel rabatt med flocknävor och planterade annat. En liten rot av den blev kvar för nu finns där en liten planta igen som jag måste ta bort. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 13. Hehhee! Där känner jag ingen mig :-)! Så gjorde jag för ett par år sedan. Efter ett tag såg jag en planta som hade trillat av från de övriga. DEN kunde jag inte med att slänga utan planterade den riktigt magert i hopp om att den skulle självdö (snacka om dubbelmoral ;-)!). Året därpå hade den klarat sig med nöd och näppe och jag tyckte synd om den så att den fick hamna på den gamla platsen vid mina engelska rosor....och idag!?? Nu MÅSTE jag grava upp den och jag provar att ha detta ex i kruka. Kanske bra? Får se.
  Som sagt! Det är svårt att leka "herre" över liv och död...även i växtsammanhang.

  /Anja

  SvaraRadera
 14. Här växer det också fram. Fådda och köpta. Sen tar man bort nåt och fyller på med nytt. Men det är väl det som är tjusningen☺Man blir aldrig klar.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 15. Här växer det också fram. Fådda och köpta. Sen tar man bort nåt och fyller på med nytt. Men det är väl det som är tjusningen☺Man blir aldrig klar.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 16. Här växer det också fram. Fådda och köpta. Sen tar man bort nåt och fyller på med nytt. Men det är väl det som är tjusningen☺Man blir aldrig klar.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 17. Är litet som du med växter att jag inte vill slänga och jag tror det för min del handlar om det som är levande, svårt att slänga något så levande. Nu behöver jag oftast inte slänga något för mina grannar tar tacksamt emot växter som inte klarar mitt nålsöga. Fast här står många växter på tur att få flytta hem till någon annan. Fast ett rätt angenämt problem ändå. Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 18. Åh det känns, för jag är ju i en helt annan period i mitt trädgårdande - att planera och bygga upp.
  Så det är trist när jag läser hur många som har växter som förväxer sig och behöver slängas, medan jag längtar efter nyförvärv.

  SvaraRadera
 19. jag hade också den där en gång i tiden, klarade inte heller de där fröställningarna... nä, bättre då att upp med dem och peta ner nåt annat!
  Ha en finfin kväll!

  SvaraRadera
 20. Förut gällde återbruk. Då gav jag bort, krukade in som reservplantor eller som sommarkrukor eller gerillaplanterade på försummade platser, men jag har aldrig velat sälja. Det är mot mina principer. I år är första gången jag bara slängt, men det finns mycket mer att rensa för det växer så det knakar. Brunnäva, flocknäva, stjärnklocka, daggkåpa, hasselört, myskmadra...........ja,herregud. jag förvånas alltid på växtmarknader att man kan med att ta 30 kr för något som går på min kompost och man istället längtar efter det ovanliga sortimentet.
  tänkvärt bloggämne .Ha det gott!
  Luna

  SvaraRadera
 21. Ibland. behövs det bara att få rensa. Jag gjorde så när gång stenarna skulle synas igen. Känns hårt men tvunget. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 22. Ja, ibland behövs en utrensning! Väntar på lämpligt resväder för både den ena och andra rabatten....
  Kram Lena

  SvaraRadera
 23. Det är hemskt att skriva det, men... jag slänger också nävor. Trots att jag tycker att de är fina.
  Men det blir alltid några kvar. / Britt

  SvaraRadera
 24. Vilket smart sätt att plantera och planera på. Jag har inte riktigt ditt tålamod, tyvärr. Planerna har försvunnit för länge sedan eftersom jag ändå inte klarar av att hålla mig till dem när jag väl kommer till plantskolan ;) Någon gång, kanske - så länge är det fint ändå :D

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 25. Jag är nog lite som du, rensar bort och fyller på vartefter. Rabatterna ändrar sig vartefter växterna växer; det som är snyggt en sommar kanske inte är det nästa sommar. Man ska inte vara rädd för att gräva upp och gräva om!

  Vilka ljuvliga loppisfynd i förra inlägget! Verkar vara en loppis helt i min smak. Kanske tur för dig att jag inte var där! ;-)

  SvaraRadera
 26. I bland är det skönt att vara radikal och ta i ordentligt. Energin flödar och ger rum för något nytt.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 27. Flocknäva är verkligen bra utfyllnadsväxt. Jag gör också så ibland att jag sätter den i väntan på rätt växter.

  SvaraRadera
 28. Jag har också svårt att slänga brukar för det mesta sätta dem i den så kallade "barnkammaren" och ta med mig till nästa års plantbytardag men i bland så slänger även jag med en liten tagg i hjärtat.I år så har jag slängt en hel del Violer bara för att de höll på att ta över helt.Önskar Dig en bra dag/Margareta

  SvaraRadera
 29. Förändring är inte bara av ondo... : )

  SvaraRadera
 30. Jag är likadan, tycker att det är svårt att kasta...känner mig som en riktig skurk. Men ibland måste man, tex med flocknävan som måste hållas i korta tyglar. Ha en trevlig helg/ Titti

  SvaraRadera
 31. Då är du och maken lika, han tycker jag går för
  hårt fram i rabatterna :)
  Däremot när han beskär träd och buskar är det
  jag som blir lite nervös.
  Ha en fin lördag
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 32. Inte lätt alls att slänga levande växter men jag som i motsats till de flesta andra vill ha bar jord mellan växterna får nog tuffa till mig ibland för att ge växterna livsrum, jag har märkt att det är lättare på hösten när skönheten flytt sin kos.

  Flocknäva är allelopatisk, den bedriver kemisk krigsföring gentemot andra växter. Ett av många sätt att överleva och expandera i vår komplicerade värld.

  Kram!

  SvaraRadera
 33. Intressant att läsa dina tankar om trädgården, om minnen och att den aldrig blir färdig. Visst är det ett svårt beslut att rensa bort och slänga, men när något tagit över och får ge utrymme åt något annat kan jag förstå. Även om bilden är lite vemodig tycker jag den är vacker!

  Kramar /Cia

  SvaraRadera
 34. Nog är det svårt att slänga alltid. På landet har jag nu i vår planterat vitblommande flocknäva. Jag gillar fröställningarna och tycker mycket om den höstfärg som bladen får. Har försökt mrd den tidigare men inte lyckats något vidare. Nu hoppas jag att de små plantorna jag satt skall få samma växtkraft som hos dig. Rensar med glädje bort några korgar om ett par år. Det jag i dagarna har rensat bort är blå storklockor. Jag vill bara ha de vita. Grannen blev glad åt de blå.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 35. Håller med och gör som du med 'Det finns en tanke med varje rabatt'
  'Tillsvidare växter' har man haft många av och nu anlägger båda mina barn trädgårdar så det är inte mycket som slängs.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 36. Att slänga är inte alltid så lätt. Då brukar jag tänka - ny jord, nya möjligheter blir det av det gamla. Visst är det väl flocknävan som luktar så illa? Därför undviker jag en annars tacksam växt. Har nog aldrig planterat en rabatt med allt och fullständigt nytt på en gång. Det är ju det där speciella att gå runt bland gömmorna och hitta ett minne, en frösådd, en bortglömd, en i flytta-behov som är så kul. Och att successivt skapa helheten utifrån bilden.

  Just nu repar jag Linaria för glatta livet :)

  Ha det gott! Kram, Carina

  SvaraRadera
 37. Jag har svårt att slänga växter. Hittar alltid ett nytt ställe eller skänker bort till andra.
  En fortsatt trevlig sommar önskar jag dig!
  Inga

  SvaraRadera
 38. Tack snälla för kommentaren på min blogg. Blev jag glad för :-)

  SvaraRadera