måndag 9 oktober 2017

Den goda jorden

För mig är hösten återbäring inte bara i form av alla grödor som skördas utan också i form av löv, gräs, blast, skrafs. När lövblåsen går över gruset och gammalt klipps ner tänker jag att allt detta är material till nästa års odlingar. Det är nu jag startar odlingen genom att göra god jord, gräva kompostdiken, marktäcka och bädda in. Vi har mängder av löv men ändå tenderar de att inte räcka. Jag tar gärna hand om andras också.


Det handlar om ett kretsloppstänk som känns bra i magen och som gynnar både mig, trädgården och naturen.

Det händer visst att jag köper jord och gärna till de första frösådderna, när näringsinnehållet kan vara lågt och ta slut fort eftersom växterna ändå ska planteras om flera gånger. Sådderna får också daglig tillsyn med duschning och vattning. Läser man innehållsförteckningen ser man att de flesta jordblandningar innehåller mest torv, sen är de mer eller mindre gödslade, innehåller lite olika mycket kväve, fosfor, kalium och kan ha lite olika Ph-värde. Även kogödsel på påse innehåller cirka hälften torv. Torvblandningarna är praktiska när man vill ha ogräsfri, sjukdomsfri och ohyrefri jord till nysådder, men till annat föredrar jag egna blandningar med mycket struktur och organisk material som håller fukten, bryts ner och avger näring långsamt. Jorden ska dofta gott och innehålla mycket liv.


Jag använder oftast min kompost osållad med små kvistar och småsten. Det här är rena krutet.

I år hade jag till exempel ett par ampeltomater planterade i bästa köpejorden och resten i egen blandning. Krukorna med köpejord torkade ut dubbelt så fort som egna blandningen och fick vattnas både morgon och kväll. En mustig rik jord ger dessutom fylliga, söta goda tomater, medan blek jord ger blek smak.

Antingen man har lerjord eller som jag sand är bästa receptet att mata den med så mycket organiskt man hittar. Efter några har har man skapat den där perfekta myllan som är luftig, näringsrik och lättgrävd.

Andra skäl att göra egen jord är förstås ekonomin. Att fylla en nystartad odlingslåda eller 40 stora tomathinkar slukar mängder som snabbt sjunker ihop och man står där snopen och konstaterar att man behöver fylla på lika mycket till eller ännu värre att växterna torkar ihop. Här flyger lätt tusenlapparna sin kos. Erbjudande som fyra säckar för hundra ska man inte ens överväga. Man får helt enkelt vad man betalar för.
Torv är en ändlig resurs som tagit många, många tusen år att bildas. Att torvmossarna med dess oersättliga värden förstörs för att fungera som bas i jordblandningar talas det rätt tyst om.

Säckjord är en processad produkt som innehåller mer eller mindre konstgödsel. (De där små kulorna som liknar snigelägg). Att tillverka konstgödsel är energikrävande och inte särskilt miljövänligt.


Säckjorden är förpackad i engångsplast som man absolut vill använda så lite som möjligt av. De påsar som ändå hamnar här återanvänds som soppåsar i växthuset.

Så att göra egen jord är väsentligt för mig och har blivit allt viktigare med åren. Det är till och med så att jag tycker att odling till övervägande delen handlar om att "göra jord". Det är som att bygga ett bra hus som visserligen behöver underhållas men man vet ändå att det kommer att hålla länge. Det är ett bygge för livet. Säckjorden är mer som ett engångstält på festivalcampingen. Var sak har sin plats.




Här börjar alltså odlingsåret på hösten med prassliga löv som räfsas in under träd och buskar och bärs i korg efter korg för att täcka jorden i tomma bäddar och för att ge kronärtskockor och andra känsliga växter varmt om fötterna. Mycket hinner förmultna och berika jorden till nästa odlingssäsong och det som fortfarande ligger kvar till våren hamnar på märkta säckar med små lufthål för vidare kompostering i skuggan på norrsidan av uthuset.




Kompostdiken grävs där blast, löv och jord blandas som sen blir härlig porös jord lämplig för squash, pumpor och kål till våren. 

Tänket att odlandet startar på hösten gör det så mycket roligare att vara ute även om dagen är grå och löven blöta och tunga. 

 Inte bara jag som gillar löv.

Allt gott






17 kommentarer:

  1. Dina ljuvliga små hönor gör mig lycklig! :)
    Så är det här också, här börjar vårarbetet redan under hösten. Jag tar tillvara löv och kvistar på samma sätt som du. Rena krutet, absolut!
    Och en stor glädje att kunna ta vara på det som finns runtomkring istället för att behöva köpa jord. Givetvis så blir det någon säck ekologisk Kravjord och någon säck kogödsel också ibland men i huvudsak är allt hemkört.
    Ha en fin måndag!

    SvaraRadera
  2. Jag har också massor med löv.
    Hoppas helgen blev lyckad!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Det är så klokt det du skriver. Jag kommer aldrig att glömma när jag besökte en torvtäkt och ändå var det för mer än 30 år sedan. Såret i landskapet gjorde så ont i mig.
    Önskar dig en skön höstvecka i trädgården!

    SvaraRadera
  4. Vi kan inte i vår nuvarande situation riktigt tänka det där kretsloppstänket inför nästa trädgårdssäsong. Smärtsamt är det förstås, men vi får låta processen ha sin gång det närmaste halvåret så får vi se vart vi landar.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet och jag instämmer till fullo. I min kompostjord gror det alltid en massa tomater. De sticker upp i alla krukor där jag har använt kompostjord. det hinner som regel inte bli tomater men de måste älska kretsloppet i jorden. Man slänger ju inte särskilt mycket tomater så jag undrar alltid vilka det är som kommer upp. De sista gröna kanske?
    //Helene

    SvaraRadera
  6. Det var intressant att kogödsel innehåller så mycket torv. Inte luktar det något speciellt heller. Tänk vad dom tjänar mycket pengar på det sättet.
    Har en kompost får se vad som händer om det blir någon jord.

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet Anette och jag delar helt dina tankar och värderingar. Och just nu, när löven faller från träden blir kretsloppet så påtagligt närvarande och insikten om att plastförpackad "jord" inte egentligen görs för prunkande trädgårdar utan har andra motiv blir så tydlig. Om du hade en Gilla knapp skulle jag trycka på den nu.

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Så sant, jorden är det viktigaste och grunden till allt odlande. Jag är så förtjust i min kompost som jag jordförbättrar med. Den här säsongen har jag för första gång använt biokol, inte i stan utan vid stugan där jorden är sämre.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Så viktigt inlägg! Önskar att alla trädgårdsägare läser din blogg! Du är så klok och har så bra värderingar gällande växter, djur... och jord!

    En solig dag önskar jag dig.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  10. Ett otroligt bra inlägg och så många viktiga aspekter du tar upp. Tänker som du men har inte fullt ut klarat att göra alla nya planteringar utan köpejord. Gör nya upphöjda bäddar överallt eftersom det är blött (i alla fall med normala nederbördsmängder) och växterna behöver få komma upp för att överleva. Blöt kompakt lerjord är det inte många som klarar. Varvar befintlig jord med grästorvor, massor med kompost och köpejord (lastbilslass med matjord) när jag anlägger. Köper lite på påse också, till sådder och för att blanda i vid nyplantering men räknar med att minska och kunna ta bort påsjorden helt framöver.

    Har i sommar också köpt grovriven torv. Det belastar mitt miljösamvete eftersom jag vet att våra torvmossar håller på att plundras, och att de i en överskådlig framtid inte går att ersätta. När jag höjt allt annat i trädgården hamnade det gamla rhododendronbuskaget längst ner och även om rhododendron vill ha fukt så kan de inte stå i väta. Jag kompromissade där för att rädda livet på dem. Kör dock inte bara torv utan blandar med barr och löv.

    Det du skriver är så bra för visst är det så att när man får till ett naturligt kretslopp och ett ekosystem som fungerar så blir det allra bäst odlingsresultat. Men bäst av allt är förstås den omsorg och vördnad för naturen som det innebär. Samspel istället för användande och utnyttjande.

    Jag samlar också löv hos grannarna och i vissa delar av bekantskapskretsen De skrattar gott när jag frågar om jag får ta deras löv. Gärna, gärna säger de och ler stort.

    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  11. Jag håller helt med om det du skriver, även vi gör på samma sätt det blir bara några säckar köpt jord för att kunna sätta fröer på våren men egen jord innehåller allt vad växterna behöver.Jag till och med planterar blommorna inomhus med kompost och de växer så det knakar.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  12. Kan bara instämma i din kloka filosofi! Visserligen köper jag jord till krukor och tomatlådor mest för jag inte har tillräckligt över. Men den jord jag köper går sen tillbaks in i systemet. Och visst är den egna jorden med växtmaterial i förmultning så mycket bättre och mer fuktighetshållande :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  13. Bra inlägg som alltid och vid rätt tidpunkt dessutom. Tänk om fler kunde ha långtidsplanering.
    Ha det gott/ Luna

    SvaraRadera
  14. Så mycket kunskap du har om jorden. Nu får jag ut och samla löv till mina lådor. Ha en fin helg Kram Pernilla

    SvaraRadera
  15. obegripligt att nån kan bränna löv... använder själv inga påsar, det blir jord ändå :)

    SvaraRadera
  16. Håller med till fullo. Och vad är härligare än att en solig höstdag räfsa ihop dessa underbara löv!

    /Lillianna på TrädgårdsTankar

    SvaraRadera
  17. I morgon börjar jag vintra in Evatorp på allvar. Återstoden av den köpta jordhögen ska fyllas på rabatterna och i köksträdgården, löven ska krattas ihop och läggas i pallkragarna (iaf de mesta), lökar ska sättas, palsternacka och salladslök ska sås, krukor ska tömmas och läggas på komposten, några frön kanske finns att samla in och ja så fortsätter man/vi. Sen sätter vi oss och väntar på den nya säsongen (fniss)!!!
    Karm

    SvaraRadera