tisdag 24 februari 2015

Lökfest

Glömde jag sätta all löken, är första tanken när jag ser att tulpanerna ligger ovan jord. Hur kan jag ha gått förbi här flera gånger utan att upptäcka detta... Nej, men skotten är ju ätna på... Uppdragna!

Trodde i min enfald att rådjuren inte gillade vildtulpaner efter förra årets provodling i en hörna av rabatten. Glad i hågen satte jag ett par hundra till i höstas som nu alla låg uppryckta när jag tittade närmare. Nu är de nerpetade igen och ett elstängsel ramar in sjumetersrabatten. Gröna plastpinnar med knallorange eltråd som drivs med ett bilbatteri. Fult som bara den, men nu hoppas jag ändå att Bambi med följe ska skaffa sig andra vanor de närmaste veckorna.

'Persian Pearl'Ha det gott

49 kommentarer:

 1. Jaså Bambi med vänner har haft party hos dig? Hur söta de än är, så blir man inte glad efter sådana upptåg. Kram

  SvaraRadera
 2. Här har sorkarna ätit upp alla mina. Bara skal kvar. Blir man inte galen...?????
  Hur man skrämmer bort sorkar vet jag inte. Har allium men de äter de också på.
  Alla nyplanterade lökar är de på. Grrr...
  Gör inget att det ser fult ut nu. Du vet ju hur fint det blir till våren.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Fy vad tråkigt! Hoppas att du får några blommor att glädja dig åt.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken hemsk syn det måste ha varit att se alla lökarna ligga kringslängda på det viset. Hoppas de tar sig så att du får njuta av dem i vår. Första gången bambi besökte min trädgård tyckte jag att han var så söt men usch vad de mumsar och äter, tulpaner, liljor, rödbetor........Smart med stängslet och du får tänka på att det blir fint sen.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Usch då... så tråkigt när man inte får ha sina saker i fred för sniglar och rådjur och harar.
  Hoppas att staketet funkar bra nu då!

  SvaraRadera
 6. De är allt ena riktiga marodörer, om än vackra! Inte så kul med elstängsel i trädgården... men hoppas det ger dem en nosbränna och skrämmer iväg dem för gott.

  Ha en fin dag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 7. Vi har en årligen återkommande rådjursfamilj som dock verkar ha förstått våra förmaningar om vad de inte får smaka på. Räcker inte det så får man ju ta till skarpare "artilleri", för vad gör man inte för att försvara sina domäner.

  SvaraRadera
 8. Rådjuren är ena riktiga rackare. Här får man riktigt slå sig fram genom rådjursskocken. Dessa djur har hela vintern brutit av gren efter gren för att få tag på äpplena som jag hängt ut och fåglarna. Ja, dom har nästan klättrat upp i syrenhäcken för att nå frukten. Spänstigt måste man säga.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 9. Det gäller att vara listigare än vad de är. I min förra trädgård satt jag alla tulpaner i en rabatt. Sedan stack jag ner vassa blompinnar lite här och var och lindade nästan osynlig nylontråd kors och tvärs mellan blompinnarna. Tråden gick att höja upp varefter tulpanerna växte på sig. Det hjälpte faktiskt och var inte speciellt synligt så att det störde.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 10. Nää vad trist, trodde inte heller att de gick på de botaniska/vilda men där ser man :( Tänk om man kunde komma på ett riktigt effektivt sätt att hålla dessa marodörer i från trädgården, det finns en mängd preparat som man ska spruta men det försvinner ju när det regnar och här regnar det ju mest hela tiden :( Hoppas nu att eltråden hjälper även om det inte ser så roligt ut. I alla fall får du ju i så fall se dem blomma :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Fy va trist! Här tog de också de vilda tulpanerna för första gången förra året till min stora besvikelse. Hoppas du får ha de i fred nu!

