söndag 7 september 2014

Dags för Skördemässa

En av årets verkliga höjdpunkter för mig är Skördemässan i Tyrolen som ligger i grannbyn Blädinge 7 km söder Alvesta, Småland.

Det här är en alldeles speciell plats, ett 1960-tals paradis som började som dansställe. De tre scenerna finns fortfarande kvar, liksom Cloettakiosken, skjutbanan, korvmojen och alla vägg- och takmålningar av kändisar från tiden. Parken stod under många år och förföll tills den väcktes ur sin Törnrosasömn av ett gäng ungdomar som bildade ekonomisk förening och nu framgångsrikt driver stället med ett stort utbud av aktiviteter under året som konserter, bilträffar, café- och sommarrestaurant, barn- och familjeevenemang, loppisar, trädgårdsdagar och man kan förstås hyra in sig för egna tillställningar.
Förutom att det är helt fantastiskt att kunna knata iväg till grannbyn i solnedgången och mellan hästhagarna kunna uppleva artister som Brolle, Mikael Wiehe, Pernilla Andersson, Ola Salo och allt vad de kan heta så är det ju också Trädgårdsdag på våren och SKÖRDMÄSSA nu på hösten.

Den lilla föreningen med de stora ambitionerna,
Hållbara Blädinge, är arrangör och mässan bara växer. Det handlar om ett par tusen besökare som kan frossa i nyskördat, närproducerat, ekologiskt, grönsaker, pumpor, blommor, mat och hantverk. Cirka 50 utställare medverkar. Det finns workshop för barnen, intressanta föreläsningar, café med levande underhållning, ponnyridning, mycket att titta på och som sagt inramningen är speciell och värd ett besök i sig om du inte varit här tidigare. Läge att packa husbilen för minisemester... Ställplatser finns i anslutning.





 
Arrangören brukar spexa till det vid entrén

Vi hade tänkt sälja pumpor, men vi förlorade slaget mot sniglar och kaniner så det blir bara vad vi själva behöver och knappt det. Däremot har mannen med sig sina klematistorn i olika storlekar. I år även fyrkantiga som är lätta att packa ihop och frakta. Det kommer att finnas härligt patinerade zinklådor och kanske bidrar jag med några kransar om tiden räcker till.

Torn och zinklådor hemma hos mig. Tornen ritade jag för klematis, men de funkar lika bra till törnrosas kjortel och sockerärtor. Zinklådorna är helt enkelt bra att ha överallt, som löklådor, till rumsavdelare med perenner, med klätternät eller som  här är med vanligt matlin vid gaveln till sopkuren.


Jag och tre andra utställare har fått i uppgift att duka var sitt bord inspirerat av naturen. Ska bli himla kul. Fast just nu har jag svårt att bestämma mig om det ska bli en färgsprakande hyllning till hösten med orange och gula köpepumpor eller en mer dämpad, lantligt romantisk dukning med limefärgade äpplen, mossa och höstaster i olika lila nyanser. Kommer antagligen att bestämma mig i sista minuten.




Hoppas vi ses i Tyrolen söndagen den 21 september 10.00-16.00 

Kram

34 kommentarer:

 1. Tack för infon! Inget jag kände till. Får kolla hur långt det är att köra. Så fina dina klematistorn är, de kommer att gå åt som smör i solsken. Ser fram emot att se vad du hittar på för dukning. Kram Merja

  SvaraRadera
 2. Den bonden blir det tufft för, rolig bild.
  Skördemässor är väldigt trevliga, denna
  låter rolig och besöka. Och jag skulle gärna
  se hur du dukar ditt bord.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 3. Skördemässor är roliga att besöka.. Nästa helg så kommer det att finnas en liknande marknad på Stundars..dit skall jag, tror jag om tiden räcker till.Jag håller för en dukning i höstens färger! Fina klematis torn din man har svetsat ihop av armeningsjärn--ett sånt skulle jag ha köpt av er! Ha de så skönt.

  SvaraRadera
 4. Ser verkligen ut att vara värt ett besök! Kanske ett annat år? Hoppas allt gick bra! :) Mia

  SvaraRadera
 5. Låter jättemysigt! Inget jag kände till!

  SvaraRadera
 6. Det låter jättekul! Vilket enormt fint kreativt initiativ av ungdomar att bilda en förening som tog över dansbanan:) Vilken tur du har som har en make som kan göra så fina klättertorn :) Antar att du har fullt av dessa snyggingar i trädgården:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Givetvis hade det varit kul att göra ett besök men vägen är lite lång. Det är fantastiskt med dessa eldsjälar som fixar så mycket roligt, hoppas de blir belönade med stor uppskattning. Och jag hoppas skördemässan blir lyckad för er.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Vad trevligt det låter och fina användbara torn ni har skapat!
  Låter härligt med dukningen du funderar på, förstår att du inte bestämt dig ännu.
  Rätt som det är så törstar man bara efter höstfärgerna, men de lantliga alternativet lät annorlunda o fräsht också. Ska bli kul och se vad som blir!
  Kul med höbalen o kroppen :)) och ett folkligt ställe som används flitigt!
  Ha det gott o ha en fin vecka, kram :)

  SvaraRadera
 9. Det låter helt underbart med denna mässa!
  Ser verkligen fram emot bilder på din säkerligen fantastiskt fina dukning!
  Kram
  Annica

  SvaraRadera
 10. Å banne mej...så jobbar jag den helgen!! Annars så hade jag nog sjutton packat husbilen och rattat nedåt landet...Dels för att du skrivit så inspirerande om hela arrangemanget, sen för att just ett sådant torn som mannen din kommer att sälja är precis vad jag behöver! Till rosenvialen. Har ett torn som jag knåpat ihop själv utav pil, men nu börjar det ha gjort sitt och liknar mest lutande tornet i Pisa. Sen vart jag lite full i skratt när jag såg bilden från entrén, trodde först att det var någon stackars cyklist som var extra ivrig att komma dit först...
  Underbara bilder, man kan inte annat än njuta!
  Kram kram

  SvaraRadera
 11. Härliga bilder och en lockande marknad, dekorationen vid entrén är jättefin
  Vad roligt att få göra en dukning hösten till ära :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Wow så härliga bilder!! Jaa det är så mycket höstfint på gång :) Kram Anna

  SvaraRadera
 13. Härlig bild på pumporna. Vilket otroligt spännande uppdrag att ta tag i med dukningen. Det kommer att gå bra vad du än väljer.

  Stort lycka till.
  Elisabeth

  SvaraRadera
 14. Alla tiders skörde-höst-fest, den har jag nu noterat i min almanacka.
  Nu får man hålla tummarna för bra väder.
  Fina 'torn', alltid bra att ha.
  Tack för detta intressanta inlägg.
  Trevlig vecka/ Eva

  SvaraRadera
 15. Vilken tillgång! Vore det inte så himla långt skulle jag gärna komma! Härligt att det var ungdomar som väckte den gamla parken till liv. Så kul med återbruk;) Lycka till med försäljningen av torn och lådor... inte svårt alls om du frågar mig!

  Ha det gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 16. Så himla kul det låter, ska nog ta ett snack med mannen om vi inte ska göra en liten utflykt! Din torn och din trädgård är verkligen vacker!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är klart ni behöver en utflykt när höstsådden är nere. Jag kanske inte känner igen dig, men det vore kul om du gav dig till känna så jag får säga hej.
   Kram Anette

   Radera
 17. Vilket kul uppdrag att få duka...älskar att duka bord och fixa fint ;)
  Hoppas vi får se din fina dukning senare...
  Ha det gott!
  Kram bia

  SvaraRadera
 18. Super fina stöd!!!
  Det låter trevligt det där, nyfiken på hur dukningen blir men du bjuder nog på en bild sen.
  Ha en fin vecka
  Mariana

  SvaraRadera
 19. Vad kul med skördemässa! Lycka till med dukningen. Ser fram emot en bild senare.
  Tornen är verkligen snygga!
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 20. vilka underbara bilder, gubben i balen är ju bara för häftig ;)Älskar pumporna i halmlådorna , så effektfullt !
  Lycka till på mässan och jag är säker på det blir oavsett tema, du går säkert på din magkänsla för dagen och då blir det bra!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 21. Så fina bilder. Gillar din mans klematistorn. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 22. Så kul med mässa, och härliga bilder! Visade bilden på gubben i höbalen för maken, han ville genast göra en liknande installation i vår trädgård(som tur är har vi ingen plats för det)
  Ha det gott/ Kram Titti

  SvaraRadera
 23. Vad mycket roligt det finns i vårt avlånga land.. Synd att man inte hinner besöka alla trevligheterna..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 24. Så mysigt. Lite som skördefesten på Öland. Tycker att jag känner igen något väldigt liknande därifrån när jag ser den stackars bonden som verkar ha fastnat i höbalen ;)
  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 25. Låter alldeles underbart med en sådan skördefest! Och zinklådor av just den sorten som du visar i bild - de kostar skjortan! Jag skulle också gärna ha några men jag drar mig alltid ur affären tack vare priserna....
  Det låter som riktigt tjusigt med romantisk, lantlig dukning...Fattar du vinken ;-)))?! /Anja

  SvaraRadera
 26. Härligt med skördefest, verkligen något att fira med allt gott som har vuxit fram!
  Jättefina torn! /Maria

  SvaraRadera
 27. Låter jätteroligt med skördefest, där skulle man ha varit! Och vilka fina klematistorn ni har gjort!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 28. Härligt med all kreativitet och fantastiska initiativ som frodas på landsbygden. Stort lycka till med denna skördemässa!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 29. Sådant här gillar vi ! Cultiga lokaler som tas vara på och verkligen används, aktiva ungdomar som värnar om sin hemtrakt, evenemang som drar mycket folk från när och fjärran.
  Och trädgård förstås som man aldrig kan få för mycket av...... Småländska trädgårdsföreningar är flitiga. Jag har hållit föredrag hos många av dem. En gång med Alvesta också har jag för mig och så har jag ritat trädgård till nga där, bla a. en tysk kvinnlig läkare som jag glömt namnet på utanför Avesta. Hon var sedan med i Tusen trädgårdar med den.
  Lycka till med dukning och försäljning. Hade gärna åkt dit om jag kunnat.
  Kram Luna

  SvaraRadera
 30. Men åhhhh..... så mysigt! vill också... =)
  Så härlig bild på pumporna! skulle jag också vilja
  odla i massor... men som sagt, går inte för alla
  glupska sniglar!!!!
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 31. Så himla trevligt det låter.

  Din pumpabild är så fin. Synd att sniglarna är så oerhört effektiva...tur att det blev några kvar till husbruk i alla fall.

  Jag hade gärna sett din tolkning av en lantligt romantisk dukning med mossa, höstaster och limefärgade äpplen:)

  Kram,
  Maria


  SvaraRadera
 32. Så trevligt det låter!

  Fin bild på pumporna. Nedrans sniglar så glupska de är.

  Hade gärna velat se din tolkning av en romantisk dukning med mossa, höstaster och limefärgade äpplen:).

  Lycka till! Jag hoppas vi får se bilder på ditt dukade bord.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 33. Tack för länken! :) Snygga, enkla stöd! Gillade det i lite grövre järn lite extra men det passar kanske mindre bra till lite mindre växter - obalans.. Zinklådorna var ju super så nu måste jag fråga - var hittar du dem? Samlar idéer och funderar på en svetskurs :)

  Ler gott när jag ser halmbalen...

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera