onsdag 11 februari 2015

Tomater 2015

Om jag bara fick odla en enda grönsak... (O hemska tanke!)  så skulle det nog bli en tomat. Man kan nog säga att det finns en tomat för varje tillfälle och varje läge. 
Förra årets favoriter blev fönstertomaten 'Wilma' och ampeltomaten ´Tumbling Tom´ och  som givetvis får återkomma i år och nu utökar jag dessutom med en röd. En mer tacksam, lättodlad, frisk och rikgivande sort får man nog leta efter och praktiskt att kunna odla i ampel och balkonglåda när det är trångt om utrymme.

'Wilma' får plats på fönsterbrädan och ger körsbärstomater fram till jul med lite hjälp av extra belysning, för ljus är ju alltid ett måste. Har man den inomhus kan man utnyttja hela säsongen. I höstas tog jag sticklingar som blommar nu och faktiskt har jag redan några gröna tomater. Det verkar helt enkelt som om det går att hålla igång denna sort hela året med regelbunden föryngring. För säkerhets skull tog jag även frö.


Plommontomat 'Cal-J och 'Paola' är nya för i år, men jag hoppas de är pålitliga och står för basskörden i växthuset.

'Taxi´, 'Tigerella' och 'Zebra Green' är alla gamla goda bekanta som får bidra med färg och form, liksom nya 'Indigo Blue Beauty'. På fröfirmans bild ligger tre vackra blålila tomater med inslag av gult och rött. Kan inte motstå fast varningsklockor ringer. Tänk om det är så illa att inte ens proffsodlaren fått fram mer än tre tomater på plantan eller ännu värre, kanske en bifftomat från vardera tre plantor. Det har hänt förr. Rikgivande lär den hur som helst inte vara, men det är kul att prova udda också.


Bilder: Impecta och Rara växter


Väntar på ett på ryska Kotlas från Åke Truedsson också, men jag har ju att börja med. Flertalet sorter har jag tagit egna frön från och därför känns det extra roligt i år.


 LISTA FÖR EGET KOM-IHÅG:

VÄXTHUS
'Paola' F1, standardtomat, tidig, bra sjukd.resistens, 200 cm, tjyvas
Plommontomat 'Cal-J', tunnskalig salladstomat 100-150 cm, tjyvas

'Tigerella', randig, mellanstor, tidig, rikgivande h 150 cm, tjyvas, eget frö
'Zebra Green' grönrandig, tunnskalig med vindruvslik smak, 200 cm, tjyvas, eget frö
'Indigo Blue Beauty', bifftomat, klarar tuffare klimat, extra rik på antioxidanter, resistens mot solbränna och sprickbildning, starkväxande och behöver både toppas och tjyvas, halvhärdig annuell. (komma ihåg att ta sticklingar för att komma igång snabbare kommande år).
Pärontomat 'Yellow Pear', medeltidig, kulturarv, höjd 200 cm, tjyvas, från sticklingar, eget frö

BUSKTOMATER UTOMHUS
'Taxi', stor gul, eget frö
Ampeltomat 'Tumbling Tom' röd körsbär, tidig, ger rikligt under lång säsong, h 75 cm
Ampeltomat 'Tumbling Tom' gul körsbär, tidig, ger rikligt under lång säsong, h 75 cm, eget frö

BUSKTOMAT INOMHUS OCH UTOMHUS I HINK FÖR FLYTT INOMHUS TILL HÖSTEN
Fönstertomat 'Wilma' röd körsbärstomat, lång säsong, h 30-60 cm, från sticklingar och eget frö


 Har du nån favoritgrönsak?


Ha det så fint


37 kommentarer:

 1. Spännande med alla sorters tomater. Tänk så gott att ta solmogna tomater direkt på morgonen och äta på frukosten. Jag tror nog att lök och morötter är roligast att odla eftersom resultatet alltid blir bra här. Tomaterna vill liksom inte. Jag är nog lite snål med gödning kanske. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Vad roligt det låter. Jag tog också sticklingar och de såg pigga ut, men tynade dock bort. Jag skulle också välja tomat som prio ett. Jag har blivit förtjust i en gul som heter Lemon Boy. Det är en F1, så man måste köpa frön varje år. / Britt

  SvaraRadera
 3. Häftigt att kunna ha egna tomater nästan året om. Jag odlar inget ätbart mera men när jag höll på var det utan tvekan tomater och jordgubbar. Det egenodlade är så smakrikt i motsats till köpta grönsaker som ibland inte smakar mera än dagens tidning.

  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 4. Härligt med tomater! Är nog min favorit också. En som jag återkommer till är "Sungold" - riktigt god!
  Ibland råkar man på riktiga nitlotter.... Hoppas att "Indigo blue" inte är en sådan! På min fröpåse fnns det en hel hög tomater ;-)
  Ha en skön dag!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Tomater är det som växer bäst här hos oss...kanske för att det är min man som tar hand om dem. Det blir inte så mycket andra grönsaker här...mest kryddor.

  SvaraRadera
 6. Jag tror snart att din blogg blir min uppslagsbok, är så innerligt tacksam för all information och inspiration du ger!
  Tumbling Tom ska jag skaffa för att ha vid stugan, det blir roligt för barnbarnen att odla och se hur de växer.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. TACK för tomatinfo! Så himla bra att få lite tips :) Av en vän fick jag förra året en tomatplanta som gav fina lite halvstora gula tomater, de tog jag frön ifrån så jag ska prova att så dem själv. Har tänkt flera helger att jag måste peta ner fröna nu, men än är det inte gjort. Jag fick också en planta som gav halvstora strimmiga tomater i mörkrött, men de blev fulla av sprickor och inte så fina trots att de var goda så de hoppar jag över i år.
  Det ska bli så spännande att fylla mitt nya växthus, och alla pallkragarna, med grönska. Har köpt vaxbönor, persilja och ruccola frö än så länge men vill också ha ärtor, purjolök, kryddor, plocksallad, rödbetor, squash, jordgubbar, paprika....ska fylla varje millimeter av odlingsyta. Hoppas att jag orka vattna och gödsla i den omfattning som behövs också. Den biten tycker jag är tråkigast, men ska jag skörda måste jag också vårda, så är det bara!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Säger som du...tomat...Nu har jag ju nästan gått ed på här att inte odla för mycket, helst inget alls som behöver alltför mycken omsorg, eftersom vi ofta är på rull när vi är lediga sommartid. Men...det har smugit sig in två påsar med tomatfrö, en gul och sen Black Cherry, den sista en liten tacksam favorit. Men sen ser jag ju hos dej, ampel...fönster...inte kan det räknas som att jag utökar...?? Så det blir en tur till Plantagen igen, eller Blomsterlandet. Eller här på nätet...
  Sen har jag lite problem, eller egentligen är det väl egoistiskt att tänka så. Varje vår har jag nämligen åkt till Wibrants, Rockdala, för att handla sticklingar av lite roligare fuchsior och pelargoner (tycker inte det heller räknas som att jag utökar...), så...i år har de lagt ned helt! Det är tragiskt, för mannen som drev det hela ihop med sin fru avled i höstas, och tydligen ville ingen ta över. En tragedi för familjen, en sorg för oss alla som handlade där...Och jag, ja blir rådvill...lite har jag hittat hos Plantagen och Blomsterlandet, men inget utöver det vanliga, tyvärr.
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 9. Den där ampeltomaten ska jag lägga på minnet, då jag hoppas slippa
  de slemmiga "mördar"sniglarna, det brukar inte bli så mycket av mina odlingar i slutändan..
  Du är duktig du som har tomater redan nu.
  Tack för intressant kommentar ang saffran.
  Brysselkål i saffran blev jag nyfiken på då jag även är väldigt förtjust i brysselkål,
  och håller definitivt med ang. jordgubbarna.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 10. Åh det är verkligen inte lätt att hitta rätt i tomatdjungeln !
  Tigerella, är en favorit även för mej,och ifjol prövade jag "Gardeners delight " som verkligen gjorde rätt för namnet.I år blir det några nya sorter, och det är alltid lika spännande !
  - Grönkål, skulle jag nog sätta om jag nu bara fick sätta en enda grönsak...Vilket jag hoppas aldrig händer ;)
  Ha det gott !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
 11. Vad fantastiskt att du kunde övervintra sticklingar! Älskar tomater men sådana mängder blir det inte hos oss:) Men visst är det underbart att kunna plocka in o äta sina egna :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. I år blir det äntligen frösådda tomater för min del. Det har inte varit lätt att få ihop förodlade frön och pendling Sthlm-Växjö tidigare år. Nu när jag är bofast på ett ställe har jag förgrott "massor" med grönsaker inklusive tomater. En gammal påse med körsbärstomater har jag chansat på ska gro. Körsbärstomater är nog det bästa jag vet i grönsaksväg. Tyvärr får jag väldigt lätt blåsor i munnen av tomater (min mamma hade det lika dant), så det blir att festa till då och då på en klase, eller två.
  Ha det gott!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 13. Jag har lovat mig själv att inte ha några tomater i år, även om jag blev väldigt sugen på din fönstertomat.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Japp! jag hade också valt tomater...=)
  Tack för bra tips...
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 15. Ja, tomater kan man inte vara utan. Finns det något härligare än att plocka solvarma egenodlade tomater?
  Den där Vilma blev jag sugen på, hmm jag som inte skulle köpa några mer tomatfröer. . . Jaja man kan väl ändra sig.
  En Vilma får det bli. :-)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 16. Ja jag håller med!! Tomater behövs liksom nästan varje dag :) Ha en fin kväll. Kram Anna / Ps. Doris håller på att gnälla ihjäl sig om den där tiaran ;) Hon ska BARA ha!!!

  SvaraRadera
 17. Jag är så glad för mina Wilma frön och nu har de grott.
  Vi har tomatbegär i hela vår släkt. Farfar åt sin första tomat 1908 och han odlade tomater tills han var 86 år.
  Mitt lördagsgodis var alltid tomater och jag satt framför TV med hela lådor. Sedan åt allti pappa tomater så att det knäppte i öronen och sedan jag och sedan dotter... som är värst av oss alla.
  Visst är det lustigt. Går det genom blodet.
  Tomater kan man inte vara utan.
  Lycka till med dina sorter.
  Annika

  SvaraRadera
 18. Älskar också tomater i alla dess former. Tack för tips och alla goda råd. Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 19. Favoriten här är 'Tiny Tim', den ger rikligt och blir bra även på friland. Men fick jag bara välja en grönsak, ja, då blir det nog morötter, gillar att ha flera olika färger.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 20. Hos mig är tomaten en favorit, det blir många sorter, då min dotter gillar att prova nya. Brukar få plantor av henne, och jag sår också själv. Gillar bäst de små sorterna, kanske för att jag lyckas bäst med dem, har ingen större framgång med bifftomater, så jag väljer bort dem. Chocolate Cherry, Sun Gold, Snow white, Snowberry, Tigerella, Green Zebra, Ildi, är alla favoriter, Fuzzy Wuzzy var en av de nya förra året, och den gav god skörd. En besvikelse var Heartbreaker, den var inte riktigt i min smak. Det svåra är att hålla sig på en lagom nivå, och inte så för många frön. Tack för ett intressant inlägg. Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 21. Det finns så många tomatsorter att välja på. Tack för tipsen du delar ed dig av.

  SvaraRadera
 22. Tumbling Tom provade jag här, men det gick sådär. Kul med olika tomatsorter, det känns som att man aldrig kan få för mycket. Ketchup funkar ju, liksom :)

  SvaraRadera
 23. Jag har alltid haft tomater de senaste åren, men eftersom jag inte har något växthus så väntar jag med att så till i mitten på mars. Sen har jag min soliga veranda att placera dem i. Oh vad jag längtar nu....särskilt när jag ser de fina tomater du visar!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 24. Jag är så dålig att få till bra tomater, måste nog försöka mera detta år eller som jag tänkte i höstas, inte värt allt jobb för nästan ingenting.
  Men förstår att jag har fel och bör prova igen! Blir kanske bra i år!
  Låter helt fantastiskt med dina skördar. Du kan ha rätt, kanske proffsen inte har lyckats ;) med tanke på antalet de visar på bild.
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 25. 'Indigo Blue' ska jag testa i år. Den ser spännande ut☺Man blir ju så sugen på alla möjliga sorter när man ser dina fina bilder.
  Ha en go helg!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 26. Tur att min beställning redan landat. Det får räcka där. Spännande sorter och lilla Wilma skulle vara kul att testa. Men som sagt - ett annat år. Favoritgrönsak eller bara en jag älskar smaken på som hemodlad - gurka och 'sugarsnap' ärtor som aldrig ens hinner in.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 27. Det vattnas i munnen när jag tittar på dina fina tomatbilder. Kul med 'Wilma' som redan har gröna tomater nu och med de blåa tomaterna som påminner mig lite om den chock jag fick som barn när mamma serverade helt blåa potatisar.
  Allt gott Anna-Karin

  SvaraRadera
 28. jag får några plantor av min mor, odlar på altanen.

  SvaraRadera
 29. Hej, då kan jag kalla dig för en 'tomatoman', *fniss*
  När du beskriver det där med att odla tomater , 'enkelt och lättodlade' hmm... kanske även jag skulle klara.
  Men jag undrar om man inte behöver ha en extra 'gnista' som du har, att verkligen älska att odla.
  Jag älskar oxå tomater, men vill helst ha dem serverade framför nästan. Usch kan jag vara så lat ???
  En god vän till mig (Ulla) hon har skördat mini tomater i många år (olika sorter) även hon beskriver det som enkelt. Ännu har jag inte blivit smittad av henne. Men jag har faktiskt provat för 100 år sen, men de blev ej så stora och så många som jag då ville ha dem, då gav jag upp.
  Tomater finns nu mera i många fler sorter tack vara konsumenternas 'ätande' av dem.
  Förr var det ju bara de 'vanliga' sorterna, ja vilka är vanliga nu då ???
  Men jag har lärt mig lite mer idag av ditt inlägg.

  Hjärtekram/ Eva

  SvaraRadera
 30. Det är verkligen skillnad på tomaterna man köper på ICA och de hemodlade! Härligt när man kan frossa av sina egna!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 31. Vi får väl försöka hamna på samma öde ö för att då kan vi odla dubbelt så många ;-)))! Några av mina absoluta favvon är 'Taxi' och 'Green Zebra'. I år provar jag även vinbärstomaten...:-))!
  /Anja


  nja

  SvaraRadera
 32. Åh, nu får du mig att vilja bli tomatodlare... =o)
  Jag har nu inget växthus, men tänker att köksfönstret skulle kunna rymma några. Utomhus en busktomat. Eller två. Skulle kunna hänga någon i pergolan...
  Tackar för inspirationen...
  ...gör Katarina

  SvaraRadera
 33. Tomater äe min absoluta favoritgrönsak! Finns det någon som har så mycket olika smaker, färger och former. Allt från stora bifftomater till små godisbitar man plockar direkt från plantan. Ja du har alldeles rätt! Om man fick välja en grönsak att odla hade det utan tvekan varit tomater :)

  Ha en fin alla hjärtans
  Kram

  SvaraRadera
 34. Håller verkligen med dig, tomater är ett "måste" - även för mig som inte odlar något egentligen! Men jag brukar få några plantor som jag har i stora krukor/tunnor på altanen. Favoriten är en svart körsbärstomat. Vet tyvärr inte vad den heter eftersom det är en "fådd" planta.....men god är den!!!
  HJÄRTLIG KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 35. Tack för dina tips! Ska beställa någon ny sort i år som komplement till några restfröer kanske blir det en av dina så jag kan skörda länge på fönsterbrädan ;) Tomat är nog min favoritgrönsak.
  Ha en bra Hjärtedag!

  SvaraRadera
 36. Tomater är gott, men jag gillar alla grönsaker mer eller mindre ;))...jag är en riktig grönsaks nörd, hihi...
  Dottern är vegetarian och jag undrar varför jag egentligen inte är det också ;)....det är väl för att mannen är en riktig köttätare, haha....ha en fin alla hjärtans dag!
  Kram

  SvaraRadera
 37. Fantastisk innlegg!
  Ikke alltid så lett å velge sorter når en står det med frøposene...dette var nyttig og inspirerende !
  Ønsker deg god helg:)

  SvaraRadera