onsdag 17 september 2014

Katastrof eller till Vanja

Frodigt, djungellikt med meterhöga pumpablad, långa revor ut på gräsmattan och där under i frodigheten gömmer sig den ena svällande konstverket, konstigare och vackrare än det andra. De växer så tätt att man får kila ner fötterna emellan... Det var i alla fall vad jag såg framför mig i våras.


Tre silvergröna vintersquash á 2 kg har det blivit och några andra gula stackare på väg.
Annars kan man säga att min pumpaodling är en sorglig syn. Till att börja med fick jag inte tag på nån gammal dålig halmbal att täcka med, utan den jag hade var tyvärr alldeles prima. Kajorna tyckte det var särdeles roligt att skutta runt och dra upp halmen som jag noga plattat till och det fick bli nätburar i form av gamla trådkorgar från skrotade frysar över varje planta. 


Snart visade det sig också att halmen var full av havrekorn som grodde och fick landet att se ut som ett grönt sädesfält. Mannen tyckte synd om mig och rensade. Några ruggar sparades för kommande behov. Man vet ju aldrig när man behöver några vippor till dekoration, nu när de ändå envisats med att växa upp.
De stora feta sniglarna hade ihjäl ett par plantor trots att de var kraftiga och välvuxna vid planteringen och sen kom kaninerna...


Tredje omgången sockerärtor planterades i ett outnyttjat hörn av landet. En stackars planta klarade sig för ärtskott det är godis det... tycker även kaninerna.


Av detta kan jag lära mig att det som är värt att göras, är värt att göras ordentligt. Jag har en köksträdgård hemma som jag ser till flera gånger om dagen och pumpaodlingen som ligger ett par kilometer bort har helt enkelt inte fått den kärlek den behövde. Insatserna har kommit för sent och inte varit tillräckliga.

Jordärtskockor och ett par rader potatis har jag fått ha ifred, där skiljer sig kaninernas och min smak åt. Så jag får glädja mig åt att vara självförsörjande på Amadine fram till jul och jordärtskockor till nästa sommar.

                Foto: Gunilla Nilsson

Ska det bli några pumpor här får man väl göra dem själv (dvs Mannen har gjort) och när man ändå är i farten kan man ju göra en jättestooor... 
Hade varit kul att ha den kvar, men den är beställd av Hållbara Blädinge som arrangerar Skördemässa nu på söndag. Tyrolen, 7 km söder Alvesta, Småland och det ska bli jätteskoj.


Nu blev det ju inga små roliga prydnadspumpor att ta med till mässan, men det blir klematis- och rostorn, pionstöd, zinklådor, trädgårdsdekorationer och lite mormorsväxter. 

Ha det så gott


35 kommentarer:

 1. Det var sorgligt att du inte fick ha dina odlingar i fred! Det verkar vara många hungriga typer i farten. Det är ju tur att man glömmer de flesta misslyckandena till året efter, annars skulle man väl ha gett upp för länge sedan.
  Får man bara lite vintersömn så är man snart igång igen med nya spirande planer!
  Ha det gott! / Åsa

  SvaraRadera
 2. Trädgårdsarbete kan verkligen vara en kamp mot elementen! Är det inte det ena, så är det det andra:-(
  Makens pumpor var fantastiskt fina i allla fall, de rår väl inte snigeleländena på/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Det är inte alltid det blir som man tänkt sig. Det gäller tydligen även trädgård!

  SvaraRadera
 4. Ja man måste ha sina skyddslingar närmare, som du nämnde kanske för lite kärlek och omvårdnad.
  Jag kan också förstå att fler gillar pumpor och annat gott som du har i trädgården.
  Sen är det även marodörerna, men de äter ju inte upp grönsaker på samma vis, hi hi . . . ja det händer 'saker' hos dig, men precis så ska det va i livet, både katastrofer och trevligheter. Ja med andra ord en lagom blandning.
  Ha de fint/ Eva

  SvaraRadera
 5. Det ser grönt och fint ut på bilden i alla fall. Pumpan din Man hade gjort var ju helt underbar...

  SvaraRadera
 6. Vad härligt du skriver med glimten i ögat om alla mothugg man kan möta i trädgårdslivet! Känner så väl igen situationerna, tur att det alltid finns något annat att glädja sig åt. Superfina pumpor! Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Jag hade tänkt att ha pumpaodling nästa år och ser framför mig en frodighet utan like - så är det, vi fantiserar och det blir inte alltid som vi tänkt.
  Men du har mycket i din trädgård som är fint och växer bra, och man lär sig ju något hela tiden.
  Din man har gjort så fina pumpor, han är duktig.
  Ha det trevligt på skördemässan!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Ibland blir det inte som man tänkt, kaniner
  är nog inte och leka med om dom får härja
  fritt. Fast havren växte ju frodigt och lite skörd
  fick du ju. Pumpan din man har gjort är jättefin.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 9. Jag känner igen det där, ett helt spektra av känslor. Glädjen i att planera. Förväntningarna när man planterat. Inga tankar på sniglar och andra marodörer just då. Förvåningen när det inte vill sig trots allt arbete man lagt ned. Besvikelsen när man ser vad besökarna ställt till med. Men nästa år då ....

  Din mans pumpa är väldigt vacker, mycket dekorativ.

  SvaraRadera
 10. Pumpor, ja de tog frosten då den där gången och jag satsade hårt på en squash i växthuset. Nu skördar jag, något större än fingrar, som jag steker...Tänker: vänta bara, nästa år...
  Slängde ner några jordärtskockor i en trälåda tillsammans med ett så-band klätterväxter i våras. Nu är där en djungel och jag inser att något av det där är just kockarna... och så blomman för dagen.
  Vi har två harar här, och de har kalasat på mina aurikler!!! Nu stänger jag in dom (auriklerna) i hundgården (där hunden ändå aldrig är) tills det blir dags att övervintra i kallväxthuset. Men det är allt som hararna ätit, märkligt nog. Varken kål eller sallad eller ärtor. Dom gillar väl aurikler bättre, då...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 11. Åh jag förstår att jag verkligen missar något på söndag. Så häftiga pumpor av stålband? Den ide´n kanske jag knycker.
  Visst är det trist när oinbjudna gäster tar för sig. Här är hararna ofta gäster och i perioder mullvadarna (fast egentligen tar de bara maskar o insekter, även om de gräver ngt enormt),

  SvaraRadera
 12. Ibland blir det en kamp i trädgården.
  Vilken duktig man du har, hans pumpor är verkligen jättefina!!

  SvaraRadera
 13. Oj vad du har "stött på patrull" mycket med detta!
  Ibland känns det hopplöst, att göra allt.
  Snygga pumpor, ta patent!
  Kram :)

  SvaraRadera
 14. Tråkigt när det inte blir så värst av det man odlat....
  Höstkram!

  SvaraRadera
 15. Vad trist när odlingarna inte blir som man tänkt sig...
  Fast det låter som att du kan skratta åt eländet iallafall! :)
  Superfina pumpor som mannen tillverkat!!
  /Annica

  SvaraRadera
 16. Nu är jag uppfostrad att inte skratta åt andras elände, men jag kunde inte låta bli att åtminstone le lite när du beskriver...!! För det gör du så bra!! Kunde riktigt se hur kaniner och fåglar gottade sig och du for runt och var alldeles uppgiven. Beundrar ditt tålamod...Likaså din kunskap och energi.
  Sen blir jag helt betagen i pumporna, ja ersättarna alltså!! Så snygga!! Det är då ett elände att jag ska jobba i helgen, och att Alvesta ligger där det ligger. Men det går väl fler tåg, om än inte i höst.
  Här har vi ännu en dag som lovikkavanten ligger som ett lock över fälten. Men jag njuter. Lätt att andas, skönt att promenera och sen blir det en och annan bild i kameran också...Måtte detta vara länge!
  Ha en riktigt skön helg och lycka till på skördemässan!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 17. Jag känner igen det där med halm som fröar av sig. Det blir rejält med ogräs.

  Vilka fina pumpor han har gjort. Vad är de gjorda av?

  Japp, det ska bli kallt här också i nästa vecka. Det skulle inte förvåna mig om det blir frost någon natt, så det är nog dags att springa omkring med fleecefiltar och hänga in amplarna i växthuset tills det blir lite snällare nattemperaturer igen.

  Trevlig helg!
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du frågade... Pumporna är gjorda av metallband. Nåt som fanns i mannens bra-att-ha-hög. Att hitta ett tillräckligt tjockt rör för skaftet ställde till lite huvudbry, men det slutade med en bit av ett avgasrör. Nej, vi äger inte en skrot även om man skulle kunna tro det : )
   /Anette

   Radera
 18. Jag har två pumpor som verkar ta sig fint...

  kram Sandra

  SvaraRadera
 19. Tråkigt! Men det är ju också charmen att det inte går som man tänkt ibland bättre och ibland sämre ;)
  Känner igen det där ärterna fast för mig är det luktärter. Hade köpt fina engelska och planterade ut bakom gästhuset. Tyckte det var konstigt att inget kom upp ... när jag sedan kollade nogrannare såg jag att "någon" hade ätit ner dom till marken ... grrrr dj*** rådjur

  SvaraRadera
 20. Vilka coola pumpor ;)...dom skulle jag velat ha här på bron, vi har mest gräsmattor här i stan...ingen riktig trädgård tyvärr...ha en super mysig helg nu;)
  Kram bia

  SvaraRadera
 21. Pumpor har jag aldrig prövat, har för liten trädgård. Jag brukar köpa mina prydnadspumpor på torget. Men pumporna din man gjort är ju väldigt snygga. Kaniner har jag precis samma erfarenhet av som du. Helt hopplöst. Men som sagt, potatis gillar dom inte. Vår röda Cherie gav väldigt mycket till min stora glädje.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 22. De där metall(?)pumporna ser härliga ut. Jag tror inte ens att sniglarna rår på dem ;-)))! Jag förstår att du gärna vill ha själv en. Kanske kan du beveka maken?

  /Anja

  SvaraRadera
 23. Så häftiga pumpor :) Vem skulle inte vilja ha en sådan nedan för trappen!! Kram Anna

  SvaraRadera
 24. Fräcka metallpumpor. De hade gärna fått bo hos mig. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 25. <3
  Kokar man soppa på metallpumpor får man ju i alla fall i sig ordentligt med järn ;) De är verkligen jättefina. En liten marschallhållare i mitten inuti så står de sig ända till halloween. Men du, ditt land är inget att gråta över, det är jättefint och prydligt, och havren pryder sin plats. Kramis.

  SvaraRadera
 26. Ibland är det jobbigt att odla. Vilka roliga metallpumpor, och snygga.
  Kram

  SvaraRadera
 27. Ja, då är vi i alla fall två som inte lyckats fullt ut med grönsaksodlingarna i år......Jag fick 8 bönor och 1 ärtskida, jag. Rödbetorna blev som potekulor och morötterna också! Men, som sagt, potatisen blev helt OK.
  Din mans pumpor var bland dom finaste jag sett!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 28. Jämmer och elände! Ibland är det där med odling verkligen en ojämn kamp.

  Lycka till på mässan.
  Kram, Karin

  SvaraRadera
 29. Mmm...Ibland blir det inte som tänkt...
  Men så coola pumpor du gjort ♡

  /Kram

  SvaraRadera
 30. Oj! lät som du/pumpalandet drabbats av allt!
  Men lite gott blev det till slut för dom silvergröna vintersquash blev fina, lika så den 'konst'gjorda!
  Ha en fortsatt bra dag
  Mariana

  SvaraRadera
 31. Underbart med egen skörd! De fina konst-pumporna gillar jag :)
  Må gott /bea

  SvaraRadera
 32. Många sköna, gröna bilder blev det i vart fall. Och så blev jag nyfiken på hur dina clematis- och rostorn ser ut. Jag letar vettiga stöd eller idéer :) Pumporna var ju kul :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en variant på klematistorn.
   http://rostochradisor.blogspot.se/2014/09/dags-for-skordemassa.html
   De andra är fyrkantiga i av armeringsmattor i olika höjder som du enkelt gör själv klipper till och knyter ihop själv.
   Ha det bra i veckan
   Anette

   Radera
 33. Men gud vilka härliga pumpor din man har gjort. Riktigt fina.. Jag läste nyss om dig hos Eva som du träffade på tyrolen. Så roligt att springa på en bloggvän så där..

  Kram Maidi

  SvaraRadera