söndag 7 maj 2017

Tulpanerna räddade

Att få ha tulpanerna i fred är det ständiga problemet. Nånstans läste jag att botaniska sorter inte skulle vara så attraktiva i Bambis ögon, men det var verkligen fel. Det gick hårt åt 'Persian Pearl' i fjol.I vintras testade jag bollar av otvättad ull vid några av favoritväxterna och nu har jag återanvänt dem runt tulpanerna också. Medger att de här ljusgrå inte är särskilt estetiskt tilltalande, men om jag fått tag på svart ull hade de smält in bättre. Den senaste veckorna har fåglarna dessutom jobbat flitigt på att dra material från bollarna så de är helt uppruggade. Säkert varmt och gott i holkarna nu.

 Allt gott

21 kommentarer:

 1. De där förbenade marodörerna är riktigt jobbiga :( Spruta på Trico Garden det är nog det enda estetiska som fungerar. Persian Pearl vill man ju verkligen njuta av speciellt en så stor tuva som du har :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Min yngsta dotter, som bor på Älgö, Salsjöbaden, har också stora problem med rådjuren, som äter allt i trädgården och inte är de minsta rädda!Hon sprayar sina växter och det verkar hjälpa!

  Lycka till!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Hi hi ja nu är det ombonat och ulligt i fågelholkarna :) Några tulpaner blev det inte, rådjuren hann före! Nu är det väl sniglarna man får kämpa med istället...
  Ha en skön söndag!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 4. här på vårt berg har någon tuggat :(

  SvaraRadera
 5. Ser de små fåglarna framför mig och hur ombonat mjukt och gott de har fått det. :) Att ullen dessutom höll Bambi borta låter skönt, för de är ett gissel i trädgården även om de är söta. Så illa såg det väl inte ut med ullbollarna. Betydligt finare än mina nylonstrumps"pungar" fyllda med blodmjölsgranulat i alla fall. De hjälper dock de också, och då gör det inte så mycket om de inte bjuder på några skönhetsupplevelser.
  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Bra om ullen hjälper till att hålla bambi borta från tulpanerna. Här har vi också små fåglar som hämtar ull... Ser framför mig nästa års rensning av fågelholkar: fårull och papegojfjädrar! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Skönt att du hittade ett bra sätt. Man vill ju gärna se det där som man väntat så länge på!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Hallå!!
  Hos oss plockar småfåglarna hår från trähästens svans ( pälskragen från vinterjackan..) till sitt lilla rede! Och rådjuren har jag "sluppit" undan sen vi fick staket runt trädgården. Lite gulligt med ull i rabatten tycker jag!!
  Ha det gott, kram Kate

  SvaraRadera
 9. Märkligt jag skrev en kommentar för en stund sedan, men den verkar ha försvunnit ut i cyber rymden......?
  Jo, jag skrev vad snällt av dig att lägga ut ull till småfåglarna - kan tro att de är nöjda över detta till sina små ungar. Då får de det varmt och gott. Fina tulpaner har du också - den sorten har inte jag =) Men vem vet till hösten kanske det åker ner några lökar av den sorten. Man kan aldrig få för många tulpaner! (Du har inte funderat på att spänna upp vindnät för att förhindra objudna gäster som äter av dina växter) Ha en bra söndagskväll! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips, men trädgården lämpar sig inte för total inhägnad. Det skulle bli som om vi levde i en bur.
   /Anette

   Radera
 10. Sötaste tulpanerna har du där. Så bra att fåglarna blev glada. Jag stod ute och trimmade Lykke förra helgen, och då blev det fart på fåglarna:)
  Här har jag fått ha tulpanerna ifred, än så länge. Förra våren var de hårt åtsatta.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Så fina! Jag har givit upp med tulpaner.
  Men jag har faktiskt två stycken som nästan växer UNDER gästhuset (som står på plintar). Rådjuren har inte upptäckt dem. Men nu har de fejat hornen mot mina prydnadsbuskar i stället.

  Agneta

  SvaraRadera
 12. Synd på så söta tulpaner, är så glad att slippa rådjur.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Peppar, peppar ... mina botaniska har klarat sig medan "de vanliga" är uppätna! Undrar om de tycker olika hjortarna och rådjuren - här finns övervägande dovhjort...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Fårull borde ju vara bra med tanke på att Trico Garden fungerar och är baserat på fårtalg om jag minns rätt. Har aldrig märkt något annat än att tulpaner, alla tulpaner är läckra för rådjur :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 15. Jag har ju också fårull som jag snor ihop i vridna stålgalgar och hänger i bambustjärtars höjd, men även därifrån drar fåglarna ut trasor, så våra fåglar har det gott och skönt i bona. Nu har jag snart ingen ull kvar och måste be om mer. Annars är det bra tycker jag. Får behålla det mesta av tulpaner, även de botaniska. Persian Pearl är så fin. Har också en intakt fin rugge av den.
  Väldigt fint foto by the way./ Luna

  SvaraRadera
 16. Mysigt för fåglarna med lite ull i boet! Konstigt nog får vi ha våra tulpaner ifred.....

  SvaraRadera
 17. Håller tummarna att dina tulpaner får stå kvar så fina som dem är. Smart med ullen till fåglarna. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 18. Det är många som vill åt härligheten, tyvärr. Sätter man ut en t.ex. en mosskrans eller något annat pyssel här är fåglarna där direkt. Bambi och sork käkar både det ena och det andra. Men man får väl acceptera lite svinn då man bor nära naturen.
  Hoppas ullen fungerar!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. Djur, kyla och snö. Det har varit en jobbig vår i år. Och man är ju beredd att gå ganska långt för att rädda sina tulpaner och allt annat så det kan blir ett styvt jobb ibland.
  //Helene

  SvaraRadera
 20. Fåglar och fårull är en bra kombination verkar det som. Jag hade mina fårfällar ute i Gullspång och fick plötsligt se en talgoxe (?) sitta och dra fibrer ur fällen. Jag hann tyvärr inte få framkameran, men det såg verkligen skoj ut.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera