torsdag 5 april 2018

Rädda rangliga tomater

Rangliga tomater, känns det igen? Det är lätt att lockas att så för tidigt och bara har tillgång till ljus från fönstret. Dagsljuset räcker oftast inte till före mars-april.  Ofta blir det för varmt ovanför elementet också. Det gäller att ha mer ljus än värme så att säga.

Hos mig börjar sådderna i badrummet på golvvärmen, utan extrabelysning, vilket gör att jag måste passa både morgon och kväll så jag inte missar nån grodd. Så snart minsta lilla nacke syns flyttar de garaget som är svalare, optimalt är 18-20 grader och de får extra belysning.

Ibland händer det ändå att olyckan är framme.De här glömde jag ett dygn i badrummet och hittade dem fem cm långa i halvskummet. Rangligheten följer med hela plantans liv, ger längre avstånd mellan klasarna, sköra plantor och sämre skörd, men det finns räddning!
I vanliga fall sätter man tomaten minst en tredjedel djupare än tidigare vid varje omplantering, men det finns inget som hindrar att man sätter ännu djupare. Samtidigt plockar man gärna bort ett par av de nedersta bladen. Till skillnad från andra växter har tomaten inget emot att mista hjärtbladen utan växer glatt vidare och bildar rötter på all stjälk under jord. Detta fenomen kan man utnyttja när plantan ranglat iväg. Det gäller bara att få all stjälk under jord åtminstone upp till första karaktärsbladet. Jag använder djupa krukor. Ofta går det att lägga plantan ner med bara lite jord i botten och låta den komma upp i en mjuk båge utan att bryta av. Det kvittar hur den ligger i krukan så länge all överskottsstjälk är under jord. Nya rötter bildas och det blir en stark fin planta. Om stjälken skulle gå av är det bara att stoppa ner toppen och hålla fuktigt, men plantan tappar den månaden i sin utveckling som det tar att bilda nya rötter. Alltså en månad senare skörd och det har jag inte råd med i zon 4.
Nu är plantorna räddade och kommer att växa sig starka och fina. 
Att jag använder papperskrukor har ingen betydelse för hur plantorna växer.


Allt gottPs. Det finns några platser kvar på tomatkkursen den 17 maj. Plats: mitt växthus i Benestad. Mer info HÄR anmälan till anette.brunsell(at)gmail.com

--//--

Fler färska inlägg hos TrädfårdsFägring. Klicka HÄR24 kommentarer:

 1. Så där brukar jag också göra med rangliga tomater. Kringla ner dem i en kruka, så de får mycket rötter och blir starka och fina. I år har de just tittat upp och är ca 6 cm höga. Är man sen så är man men så är ju våren också, tröstar jag mig med!

  SvaraRadera
 2. Mycket arbete med de små liven men det är säkert en del av tjusningen med att odla egna grönsaker.

  Lycka till med dina grödor!

  SvaraRadera
 3. Hej Anette!
  Har väntat i det längsta med att så tomater, men nu är fröna i jorden. Lyckades också begränsa antal och sorter, kan tänka mig att jag får fler plantor av dottern. Mina blir alltid rangliga, men nu skall jag följa ditt råd, när de tittar upp.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!
  Jag gör som du, ställer frösådderna i badrummet, världens bästa undervärme. Och är där och tittar varje dag. Så fort dom visar sig åker dom in under växtbelysningen i min växtpyramid. Men ändå, gjorde precis det misstaget du visar med mina Rio Grande och Principe Borghese. Men hade så pass mycket frö kvar att jag sådde en ny omgång som nu kommit "normalt".
  Ett väldigt bra inlägg med tips om hur man räddar rangliga tomater.Tror det uppskattas av många!

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 5. JAg måste också skola om mina tomater, en del sorter har kommit längre än andra.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Här är en till som måste plantera om, tendens att ränna trots optimala förhållanden. Hoppas mina djupa krukor räcker för i år blev det många plantor som kom upp och jag bara kan inte slänga!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag sätter mina på botten i mjölkpaket med nervikta sidor och viker upp sidorna och fyller på med jord allt eftersom plantan växer! Funkar jättebra!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Ingen som provat att toppa tomater?
  Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan man toppa tomater, men för mig som odlar i zon 4 är tiden dyrbar. Jag vill ju börja äta av dem så snabbt som möjligt. Det tar cirka en månad för toppen att bilda nya och rötter och under den tiden får tomatbildningen stå tillbaka. Roten som blivit av med toppen ska bilda ny topp och nya tomatblommor som också tar kraft. Det blir mindre skörd än när man har en stark planta från början. Däremot använder jag toppning för att förnya fönstertomaterna när de blir gamla och rangliga.
   /Anette

   Radera
 10. Rangliga tomater har inte varit något problem i år. Kyla och ljus har tydligen varit bra;) Höll bara på att få dem djupfrysta när luftvärmepumpen la av och det var -12 ute....
  Kram

  SvaraRadera
 11. Tomater är otroligt tåliga, mina har inte kommit så långt ännu så det blir en sen skörd.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jag lär mig alltid så mycket av att läsa din blogg. Trodde inte det gick att rädda tomaterna om dom var så rangliga, men det går tydligen.

  SvaraRadera
 13. Trodde att mina skulle ränn iväg men se det har de inte gjort. Ska planera om dom i större krukor nu till helgen och jag är så spänd på hur de ska bli vet ju inte om de blir lika goa som tomaten jag tog dom från. Det är så kul att läsa och begrunda det du skriver även om jag är dålig på att kommentera nu det är så mycket annat just nu.
  Ha nu en fin vårhelg.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 14. Mina tomatfröer har inte kommit i jorden än. Sätter mitt hopp till att klimatet i växthuset räddar årets skörd. Jag skulle också vilja ha att det slår upp "svara" i kommentarsfältet på min blogg men har inte kommit på hur man får till det. Har du något tips ?
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 15. Eftersom jag i år ska inköpa en färdig planta från vår grönsaksodlare, så kommer jag inte ha några problem. Och tur är det, jag har ju aldrig blivigt av med dom bladlöss som invaderade alla chili i växthuset första säsongen så nu ska här saneras. Vi har börjat lite smått idag, men än så länge kan jag inte ställa ut alla växter - det är alldeles för kallt men framförallt blåsigt. Så jag börjar med att ta ut dom som är infekterade och behandla dom, så får man se om det räcker ett tag.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 16. Vet inte vad som hänt i år. Jag har dragit upp på gamla vanliga stället men sått senare. Ändå drog de iväg som galna och karaktärsbladen såg förkrympta ut. Nu har jag böjt stjälkarna i cirklar i krukorna och det börjar se ok ut igen. Men konstigt är det. Men Wilma sköter sig bra :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 17. För mig blir det inte mycket frösodder, flackar för mycket till olika ställen för att kunna ha koll på dem. Men kul att läsa och fascineras av din kunskap.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 18. Curla tomater, det kräver sin eldsjäl. Men så bra det blir när man vet vad man gör. Hoppas du får en fantastiskt fin skörd i år.
  //Helene

  SvaraRadera
 19. Tack för tipset. Ska snart plantera om mina små plantor. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 20. Mina kommer nog att rangla i väg i dag. Vädret är inte alls som det stod i rapporten och det kommer att bli knölvarmt i vinterträdgården, så det blir nog till att få plantera djupt ;)

  Ha en fin dag!
  Linda

  SvaraRadera
 21. Mina plantor blir alltid rangliga...tur det går och ordna med djupa krukor:)
  Följde ditt råd från instagram med din blandning att rengöra växthuset med. Det var toppen och kändes enkelt och behändigt. Tack för rådet!!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera