söndag 30 oktober 2016

Vinterförvaring

När man som vi saknar uterum, får man ta till andra knep för vinterförvaringen. Främst handlar det om ett uppstammat olivträd och tre agave som börjar få ansenlig storlek. De största har jag haft i drygt 40 år. Taggiga och planterade i betongkrukor är de svåra att hantera på alla sätt. Mannen har lyckats baxa in dem i garaget och fått upp dem på en bänk de senaste åren. Förstås både slitsamt och lätt farligt, dessutom är de i vägen när jag vill vinterpyssla.


I år provar jag istället tält av bubbelplast inne i växthuset. Betydligt lättare att hantera när man kan köra med säckakärran ända in och sen bara pussla ihop dem så de står så tätt som möjligt utan att repa varandras blad. Att sätta upp tältet tog dock ett par timmar. Det var många smådelar till alla hyllor. Hyllorna hade jag missat vid inköpet så de blev en positiv överraskning. Går ju att klämma in både det ena och det andra. Provar att övervintra gyllenlack. För den är svår att få tag i hos plantskolorna här, lila såg jag inte hos någon i somras.Redan nu med gaveln öppen och utan uppvärmning märks det skillnad i temperatur. Flera grader varmare i tältet. När kylan slår till rullar jag ner permanent och låter värmefläkten göra jobbet. Gäller bara att komma ihåg att vattna då och då.
Två rejäla LED-belysningar lyser 06-18 inne i tältet. Hittade två lätta och smidiga som gick att hänga i tältstommen. Det där med belysning är ju ett kapitel för sig. Hur mycket ljus går det åt? Hur nära ska de hängas? Hur länge ska de vara på? Jag diskuterade med säljaren och följde hans rekommendationer. Min uppfattning är att man får vad man betalar för. För övervintring väljer man blått spektra och för odling rött. Just dessa lamporna hade en omställningsknapp. Andra växtbelysningar jag har, får man byta lampor och rör i och det går ju också bra, men tar plats att förvara.
De senaste åren tycker jag det har hänt en hel del inom belysning och det finns flera bra aktörer på marknaden. Bara att googla och ringa runt.

På denna bilden hann det bli sen morgon innan jag blev färdig att fota, men när det är mörkt lyser det både klart och mycket från växthuset. Här har jag skogen som granne, men nära ett sovrumsfönster eller grannen, kanske man ska tänka sig för.


Allt gott

35 kommentarer:

 1. Så smart med ett bubbeltält. Hoppas dina växter klarar sig där. Jag har ett uterum som nu är rätt fullt med växter. De sista sprang jag ut en kväll i veckan och plockade in ifrån växthuset. Då jag insåg att natten skulle bli kall. Ha en härlig söndag. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Men vad häftigt! Jag visste inte att det fanns sådana tält på marknaden, verkar ju jättesmart. Jag har ställt ut mina växter i garaget där det är lite värme. Det största problemet för mig är att komma ihåg vattningen. Jag kommer ofta på att jag måste vattna men tänker "jag gör det imorgon". Efter ett tag inser jag att det gått mååååånga dagar utan att jag kommit till skott.

  Önskar dig en fin söndag!

  kramar aka

  SvaraRadera
 3. Det är nog det största problemet att har till vintern . Du har då lst det bra. Hos mig samsas det med oss i köket i lillstugan lite bökigt och trångt men det får gå i år med. Hoppas på bättre tider nästa vinter.
  Ha det gott och lycka till med ditt tält arrangemang
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Det där med vinterförvaring är inte lätt, men detta blev ju perfekt. Jag får låna dotterns källare till mina dahliaknölar. Har en stor Agapanthus som jag skall göra ett försök med att övervintra i växthuset. Den är för stor att transportera, vi får se om det lyckas.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Det låter ju jättebra med ett bubbelplattält, om man, som du, har mycket att övervintra! Och hyllorna var ju ett klart plus!
  Här har vi bara makens änglatrumpeter och dom får stå mörkt i garaget (5-10 grader) hela vintern. I februari tänder vi en belysning över dem och börjar vattna så smått. Ett par agapanthusar får nog också övervintra där. Några pelargoner får bo i mins systers (och grannes) gäststuga, som bara används då och då under vintern. Där står de ljust och frostfritt.
  För övrigt satsar jag på växter, som klarar våra vintrar! Är lite lat...
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Jättebra idé, hoppas det fungerar som du tänkt :)

  SvaraRadera
 7. Det var ju en "fiffig" lösning hoppas att det ska fungera. För nu är vi ju inne i den tiden då man måste ta hand om växter som behöver varmare klimat för att övervintra vi håller tummarna för att det ska gå bra.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 8. Bra tips där! Ett växthus i växthuset! Måste också börja tänka på hur jag ska förvara mina olivträd och fikon...
  Önskar dig en härlig söndag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 9. Jag har nu i två år haft det lila Gyllenlacket i garaget och det har funkat bra, dåligt med belysning för det egentligen och i år ska jag nog göra som du ett litet minitält till det av bubbelplast, det är ju ett kallgarage. Ha en fin söndagseftermiddag! Kram

  SvaraRadera
 10. Fiffigt med bubbeltält! Det är ju ett mankemang med att flytta in växter; tungt är det också många gånger. Du berättar säkert hur det fungerar, om inte annat än när våren är här igen.
  Själv har jag börjat ge bort växter för att ha mindre att ta hand om över vintern.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Hej, jag igen...
  Du skrev i kommentaren i min blogg, att du hade sett mina strandbilder på instagram, men jag har aldrig lagt ut något där???
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 12. Jag har sett på olika fb grupper att folk har sådana där tält inuti sina växthus för att spara på energin och bara kunna värma upp en liten del av växthuset :) Det verkar fungera bra och är ett smart sätt att spara miljön och plånboken :) Nu håller jag tummarna för att det fungerar bra för dig också, Anette ! :)
  Hoppas du har haft en skön söndag !
  Kram

  SvaraRadera
 13. Smart! Var har du köpt det? Och lamporna, kan du inte visa bilder på dem också? Tror att vi behöver skaffa något liknande åt våra krukväxter i orangeriet för att kunna hålla dem på gott humör under den kallaste tiden.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Det blir spännande att följa, Vi har byggt ett vinterviste ute för mitt olivträd som jag fick när jag fyllde 60. Det platsar inte längre i garaget under vintern. Det ska bli spännande att se om det klarar sig.

  SvaraRadera
 15. Så praktiskt med ett litet tält att förvara växterna i under vintern. Och så mysigt det är med belysning, längtar redan efter att snart få tända upp.
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Stora tunga krukor är inte kul, ser ut att rymmas en hel del i tältet. Förra året lät jag mitt gamla olivträd frysa, lite grymt, men nu har jag ett nytt som ska ner i källaren.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Så fiffigt med vinterförvaringstältet! Mina pelargoner får bo i garaget till min mans förtret...nejdå jag skojar, han tycker det är ok, snäll som han är.
  Mina olivträd bor inne i vår hall där det är lite svalare än i övriga huset. Det brukar gå bra, men det blir ju lite tappade blad innan det är vår igen.
  Ha en fin vecka!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 18. Ett växthus fyller många funktioner, det där ser jättefint ut. Jag har inget förvaringsutrymme och alltså har jag inga krukor som behöver speciell omsorg under vintern. Pelargonerna övervintrar i en sval garderob under taknocken, fungerar fint men vintergröna växter kräver något annat.

  Kram!

  SvaraRadera
 19. Precis så gör jag också på vintrarna, förutom att jag aldrig har någon tilläggsbelysning (växterna får klara sig med dagsljuset). Tips till alla som frågar var bubbelplastväxthuset kommer ifrån är att man (förutom på Willab Garden där jag köpte mitt) ofta ser det på Blocket. Jag behöver ju inte fler än det jag har, men jag hade nog kunnat köpa på mig en 7-8 stycken de senaste åren om jag hade köpt alla jag såg :-)
  Ett annat tips är att inte demontera tältet helt till våren om du har möjlighet att förvara delarna i större sektioner. Jag sätter t ex in hela hyllsektionen i förrådet (där det blir plats när utemöblerna bärs ut) så kan man använda den att sätta saker på under sommarhalvåret.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 20. Smart idé med bubbelplast! Vet flera som förvarar känsliga växter i bubbelplast. Hade faktiskt tänkt bygga ett tält själv för vi får stora mängder bubbelplast på jobbet och återvinning är ju bra. Nu tror jag inte att jag hinner innan kylan så växterna hamnar nog i lagården som vanligt med bubbelplast runt om.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 21. Ser ju ut att bli superbra. Fiffig lösning med lager på lager (bubbelhus och växthus). Har turen att ha ett orangeri som vi håller +10 grader på vintern så allt står där. men det är ett tungt och jobbigt slit att få ut allt på våren och att få in det på hösten. Jag har fortfarande oliverna ute. De tar jag inte när det blir ännu kallare.
  //Helene

  SvaraRadera
 22. Verkar smart, även belysningen. Det där med övervintring är alltid ett meck med stora tunga växter. Min gamla jätteagave var jag tvungen att skänka till parkförvaltningen till sist.
  ha det gott
  Luna

  SvaraRadera
 23. Vilket smart tält! Ett sånt har jag aldrig tidigare sett!
  Vinterförvaring är alltid ett problem för oss men jag brukar förvara en del växter i källaren. Dock är det lite väl mörkt där. Och kanske lite väl varmt också. Det brukar vara kring 14 grader under vintern.
  Förra natten hade vi som kallast minus nio grader men dagtid är det plusgrader. Alla växter har gett upp för i år. Det märks att du bor en hel del längre söderut!
  Jag önskar dig en riktigt fin kommande vecka!
  Kram / Maria

  SvaraRadera
 24. Vi hade en agave i många år men till slut ansåg jag den vara för "farlig" att ha kvar, vi stack oss rejält ett par gånger så den fick försvinna. Vackra är de i alla fall så jag förstår om du gärna vill ha kvar dina :) Vi har ju stallet som övervintringsplats och nu börjar det fyllas på rejält, sex stycken av våra LEDlampor stals ju vid ett inbrott innan vi fick larm installerat, de som är kvar är i huvudsak blå lampor :) Utvecklingen har verkligen gått framåt på LED-fronten :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 25. Övervintring av växter är ett problem. Det finns ju oftast inga bra ställen i moderna hus. Jag undviker växter som ska övervintras utom pelargoner som jag har i rumsvärme.
  Så bra du har gjort med bubbeltältet och belysningen. Ser riktigt trevligt ut också.

  Agneta

  SvaraRadera
 26. Precis sånt där bubbelplasthus vill jag ha till mitt växthus. Visserligen har det isolerat golv samt är vidbyggt huset, men jag tror inte att fläkten orkar hålla tempen uppe på 4-6 grader om det blir -20 ute. Ikväll var det faktiskt bara +4 där inne. V i - alltså min gubbe - hade nog ställt in termostaten lite fel!
  Hoppas att jag hittar ett i Visby på torsdag när först Santos ska till veterinären och sen jag till sjukhuset. Vi lär nog få några timmar över att leta.
  KRAM - Susie

  SvaraRadera
 27. Det där tältet är inte att leka med ;) Det tog mig en bra stund att få ihop mitt och om sanningen ska fram så blev det bara den enda gången. Det testade verkligen mitt tålamod :D Blir impad när jag ser hur "litet" det är i förhållande till ditt växthus. I mitt växthus känns tältet betydligt större ;) Ditt är så vansinnigt fint!

  Hoppas att du får en riktigt fin dag! Här regnar det och jag ska snart ge mig i väg till jobbet.

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 28. Jag har också ett bekymmer med vinterförvaring.
  Jag har 4 olivträd och ett citronträd som jag inte vet hur jag ska förvara under vintern.
  Jag har ju ett växthus men väldigt litet, jag undrar om jag på nått sätt kan isolera därinne? Vad tror du?
  Hoppas allt är bra med dig.
  Varm kram till dig
  Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du kan isolera ditt växthus med bubbelplast.
   Hoppas träden klarar sig
   /Anette

   Radera
  2. Hej igen
   Tack snälla för tipset, nu ska jag köpa bubbelplats och frigolit :)
   Kram kram
   Jessica

   Radera
 29. Oj, vilket proffsigt tält du har köpt! Vi brukar också fixa ett tält i växthuset, men ett hemmabygge. Vi har provat några olika varianter under årens lopp. Antingen trästomme eller böjda elrör som är enkelt att köra ner i jordbädden, samt frigolitplattor och fiberduk som isolering. Sedan använder vi en frostvakt för att hålla koll på temeraturen. Vi packar in krukor som ska övervintras och vår varmkopost med maskar, som inte kan stå ute. Dels får den inte frysa och dels vill vi kunna använda den hela vintern. Det fungerar utmärkt. Vi har även vinterförvarat äpplen i växthuset, i lådor under frigolit och fiberduk.

  Novemberhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 30. Gyllenlack och många andra sommarblommor övervintrar jag i ett mörkt men frostfritt garage. Det har gått jättebra. Men växtbelysningarna lät spännande. För kamelian lär inte uppskatta totalt mörker. Tack för tipsen! Nu ska jag googla belysning.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 31. Hej! Jag har hela torpet som frostfri förvaring. Nu har jag ju inga 40-åringar som jag är rädd om, utan betydligt yngre förmågor. Men det vore kul om pelargonerna, jätteverbenorna, olivträdet och rosmarinen skulle klara vintern!
  Allt gott! Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera