tisdag 2 september 2014

Min vän från Japan

lever normalt ett ganska anonymt liv vid entrén, försynt och lågmäld, men nu ska allt tas igen... 

Det handlar om min Körsbärsbenved, Euonymus planipes som nästan i självlysande rött tar farväl för säsongen. Inte bara bladverket är uppseendeväckande utan också de chockrosa "körsbären" som öppnar sig som fallskärmar över de orange frökapslarna. Det var faktiskt bara för frukternas skull som jag köpte busken för 5-6 år sen. Den blir 2-3 meter hög och härstammar från de nordöstra delarna av Asien. Lär ha kommit till Västeuropa på 1890-talet. Härdig i zon 1-5.

Benved är ett stort släkte med ca 175 arter. Det finns både träd, buskar och klätterväxter. En del fäller bladen och andra är mer eller mindre vintergröna.

  

 
Själv är jag lite sugen på att utforska vad det finns för klätterbenved som skulle kunna passa hos mig, men är det nån som vet varför vissa grenar på min buske har kvar sina gröna blad och saknar frukter? Det är inte de nyaste grenarna utan kraftiga grenar som funnits flera år.

Allt gott
 29 kommentarer:

 1. Otroligt vacker är den, benveden, även om jag är novis på området...Sen blir jag glad när jag läser att den kanske skulle överleva här, ja när det gäller zon iallafall...
  Vilka härliga dagar vi har nu! Trots nytt schema så har jag lyckats pricka in ledighet nu, två dagar dessutom, så ibland är det inte så dumt att vidga sina vyer och byta avdelning på jobbet! Sen gäller det att fylla dessa dagar med lagom av allt, avkoppling och njutning, fylla själen, och sen få lite nyttigt gjort också...Det sistnämnda blir det nog tyvärr minst med...
  Ha det så gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 2. Där är den ju! En sån såg jag i en trädgård förra året, och jag glömde bort att jag blev så förtjust i den då...
  Får lägga till den i min önskelista... zon 5- då borde den klara livet hos oss, om jag inte sätter den i allra värsta blås-hålet.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra färger! Det är en sådan där färgklick som behövs i trädgården så här på höstkanten.
  Kan tyvärr inget om benved, men vacker är den!
  Ha en skön dag!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 4. Så fantastiskt vacker. Det där ska läggas på minnet. Känner att jag saknar något höstigt i trädgården. Vi har en trädgård som exploderar på våren är vacker under sommaren men sen,,, sen händer inte mycket och det är lite tråkigt. Hösten kommer ju med så många vackra färger. (kom gärna med fler förslag på höstväxter/blommor)
  Fin dag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 5. Körsbärsbenveden är riktigt fin. Hade en i min förra trädgård och i somras när vi var på besök så såg jag att den hade vuxit rejält, sedan vi flyttade för fyra år sedan. Över din undran har jag inga svar men antar att de kraftiga grenarna har mer kraft kvar och blir senare med höstfärgen och att den inte satt några blommor i våras. Vet inte hur det är med benveden om den har svårare att sätta blommor på kraftigare grenar. Men detta är ju som att skriva dig på näsan för naturligtvis har du redan funderat i de här banorna. Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls som att skriva mig på näsan. Jag tackar för dina funderingar.
   Kram
   Anette

   Radera
 6. Den är fin - och märklig. Jag har bara sett den i offentliga planteringar. Men jag kan tänka mig att det är glädjande att ha den vid sin dörr.

  SvaraRadera
 7. Körsbärsbenveden är en vacker och spännande växt, spännande för de vackra frukternas skull! Jag har under ett par år samlat frukter, planterat och hoppats på små träd men har inte lyckats. Jag fick för flera år sedan av en trädgårdsvän en ovanlig benved (som inte finns att köpa på marknaden), väntar varje år på att den ska få blommor och frukt men rådjuren äter de späda skotten så jag har inte lyckats. Men jag ger inte upp, jag vill se frukterna!!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Benved är en alldeles fantastiskt vacker buske med sina nästan självlysande färger på frukterna. Vem mer, än naturen själv skulle komma på tanken att sätta ihop neonrosa med orange? Har några stycken, även klätterbenved men tyvärr har jag inga namn på någon:( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Ja nu börjar de fantastiska färgerna på prydnadsbuskarna så sakta visa sig, även om vi fortfarande har sommar kvar. Någon benved har vi inte i vår trädgård däremot berberis som vi försökt utrota, men de ger inte upp helt. De vill jag inte ha efter att min svärmor ramlade i en sådan häck och fick hundratals med taggar i skinka och lår!!! Hon hade dem i flera år innan alla var borta!!
  Ha det gott! Finas mammis

  SvaraRadera
 10. Den var verkligen fin!

  /Jenny

  SvaraRadera
 11. Ja, tänk så snygg den är! Min är ynkapynkaliten och har inte ens kommit i närheten av höstfärg än...
  Fast just det gör inte så mycket förstås. Hösten får gärna vänta några veckor. ;)

  SvaraRadera
 12. Oj vad långt din kommit i färg med det är klart min sitter inte i solläge precis så jag får ge mig till tåls :)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 13. Den är söt!
  Min har inte börjat skifta färg ännu.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Körsbärsbenved är en av mina absoluta favoriter på sensommar och förhösten. Min uppstammade och beskurna har varit röd länge nu, börjar faktiskt tappa sina blad. I år får den inte så många frukter som förra året, då var den helt översållad. Jag har inte problem med gröna blad eftersom den är ympad och liten som ett miniträd. Däremot kan jag få gröna blad på t.ex Djävulsbusken, men det skär jag bort. De grenarna vill annars gärna suga kraft från de med svarta blad. Tror det är så med Körsbenveden också.
  Kram Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft lite funderingar runt att beskära och särskilt de gröna grenarna. Tackar för synpunkterna.
   /Anette

   Radera
 15. Den var verkligen vacker! Har tyvärr ingen erfarenhet av denna. Jag har en annan benved som jag har i kruka, men den har inte alls samma blad osv.

  Trevlig vecka!
  Ha det gott, kram :)

  SvaraRadera
 16. Vilken vacker buske du har! Den sorten har jag ingen erfarenhet av, men nu när jag sett hur vackra färger din har så blir jag väldigt sugen på att skaffa en!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 17. Ljuvligt vacker buske och magiskt vackra bilder!
  Jag blev också väldigt sugen på att skaffa en...
  Älskar att bli inspirerad på fina bloggar som din!!
  /Kram Annica

  SvaraRadera
 18. Verkligen en vacker vän du har där. Så fin mot det gröna och husfasaden.

  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Men så vacker den var. Om jag ändå hade plats. Kram Zinnia

  SvaraRadera
 20. Vilken snygg vän du har och vilka örhängen hon har. En toppenpingla!

  SvaraRadera
 21. Så vacker, den riktigt lyser. Ja, och tycker mycket om hängena, så söta.
  Blir ju sugen... Trädgården är liten, fast.. tänjbar =oP
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 22. Så snyggt! En sån här vill jag också ha någon gång. Tycker frukterna är så fina! Har några andra sorter bland annat en vingad benved. Men den har delvis sunkat ihop i sommar. Några av grenarna har löven torkat på och de verkar ha dött. Funderar nu på om jag ska klippa in den i år eller vänta tills nästa och hålla tummarna för att det klarar sig?

  SvaraRadera
 23. Jisses vilken Japansk sensation du har mitt i ditt fina! Den har jag inte sett förr.

  Du är proppad med viktig kunskap. Tack tack :-)

  Ses igen.
  Lotta

  SvaraRadera
 24. Hur mycket växter finns det i världen egentligen, hihi...vacker!
  Kram bia

  SvaraRadera
 25. En sådan växte hos min dagmamma när jag var liten. Jag satt ofta i rabatten under den där busken och jag var verkligen stormförtjust i de små hängena. Kanske borde skaffa mig en egen ...

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 26. Tack för att du skrev om den, nu fick jag upp ögonen för den. Letar buskar och träd till ett nytt lundparti i trädgården. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera