söndag 19 juli 2015

Ordningen återställd

Senaste veckan har jag besökt Huseby bruk inte mindre än två gånger. Huseby är traktens största sevärdhet och turistmagnet med slottsvandringar, naturguidningar, pråmturer på Helige å, dammar och vattenhjul, olika bruksmuseum, utställningar, hantverk.


När man bor nära är det dock annat som lockar t.ex. att stanna för en glass och njuta av de lummiga omgivningarna, kanske gå en runda bland jätteträden och rhododendronöarna i ådeltat, fågelskåda eller äta en vällagad söndagsmiddag. Under många år hade vi också vår favoritrestaurang här med en trevlig krögarfamilj och mat direkt från odlingarna och gös från sjön. Sen hände nåt, ägarbyten, nedskärningar och omstruktureringar, som en depression lade sig över hela området. Det var inte roligt längre och våra besök blev allt glesare.Nu kom jag hit tidigt på morgonen för att titta på hönshus. Det är ett magiskt ställe att ha helt för sig själv med alla ytor, doftande honungsrosor som kastar sig över båggångarna och pärlhönsen i bakgrunden som snackar med varandra med för mig helt nya ljud.


Allra bäst trivs jag i odlingarna och visst blir man extra glad av en röd korsett som ett glatt utropstecken över mangolden......eller ett tvättstreck som vajar lite stilla i morgonbrisen.

När jag studerat de utställda hönshusen ett tag, öppnat alla luckor och dragit, lyft och vridit, hälsat på påfåglarna…


...kommer Iwona från nya restaurangen Fröken & Bonden med en enorm rostfri bunke som hon börjar fylla med sallad i alla möjliga färger.


Hon konstaterar glatt att sockerärtorna är klara att börja skördas liksom potatisen. Fler bunkar behövs.

Och det känns så bra att allt återigen hänger ihop. Maten odlas inte längre bara för att vara vacker i sina kulturhistoriska kvarter med fyndigt tema från operan Don Givovanni (som för övrigt ges av Smålandsoperan under sommaren) utan också för att ätas. 

Känns som ordningen är återställd och mina besök kommer att blir tätare i framtiden.


Allt gott

Huseby bruk ligger i Alvesta kommun två mil söder Växjö, väg 23

32 kommentarer:

 1. vad fint skrivet och jag blir lite tårögd faktiskt. Om det beror på dina fina bilder och ord eller om det beror på att jag är så trött på denna kyliga sommar vet jag inte. Bra att du ska åka dit ofta igen. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 2. Vad fint.. trevligt med kläder på en lina,,hihi,,o korsetten!,,ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Det verkar ju vara ett litet smultronställe, jag blev alldeles hänförd av rosorna och då ser ju jag dom bara på bild. :)

  SvaraRadera
 4. vilket härligt ställe ,trevlig söndag, Nette

  SvaraRadera
 5. Åh vilket mysigt och fint ställe du besökt ;))............jag var till en butik/loppis i fredags, ett jättefint ställe med en härlig trädgård och så glömde jag kameran....blev så besviken att jag inte hade den med, då skulle jag ha gjort ett inlägg om stället....kanske kommer jag dit igen, men det är ett par mil härifrån och det är guben som kör och det är inte så populärt om du förstår, haha...
  Ha en bra dag !
  Bia

  SvaraRadera
 6. Det ser ju väldigt trevligt ut på Huseby nuförtiden. Vi åker ofta till Växjö, nästa gång ska jag minsann begära ett stopp där!
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Det ser jättefint ut! Dit skulle jag gärna åka någon gång.

  Trevlig söndag till dig!
  Gunilla

  SvaraRadera
 8. Huseby bruk verkar vara en riktig pärla. Tänk vad många fina platser det finns att besöka om man tar sig lite bortom de stora allfartsvägarna. Ska lägga det på minnet nästa gång vi är i trakterna kring Växjö. Roligt att höra att du fått tillbaka den rätta känslan för det gamla bruket igen för de där platserna man tycker mycket om är så viktiga för en.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Härligt när det ordnar upp sig. Tyvärr är det inte givet att så sker i våra dagar. Men, nu gick det bra och du och många andra är nöjda och glada.
  /Anja

  SvaraRadera
 10. Japp. Ett besök på Huseby bruk får det minsann bli. Ser riktigt härligt ut och jag älskar att besöka sådana miljöer.
  Ha det riktigt bra!

  SvaraRadera
 11. Vilket fantastiskt ställe du har så nära dig !
  Vi kommer jättegärna och hälsar på nästa gång vi åker söderut !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 12. Dit ska jag åka när jag hälsar på dotterns svärföräldrar nästa gång!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Det är alltid trist när något man gillar försämras. Desto gladare blir man ju då när det återigen är ett ställe man vill besöka.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 14. Så härligt att någon riktat in sig på rätt väg igen, det är viktigt hur det sköts för att få tillbaka gästerna. Och återkommande gäster är de bästa!
  Kul med fågelskrämman med korsett och tvätten!
  /Cia

  SvaraRadera
 15. Vilket fint ställe, trevligt att ha nära dig.
  Kram

  SvaraRadera
 16. Så härligt du beskriver det i både text och foto - åker jag söderut får det absolut bli ett stopp där!

  Fortsatt fin sommar till dig!
  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 17. Vackra bilder och ord och kul med klädlinans underkläder.
  Kram!

  SvaraRadera
 18. Vilken tur att hönshusen lockade så du
  upptäckte stället igen, ser jättefint ut allt
  du visar. Skulle gärna åka dit.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 19. Så fint du beskriver stället. Man blir sugen på att ta en tur dit. Härligt att det har blivit bra igen. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 20. Precis som det "bör" vara. Underbart med närodlat och där allt inte är för syns skull, utan verkligen fyller andra behov också. Igår kväll plockade jag sallader i min lilla köksträdgård, känslan är en urkänsla, något som finns långt inom oss människor som odlare.
  Huseby, varit där - tror jag - för många år sedan. Är det inte stället vars ägarinna blev "sol o vårad"? Eller minns jag kanske fel...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodo, visst blev hon sol-och-vårad, men bruket fick hon i alla fall behålla och det testamenterades till staten. Det går många historier om Fröken Stephens och de guidade visningarna i slottet är intressanta även om man inte är lokalbo. En tårtbit svensk historia.
   /Anette

   Radera
 21. Tack för trevligt inlägg. Det är sådant här jag gillar, nya besökstips och bevis på att det går att göra svensk kulturhistoria levande och lockande för olika målgrupper.
  Ha det bra!
  Luna

  SvaraRadera
 22. Så fint ställe. Fint att ha det nära.
  När vi var ute i naturen på ett fikaställe, plockade de också salladen utanför strax innan den skulle ätas. Mysigt. / Britt

  SvaraRadera
 23. Så skönt med ordning på slottet! Härligt att kunna ta en liten tur då och då, att upptäcka ofta. Tänker på Göteborgs botaniska där det byggdes ett nytt café och restaurang med en fantastisk uteservering. Maten var god och lockade, men så ett ägarbyte, ett till och nu... Jag går oftast förbi. Tittar på den fina planteringen utanför, njuter av miljön men sällan av det som bjuds för magen. Hoppas nu att ni får njuta goda middagar där framöver.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 24. Vilket härligt ställe, och gillar verkligen både korsett och tvättlina.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 25. Hej, tyvärr har vi aldrig varit där, men bra nära. Eller möjligen någon gång på jul-advent marknad för 30 år sen.
  Skulle hellre göra som du gå en morgon runda där i lugn och ro, passar mig bättre.
  Hönsens kackel är också rogivande, har pärlhönsen ett annat kackel än de 'vanliga' hönsen ? !
  Må väl kram/ Eva

  SvaraRadera
 26. Vilket ställe det verkar vara. Och va roligt att ordningen är återställd!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 27. Haha...korsett och tvättstreck. Så festligt. HAr faktiskt bara varit på Huseby en gång och ändå bor jag ganska nära.
  Sommarkram!

  SvaraRadera
 28. Det är trist när ens små smultronställen förändras till det sämre. Många av våra utflyktsmål har stängt i år, jättetrist. Skönt när det reder upp sig igen. Det ser ut som ett mysigt ställe, med mycket att se och njuta av.
  Kram Titti

  SvaraRadera
 29. Var där förra veckan och tycker fortfarande att restaurangbyggnaden är sååå fin, nu stod den igenbommad och tyst, så tråkigt! Vi fikade hos Bonden... : ) Visst kunde man väl hyra husflotten förr, det stod privat på den, vi hade gärna åkt med den...

  SvaraRadera
 30. Trevligt inlägg och härliga bilder. Kanske kan jag få mina sockerärter att växa bättre om jag distraherar dem med en snygg korsett. Kul idé!
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 31. Hej
  Dit måste jag åka någon gång. Tack för att du visar och berättar.
  Just nu känner jag mig blåst på sommaren både jag och trädgården är sönderblåsta.
  Allt gott
  Annika
  Tack för alla fina kommentarer

  SvaraRadera