onsdag 14 september 2016

Värsta torkan på 30 år

Dimman ligger tjock, men jag ser att solen redan håller på att bryta igenom. Struntar i frukosten, vilket jag aldrig brukar göra annars, men nu är det bråttom för att få njuta av det behagliga ljuset. Morgonen är varm, kanske redan 15 grader. Det kommer att bli ännu en fantastisk dag i trädgården som kommer att avslutas med vattning i vanlig ordning. De egna  brunnarna har tack och lov inte sinat, men till grönsakerna tar vi det säkra för det osäkra och kör i tank från sjön. Det har blivit många vändor.Nya grund tittar fram vid Kloster i norra delen av sjön Salen.
Sommaren har varit fantastisk på många sätt, men vi har också upplevt den värsta torkan på många år. I mina trakter runt Alvesta i Småland brukar vi annars leda regnligan.
 


  Vem drog ur proppen? Sjön har sjunkit ca 80 cm. Kyrkviken.

Vid Kyrkvikens badplats påminner stranden om månlandskap. Bitarna som ser ut som platta stenar är sjömalm. Längre ut på djupare vatten kan man få upp större kakor i näten, men de är porösa och går lätt sönder. Vänder man på bitarna och tittar närmare kan man se roströda stråk. Förr var det vintersyssla att samla malm genom isen och den goda tillgången lade grunden till järnframställningen och gjutningen på Huseby Bruk i södra änden av sjön.

Hur fascinerande det än är med de breda strandremsorna och malmkakorna är det ändå ganska oroande att vattnet sjunker undan med rasande hastighet. När mannen inspekterar framåt kvällen går det med blotta ögat se att stranden blivit ännu bredare. Känslan är tidvatten i Frankrike, men här lär det dröja innan vattnet är tillbaka. Mannen som är uppvuxen vid sjön minns liknande torka som barn och att de cyklade på sjöbottnen.Insjömusslorna gör sina kringlor för att inte hamna på land, men många blir skrovmål till fåglarna, kanske även räven har fått smak för spåren i sanden är många.

Hundratals har inte lyckats följa med vattnet utan hamnat på det torra. Skulle så gärna velat rädda dem alla men det är helt enkelt för många.
Är smått överraskad av att bottnen är så ren. Inga burkar, inget glas, tack och lov inget plast heller. Hade nästan förväntat mig nåt skräp som smitit från bad-eller grillplatserna, isfisket eller kanske från nån sommarstuga, men nej, rent och prydligt. 

Å ena sidan är det härligt att kunna hösta in trädgården utan att frysa, njuta av värme och sol, och andra sidan behöver vi verkligen regnet. Frågan är hur länge det måste regna för att ordningen ska återställas och hur många dagar till brunnarna klarar...All gott

26 kommentarer:

 1. Vilket härligt, men ändå oroande inlägg.
  Fina bilder, första är helt magiskt, och musslor som gör mönster :)
  och så vädrets makter som vi inte rår på och som kan ge förödande konsekvenser.
  Vi fick för några år sedan kommunalt vatten och slipper oroa oss för att brunnen ska sina, men sjön där det kommunala vattnet tas ifrån har sjunkit oroande mycket i år...
  Vi behöver helt klart få en hel del regn, bara inte allt kommer på en gång.

  Allt gott!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 2. Vilken förändring av miljön. Ja, det är tokigt torrt. Försökte gräva ner vårlökar och förundras över att inte allt torkat bort i trädgården och att inte mer i naturen blivit gult och torrt av torkan. Det är torrt långt ner i backen.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hade gärna delat med mig av regnet ,annars brukar vi leda soltoppen här på vår kustremsa men i år leder vi regntoppen 300 mm kom det i augusti.Kramen Nette

  SvaraRadera
 4. JA, regnet är välbehövligt, fast det kan ju komma i lagom mängd.....Din morgonbild på dimman är så fin, ja, alla bilder är fina...
  Jag ska också försöka ägna det mesta av dagen utomhus idag.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Vädret i år har varit minst sagt underligt, både flera veckors torka och sedan regn i princip varje dag och nu en av de varmaste septembermånader som jag kommer ihåg. En sådan torka som ni har har vi dock sluppit. Helt otroligt att vattnet har sjunkit undan på det viset. Underbart vackra bilder i alla fall :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Jo, det är torrt så att de dammar. Tur att det nu är i slutet på säsongen - men vi måste ju ha vatten i alla fall. Stackars musslorna. Men skönt att veta att det är rent och snyggt på botten då du till nästa sommar ska bada. Ha en fin onsdag! Kram

  SvaraRadera
 7. Otroligt att det är sån torka. Men jag njuter så av vädret. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 8. S å tryggt att ha en sjö att ösa ur.