  SvaraRadera
 12. Vad tråkigt, det vill man ju inte. Jag har klarat mig länge, men nu verkar det som att de hittat även till mig ,mitt i ett villaområde, trist. Hoppas stängslet håller dem utanför. Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Ja det där såg inte kul ut. Hoppas de klarar sig när de väl kommit ner i jorden igen. Den fina tulpanen köpte jag i höstas. Tänk vad roligt det ska bli att se den blomma här. / Britt

  SvaraRadera
 14. Så tråkigt för dig
  Här har de varit inne på altanen och knyckt mina
  vinterdekorationer, just det är inte hela världen,
  men jag har inte haft några problem med rådjur i trädgården förut.
  Så jag misstänker att jag inte får någon glädje av några tulpaner,
  har inte ens sett några skott...

  Ha det gott

  SvaraRadera
 15. Det har nog varit rena buffén för de vackra rådjuren...Fast jag undrar vilka som har kalasat på mina lökar, visserligen inga vildtulpaner, men ändå...de ligger också ovan mark. Och här det inhägnat, inte för att de inte ska ta sig in, utan för att Zambo ska hålla sig på hemmaplan. Det ligger också lökar uppdragna lite här och var, och kan inte se några sorkhål heller. Fast all snö är inte borta, så det kanske avslöjas så småningom.
  Idag hoppas jag på en vårliknande dag, lite för tidigt än att kalla det vår, men en liten föraning kan man väl ändå få önska sig?! Fåglarna kvittrar så framåt kvällen kommer de att vara hesa om de ska fortsätta så här, så de har nog också fått lite vårkänslor nu när solen tittade fram lite försiktigt.
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 16. Men nej, vilka skurkar! Så trist. Hoppas att de tar sig och blir jättefina i alla fall. Vad är vildtulpaner för något? De ser väldigt vackra ut, så det kanske är någonting som jag måste spana in. Underbart att du satte elstängsel runt :)

  Ja, belysning är väl värt pengarna. Boden måste ju ändå värmas upp och med lamporna igång behövs nästan ingen extra värme. Jag har ett element som slår igång om temperaturen understiger åtta grader, men jag tror inte att det har gått igång så många gånger den här vintern. Däremot drar avfuktaren mycket el, men den kör jag endast vid behov.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är för att tomatplantorna ska mer plats när de börjar växa :)

   Radera
 17. Grrr! Man kan bli rasande för mindre! Än så länge (peppar peppar)har vi "bara" haren som kalasar i vår trädgård, kommer rådjuren då blir det krig! Hoppas att ditt "vapen" hjälper, visa gärna hur det ser ut så får vi tips.

  SvaraRadera
 18. Trodde inte att rådjuren åt vildtulpaner, mina får faktiskt vara ifred. Däremot har det förr kalasats på tulpaner, rosor, kärleksört och mycket annat men inte nu längre. Jag strör ut blodmjöl runt begärliga växter, upprepar efter regn, och det har hjälpt. Har inte märkt någon "övergödning" där jag strör så hos mig funkar det jättebra.
  Hoppas du får rätsida på problemet!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Så vackra vildtulpaner!! Hoppas att lökarna repar sig och att elstängslet hjälper mot rådjuren. Det är så tråkigt att mötas av uppdragna lökar! Jag har än så länge bara planterat narcisser och pärlhyacinter som rådjuren brukar låta bli, men funderar lite över hur det kommer att bli med pallkragarna med alla grödor jag vill så och skörda. Skulle bli riktigt ledsen om rådjuren använde vår trädgård som middagsbord!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 20. Nämen så himla trist. Hoppas du skrämt undan dom nu och får njuta av blomningen sen.

  Det stycke natur då lånat är otroligt vackert!

