fredag 29 september 2017

Ampelgubbar

En av mina bättre trädgårdsidéer är definitivt att odla en del av jordgubbarna i amplar. Det heter ju att nöden är uppfinningarnas moder och min nöd består i ett begränsat utrymme innanför snigelfritt område i trädgårdslandet. Att hänga upp jordgubbarna gör att jag utnyttjar lite av luftutrymmet också och kan ha jordgubbar som inte skulle få plats annars.
Jag har en remonterande sort som funnits i släkten mer än 30 år. Ingen kommer ihåg vad de heter längre, men de blir stora, ganska söta och är godast när de fortfarande har en ljus ring runt flugan. Första omgången mognar i juli sen laddar de om och återkommer i september och ger tills frosten sätter stopp. Enstaka nätter lönar det sig att täcka dem för sen kan det vara frostfritt långt in på senhösten.

Så här års känns jordgubbssäsongen ganska avlägsen och de som mognar nu uppskattas alldeles extra. Jag har åtta hemgjorda amplar som är lite större än de man vanligen kan köpa. Gjorda av kycklingnät och klädda med juteväv och plast invändigt. Tre plantor i varje. Totalt blir det ett par nävar bär om dagen. 

Det är en fröjd att gå kvällsrundan i kvällssolens gula sken, inspektera vad som är på gång att mogna, vända på några jättegubbar... ska jag plocka eller ska de få hänga en dag till... längta, vara sugen. Just det där med att längta efter ett bär eller en grönsak är underskattat. Vi behöver ju inte det längre när allt i stort sett finns tillgängligt året runt. Men jag rekommenderar verkligen att äta efter säsong och låta längtan förhöja upplevelsen och smaken.Det blir inga mängder i amplarna, men alldeles tillräckligt för att sätta guldkant på frukosten nästa dag. Hellre lite av varje i trädgård och odling än mycket av få sorter.

På vintern lyfter jag ner amplarna och förvarar dem frostfritt. I fjol hängde jag dem ljust i ladugården på Södra filialen och glömde vattna när de började växa i januari så de blev lite medfarna och plågade. I år tar jag vara på revorna och sätter nya plantor till våren. Att förvara mörkt och frostfritt fungerar också bra. Då behöver man inte tänka på vattningen. I södra Sverige tror jag till och med de skulle klara sig hängandes i amplarna hela vintern, men jag bor i zon 4 och här blir det för tufft för rötterna med temperaturväxlingarna.Kulturrunda

Helgen den 7-8 oktober kl 11-17 har vi Kulturrunda i Alvesta kommun och jag deltar med Öppet växthus. I norra halvan flyttar mina handgjorda kort in som pop-up butik och i andra halvan blir det kransverkstad. Testade konceptet redan i fjol och vi hade jättetrevligt trots regn. I år är tanken att det ska finnas ännu fler kransar och olika stilar. Det kommer även att finnas ett begränsat antal plantor av släktens remonterande jordgubbar.Se samtliga deltagare HÄR Allt gott


24 kommentarer:

 1. Visst är det smart men i år var det nog för mycket regn på slutet och för lite i våras s mina är inte alls kul. De ska få åka i komposten tror jag får sätta nya till nästa år. Hoppas ha lite mer tid och ork till trädgården då.
  Ha nu en fin och bra helg
  kram Meta

  SvaraRadera
 2. Den rundan skulle jag gärna ha åkt på!! Nästa år får det bli av. Kram

  SvaraRadera
 3. Köpte sådana (av dig?) På Tyrolen i våras. De halva dog tyvärr. Men när de resterande började at remontera blev jag väldigt konfunderad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är halva för nåt? Mejla mig gärna på anette.brunsell(at)gmail.com
   /Anette

   Radera
  2. Förlåt jag är dansk i grunden. Köpte 6 plantor, men 3 dog. 😁 men sådan är livet ibland och i år får jag många nya skott.

   Radera
  3. Förlåt jag är dansk i grunden. Köpte 6 plantor, men 3 dog. 😁 men sådan är livet ibland och i år får jag många nya skott.

   Radera
 4. Köpte sådana (av dig?) På Tyrolen i våras. De halva dog tyvärr. Men när de resterande började at remontera blev jag väldigt konfunderad.

  SvaraRadera
 5. Bra idê med hängande jordgubbar. Lycka till på marknaden.

  SvaraRadera
 6. Härligt med jordgubbar så långt in på hösten. Kräver amplarna mycket vattning,
  eller håller de bra med fukt? Det borde man pröva, verkar praktiskt , dessutom ser de
  charmiga ut där de hänger på rad i kvällssolen! Fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plastbeklädnaden inuti som jag bara perforerat med små hål hjälper till att hålla fukten bra, men jordgubbar vill både har mycket näring och är törstiga så varma dagar behöver de vattnas varje dag.
   /Anette

   Radera
 7. Hej Anette!
  Låter härligt med jordgubbar nu, men får de vara ifred för fåglarna?
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har ju många fåglar flyttat och de som är kvar tycks föredra vindruvor. Vid första skörden verkar det också finnas annat som lockar mer, vinbär tex. Jag tror också att större fåglar som skator har svårt att landa så de kommer åt klasarna som hänger ner en bit.
   /Anette

   Radera
 8. Du är idérik som alltid. Vem vill inte ha "guldkant på frukosten ".

  SvaraRadera
 9. Ser så trevligt ut med dina hängande amplar och så praktiskt:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. For en fantastisk ide! Superflott var det jo også. Denne skal jeg adoptere. For vi har strevet med brunsnegler i jordbærene i år.
  God uke.
  Jannicke

  SvaraRadera
 11. Vilka supergubbar det där är! Gissar att plantorna kommer gå åt kvickt. Önskar dig en fin kulturrunda med bra väder och trevliga besökare;)
  Kram

  SvaraRadera
 12. Du har verkligen många bra idéer och erfarenheter av odling.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Så härligt med jordgubbar till frukosten. Det är verkligen lyx!
  Ha det gott!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 14. Luftrummet är ju större än markplanet, så det var en bra idé du kommer med. Just det här med bevattningen ställer till det för jag har så många andra krukor och amplar...
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar ha nåt hundratal krukor, amplar, urnor och byttor så visst blir det mycket jobb med vattning.
   /Anette

   Radera
 15. Ja, du hittar alltid på finurliga och funktionella små finesser. Jag tänker då på hur trevligt det säkert är att gå och plocka mogna "gubbar" utan att behöva kröka på en rygg som redan gjort alltför många ryggböj under dagen.

  Kram!

  SvaraRadera
 16. Hoppas du får många trevliga, glada besökare i helgen.
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Intressant att läsa om ampelgubbarna. Jag odlade ampelgubbar jag också för några år sedan i vanliga ampelplastkrukor och hängde upp dem inne i växthuset. De gav mycket bär men bevattningen blev rätt besvärlig, så jag grävde ner dem i landet i alla fall efter ett tag. Men nu funderar jag om igen, när jag läser ditt inlägg. Det är ju ute de ska hänga och nu blir det att fundera huvudet runt hur jag ska få till det utan att sniglarna får till det. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 18. Det är så gott med ampeljordgubbar! Lång skördeperiod också, ett klart plus. Har mina i växthuset, högt upp, så rankorna och bären kan hänga ner.
  Kram Kristina

  SvaraRadera