  SvaraRadera
 9. Din första bild är så vacker, så rogivande! Musselskalen är otroligt vackra, nästan vackrare än våra här på västkusten. Jag vattnar inget, är rädd att brunnen sinar snart. Men regnet kommer och då kommer det säkert att regna så vi blir nöjda.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 10. Vackra bilder men ett allvarligt budskap. Extrema väder i alla riktningar ingår i bilden av klimatförändringar så vi får kanske vänja oss och försöka agera på det så gott vi kan i praktiken. Så bra att ni har sjön nära och kan ta vatten där.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Det er så fortvilende at himmelen ikke åpner seg. Det er skremmende å se bildene dine.
  La det komme regn! Anne

  SvaraRadera
 12. Hej Anette, det var ett intressant och annorlunda inlägg du gjorde, är det så illa.
  Funderar när vi var vid någon sjö sist, vi håller oss hemmavid för det mesta nu när det är så varmt. Känner ingen lust att 'fära omkring' just nu, vi vattnar vissa 'saker' i trädgården morgon och kväll (egen brunn). Men vi har inte de mängder med grönsaker som ni, så jag fattar ni behöver hämta vid sjön, bra att ha en tank.
  Jag tror att det behöver regna (normalt) i minst 4 månader för att grundvattnet ska stiga, och då bör det börja nu. När sen vinter kommer med frost kan det bli verkligt bekymmer. Här hos oss har det inte heller regnat mycket, lokalt regn har lurat oss.

  Kramen/ Eva

  SvaraRadera
 13. Det är verkligen otroligt hur tydligt torkan märks. Speciellt när båtarna ligger på land. Man skulle kunna tro att det var tidvatten som gjort det.

  Härligt i alla fall att det är rent på den torrlagda bottnen. Det hade man, som sagt, kanske inte väntat sig.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 14. Det var väldigt så lite vatten !
  Här i östra Småland är bäckar torra och det knastrar på marken i skogarna. Märkligt nog hittade jag kantareller häromdagen. Vi får hoppas det rättar till sig framöver.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Skrämmande bilder...pågående klimatförändringar resulterar i alltmer extremt väder. En del samhällen översvämmas medan andra torkar bort. En sådan torka är dödlig för många av naturens djur utan att vi ens ser det.

  Vi kanske börjar närma oss en kritisk punkt där vatten blir en bristvara och ransoneringar blir nödvändiga.

  Jag bor i den delen av landet som knappt fått någon nederbörd alls sedan maj, att hålla på med trädgård blir alltmer utmanande. De senaste 5 - 6 åren har det skett väldigt mycket förändringar i form av minskad nerderbörd. För att grundvattennivåerna skall återställas till en rimlig nivå krävs en mycket snörik vinter så vi inte går in i nästa säsong med ett underskott, lite regn hjälper inte längre.

  Kram!  SvaraRadera
 16. Dina bilder talar sitt tydliga språk! Även här råder torka men inte lika dramatisk. Våra brunnar levererar fortfarande vatten men grannbyn har problem med dels saltvatteninträngning, dels sinande brunnar.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Oroande sänkning av vattennivån, men jag kan ändå inte låta bli att njuta av vädret som är just nu. Gissar att nederbörden kommer i vinter i stället...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 18. Så fina bilder trotts att det åxå är lite sorgsna bilder av torkan. Här är inte så torrt men nu känner vi av det nu i värmen. det blir att vattna även här. Blommorna i krukorna ser ledsna ut för jämnan nu tycker jag grönsaker och sånt, där är det bra att jorden torkat runt, lättare att ta upp det då. Jo det kan man verkligen undra över, tyckte vi fick så mycket förra hösten att det skulle räcka i sommar med.
  Ja ja det är väl bara att gilla läget som vanligt och hänga med.
  Ha ett fint slut på veckan
  kram Meta

  SvaraRadera
 19. Underbara bilder fast lite skrämmande. Det känns som om förändringar sker i miljön och vädret. Man vet ju inte riktigt om det är naturliga förändringar eller våra misstag. Vi har i alla fall haft ett härligt höstväder eller sensommarväder. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 20. Sogligt att se de vackra bilderna! Här har vi haft några veckor i augusti med ständigt regnande, så situationen är under kontroll. Häftiga bilder på musslorna som gör mönster i sanden.
  Kram
  Titti

  SvaraRadera
 21. Underbar första bild ! De andra är inte lika vackra då man ser torkans spår tydligt ! Hua ! Vattnade här så sent som igår..men har hållt igen mycket sista månaden som så många andra med egen brunn får man vara försiktig. Hoppas på regn och det kommer nog ska du se..Frågan är om det kan reparera de skador som redan är gjorda ? Här dör de små vilda träden av torka.. speciellt rönnarna verkar gå åt :( Men naturen har en förmåga att kunna reparera och läka och jag hoppas verkligen på det ! :)
  Trevlig Helg !
  Kram

  SvaraRadera
 22. Vackra bilder till ett sorgligt innehåll! Bor själv vid Öresund och där kan det vara stora skillnader från en dag till en annan. Ibland kan man se havsbotten långt ut. Det är ju havet, men där kan jag ibland fundera på hur det kan variera så. En uttorkad sjö är dock något annat. Tyvärr kan man ju inget göra åt naturens krafter.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 23. Jag har aldrig sett musslornas gångar! Tack för att du visat det! Riktigt kul!
  Förstår att det går åt massor av vatten till en sådan underbar trädgård.
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 24. Hej.
  Vilka underbara bilder... men som så många skrivet, också sorgligt och oroande.
  Musslornas väg är ju så häftig.
  Stor kram till dig
  Ha en fin fredag och helg.
  Jessica

  SvaraRadera
 25. Positivt att sjöbotten var befriad från skräp. Vår brunn i stugan har också sinat, och det var besvärligt, men berodde nog på annat än torkan. Nu har vi vatten igen. Komplicerat med brunnar. Min trädgård vill ha regn.
  Kram

  SvaraRadera
 26. Vackra natur bilder du bjuder på bilder trots oro och problem med torka.

  SvaraRadera