fredag 22 november 2019

Ny invasiv snigel - svarthuvad snigel

Inlägget är flyttat till https://atligatradgarden.se/ny-invasiv-snigel-svarthuvad-snigel-2/


23 kommentarer:

 1. Jodå, jag har läst om de 500 sniglarna som hittades i trädgården i Virsbo. Jag har kollat här men bara sett den vanliga mördarsnigeln som faktiskt minskat enormt i antal hos mig. Men det gäller att hålla utkik och rapportera om den nya syns till. Bra att du skriver om detta så vi alla som har trädgårdar kan kolla efter den och rapportera.

  Ha en fin helg!
  Anita

  SvaraRadera
 2. Huff, det høres ikke bra ut. Det holder lenge med den forhatte brunsneglen her. Vil ikke ha enda en art å sloss med :(
  Håper du slipper å få den!
  God helg!

  SvaraRadera
 3. Tack Anette, för ditt inlägg idag.
  Vad jag vet så har vi tillsvidare klarat oss från den svarthuvade snigeln men ..säker kan man aldrig vara. Det gäller att vara observant och att handla snabbt. Här har vi mördarsniglar som jag har lyckats få en viss ordning på tillsvidare. En gång sniglar alltid sniglar, utan dem blir man nog aldrig men man kan hålla efter om man är på alerten. Det är inte enbart av godo att ta in växter från andra länder, det har ju visat sig. Mördarsniglarna äter ju inte enbart växter, de äter ju upp varandra och andra med. Jag har använt Nemaslug för att få lite bukt på dem och det har lyckats bra.
  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hei!
  Man blir oppgitt når man leser sånne ting. Det er veldig bra at du sender ut varsel.
  God helg! Anne

  SvaraRadera
 5. Oj, då...nya fiender i trädgården
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Jeg har aldrig før hørt om sneglen med det sorte hoved. Den der ulækker ud, og efter din beskrivelse skal man jo heller ikke ønske at få den i haven. Godt du advarer, så man kan starte en tidlig bekæmpelse, hvis den skulle dukke op.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Läste också om denna snigel och har funderat på om jag sett den här, men kan inte komma på att jag gjort det. Bra ändå att veta om faran och att vara observant.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Hej Anette!

  Läste om den för ett tag sedan men har inte sett den här. Trist med dessa marodörer och annan smitta som sprids via den utökade handeln med växter. Ett varmare klimat gagnar förstås nya arter, vårt kyliga klimat har ju varit ett bra skydd mot både sjukdomar och andra oönskade besökare.
  Bra att du informerar om den ovälkomna besökaren.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Mmm såg ett inslag på nyheterna om den där gynnaren för ett par månader sedan. Inte kul men bara att gilla läget och som du säger - bekämpa. Jag har inte sett den här i varje fall.. ..ännu.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 10. Tack för den informationen. Har hört om den snigeln men aldrig tidigare sett den på bild. Kanske är vi mer uppmärksamma nu än vad vi var när den spanska skogssnigeln först dök upp.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Usch och fyyy! Bra att du delar med dig av denna information...den vill jag inte ha hit!!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 12. Hej Anette!
  Såg ett inslag på lokala nyheterna, inget kul alls. Nu är jag förskonad från sniglar och håller tummarna att det fortsätter så.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 13. Är det inte det ena så är det det andra :(

  Men förhoppningsvis är det bara att vara ihärdig fast det är trist- Lika trist är det att du absolut hade rätt om mina kycklingar som du könsbestämde när du var här. 4 tuppar och en höna. Nu har jag 3 småttingar igen och jag tror och hoppas att det är småhöns :D Får kanske messa lite bilder till dig <3

  Kram och ha en fin fortsatt helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd på kycklingarna. Så jobbigt att slakta.
   Ja, messa gärna lite bilder. Kul!
   /Anette

   Radera
 14. Huuu vad äckliga. . .och såå många som 500 i en enda trädgård!!! Nej hoppas på utrotning!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Oj, oj, stackars ni som kämpar mot sniglarna. Vilket tålamod! Hade jag haft 500 i trädgården hade jag nog gett upp det intresset, eller kanske flyttat ännu längre norrut;)Intressant om gräshopporna, såg just Exodus på TV. Vad var det för program du såg om teorin? Kanske det finns på SVTPlay. Ha det gott/Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer tyvärr inte ihåg vad programmet om bibelns 10 plågor hette, men det var på kunskapskanalen för nån veckas sen. Mycket intressant. Man gick igenom alla plågorna som verkarde härröra från ett gigantiskt vulkanutbrott som förmörkade himlen en tid, spred gifter mm. Hoppas du hittar det.
   /Anette

   Radera
 16. Usch ja jag har läst om den i lokaltidningen. Virsbo ligger ju nästan mitt emellan vårt hem och vår stuga. Har inte sett några hos oss ännu. Hade inge mördarsniglar i stugan heller för några år sedan men nu finns de. Så bara att ta upp kampen.
  Tack för info!
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 18. Så otroligt trist med dessa sniglar. Tack och lov så har vi inte dem här där jag bor men tycker synd om alla dem som drabbas.Jag kom i kontakt med dessa när vi var på besök i Småland så jag såg då hur otäcka de är.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 19. Så tråkigt med alla dessa invasiva djur och växter. Vet inte hur det kommer sig men jag har bara haft en "mördarsnigel" i trädgården i år, det var lika förra sommaren. Hoppas klara mig från den svarthuvade, hoppas på en mycket kall vinter. Tack för ditt inlägg så vi kan hjälpas åt att minimera sådant vi inte vill ha i trädgården.

  SvaraRadera
 20. Nog borde man reagerat om man sett den i sin trädgård, den ser ju inte alls ut som de vanliga sniglarna. Hoppas innerligt att jag slipper den, blir onekligen förskräckt när jag hör om hur snabbt det sprider sig och att den finns just här i Stockholm.
  Önskar dig en trevlig och snigelfri advent!

  SvaraRadera
 21. Ååå fy, men tack för att du upplyser oss och gör oss mer vaksamma på vad det är. Förra veckan såg jag en pantersnigel och jag verkar ha gott om dem i trädgården och det är ju bra sniglar som håller efter de andra. Ha en fin lördag och en trevlig första advent=)

  SvaraRadera