söndag 17 augusti 2014

... och så blinkade hon med ena ögat

Inlägget flyttat till Ätliga trädgården



43 kommentarer:

  1. Ha! Ha! vilken härlig natur vi har. Ja du fick lite upprättelse. Vad glad jag blir över ett nytt recept, vet inte riktigt vad jag ska göra med all squash. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Känner igen det där med avverkning, många fina
    svampställen försvinner. Kanske dom kommer igen,
    men det lär ta många år. Att du hade så fina kantareller
    så nära var en fin överraskning.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  3. Förstår att du är förtvivlad över "din" förstörda svampskog, det är aldrig kul när det händer. När vi köpte vårt hus hade vi en tät skog på baksidan, som skyddade från insyn från vägen som går 20 meter från vår tomtgräns. När vi flyttade in hade de gallrat och allt utom några stora tallar och björkar fanns kvar. De storra träden tar all vår sol och eftersom all sly var borta såg alla rakt in på vår gård =(. Åtta år senare har det börjat växa upp ny skog och snart behövs inte det plank vi byggt längre. Men det tar tid för skogen att återhämta sig.
    Vilken tur att kantarellerna flyttat in på er tomt istället, hoppas det blir mer till nästa höst.
    Receptet låter riktigt smarrigt, det måste jag testa någon gång.
    Kram Annica

    SvaraRadera
  4. Men vilken fantastisk skatt du fann! Mitt i trädgår´n!!
    Hoppas det kommer upp flera. Det där vore perfekt för mej som är en mycket dålig svampletare...

    Ha det gott!
    Annica

    SvaraRadera
  5. Åh, så gott det ser ut. Måste jag laga till någon dag, har gott om squash men med kantareller är det sämre. Får ge mig ut på jakt. Har nog inte samma tur som du att det växer i trädgården.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Det är ju som att ha vunnit högsta vinsten!!!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  7. Tråkigt när bästa svampställena försvinner. Det är likadant här, så man får anstränga sig lite....;-)
    Härligt fynd du gjorde i trädgården och maträtten ser verkligen god ut!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Grattis till kantareller i rabatten och tack för ett bra recept!
    Kram

    SvaraRadera
  9. helt perfekt ju...!
    Angående den där dörrstoppen så är den fylld med småsten och tyg, allt noga istoppat i en plastpåse. Skulle kanske skrivit det, men just att komma ihåg sånt, det är inte min starka sida.
    Ha en härlig söndag!

    SvaraRadera
  10. Oj vilken trevlig överraskning!!! Kantareller i trädgården är inte illa :-)
    Tack för ett spännande recept. Det måste jag testa :-)

    SvaraRadera
  11. Hej Anette!
    Synd på din fina svampskog, men kul att hitta dem i din rabatt.
    Här hos oss har vi ett annat sätt för att få njuta av goda kantareller. Varje år vid den här tiden så brukar det titt som tätt plinga på dörren och där står grannen med en korg färdigrensad kantarell - senast i lördags.
    I utbyte fick han nykokta kräftor som vi hade fångat kvällen innan.
    Roligt att kaktusen växer, men skumt att din fröpåse kommit på avvägar. Satte ju en gummisnodd som skulle hålla ihop sakerna, men den blev kanske liggande kvar i det vadderade kuvertet.
    Här småregnar det idag, men det får bli en liter tur ut i trädgården för att rensa bort lite överblommade krukor.
    Idag åkte de sista gästerna hem och lugnet har lagt sig. Tvättmaskinen går för fullt och jag saknar fint väder, så att alla lakan skulle kunna få torka i friska luften. Jag klarade av det i år också, men jag måste erkänna att jag blev lite trött.
    Ha det gott i din fina trädgård!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Ibland så kommer saker som tröst, när man som bäst behöver dom...
    Är ingen svamp-människa, jo jag äter gärna,men plocka... näe,,, det har inte blivit av liksom...
    Nån squash verkar det inte bli... bara en massa blommor (hanar,,,) och nu är det ju så kallt. ja ja, easy come, easy go som man säger (hittade en trist nästan-gratis-planta som såg ensam ut på Lidl...)
    Däremot tomater (som jag inte tål) det får jag drös-vis... Men klagar, det gör jag inte. Detta är bara träning inför nästa växtsäsong....då ska jag...osv.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  13. Va charmig liten historia, påhitt av moder natur! ;)
    Tråkigt att du blivit av med skogen.

    Ha det gott!

    Kram :)

    SvaraRadera
  14. Otroligt att du har kantareller i rabatten! Jag slänger ut allt kantarellrens på tomten i tron att jag ska få kantareller - men icke.
    Tack för gott recept!
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  15. Så kul och tur i oturen när de flyttar in i trädgården. Min dotter berättade att nu hade slyt på ett av mina bästa ställen vuxit sig så stort att svampen växte igen. Det blev macka för dem häromkvällen.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  16. Jag ska direkt imorgon titta under mina nävor, även om jag inte tror att jag blir lika positivt överraskad.

    SvaraRadera
  17. Vilken tur att du trots allt hittade lite svamp! Vi har gjort samma sak, gallrat bort några träd så att kantarellerna försvann... Tråkigt! Men skogen är nära så det får bli en lite längre promenad istället. Tack för det goda receptet, verkar supersmarrigt! Ska definitivt provas! Kram Maja

    SvaraRadera
  18. Ditt inlägg får mig att längta till barndomens svampskogar. Vid hemkomst stekt kantarell med smör.. oj oj oj... Förstår att du saknar den lyx du nyss hade, även om trädgården bjöd till. Fantastiskt. Receptet låter så gott och även om jag i skrivandets stund är proppmätt känner jag att det där måste provas... =o)
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  19. Grattis! Har aldrig hört talas om att de tar sig in i trädgårdar. Undrens tid är inte förbi;)

    SvaraRadera
  20. Så underbart att hitta svamp i trädgården som tröst! Tack för receptet - det låter jättegott! och squash har vi mängder av just nu!

    SvaraRadera
  21. Kantareller i trädgården = lycka! Vi hittade några i vår trädgård hösten 2011, men det verkar ha varit en engångsgrej.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  22. Men vilken lycka;) Tror också att det var moder naturs hälsning till dig;)
    Här letar jag fortfarande febrilt i skogarna runt omkring efter svamp men hittar bara trattkantareller som jag inte alls tycker är lika goda som "riktiga" kantareller. Men skam den som ger sig, vi har bott här i tre år än ingen lycka men jag ska fortsätta leta i skogarna runt om kring. Det måste ju finnas;)

    Tack för receptet det ska genast sparas och tas fram när väl jag hittar den där gläntan fylld med skogens guld;)

    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  23. Vilken underbar överaskning. Kanske det kommit svampporer med i kompost eller dylikt. Det brukar ju sägas att stängs det en dörr så öppnas en annan. Receptet ser gott ut! Jag önskar dig en härlig vecka! Zinnia

    SvaraRadera
  24. Vilket härligt inlägg! Nu tycker jag ju själv också om både squash och kantareller (sådan tur att jag just nu har massor av båda) så det blir till att pröva ditt recept!

    SvaraRadera
  25. Jamen Anette du får inte göra så där. Vet du hur hungrig jag är just nu och sen möts jag av din förföriska bild och jag kan nästan känna doften ända hit. Fy sjutton, vad sugen jag blir!! Tänk vad kul att ha sina egna kantareller i trädgården, litet lyx eller hur. Jag hade stenmurklor som växte i rabatterna i min förra trädgård och de räckte oftast till en god sås eller två. Kram Merja

    Ps. Litet rätt har du nog fast jag inte vill erkänna det men en liten perfektionist kanske det bor i mig, någonstans långt där inne.

    SvaraRadera
  26. Vilken lycka!
    Kantareller i sin egen trädgård! Det skulle jag behöva som aldrig hittar svamp i skogen.

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  27. Hehhee så man blir gullad av moder Natur! Jo, jo! Nu har jag helt enkelt inget bra sätt att dölja min avundsjuka: Så var så god! Här är en som är grön på ett missklädsamt sätt ;-))! Det är inte så att jag missunnar dig, men jag skulle definitivt kunna fjäska lite extra för moder eller fader Natur om jag bara visste hur?! ;-)! Fast, det är kanske just det de inte gillar?
    Äsch! Jag får skicka gubben i skogen - han gillar ju det :-)!
    Faktiskt riktigt roligt att få receptet. Kanske kan denna rätt göra att jag får maken att gilla squash!

    /Anja

    SvaraRadera
  28. Hej
    Angående lodjuret, det blev väldigt tomt uppe
    i vår skog. Det var mest jag som smög runt där, och
    jag är fullständigt övertygad om att hon inte anfaller mig.
    Men den förbaskade foten, innan jag är i farten har hon
    säkert flyttat. Eller inte, och då är ungarna större och mer
    nyfikna. Så fortsättning följer...
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  29. Först och främst...TACK för kommentaren hos mej!! Ja, jag gillar bilden på barnbarnet väldigt mycket själv också, det är liksom en ögonblicks bild.
    Men sen...vilken tur, vilken lycka, ha kantareller i trädgården! Där var väl moder natur, som du skriver, generös?! Jag har försökt på alla sätt att få kantareller på tomten bredvid, den är alldeles lagom igenväxt, med både barr- och lövträd, men inte då. Att det ska vara så vrångt ibland...Sen tackar jag och bugar för receptet, jag hoppas att det kommer till användning...för här är det annars rätt dåligt med svamp än så länge. Jag började ju förra hösten med att försöka lära Zambo leta, men det har liksom kommit av sig eftersom jag inget har att visa. Så nu får vi väl börja från ruta ett igen.
    Skönt att läsa att det är fler som går ut i morgonrock...det är ju det som är lite av vitsen med att bo på landet. Nu har vi nya grannar, de enda som passerar vårt hus, de är yngre, de är inte riktigt vana än känner jag...Men med tiden blir väl de också härdade.
    Ha det så gott vännen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  30. Vilken lycka, om det så bara är till en toast! Om jag bara hittar kantareller kan jag göra den rätten, för squash har jag faktiskt egna i år. Just nu skivar jag bara och steker, vill att de får lite färg, och så på med grekisk salladskrydda! Supergott, det med. Grannarna brukar ha lite kantareller i sin trädgård, men min son är ofta där och plockar, hoppsan liksom.

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  31. Mmmm...det receptet verkar gott. Härligt att ha svamp i sin egen trädgård, även om det är rätt mysigt med en skogspromenad också:-)

    SvaraRadera
  32. Vilken lycka! Alldeles egna kantareller.

    Receptet får det att vattnas i munnen. Det ska jag spara undan.

    Kram,
    Maria

    SvaraRadera
  33. Vilken skatt! Ibland blir man överraskad i trädgården. Grattis!

    SvaraRadera
  34. Nähä, är det på riktigt! Så kul! Nu behöver du inte ens gå av tomten längre.....!!!
    Tack för gott recept!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  35. Men vad avis man kan bli! Kantareller på sin egen tomt. Wow :) Själv har jag äntligen hittat ett ställe någon min bort där det fanns mycket kantareller - gäller bara att vara där före alla andra som har hittat samma ställe ;) Vad kul att du tyckte om mina "floxkrukor" (nej, jag kollar inte på Trädgårdsmåndag för jag tycker det är så flamsigt......). Sitt nu still på stolen - för nu ska jag berätta att vi har en riktigt HÖSTstorm idag ;) Ha det så gott! /Anette

    SvaraRadera
  36. Jag älskar att plocka kantareller, men tyvärr var det kanske 20 år sedan, hahaha.....har bara inte blivit av och skogarna häromkring har dom huggit ner...har aldrig sett kantareller här heller....så jag har inget kantarell ställe. Men den där squashen blev jag sugen på....gillar sån mat;)
    Kram bia

    SvaraRadera
  37. Men vilken härlig överraskning!
    Tack för receptet!

    Önskar dig en fin vecka!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  38. Hej, här tar det tid att skrolla ner för att skriva en rad, milda Matilda 39 - 40 kommentarer med mig,
    grattis till dem Anette !
    Grattis även till dina trädgårds kantareller, moder jord är snäll till dig, för du är ju snäll till jorden du brukar.
    'Våra' kantareller i skogen försvann, de blev uppätna av de förbaskade vildsvinen, bara ca 300 m från våran
    bostad (fågelvägen). Tänk så nära de svinen är, vi har ju lite potatis som är guld värd för oss, tänk om de kommer hit, blir inte alls förvånad. Rolf han spanar varje dag runt våra ägor hur nära de är, det syns väl var de drar fram.
    Kantareller är gott, men inte nr 1, för oss, skogens guld, jag vet. Rolf är den som plockar och ger bort till dem så gläds mer än vi. Jag är dålig svampkännare, intresset borde finnas eftersom jag som barn sprang i skogen med far och plockade svamp. Men det han lärde mig om svamp det försvann.

    Det receptet verkade mkt gott, jag dreglade medans jag läste det.
    Dina ord > svampen ska inte kännas svampig < ha ha . . . var en bra beskrivning.
    Nä det bästa blir att åka till dig och få äta en bit av det goda receptet i stället, hi hi hi . . . . .
    Men du har säkert en massa squash i grönsakslandet förstås, då måste man kombinera nya recept och äta dem när de är färska, då smakar det bäst.

    Vi har fått så mycket regn nu de sista dagarna, så det blir mycket över till dem som skulle vilja ha av flödet.
    Bäckar har blivit åar och sjöar m.m.

    Må så gott/ Eva


    SvaraRadera
  39. Nä,men....Detta är ju fantastiskt :)
    Tack för receptet som låter riktigt gottit/Kram

    SvaraRadera
  40. Ännu har jag inte hunnit ut i svampskogen men kanske jag ska börja med att kika i trädgården. Undrar om du har kastat ut lite svamprens där någon gång, i vilket fall så är det en härlig belöning.
    Och receptet måste jag absolut spara, tack för det!

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera
  41. Ha ha vad jag blev full skratt då jag precis har skrivit en inlägg om att jag brukar gå ut och "hämta" kantareller , jag resonerar precis som du ! orkar inte gå runt och leta på måfå....;)
    Ditt recept ska jag absolut prova !
    Kram Anna

    SvaraRadera