fredag 11 maj 2018

Styrketår till tomaterna

Dags att plantera om tomaterna i sina slutliga krukor och hinkar. För att hålla nån slags ordning delar jag upp dem i grupper beroende på var de ska bo. Tio i lilla växthuset, drygt fyrtio i stora, ett par i amplar och tio utomhus mot garageväggen. Det är kul att testa samma sort både utomhus och i växthus. Oftast ger den växthusodlade tidigare och dubbelt så mycket, men jag har några busktomater som gillar utomhusläget väldigt bra också.Men först ska alla få sig en styrketår. Paprika, aubergin och mini pumpkin tree får också hänga med.

 

Alla få de dra en stund i nässelvatten innan plantering. Hur jag doserar beror på hur länge nässlorna har legat i. Har de bara dragit under natten använder jag vattnet outspätt. Har de dragit en vecka eller mer spär jag med tio delar vatten. Nässlor innehåller många nyttigheter som t.ex. kisel. Kisel stärker cellväggarna och gör att plantorna motstår angrepp av ohyra på ett fenomenalt sätt.


Skulle man mot förmodan få ohyreangrepp, kanske på obehandlade plantor, går det alltid att spreja ett par gånger med nässelvatten när som helst under säsongen med samma spädning. Även bladen suger åt sig blandningen. Tomaterna tar inte smak.

Däremot gödselvattnar jag inte slentrianmässigt med nässlor på tomaterna eftersom skalen blir obehagligt tjocka om man överdoserar.
Mitt lilla nässelbestånd i en vild del av trädgården. Bra att ha till hands.
Hönsen känner på sig var nyttigheterna finns. Av tre vattenställen i trädgården väljer de bunken med nässlor i första hand. Här låter jag inte vattnet stå och bli gammalt utan byter varje dag. Nässlorna däremot går att återanvända fyra-fem gånger.


Allt gott
--//--


 Samlade trädgårdsbloggar HÄR10 kommentarer:

 1. Jg har vad jag tror är små bananflugor på mina tomater. Kanske jag ska prova nässelvatten på dom. Bra ide`att nässlor kan användas till mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror inte du har bananflugor på tomaterna. Det är mycket troligare sorgmyggor som lägger larver i jorden och käkar upp rötterna. Nematoder och klisterremsor är det som gäller. Behandla alla krukor i samma utrymme.
   /Anette

   Radera
 2. Kloka höns som väljer det nyttigaste och förmodligen det godaste vattnet !
  Jag gör som du med nässelvattnet och och låter nässlorna stå kvar på flera ställen i perennrabatten så både jag och fjärilarna kan dra nytta av dom.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 3. Är det smaken som hönsen gillar tro? Det låter väldigt fräscht med smaksatt vatten varje dag. :D

  SvaraRadera
 4. Jag måste testa detta med nässelvatten...för nässlor har man ju i hela trädgården!
  Bra tips och jag önskar dig en fortsatt skön helg nu :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 5. Oj, vad med tomater du har! Jag nöjer mig med några få sorter. I år ska jag komma ihåg att spara Tiny Tim och inte kasta plantorna på komposten för tidigt.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Dagens behållning - det räcker med ett dygn för nässlorna! Jag är oftast inte så bra på så god framförhållning och då är snabblösningen suverän.

  Jag har en bifftomat som är en ren växthustomat men som om det är en fin sommar ger bättre och mer utomhus. Känns helt bakvänt men nu gillar jag läget och fördelar plantorna så att de finns i växthuset och utanför :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bifftomaten vissa år ger bättre utomhus, skulle kunna förklaras med att bifftomater kan vara lite mer svårodlade och känsliga för hög temp i växthuset. Pollenet dör vid hetta, så en bra sommar kanske utomhusklimatet passar bättre.
   Kram Anette

   Radera
 7. Nu ska jag ut och plocka nässlor! Jag har så ofta låtit mitt gödselvatten stå för länge och då är det inte kul att handskas med. Luktar värre än värst. Ett dygn låter perfekt!
  Hoppas att det blir en bra tomatsommar nu, för du har verkligen inspirerat mig. Jag brukar bara ha en eller två plantor, nu har jag åtta av tre olika sorter. Inte utan att det vattnas i munnen ...
  Kram.

  SvaraRadera
 8. Minns att du skrev om det förra året och att jag tänkte jag skulle prova men det blev inte av men nu så ... imorgon tar jag nässlorna till nässelvatten.
  Kram Helene

  SvaraRadera