söndag 14 maj 2017

Lunden Äppelstunden

Äppelstunden är en lund med två äppelträd och en enkel sittplats.  Jag har ett annat lundområde också med tre äppelträd så att kalla detta äppellund hade känts fel, men nåt namn ska man ju ha. Sittplatsen är en del av en lind som vi behövde ta ner på parkeringen.


För tre år sen var här en hopplös gräsmatta där det växte ojämnt och dåligt i skuggan under buskar och träd. Täckte hela området med ett tjockt lager tidningar och ett lass jord ovanpå, gödsel och sen bark överst som ogrässkydd de första åren. Det ju inte meningen att det ska vara en surjordsplantering därför det har kalkats lite extra varje vinter för att motverka barkens låga ph. 

Nu har det mesta av barken förmultnat och lunden har fått ett lager välbrunnen kogödsel av den prydliga sorten man köper på säck. Sånt brukar jag inte använda egentligen eftersom jag har fri tillgång till välbrunnen gratis kogödsel och strävar efter att vara så självgående som möjligt i trädgården. Nackdelen med den egna gödseln är att det är svårt att få den så finfördelad som man önskar för att det ska se prydligt ut. Allt är en avvägning.

En del saker har funkat andra är mindre lyckade, som mitt försök att sätta rosor på ett par soliga ställen. Visserligen väl utvalda och tåliga, men nej... det är nog inte min grej att krypa runt bland taggar, ansa, reta sig på steklar och spana efter sjukdomar. De kommer att få ge plats åt pioner så småningom.Annat har trivts över förväntan som liljekonvaljen, kanadaviolen och den riktigt invasiva ängsanemonen. Syns som en grön rundel på översta bilden just framför stocken. Är inne på att gräva ner rotspärr för det är en växt jag verkligen gillar men kanske ändå inte vill ha precis överallt.Sippor och lungört är lättare att hålla ordning på och kanske några av tjugotalet pioner börjat slå ut till Drömrundan den 27-28 maj. Hoppas kan man ju alltid!

Allt gott
23 kommentarer:

 1. Nu har jag inte sett Din trädgård i sommarskrud, men jag kan bara ana vad vackert där är då... :)
  Önskar Dig en skön söndag, kram Kate

  SvaraRadera
 2. Det ser jättefint och inbjudande ut! Pioner är bara bäst =) Sköter sig nästa helt självt då man bundit upp de tunga blomklasarna, jag ser fram emot när mina nyförvärvade från pionhemmet.se ska till att blomma. Jag har beställt två höstar därifrån och vilka rötter jag fått! De blommade redan första året, så nu är jag så spänd på vad som kommer att hända med de jag grävde ner i höstas - de har titta upp nu! Ha en fin söndag. Kram

  SvaraRadera
 3. Ja, det sete afhænger af øjet som ser, og hvis du ser en æblelund, så er det en æblelund, uanset hvor mange træer du har. Og uanset navnet, så ser det dejligt ud. Jeg kan sagtens forestille mig lund-effekten når der kommer lidt skygge under de skønne gamle æbletræer. Du har vist fundet en rigtig god løsning på et vanskelligt område i haven.

  God søndag!
  Ulla

  SvaraRadera
 4. Ser så mysigt ut där i äppelstunden! Där kan du njuta i sommar!
  Må så gott!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 5. Vad fint du gjort det i din äppelstund. Härliga former på gångarna som snirklar sig fram bland växterna bort mot den gamla lindstocken. Synd på rosorna, men de är rätt besvärliga och krävande ibland och jag förstår precis hur du menar. Att ersätta dem med pioner låter inte fel. Pioner är också underbara och dina ser ut att ha satt rejäl fart trots kylan. Hoppas de börjar blomma till drömrundan. Det blir magnifikt!
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Ser härligt ut i din Äppelstund lund. Fint med sippor och liljekonvaljer. Köper nya liljekonvaljer, och de försvinner, men ger inte upp. Har i alla fall lyckats få både vitsippa och gulsippa att trivas.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Åh vad jag önskar att jag hade möjlighet att få vara med på den där Drömrundan i din trädgård! Tacksam att jag får några glimtar här i alla fall för det är alltid så inspirerande med ditt skapande och dina fina bilder!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Vilken fin och inspirerande lundstund du gjort! Jag sitter här och längtar ut i trädgården men förkylningen säger till mig att ta det lugnt. Så typiskt när det äntligen är bra väder.
  Ängsanemon måste jag googla på, det vet jag inte vad det är men det låter vackert!

  SvaraRadera
 9. Riktigt vackert o fint i din äppelstund :) Åh vad jag känner igen mig i din beskrivning av rosornas skötsel :) Har tagit bort nästan alla rosor i trädgården då "vi inte trivs ihop" :) Pioner är mycket, mycket trevligare :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. En äppellund...bara namnet är ju drömlikt! Underbara bilder du bjuder på som vanligt...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 11. Jättefint i Äppelstunden, en bild jag vill spara i minnet. Nä, att få till en snygg gräsmatta är inte enkelt.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Vad roligt att se hur det utvecklas i äppelstunden! Ja, trots att man vet en del om växter är det alltid en övning att se vad som trivs. Som vanligt är det bäst att böja sig för naturen. Men man kan ju bli lite ivrig för det tar ju några år att hitta rätt med nya planteringsområden.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Vilket tufft jobb med markberedningen i "Äppelstunden". det gick åt massor av dagstidningar förstår jag. Men så fint det blivit.
  Jag som tänkt besöka dig 27-28 maj. Tyvärr blir det inte så, Har blivit uppbokad på andra saker. ;`Men någon gång ska det väl kunna lyckas.
  Kram!

  SvaraRadera
 14. Så fint med singeln som gångar, ser naturligt och sobert ut. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 15. Ser fint ut med gången och rundlarna i. Sittplatsen av stocken var pricken över i:et:)
  Du har det så fint!

  SvaraRadera
 16. Så mysigt, lite som hos Ulla Molin.

  SvaraRadera
 17. Snygga rabatter, det blir säker hur läckert som helst när alla pioner blommar. Det ser fint ut redan nu. Ibland måste man hägna in vissa växter som tar för sig. Jag har en brokbladig kirskål som är nedgrävd i en stor balja med några hål i botten. Den har stått i den många år utan att sprida sig det minsta. Den är så fin i skuggan , lyser verkligen upp. Ha det fint, Carita

  SvaraRadera
 18. Lunden Äppelstunden - så vackert namn och en lika vacker miljö.

  SvaraRadera
 19. Gräsmattor är allt som oftast tråkiga frågar du mig. Lundar däremot är raka motsatsen, spännande och vackra! Tycker du har lyckats riktigt bra - hoppas du visar flera bilder under året?
  Kram Nora

  SvaraRadera
 20. Minns när du skrev om Äppelstunden tidigare och ser att den utvecklats fint. Så skönt att sitta där på stocken under äppelträdet och njuta och fundera. Ängsanemonen undrar jag vad det är för en växt, ska googla på den, känns som något jag skulle kunna ha i min trädgård.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 21. Ser väldigt vackert ut. Lunden är en fin och rolig miljö att jobba med. Bra med sittplats men hinner du sitta på den?
  //Helene

  SvaraRadera
 22. Ni har det så himla fint och välordnat! Jag hoppas verkligen att jag kan komma ner i år och titta irl.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 23. Vad fint det redan har bluvit i din nya lilla lund! Gillar både växtval och den fina sittplatsen. :) Perfekt läge att ha trädgårdsvisning.
  Kram Kristina

  SvaraRadera