lördag 19 oktober 2019

Höst i ätliga trädgården

Äppelträden gör min lilla värld gul och jag njuter av hösten i fulla drag. Lagom varmt och skön luft.  Det blev mer fotat än jobbat idag. Även själen behöver sitt.
Jordgubbsrevorna hänger meterlånga från amplarna.Rödbetorna är egentliga upptagna och lagda i jordkällaren, men några är bra att ha nära till hands för en pytt eller varm rödbetssallad.Älskar mangoldens neonfärgade stjälkar. En av trädgårdens mest tacksamma grönsaker. Våren är spenatens tid. Sommar och höst är det mangold som gäller. Den används precis som spenat men tål sommarvärmen utan att gå i blom, liksom flera minusgrader under längre perioder. Brukar kura ihop sig lite, men ser snart lika pigg ut igen när det blir plusgrader. Visst syns det att den är nära släkt med rödbetan. Undrar varför man aldrig ser den i matbutikerna?Några av blåbärsbuskarna har varit knallröda rätt länge.
Kronärtskockorna ser ut som de vore tecknade, men det är faktiskt ett vanligt foto utan filter. De vi inte åt upp står kvar som mörka siluetter, krypin för nyckelpigor och andra insekter. Skafferi för vinterfåglarna.Björnroten har vält över hönsbärsmattan.

16 kommentarer:

 1. Så ljuvligt höstligt vackert.
  Mangold måste jag nog ha nästa år jag också. Det är ett tag sedan. Så vacker, god och mångsidig.
  Kronärtsskockan-bilden är sagolik. Så fint tänkt att också insekter och fåglar ska ha en del av allt som finns. Härligt!
  Ha en fortsatt fin höst Anette!
  Karinkram

  SvaraRadera
 2. Så vackra höstbilder du visar. Rödbetor och mangold. Både vackert och gott. Och bilden på kronärtskockan är magnifik, och att spara några till insekterna och fåglarna är fint. Jag har aldrig odlat kronärtskockor men kanske är dags för mig att prova nästa år. Kronärtskocka med smält smör, citron och lite flingsalt är ju så gott.

  Hönsbärsmattan är fin. Är det amerikanska hönsbär (Cornus canadensis) eller finns det andra arter/sorter också?

  Önskar fin fortsatt helg!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är canadensis. Ja det finns svensk vild också, men inte lika god.
   /Anette

   Radera
 3. Hej Anette!
  Så vackra bilder från en vacker trädgård. Man behöver njuta av det vackra också med ögonen.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder och härlig höst! Duggregn och dimma här men skönt det också :)
  Önskar dig den bästa söndagen...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 5. Så vackert. Ja, själen behöver sitt. Att mangold var så vackert i färg viste jag inte. har odlat det för länge sedan när vi hade kolonilott. Tänk att hösten är så rik på färg och i år är det mycket gult.

  SvaraRadera
 6. Det är fina färger ute nu. Och vissa dagar behöver man vila =) och njuta av allt man fixat med tidigare. Ha en ny fin vecka!

  SvaraRadera
 7. Tur för oss att du njöt med kameran :) Så fina färger du har hos dig. Hos mig så blev nog omställningen för snabb och hård för höstfärger det blev mest en brun sörja. På sikt skulle jag väldigt gärna köpa några plantor från de där jordgubbarna de verkar fantastiska.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Hei! Inspirerende bilder. Å ta bilder og se på bilder, er mat for sjelen. Nå er det mange år siden jeg har hatt mangold. Det skal jeg ha til neste år. Gamle epletrær er jeg så glad i. Særlig dem som ikke har fått klippen på noen år. Får så lyst til å klippe.

  Klem Anne

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Härliga höstbilder. Så klart behöver själen också sitt för hösten är otroligt vacker om man lyfter blicken och tar in det.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 10. Har försökt att kommentera hos dig men mina kommentarer försvinner ut i tomma intet. Nu har jag stängt ner allt och startat upp igen för att se om det hjälper. Hade skrivit en lång kommentar men nu får jag nöja mig med att skriva om din fantastiska bild på kronärtskockan! Jag har tittat på den flera gånger, den är så snygg! Den skulle passa som tavla, kanske i ett kök.

  Ha det gott!
  Anita

  SvaraRadera
 11. Förfall om hösten är rätt vackert ändå... Speciellt kronärtskockan! Så fotogenisk! Tur du tog en tur med kameran.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 12. Underbara bilder från din vackra trädgård. Visst är det ljuvligt även med höststädningen av trädgården. Tyvärr gör vi nog vår sista här på Getingstorp då vi går i flyttankar. Ska man ha ett vackert lanställe med stor trädgård så ska oxå allt skötas på bästa sätt och det klarar vi inte längre av att göra. Nu försöker vi på bästa sätt acceptera att den tiden är kommen och planerar för en annan ljus framtid. Ha de gott!

  SvaraRadera
 13. Vi är en finansiell institution, vi lånar ut till individer och företag i ekonomiska svårigheter.
  Alla individer eller företag som kan respektera våra klausuler kan kontakta oss direkt via e-post för att dra nytta av vår ekonomiska hjälp.
  Våra lånevillkor är enkla och väl definierade.
  Med betydande kapital under vårt bälte är vi bäst att hjälpa dig och hjälpa dig att lösa alla dina problem. Tidsfristerna fastställs enligt våra kunders månatliga budget för att underlätta återbetalningen.
  Om du har projekt att förverkliga eller om du är i ekonomiska svårigheter kan du kontakta oss via e-post utan ytterligare försening. Med en ränta på 3% hjälper vi individer från 20.000 till 50.000.000 KR. Och vi informerar företagen samtidigt om att kursen inte förändras.
  Kontakta oss via e-post om du behöver ett lån.

  E-post: simondurochefort@gmail.com

  SvaraRadera

 14. I'm here to testify about Mr John Blank ATM Cards which can withdraw money from any ATM machines around the world.. firstly I thought it was scam until I saw so many testimony about how Mr John sent them the ATM blank card and how it was used to withdraw money in any ATM machine and become rich so I decided to risk the opportunity I contacted him also and I applied for the Blank Card to my greatest surprise I have used it to get 10,000 dollars. maximum withdrawal daily $1,000, Mr John is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any ATM Machine Vault,If your interested kindly contact him directly on his email (johnlopez1945@gmail.com)

  SvaraRadera