söndag 15 februari 2015

Nuppe och madamerna


”Djur känner attraktion inför ett annat djur och parar sig inte med vem som helst”, säger Luna Ek på sin blogg, apropå Alla hjärtans dag.

Det gäller inte minst fåglar och även höns.

Tuppens mål i livet är att sprida sina gener, även om det inte är medvetet utan går på ren instinkt och han har ett litet harem som han sköter med omsorg. Tio klarar han av rätt bra, men oftast har han bara fyra, fem madamer.


Ja, vad är det han ska hinna med då?

När en av hönorna lagt ett ägg ställer hon sig utanför hönshuset och kuckelikuar i högan sky. Många gånger har jag lurats att tro att inkräktare tagit sig in i hönsgården, räv, mård, mink, lös hund eller att duvhöken slagit till och jag har kastat mig ut för att rädda den stackaren, men ett illskrik på förmiddagen betyder oftast att ... NU HAR JAG LAGT ETT ÄGG, TJOHO!

Var tuppen än befinner sig i trädgården släpps allt som är för händer och han rusar till hönan så fort fötterna bär. För höns flyger inte och särskilt inte silkeshöns. Nästa ägg ska befruktas, men inte bara så där. En hyfsad kavaljer dansar lite först med vingarna något lätt lyfta så han ser stor fluffig och attraktiv ut. Fem raska småsteg till vänster om hönan, fem till höger, snabbt går det. De små fötterna trummar på, kanske en extra vända för favotihönan. Hönan står helt lugnt kvar, akten avslutas och sen går de tillsammans ut i trädgården och letar upp gänget.
Astrid är favorithönan. Hon står högst i rang efter tuppen i hackordningen. Hennes kycklingar får också hög rang och särskild omsorg. Ni kommer väl ihåg Corneilis Vreeswijks låt om hönan Agda. Två hönor kan vara jämna i rang, men då är de ofta längre ner i hackordningen.
Nuppe som han heter,  ägnar mest tid åt Astrid. Tar henne på olika turer genom trädgården, matletarrundor. Övriga hänger på, både små, stora och eventuella ungtuppar, men håller sig på det avstånd som rangen kräver.

Nuppe går bredvid Astrid och erbjuder henner olika trevliga fynd han hittar. Något ätbart eller fint markeras med ett litet strupljud. Hönan kommer genast och inspekterar. En liten fluga, larv, skalbagge ett läckert grässtrå slinker snabbt ner. Av nån anledning har alla mina tuppar tyckt att nerfallna blomblad från fruktträden på försommaren är extra vackra och det verkar ibland som Nuppe vill ge Astrid alla han kan hitta. Han nuddar dyrgripen med näbben, hackar med huvudet upp och ner, möter Astrid med blicken och låter lite högre och intensivare än vanligt. Tålmodigt tittar hon på blomblad efter blomblad innan hon går vidare. Han är allt en riktig flirtkula den där tuppen. Blir varm om hjärtat och tänker på de långskaftade rosor jag brukar få av Mannen på Alla hjärtans dag.
Nuppe äter inte så mycket själv på de här rundorna utan sparar sig till kvällen. Det är viktigt att hönorna hittar tillräckligt för att kunna värpa och producera ägg med hans avkommor. Medan hönan pickar i sig står tuppen rak och spejar efter inkräktare, beskyddar sin höna och sin flock. Ibland smyger nån höna iväg och är borta nån halvtimme eller så, tills det hörs ett nytt mycket bestämt kallande från dörröppningen och tuppen åter kastar sig handlöst iväg. Tvärsar över tomten mellan hostor och ormbunkar, korsar parkeringen och möter sina höna, dansa, dansa, befrukta och tillbaka till de andra.
Mellan dessa utryckningar, raggar han dessutom upp nån i flocken som är med på turen och hinner hälsa på de hönor som har fått egna burar i trädgården där de är med sina nykläckta kycklingar på sommaren. Är det Astrid som har småttingar får hon fler besök än de andra. De kan också hända att han tar lite lättare på det där med att valla flocken om den bara består
av unghöns och småtuppar och i stället spenderar timmar utanför hennes bur och han dansar för henne, fem steg och vänster, fem steg åt höger, stor fluffig och grand.


Allt gott


62 kommentarer:

 1. Godmorgon,

  Här är det både ljud och bild i länken :)

  Vad roligt att få läsa om hönsen och Nuppe!
  Jag får ju inte ha tupp i området (säger dom ;)
  men än så länge nöjer jag mig med hönsen. De är verkliga egna personligheter i alla fall så jag ser fram emot sommarhalvåret när jag får lära känna dem bättre och de inte sitter så mycket inne i hönsgården och trycker!

  Ha en skön söndag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastiskt mysig berättelse! Perfekt en "Alla Hjärtans Dag" eller natt - som det är för mig som inte kan sova utan roar mig med att läsa så många blogginlägg som möjligt istället. Fast den här tar nog priset, jag njöt verkligen av den och vill ha reda på mer om din härliga höns!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Farbror Cornelis, han var kul! Jag skulle gärna ha höns men vem ser till dem när jag är på luffen? Det får vänta. Fina porträtt du tagit:)

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt bra skrivet, som en vuxensaga.
  Och så fina hönor och tupp du har. Länken
  fungerar utmärkt, både ljud och bild.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 5. Tack för kul läsning om tuppen och hönornas kärleksturer.
  Jag tycker Maja är snyggast:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig läsning så här på en söndagsmorgon. Vi ar inga höns men grannen har och ibland så smiter dom in här. Vi hör hur dom kacklar och kuckelikuar och det är så mysigt. Just nu skulle jag vilja ha egna för det går åt så mycket ägg hos oss. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 7. Vad bra du skriver och med mycket ömhet. De är tydligen riktiga personligheter. Men blir inte de andra hönorna sotis å Astrid, som får mer uppmärksamhet. De lägger ju lika fina ägg, men det kuckilikuas det inte lika mycket för. Tack för en rolig berättelse från livet i hönsgården. / Britt

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar berättelse. Jag vet inte mycket om höns, men de verkar vara riktiga personligheter. De är riktiga skönheter med dina höns.

  SvaraRadera
 9. Åh, vilket härligt inlägg! Så intressant och så fint berättat.
  Och dina små fjäderkamrater ser fullkomligt ljuvliga ut på bilderna.
  Hoppas ni alla har en riktigt skön söndag!

  SvaraRadera
 10. P.S. InlÄGG, - där var jag ju riktigt vitsig, haha! ;-) D.S.

  SvaraRadera
 11. Underbart! Jag VILL ha hönor! Men det får bli om några år när annat har hunnits med. Och för att få med ett youtubeklipp ska du stå i youtube i ditt klipp, under klippet får du leta rätt bra innan du hittar en "knapp" där det står dela. När du klickat där kan du välja Bädda in. Det vill du. Då får du en kod som består av en harang siffror och bokstäver. Kopiera den och gå tillbaks till inlägget du vill skriva. Skriv några ord i vanligt läge, sedan byter du till html-läge och klistrar in klippet. Publicera. Ibland stökar det, så då får man göra om proceduren. Hoppas det här blev begripligt. Fråga annars.

  SvaraRadera
 12. För att få in videon i det här inlägget ska du byta till html-läge och klistra in koden där du nu har länken till youtube. För du vill ju att videon ska synas direkt här, eller hur?

  SvaraRadera
 13. Tyvärr kan jag inte se filmen men oj vad jag har njutit av din berättelse:) Skrattade högt av min "inre" syn av din målande berättelse av parningsdansen och när du sedan berättade att du med ömhet tänker på din makes rosor som du får på Alla Hjärtans Dag blev jag så fnittrig. Tänkte att börjar han dansa med små steg först till höger o sedan till vänster samtidigt som han fluffar upp sig och ser oemotståndlig ut vet du vad som väntas :) FnissHa det gott/Monne

  SvaraRadera
 14. Så härligt du beskriver händelserna i hönsgården.
  Jag har njutit av varje ord och bild. Inom mig finns en önskan
  att ha en egen liten hönsgård och en bok om hur man sköter dem
  har införskaffats...men, men...vi har så mycket rovfåglar här
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 15. Vilka fina höns du har och så rart du har skrivit om dem! Det är så trevligt med höns, men jag får nöja mig med att "låna" dotterns när jag är på besök.
  Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
 16. Vad fint du berättar om dina höns! Jätteintressant! Hade ingen aning om hur det "går till" i hönsens värld. Vad gullig han är mot sitt hjärtas dam, er Nuppe. Även om han, som sig ju då tydligen bör, springer med andra damer. =0) Tack för intressant läsning!
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Du kan ju aldrig ha tråkigt och har du det , så kan du bara gå ner till hönsen. Måste säga att jag har Maja som favorit, vilken snygg tjej. Tack för att du delar med dig av din små berättelser, blir så glad av dem. Kram Merja

  SvaraRadera
 18. Åhhh, vilken fantastisk berättare du är! Som en saga. Jag blev så fängslad av dina ord och bilder. Inte visste jag att det var så spännande i hönsgården!
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 19. Vilken spännande inblick i dina hönors liv och leverne. Tänk att de är så omtänksamma, tupparna. Det tror man inte riktigt.
  Kram, Karin

  SvaraRadera
 20. Svart Aronia kan rekommenderas. Bären blir god saft (vi dricker inte saft, men gör glass av saften). Sylten är helt OK, fast då finns det bättre. Bladen är vackra både på sommaren och hösten. Vi har den som häck och där gör den sig bra. / Britt

  SvaraRadera
 21. Tog den redan slut? Berättelsen om Nuppe och de fem madamerna?
  Så trevligt för dem att de får bo hos dig. Där får de den förståelsen som de är värda att få.
  Du får gärna fortsätta att berätta....:-)!
  Det där med ragnordning bland djuren är vanlig. Men att även tuppen har sin favvo som blir hönsgårdens första dam visste jag inte. Kul. Alltså JÄTTEKUL!
  /Anja

  SvaraRadera
 22. Åh, så härligt du berättar!
  Tänk vilka personligheter, jag blev helt uppslukad!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 23. Åhhh...jag skrattar så jag nästan får magknip...kan riktigt se Nuppe framför mej där han kråmar sig framför Astrid!! Djurlivet är fantastiskt, och inte så olikt oss människor i många lägen...Ja kanske inte detta med harem, men detta fjäskande och se till att alla blir mätta först, visst är det lite så hos oss också? Underbart berättat!!
  Och ser att du fått hjälp med YouTube också, och här blev det både ljud och film, så det var inga problem alls.
  Ha det gott och hälsa alla i hönsgården!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 24. Åh, vilket underbart inlägg, ja se den kärleken! VIlken kärlek och omtanke, och att han har en favorit, va gulligt! Tack för att du delar med dig!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 25. Åh, så roligt att läsa om dina höns och tupp! Tuppen har det verkligen jobbigt. Har LillAstrid kommit över sin olyckliga kärlekshistoria med koltrasten? Det var så sött.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 26. Ja visst är de fantastiska de där djuren, vilka personligheter , och de är helt underbara när de fluffar upp sig så där :)Kram Anna

  SvaraRadera
 27. Såå roligt det är att läsa dina inlägg från hönsgården. Och så fick jag vara med på ett hörn. Tack för det! Väntar med spänning på fortsättning i Nuppes värld, nu när jag börjat sätta mig in i rollistan. Hur är det ? Förekommer det inga svartsjukescener i den söta lilla dokusåpan?
  Hälsar Luna

  SvaraRadera
 28. Fin beskrivning av livet i hönsgården.
  Kram

  SvaraRadera
 29. Det är mycket man inte har en aning om! Jättekul att få läsa och lära!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 30. Kul, kul läsning! Jag växte upp med höns men då var jag för liten att förstå det där med hur det gick till....tuppen hackade bara på mig, så tuppar har jag ett litet, litet horn i sidan till. Fortfarande.
  Det har alltid förundrat mig och gör fortfarande det här att djuren inte parar sig hej vilt, hur kan dom veta?!??!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 31. Rolig läsning och så fina hönor. Och Nuppe också förstås :) Kram Suss

  SvaraRadera
 32. Underbart :-) Kul att få en inblick i hönsgårdslivet. Du beskriver verkligen på ett målande sätt!!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 33. Riktigt rolig läsning! De är för söta!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 34. Vilka finingar. Jag ser en ros, en tussilagoknopp, en pudel och något som påminner om en långhårig katt. Och så är de alla hönor. Så häftigt. Önskar att du var min granne så att jag kunde titta på dem - här säger maken nej, nej, nej ;)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 35. Åhhhh, det var nästan som en nattsaga. En sådan där som gör att man somnar med ett leende på läpparna.:) Ha en skön söndagskväll! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 36. Feliz Sant Valentin. Ha estado un regalo el visitar tu bloc, he encontrado cosas muy interesantes, te invito a visitar el mio y si te gusta me encantaria que te hicieras seguidora y asi compartir nuestros blogs
  Elracodeldetall.blogspot.com
  ❤️💌💔💌❤️

  SvaraRadera
 37. Vilket fantastiskt roligt inlägg! Så intressant att läsa om tuppen och hans hönsgård, och hur det går till där. Mycket som jag inte hade en aning om, som t.ex. att nerfallna löv från fruktträden är värdefulla...
  Kram Eva

  SvaraRadera
 38. Trevligt och underhållande i hönshuset - det är så roligt med besjälade djur och växter. Älskar sådana berättelser.

  SvaraRadera
 39. Underbar berättelse, målande och hänförande beskrivning av livet för hönor och tuppar! De måste ha ett lyckligt liv hos er. Och ni måste vara lyckliga som kan följa deras leverne. Tack för din berättelse!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 40. Tack för lektionen om höns! Underbar:)

  SvaraRadera
 41. Jag kan faktiskt se det, hur han dansar och springer iväg bland hostor, så fjädrarna flyger.
  Kul skrivet, ha det gott!

  SvaraRadera
 42. Att läsa dina porträtt av Nuppe och hans flock är underbart. Jag sitter och ler hela tiden när jag läser och tänker att så mycket kärlek de små liven visar varandra även om det är instinkt för att föra generna vidare. Astrid och de andra hönsen är verkligen vackra så han har det bra, Nuppe.
  Allt gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 43. Så underbart att läsa om dina hönor, härligt att läsa om
  djur som har det bra. Så skulle alla hönor ha det.
  Fina är de också, ser väldigt speciella ut,
  väldigt "fluffiga!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 44. Men så intressant! Det är som en alldeles egen värld! Underbart!
  Vi hade höns när jag var liten, och det är ju inte utan att man blir jättesugen att ha det igen efter att ha läst detta! Vilket gäng du har! :-)

  kram // AH

  SvaraRadera
 45. Du har verkligen iakttagit livet i hönsgården och så äger du berättarkonstens svårfångade väsen! Att vara tupp i hönsgården låter som en drömtillvaro!

  Kram

  /Gunilla

  SvaraRadera
 46. Vilka härliga höns du har :-)) I vår trädgård spatserar det bara 2 fasan tuppar och gal efter hönor som inte finns dom stackarna !

  SvaraRadera
 47. Tack för en underbart trevlig guidad tur i hönsgården !
  Älskar dessa härliga fjäderprydda varelser, och hoppas att snart återigen få ha höns här hemma.
  Just den där hierarkin kan många gånger vara en synvilla...Vår tupp "Orup", gick i den tron att det var han som bestämde över sina hönor, men i själva verket var det hönan Prillan, som var VD, och högsta hönset ;) Ha det gott och tack för detta roliga blogginlägg !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
 48. Det händer mycket i hönsens liv förstår jag. Han har allt att stå i den där Nuppe.

  Ha en fin vecka
  Elisabeth

  SvaraRadera
 49. Så fina höns du har...kommer ihåg när vi hade höns....visst hade alla höns egen personlighet....sen fanns det ju "hack kycklingar också" haha....tänk när i fick kycklingar...åh så mysigt det var ;))...men det var inga hack kycklingar , hihi....
  Kramis bia

  SvaraRadera
 50. Vilken underbar berättelse om Nuppe och hönorna! Jag fnissade gott åt beskrivningen av hur livet i hönsgården är, läser gärna mer.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 51. Helt magnifika hönor du har! Så puffiga, fina och speciella :-) Roligt att läsa om deras liv oxå. Kram /Carolin

  SvaraRadera
 52. Vad roligt att läsa, helt underbar berättelse om dina husdjur. De är ju så himla vackra dessutom!!!

  Jenny

  SvaraRadera
 53. Men vilken härlig berättelse! Det är som om jag själv satt på din farstutrappa och tittade på hur Nappe och hans hönor socialiserade :)
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 54. Härligt att läsa om dina höns(och tuppar) och så söta de är med "rufset" på huvudet. Gulligt att han plockar blommor åt sin själs älskade. Ett fint föredöme för alla äkta män:-)

  SvaraRadera
 55. Vilket härligt inlägg! Tycker att du ska skicka det till Granngården för publicering i deras tidning!!!!
  Vi går i hönsatankar och pratar med grannen om att skaffa ett gäng höns tillsammans. Ännu har vi inte fastnat för någon speciell ras. I trakten finns en hel del farliga fiender: duvhök och mycket räv framför allt. Läser på om häns och funderar....
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 56. Underbar berättelse! Så nu förstår man att det är fullt upp och ordning och reda i hönsgården Önskar dig en skön fortsättning på veckan!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 57. Fina höns skall ha fina namn. Ordning och reda råder i hönsgården hör jag.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 58. Underbar berättelse /Yster

  SvaraRadera
 59. Vilken fin berättelse! Ja det är en syn när tuppen gör sig till för sin höna. :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 60. Vilken härlig läsning :) Får mig att vilja ha fjäderfän omkring mig på studs!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 61. HÄRLIGA höns:) hoppas ni har lika vårsoligt som oss här i GBG, nu ser man hopp efter mörker.

  Vill du se ett UNDERBART tornhus kan du kika in min blogg:)

  ha en härlig helg

  LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)

  SvaraRadera