söndag 29 mars 2015

Murgröna och sten

Stenar tycker jag ger en trädgård karaktär och jag är så glad för det stora flyttblocket som är en del av avgränsningen mellan sällskapsrum och nyttorum. För sisådär 50 år sen planterade föregående ägare Murgröna (Hedera helix) som nu täcker hela stenen runt om och även utanför. De senaste 20 åren har den vuxit ordentligt och även börjat blomma.  Jag får hålla tillbaka och beskära, men det lilla besväret tar jag mig gärna. Extra trevligt med en växt som är vintergrön också. Åt söder blir vårsolen ofta stark och den väggen behöver skyddas med säckväv vid den här tiden på året annars blir bladen solbrända, bruna och dör.Blomningen sker på hösten med limefärgade enkla flockblommor. Frukterna bildas på vintern och mognar på våren. Runt blommorna ändrar bladen karaktär och förlorar sina flikar. Tyvärr hamnar blomningen så högt upp att det inte riktigt går att njuta av dom på nära håll.

Hela växten är giftig, vilket inte hindrade rådjuren från att kaläta så långt upp de nådde för tre år sedan. Klövspåren syntes i snön så det gick inte att ta fel på vem som varit framme. Nu har murgrönan börjat bryta ved igen, men som förr blir den nog aldrig.

Förmiddagssolen värmer vid murgröneväggen och det är gott med en paus i vårfixet. Detta är ett av hönsens favoritställen också, men idag hann jag först.
Ha det så gott

Anette


44 kommentarer:

 1. Ja dessa evinnerligt saboterande rådjur :( Så mycket de förstör i våra trädgårdar men det var ju tur att de inte fördärvade den totalt. Du ser i alla fall ut att ha det väldigt mysigt där :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken härlig plats!
  Murgröna är fantastiskt, har själv en del på tillväxt som ska dölja plank... Men allra vackrast är murgrönan mot sten ändå. Då handlar det inte om att dölja, utan vackert klä och lyfta fram varandra.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Vi har också en riktigt gammal och kraftig murgröna i vår trädgård, den har dock aldrig blommat. Men sen tre år tillbaka äter rådjuren den helt kal vintertid.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 4. Ja, var ska hönsmamman vara... (Blink, blink). Visst är murgrönan härlig och precis som du säger, man uppskattar verkligen att den är städsegrön. Jag tror den hämtar sig efter rådjurens kalasande. Jag hade en vägg av murgröna vid mitt förra hus som rådjuren kalasade på (renåt) varje år. Murgrönan svarade med nya fina blanka blad varje år. Kram Merja

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig pausplats du har vid murgröneväggen. Jag älskar stenar i alla dess former. Inte minst stenmuren runt vår tomt. Tänk så mycket den har att "berätta". Extra vacker blir den när den är mossbeväxt.

  SvaraRadera
 6. Vilken plats att sitta på! Det ser så häftigt ut med den jättestora stenen och murgrönan.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Ja, ibland får man tyvärr en naturlig beskärning som man inte begärt. Vi har en murgröna som marktäckare men rådjuren har inte rört den. Nu kommer dom inte in när vi satt upp nät. Ha en fin dag Carita.

  SvaraRadera
 8. Så då är det alltså vanligt att rådjuren äter murgröna?Jag blev så förvånad i början på veckan, när jag upptäckte att de ätit upp alla bladen på en av våra murgrönor, Jag hoppas de får duktigt ont i magen efter tilltaget! Så mysigt det ser ut där du sitter vid den vackra stenen/ Titti

  SvaraRadera
 9. Vilken fin lä-vägg. Förstår att du får springa ikapp med hönsen för att få en plats i solen först./ Britt

  SvaraRadera
 10. Fin sittplats vid stenen, varmt och gott!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Åh, vad det ser mysigt ut! Kul med murgröna, den vill sig inte här uppe, fast vi också har zon 4.
  Ha det gott! / Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är nog klimatet för tufft här också för murgrönan för nån vild hittar man inte i skogarna. Gissar att det är den stora stenen som förbättrar växtbetingelserna.
   /Anette

   Radera
 12. Åh vilket underbart kaffedrickarställe ! Och hönsen får väl plats de också :)Nej det är inte alltid trevlig med de vilda djurens framfart...vi har önskat att dovhjortarna hemma ska komma fram ur skogen och därför öppnat upp lite runt hagarna...igår morse , tidigt, stod de utanför köksfönstret och käkade krokus så nu vet jag inte vad jag tycker om dem längre...jo jag vet att jag INTE tyckte om dem då!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 13. Har en murgröna som växer på vägg och mur på vårt sommarställe. Trodde i min enfald att dessa växter var "självplanterade" (ja eller vad man nu säger) och har väl inte tänkt på att någon faktiskt planterat växter där en gång (?). Kommer nog se på denna murgröna med andra ögon till sommaren, har alltid sett det som lite av ogräs. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 14. Så härlig plats att dricka kaffe på! Vi har två gamla stenmurar som bygger upp en sida av tomten. Den ena går in mot gården och den andra ut mot hästhagen. Älskar dessa stenar. Fin söndag till dig Anette!

  SvaraRadera
 15. Tack för svar om morötterna.Ska testa detta. Ser riktigt mysigt ut där i solen. Har också en Murgröna som jag klippt varje vår men som när hösten kommit vuxit ut lika mycket igen. Nu har jag bestämt mig för att släppa den fri ett tag så får jag se hur det blir.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 16. Så härligt det ser ut! Skulle gärna vilja ha både stenen och murgrönan :) Ha en fin söndag!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 17. Åhh så fint. Jagälskar murgröna, det påminner om min mormors berg med slingrande gröna blad på. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 18. En så ljuvlig uteplats du har! Där skulle jag nog sitta för jämnan tror jag...eller så mycket jag bara kunde.
  Vi har också murgröna, en krypande längs marken som tar sig upp längs husgrunden där den slipper till men också en annan mjukare klättermurgröna. Jag hoppas att den orkar högre upp och att den vill överleva trots att det ibland blir väldigt stränga vintrar här. Igelkottarna tycker om att gömma sig i den marktäckande på sommaren...det bara ruskar om i bladverket och grymtas på

  Lev väl!

  SvaraRadera
 19. Vilken enorm murgröna! Den tillhör mina favoriter i trädgården, dels för att en är vintergrön (eller perenn åtminstone) del för att den klär in tråkiga ytor med vackra blad. Vi har några murgrönor i trädgården. En fryser ner nästan varje vinter ( inte i år dock) och en har vi fått från grannarna..Den ska var härdigare, Det hoppas jag på. Vår gamla, klenare, är snyggare men den nya från grannarna hoppas jag ska klä in tråkiga ytor med fina blad ...

  SvaraRadera
 20. Ser härligt ut när du sitter där med din kaffekopp! Vilken lycka att ha ett stort stenblock, jag tjatar på maken men jag vet ju att sten väger tungt så det får vara en önskan. Likadan murgröna har vi också och det är lite roligt hur den ändrar karaktär med åldern.
  Här trädgårderas för fullt trots att det är så blött så det är rena sumpmarken - men jag älskar denna tiden.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 21. Vilken skatt! Det är ju lite så vi ska tänka, att vi planterar för framtida generationer också - och så hoppas att det inte kommer någon och kalhygger hela tomten (som de gjort i en perennträdgård längre ner på min gata ...)

  SvaraRadera
 22. Aaah, vad härligt!! :) Det ser helt trolskt ut, och åter igen fick jag en toppenidé till mitt spektakel till trädgård. Jag har en härdig murgröna ute i Blå Skåpet som jag inte har vetat vart jag ska göra av.Nu vet jag. Du är toppen :) Kram!

  SvaraRadera
 23. Mmmmm, vad härligt det ser ut! Ja, ett sådant klippblock fixar man inte dit i en handvändning, man får vara tacksam att det finns där från början. Hoppas att du får många fler sköna stunder där under våren!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 24. Vad skönt det såg ut att sitta där vid den stora stenen! Önskar jag hade lite stora stenar här hos mig också, tyvärr har jag inte det.
  Ett tankvärt inlägg, det förra! Du är klok och man önskar att fler tänkte som du! Jag försöker att tänka på miljön så mycket jag kan, köpa ekologiskt osv, alla bäckar små! Vår jord är värd att tas om hand, och vi måste tänka på dem som kommer efter oss. Det är skrämmande hur mycket vi människor har förstört vår jord på så kort tid...

  Hoppas du får en fin vecka!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 25. Stora naturstenar tillför verkligen något till trädgården. Jag har några stora stenar och dem är jag så glad för. Någon murgröna har jag däremot inte men det borde man nig skaffa någonstans.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 26. Jag tycker om både sten och murgröna och önskar att det fanns en stengärdesgård som avgräsade trädgården åt väster. Det skulle vara så fint - i synnerhet om det växte mossa och linnéa på den. Jag hade en murgröna som lite försiktigt slingrade sig uppför päronträdet, men den klarade inte förra vintern.

  Hoppas att du får en fin dag!

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 27. Skönt med en sådan plats i trädgården, och murgröna klär stenen väl. Har sett murgröna som 'häck' - den klättrar på ett nätstaket. Smalare häck får man leta efter.
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 28. Nämen OJ så snyggt! ♥ Vi har en stenbumling på våran gård också.. men på den växer det bara en massa mossa... ;-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 29. Där satt du bra, vilken härlig plats i trädgården.
  Jättefint att det växer så frodigt på flyttblocket.
  Ha en skön påskvecka
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 30. Vilket härligt inlägg! Ser himla mysigt ut vid den fina stenen!!! :) Murgröna är så extra vacker i det adulta stadiet! Vi hade ett enormt exemplar på skolan, som vi bara beskar när man inte såg ut genom fönstren längre, också mot söder, men blev aldrig täckt, men den klarade sig bra ändå, och kanske gjorde det att vi inte behövde beskära så mycket... Ha en fin vecka! :) Mia

  SvaraRadera
 31. Dom där rackans rådjuren nu har dom upptäckt att jag har tulpaner i trädgården också jag fick ha dom ifred första tre åren!!! Härlig plats i vårsolen!! Men vart är solen idag är det kallt här!!!

  SvaraRadera
 32. Vilken härlig sten! En sådan skulle jag vilja ha på tomten.....
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 33. Vilken underbar bild!!! Här har vi stenmuren som är lite speciell, men ingen murgröna på den tyvärr.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 34. Så mysigt det ser ut där i solen. Har aldrig sett en så fantastisk och kraftfull murgröna. Önskar dig en fin påskvecka!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 35. Vi har ingen murgröna här på gården, vill egentligen inte ha någon för jag vet hur den kan 'ta över'.
  Vet att det gäller att hålla efter ordentligt men men . . . . Jag såg hur murgrönan växte på Irland, jisses !!!
  Då är du inte arg på de föregående ägarnas plantering, tror att den sten bumlingen gör att murgrönan trivs där.
  Det ser trevligt ut där du sitter och njuter, alltid finns det platser som passa en precis i rätta tillfället.
  Ha en skön påskvecka, även om vädret inte blir på topp.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 36. Vad mysigt du har det där du sitter, vårsol, stor härlig sten och en så pampig murgröna därtill. Nog den största murgröna jag sett trots att rådjuren varit framme och ätit upp en del av den.
  Önskar dig fortsatt mys och Glad Påsk! Anna-Karin

  SvaraRadera
 37. Vilken maffig murgröna. Den måste trivas förträffligt där vid stenen.. Rådjuren mumsar väl i sig det mesta som det verkar..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 38. Underbart med så stora stenar. Skulle gärna vilja ha någon själv. Fantastisk murgröna och fika är aldrig fel:)
  Önskar dig en Glad Påsk!

  SvaraRadera
 39. Älskar murgröna, det är en tacksam och fin blomma som passar överallt enl. mej iaf ;))...
  Ha en fin dag!
  Kram bia

  SvaraRadera
 40. Åh vad härligt det ser ut där du sitter, önskar också rejält med murgröna.
  Här vill den inte riktigt, hörde på Sommartoppen för ngr år sen en man sa att de som hade murgröna i sin trädgård, det var fusk. För den behövde man varken sköta eller driva upp.
  Själv har jag satt den i kruka för att få den att vilja hos oss. Okunnigt att prata så, då tänker man bara södra Sverige. Och jag vart nästan lite småsur!

  Njut av din, läcker stenvägg, ha det gott, kram Ewa:)

  SvaraRadera
 41. Ack och ve! Dessa förgrömmade rådjur!

  Du har det gott i solen, ser jag!
  /Ruben

  SvaraRadera
 42. En riktigt fin och frodig murgröna, ser härligt ut med fikapaus vid foten av den stenen. Har inte sett murgrönan blomma, spännande. Jag har planterat några små murgrönor, och de verkar trivas. Gillar att de är gröna året om. Tråkigt att rådjuren är och nafsar på allting. Ha det skönt i solen! Marika

  SvaraRadera
 43. Så härligt det ser ut med fikastund i solen. Murgröna är väldigt fint, blir extra dekorativ med blomningen:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera