lördag 17 september 2016

Skördemässa och kulturrunda

SKÖRDEMÄSSA 24 sept kl 10.00-16.00 Tyrolen i Blädinge, söder om Alvesta


En av höstens höjdpunkter är Skördemässan i grannbyn. I år är det äppeltema och pomologen Sven Plasgård sortbestämmer våra äpplen och päron.  Man ska ta med fem välutvecklade frukter av varje sort, ej insektsangripna ej heller fallfrukt om man vill ha hjälp. Jag har flera äppelträd av okänt sort så det passar bra. 
Som vanligt finns det grönsaker, pumpor, honung, te, ägg, ostkaka, sylt, bröd, potatis, hantverk, perenner, höstblommor och mycket mer. Det brukar bli en fest för alla sinnen.
Ett fint utflyktsmål om man vill ta en fika eller lättlunch för den gamla folkparken Tyrolen, där vi håller till har en alldeles speciell 60-talscharm. Jag ser fram emot en fin dag med mingel och mycket njutbart och så ska jag förstås köpa en riktig halloweenpumpa för det har jag inte odlat själv.


Nästa begivenhet är KULTURRUNDAN i Alvesta kommun lördag och söndag 8-9 oktober
kl 11.00-17.00


I år ska faktiskt jag delta med mina handgjorda kort som jag dukar upp i växthuset. Det ska bli så roligt och spännande! Förhoppningsvis har de flesta tomater och auberginer mognat tills dess så vi får plats. Det blir också kransverkstad med stadsträdgårdsmästare Sara Hedlund och möjlighet till fika. Håller tummarna för en riktigt fin hösthelg så det går att sitta utomhus och njuta. När det närmar sig hittar du karta och deltagarlista i utställningshallen på Alvesta järnvägsstation och på http://www.alvesta.se/


 17 kommentarer:

 1. Vilka trevliga evenemang och lycka till med ditt! Igår var jag själv på en välbesökt skördemarknad i fint höstväder. Sortbestämning är alltid intressant.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så fina saker du gjort. Lycka till!
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen kul med såna här marknader/mässor, men i år har jag lyckats missa dom flesta konstigt nog. Men...jag var ju iaf på Kräklingbo Marknad för en vecka sen. Efter en timme var jag och tjejerna uttröttade, det var så vansinnigt med folk, så vi tyckte att det fick räcka och åkte för att äta lunch på nåt ställe där man fick sitta.
  Mitt växthus innehåller nu endast två odlingslådor med tomater. Ja, alltså det finns några småingar kvar i toppen på dom, men snart åker dom väck också. Alla tusentals chili är skördade och jag har både kyl, frys och fönster fulla med olika chilialster.
  Sen har jag börjat fylla växthuset med vackra saker istället *fniss* för sommaren är inte slut ännu, även om det var riktigt kyligt i natt!
  KRAM
  Susie
  Susie

  SvaraRadera
 4. Det är mysigt på hösten med alla marknader och tillställningar jag älskar sånt. Att botanisera och hitta lite nya spännande saker. härligt. Skulle så gärna vilja komma till dig få se hur det kan ordna sig allt ska ju hända på samma gång eller så är det inget.
  Ha nu en fin och skön vecka framför dig
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Tyrolen hr du berättat om tidigare och det verkar vara jättetrevligt. Samma helg har vi skördefest på vår ö och vi hoppas hinna med några av dem, det gäller att läsa programmet noga så man inte missar godbitarna.
  Att komma till ditt växthus hade varit en upplevelse, synd att avståndet är så stort. Lycka till med allt!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Den skördemässan hade jag gärna besökt!
  Ha det Gott!

  SvaraRadera
 7. Oj vad länge sen jag kikade in hos dig! Hur gick det till? Jag gillar ju din blogg!
  Vilken härlig skördemässa! Förstår att det är en trevlig händelse. Spännande att få svar på vilka äppelsorter du har också!

  Jag har läst lite bakåt i din blogg och ser att du haft en massa jobbiga larver som förstör. Hos oss har det varit så mycket som blivit förstört av alla möjliga skadedjur. Aldrig tidigare har jag haft så mycket jobb med att försöka rädda växterna. Men torka har vi verkligen inte haft. Vi har en sjö med pump i så tillgång till vatten har vi. Men den pumpen har inte gått många gånger i år. I stället har vissa växter i framförallt krukor blivit dränkta av allt regnande.
  Gräsmattan har aldrig varit så grön och gräsklipparen har fått motion mer än någon sommar tidigare.

  Tänk att ni haft sån torka så sjön torkat så. Det ser verkligen märkligt ut. Men vilken lycka att se att den inte avslöjar en massa skräp när vattnet sjunker.
  Jag blir så ledsen när jag ser skräp i naturen!

  Ha en fin kommande vecka!
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med skräp i sjön visade vara en sanning med modifikation. Vattnet har sjunker undan ca 3 cm per dag och igår hittades en rostig pistol på ett av ställena jag fotade. Dagens huvudnyhet på lokalradion.
   /Anette

   Radera
 8. Härligt att det finns mässor och andra trädgårdsaktiviteter så här års! Synd att vi bor i andra änden av landet, annars hade jag nog kikat in en stund.
  Kram Titti

  SvaraRadera
 9. Så fint ni har gjort det där framför växthuset! Skulle gärna komma om jag kunde! Gissar att det blir invasion!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 10. Tack för din kommentar. Nej, tröttnat har jag inte, men just då behövde jag pausa. Och vad märkligt - jag har inte alls fått en massa tid över. Jag känner inte suget riktigt efter att börja igen, men då vädret ändrar sig kanske.. Tyvärr blir det väldigt mycket mindre bilder tagna och det är synd.
  Vilka bilder på sjön... som försvann. Det är enomt torrt. Igår grävde vi fyra stora hål för fyra mullbärsträd. Hålen fylldes med vatten igår fm. Idag hade inte vattnet sjunkit undan, för marken är som betong. Idag blev träden planterade ändå.
  Pga det torra varma vädret tycker jag att skörden av olika grönsaker blivit sämre. Fast larver i er omfattning har vi inte haft.
  Det blir inte Tyrolen nu, men kanske i vår. Det är då det är roligt att köpa nya plantor. Och ert utbud har varit fantastiskt. Jag tror vi ses på något sätt. / Britt

  SvaraRadera
 11. Så mysigt det låter med skördemässa o kulturrunda. . .!! Lycka till med det! När jag bodde i Dalarna hade vi höstmarknader. . . vilket man såg fram emot! Här nere får man gå på Skansens marknader. . . vilket också kan vara rätt mysigt!
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Vilka trevliga höst-event att se fram emot.
  Min äppeljos borde kanske frysas till vinterbrik, men så stor frys har vi inte och dessutom är vi storkonsumenter och dricker till både frukost och middag och en liter går lätt åt på en dag. Skulle det ändå bli över så blir släkt och vänner överlyckliga om de får en flaska. :)

  SvaraRadera
 13. Trevligt med skördemässa. Vi var på en skördemässa i Hvilan förra helgen. Supertrevligt. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 14. Så glad jag blir om jag lyckats inspirera dig att plantera en ros. 'Aïcha' är både lättodlad och frisk, blir en stor buske som behöver gott om plats, ca 2,5 m hög och 2 m bred.
  Kram

  SvaraRadera
 15. Så roligt att vara med på kulturrunda. Är säker på att dina handgjorda kort kommer att gå åt som smör i solsken. Önskar dig stort lycka till! Kul också med skördemässa. Gissar att det är närodlat och ekologiskt som gäller och hoppas att det är många som kommer så att vi kan få fler såna trevligheter i framtiden. Synd att det är så långt att åka ner till dig och Småland.
  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 16. Så kul, då var det åter dax för höst skörd. Vi ska försöka komma iväg i år, den skördefesten där på Tyrolen är mycket trevlig.
  jag haft en förskräcklig hosta över en vecka som ej vill gå över, den gör mig matt och helt slut efter host attackerna, det är ju några dagar kvar att kurera sig på.
  I så fall kanske vi ses.
  Må fint/ Eva

  SvaraRadera