  SvaraRadera
 21. Oj, så tråkigt att inte få ha sina saker ifred! Hoppas att lökarna klarar sig nu.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 22. Ja, dom verkar smaska i sig allt. Här har dom
  till och med gått upp några trappsteg och vält
  krukor och hållit på. Nu efter vi haft lodjur är det dock
  mycket lugnare, både ledsamt och bra.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 23. Trist med extrajobb, men tulpanerna är ju jättefina så jag förstår att du vill ha dem.
  Kram

  SvaraRadera
 24. Vad tråkigt, men fina var de!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 25. Så himla tråkigt när sånt händer. Skönt att få till en lösning i alla fall, även om det då inte är så snyggt nu så blir det ju fint sen:)
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 26. Vilka små monster de är, fast jag förstår dem. Du har ju dukat upp läckerheter till dem, fast roligt är det inte. Här har de också varit framme och dragit upp lök, dock brukar jag vara förskonad men inte i år. Hoppas du klarar många av dem för fina är de dina tulpaner, läcker färg. Kram!

  SvaraRadera
 27. Så tråkigt! Jag tror att rådjuren tar det som bjuds, det finns nog inga rådjurssäkra växter, det godaste först. Ni har inte funderat på att sätta upp Allox nät? Vi har det sedan många år tillbaka och det fungerar utmärkt. Skönt att sova gott på nätterna utan att behöva fundera på vad som händer med växtligheten.

  Hoppas dina lökar klarar sig.

  Kram!

  SvaraRadera
 28. Trist, men tur att du kunde sätta tillbaka dem. Hellre elstängsel än inga tulpaner.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 29. Men oj då!! Tror minsann de gillar det mesta :) Ha det gott. Kram Anna

  SvaraRadera
 30. Gemensamma intressen är inte alltid bra...Här har möss och sorkar gnagt på det som går att gnaga på .
  - SUCK !
  Vackra är dom dina vildtulpaner, och hoppas dom får vara i fred nu !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
 31. Det hade varit ett tips att ta till sig i så fall... Tyvärr har jag gjort samma erfarenhet. Just nu sparkar och drar dem eländena. Förlorade en Iris som en kompis haft med sig från USA, vit och dubbel. Nånstans under vintern hade de dragit upp den när de betade och stackarn dog... Irisen ;)

  Lökarna kommer nog blomma vackert ändå - det har mina gjort. Fast ibland är blomman halv..

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 32. Jamen visst är detta frustrerande....min grannes katt sliter upp alla lökar här och leker sedan med dem. Hittar lökar över hela trädgården. Fast de är så oemotståndligt söta de små 4-benta liven så han får hållas. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 33. Näää så trist, tror du de hinner komma nu?
  Hoppas du lyckas, man blir tokig när de tuggar i sig de man har planerat o planterat, här knprar de på rosor o rudbeckia bla.
  Jag skulle kunna ge dem en morotspåse per dag om de höll sig borta.
  ;) ha det gott, kram Ewa :)
  Tack för dina tips inne hos mig!

  SvaraRadera
 34. Fy så tråkigt! Det är så trist när de drar upp växterna. Här hemma "betar" rådjuren bara av blasten på tulpanerna, till jag gillrar mina rå-väck pinnar sen håller de ordentligt avstån (och jag kan förstå dem, det luktar pyton).
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 35. Nejmen vad ända in i 'glödhetaste' h . . . . . . så himla tråkigt.
  Tror du tulpanerna klarar sig en andra gång.? !
  Dumma dumma rådjur de har ju en massa annat att festa på, vinter har ju inte heller varit svår,
  men kanske har de tröttnat på det 'vanliga' käket och vill ha lite 'festmat', hihihi . . . .
  Jisses har du lagt ner så möe jobb med att dra elstängsel,
  ja du tänker väl att 'räddas det som räddas kan'. Då förstår jag dig (er), ni vill ju njuta av lökarna oxå.

  Nu blev jag orolig, måste kolla mina rabatter, fast jag har täckt över med ris . . . . .
  Men något elstängsel blir det inte här . . . .

  Trevlig helg,kram/ Eva

  SvaraRadera
 36. Usch så tråkigt det är med rådjuren som äter i våra fina rabatter! Jag vill stänga ut dem, hur fult det är må vara. Nu har vi skärmat av en stor del av trädgården med spaljéer med armeringsnät och grindar, dit kommer de inte. Det var så trist när de åt upp våra tulpaner och skira buskar. Fast hur är det med harar? Äter de också tulpaner? De kommer ju utan vidare genom armeringsnät ... ja, vi får se. Trevlig helg/Leena

  SvaraRadera
 37. Hoppas nu du får ha dina tulpaner ifred, även om det som du skriver inte ser särskilt vackert ut.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 38. Tänk att så vackra och söta djur kan göra sådan skada! Hoppas de väljer att övergå till annan diet, sedan du riggat med el och orange tråd.
  Ha en fin helg!
  /Annika

  SvaraRadera
 39. Så tråkigt! Hoppas att de flesta ändå klarar den illasinnade attacken och blommar fint så småningom! Är så glad att vi hägnat in en del av tomten, här finns väldigt mycket rådjur men mina tulpaner mm får vara i fred!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 40. Men så tråkigt... Hoppas du får ha dina tulpaner kvar nu!
  Det är verkligen fina djur, rådjuren, men man önskar verkligen att de kunde hålla sig borta från trädgården. Jag har ett par schersminbuskar som jag tycker så mycket om, men det är sällan de får blomma eftersom de tydligen smakar väldigt gott..
  Ha en fin dag!
  /Petra

  SvaraRadera
 41. Vilka busar ni har hos er. Här är de snälla och håller sig till sin naturliga föda i naturen. Så tråkigt med tulpanerna men tur att de lämnar kvar lökarna.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 42. Och Persian Pearl som är så otroligt vackra! Jag har några stycken i stenslänten på innertomten, vågar absolut inte sätta några tulpaner längre i parken eller i förträdgården. Vi har nämligen fått massor av rådjur här, men konstigt nog går dom inte in på innertomten. Kan dock inte bero på att vi har hund, när vi bodde i Stockholm så gick dom in ÖVER den 1,5 m höga taggiga am.hagtornshäcken när jag och hunden gick ut genom grinden 5 m bredvid. Dom var totalt orädda......
  Men här har vi skogsmöss som äter det mesta, favoritmat är krokus och tulpanlökar - så det vågar man knappt plantera numera. Däremot satte jag massor av allium och sen narcisser i parken förra året som ska bli spännande att se hur det blev i år. Jag hoppas i alla fall att dom överlevt!
  TREVLIG HELG/Susie

  SvaraRadera
 43. Neeej , de är ju för fräcka de där djuren... jag vet hur det känns då de åt upp i princip hela vår grönsaksskörd förra året, man får ta till åtgärder oavsett utseende :) Allt gott, kram Anna

  SvaraRadera
 44. Men oj vad trist! Rådjuren är så fina men i trädgården vill man inte ha dem. Hoppas du får ha den väldigt vackra "Persian Pearl" i fred nu!!!
  Tycker väldigt mycket om ditt arrangemang med mossa, snödroppar och stensöta i förra inlägget :-)
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 45. Typiskt! Hoppas att de tar sig igen nu när de är utom fara.
  Det finns många fiender i trädgården. Är det inte rådjur så är det sorkar och mördarsniglar. Jag hittade mina hyacinter avbitna igår...

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 46. Fy attans vad trist! Känner fruktansvärt med dig! Mej brukar de undvika numera, men jag sätter rätt så bra med vitlök mellan tulpanerna och har narcisser och annat emellan med, som de ju inte går på. Tack för gullig kommentar hos mig! Ha en fortsatt skön söndag! :) Mia

  SvaraRadera
 47. Youtubekommentar jag såg för nån dag sen. Revirpinkande, så att säga.

  I have a husband and 4 boys. They have a pee bucket outside. I use that as deer fencing. Along with the hair my dog sheds I have not had any deer in my garden or the trees I put it around.

  /Peter

  SvaraRadera
 48. Fy såna fulingar och ge sig på dina rabatter... Förra året krigade jag mot både sork och rådjur. Hoppas slippa det i år! Hoppas de ger sig nu hos dig.
  Eva

  SvaraRadera