lördag 7 mars 2015

Trädgårdslycka

För mig är lycka i trädgården när de första gröna bladen kan börja skördas, ofta nån salladssort eller spenat, att över huvud taget kunna odla nästan alla grönsaker vi äter är stor lycka.


 
Känslan när man är i takt och har hunnit så mycket man tänkt mig, att landen är omhändertagna, städade och gödslade, att gammalt är nerklippt, småplantor krukade, sticklingarna växer, några drivna vårlökar som lyser på trappen. Även om allt inte är perfekt så är den en konst och en lycka att kunna vila i känslan av att ha gjort ett gott dagsverke, att vara nöjd helt enkelt.

Det är en lycka att anstränga sig lagom, så man får träning men inte gör sig illa,
att få hjälp med grävande och lyft när det behövs, att få ett klematistorn svetsat eller en portal byggd.
 Att sitta på södersidan i eftermiddagssolen och pausa med en mugg te på egna myntablad medan katten kråmar sig bredvid, 
eller att gå förbi solelmätaren och konstatera att panelerna alstrar så det både räcker och blir över. 

Lycka är att vattna krukor och nysådder en ljum kväll medan solen går ner bakom björken, att se vintermyggorna dansa i motljuset.


Lycka är att hitta de första blåsipporna, ja till och med en maskros kan jag bli glad av.

Att studera småfåglarnas flit när de samlar dun från ruggande hönor att bädda i boet med eller sitter på zinkbadkarets kant och dricker en varm eftermiddag.

Lika lycklig kan jag bli av ett stilla vårregn när det som mest behövs, skvalandet när tunnorna fylls på,

att lyssna på hönsens eviga småpratande sinsemellan om barnuppfostran, gobitar och tuppens flirtande

och att plötsligt hitta en bortglömd kruka dubbla vitsippor som lever och frodas. 
Lycka är när bonden meddelar att han just nu har riktigt fin gödsel utan halm i och Mannen säger att han kan hämta ett par lass,

att träffa trädgårdsvänner och

att grannen dessutom ringer och erbjuder sig att passa hönsen i helgen ifall vi vill stanna borta över natten. Såna erbjudande är guld värda!

Vad gör dig trädgårdslycklig?


Ha det så gott54 kommentarer:

 1. Vilken härlig text... tänk vad mycket det finns att glödjas över!
  Jag är trädgårdslycklig när jag hör barnens skratt och lekar runt knuten, när de gungar under den stora kastanjen.
  Jag är lycklig när ormroten blommar och vajar i vinden, när jag kan gå och flytta krukor fram och tillbaka och bara småpyssla.
  Härligt att ha en trädgård!

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken underbar betraktelse i ord och bild.
  Trädgårdslycka? Jag ser fram emot en morgondag som bli solig och nio plus... Då ska trädgården vårstädas, kanske läge för en fika utomhus. Det ska bli härligt. Ja, och så här med morgonkaffet i hand ser jag fram emot denna dag, då jag ska bege mig till trädgårdsmässan och träffa härliga o gröna människor. Vi ses!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 3. Underbar text, ler när jag läser den. Ja, vad gör mig trädgårdslycklig? Att vara i trädgården helt enkelt tror jag. Att rensa, binda upp, glädjas åt den första sparrisen som sticker upp, över skönheten i en nästan överblommad pion, att gå en runda och ta in allt som sker.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 4. Underbart! Vilken lycka! Snart så är vi där mitt upp i allt grävande och påtande. Kraam Pia

  SvaraRadera
 5. Så bra du skriver, lyckan smittar av sig.
  Trevlig helg och kramar/AM

  SvaraRadera
 6. Ganska precis ungefär det där faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Mitt i prick, underbart skrivet! Jag blir lycklig av att läsa ditt inlägg och känner igen mig så väl. Får nog ta en ogräsrensar tur i trädgården nu:)
  Bästa helgen till dig
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Jag kan skriva under det som du skriver om och extra mycket gillar jag vårens första värmande strålar, den skira vårgrönskan, fågelkvittret och lukten av solvarm jord. Fast just nu njuter jag av dina bilder, himmel så fina. Din bild på blåsipporna är ju bara fantastisk! Du är så duktig med kameran. Kram Merja

  SvaraRadera
 9. Trädgården är en sann lyckospridare. Jag ser nåt nytt varje morgon när jag tittar ut och känner mig oerhört lyckligt lottad.

  SvaraRadera
 10. Så bra skrivet! Allt stämmer ,som just ett vårregn som vi har här nu, som kanske tar bort sista snön gör mig glad. Koltrastens kvällssång i grantopparna, att öppna dörren till växthuset när dofterna slår emot en, att hitta en ny planta av en perenn som lyckats fröså sig själv,och hönsen ja , de hör ju verkligen till glädjespridarna i trädgården. Trevlig helg! Malin

  SvaraRadera
 11. Jag känner mig lycklig och glad över allt det Du skriver...trots att jag inte alls spelar i samma division som Du.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 12. Jag känner den lugna lyckan förmedlas genom dina skrivna ord....sååååå härligt :)
  Solkramar till dig!
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Fint!
  Men, du är också lyckligt lottad med din talang att skriva och beskriva! Jag blir ju lycklig av att läsa dina texter!
  /Anja

  SvaraRadera
 14. Oh, så vackert skrivet! Håller med om allt! Kan kanske lägga till att laga mat av skörden och att skola om småplantor, det gör mig lycklig, och att läsa det här gjorde mig lycklig just nu! Ha en skön helg! :) Mia

  SvaraRadera
 15. Ljuvliga bilder du bjuder på! Det är verkligen så att det är trädgården som skänker mest lycka. Även om jag är väldigt inredningsintresserad också så är det en helt annan känsla det här med att trädgårdera. Jag njuter från allt från att rensa ogräs, plantera nytt, flytta om, skörda etc etc. Men mest lycka av allt är att gå ut en tidig morgon i trädgården innan alla vaknar med en kaffekopp i handen och bara strosa omkring och titta på allt som kommer upp - gå där och tänka, filosofera och drömma. DÅ trivs jag nog som allra bäst!
  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 16. Vad fint du skriver om lycka och trädgårdslycka. Jag tror att den lycka du beskriver är så oerhört viktig för människor idag, att man stannar upp och verkligen ser katten som njuter, känner hur det egna myntatet smakar och känner tacksamhet för sina vänner och för hjälp man får. Tack för kloka ord som fick mig att käna mig lycklig.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 17. Vackert skrivet om trädgårds- och vårlycka! Det gäller att kunna ta tillvara på alla de små detaljerna, forma dem till en helhet och njuta. Ha en fin lördag! /Helena

  SvaraRadera
 18. Många saker Du/vi har att vara lycklig över. Känner igen mig i mycket av det du skriver.
  Kram!

  SvaraRadera
 19. Härligt med all denna trädgårdslycka! Nog är det sant som ordspråket säger, att man blir lycklig av sin trädgård! Den ger en så mycket, man får frisk luft, vackra intryck, hjärnan får arbeta med planering och funderingar. Det är så mysigt att gå där och påta efter en varm sommardag, när det börjar svalna lite men ännu är ljumt, eller sitta och ta morgonfikat på altantrappan, titta ut över ägorna ;) och planera dagen, när pionerna börjar slå ut, ja det finns SÅ mycket att vara glad över i sin trädgård!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 20. Underbart! Skriver under på att det är en lycka att känna sig nöjd i det man har, vad man odlat och vad man har fått gjort. Egen tid i trädgården är en lyx, det är inte alla som har varken en trädgård eller inte minst tid eller känsla för den. Som pensionär trodde jag dock att jag skulle ha ett hav av tid,men så blir det nog aldrig. Men jag är lycklig över att äga en bit jord som vaknar till liv varje år oavsett vad som händer runt omkring.
  tack för finstämd text./ luna

  SvaraRadera
 21. Så fantastiskt underbart du skriver! Du har på pricken fått med allt som man känner utan att det blev högtravande :) Jag behöver alltså inte skriva något eftersom du fick med allt:) (bortsett från hönsen då, för de har jag inga) Kram/Monne

  SvaraRadera
 22. Håller med dig om allt! Utom myggen. Jag vill inte se dom, inte ens se dom dansa mot solen, för kommer jag i närheten vänder dom och kommer som pansarvagnar mot mig och sen är det kört. Men så är det och det där med tekoppen och katten gillar jag alldeles väldigt mycket! Väldigt fin beskrivning av hur det är att vara i sin trädgård!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 23. Blir lycklig "bara" av att läsa det du skriver. Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 24. Jaaaa, precis!!!
  Blir även lycklig över din sista bild - vitsipporna! Såååå vackra!
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 25. Vad underbart skrivet, det strålar kärlek om hela inlägget! Trädgårdslycka för mig, jaa du nu har jag snö i hela trädgården än, men jag har börjat sätta mig på trappan med tekoppen, och där löser man många världsproblem!

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 26. Jag blir lycklig av att läsa ditt varma, fina inlägg! Du är en fin trädgårdsmänniska som sprider glädje och får många vänner, t ex bonden med gödsel och grannen med hönshjälp.
  Hoppas du får en fin trädgårdssöndag!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 27. Åh jag som skrev ett sånt långt inlägg, gick inte att skicka,

  SvaraRadera
 28. Du ger så många fina exempel på trädgårdslycka. Jag är lycklig för att jag har en trädgård och fina vänner med samma intresse.
  Kram

  SvaraRadera
 29. Såååå fint du skriver! Jag håller med dig i allt! Eller, vi har inget dun från några hönor även om vi har en gammal hönsgård! Inte har vi någon vän som kommer med gödsel heller, men i övrigt tror jag att jag skriver under på det du berättar om!
  Den första maskrosen är älskad! Senare på sommaren är de mindre älskade men jag är ingen som springet och jagar dem! Vi bor på landet med en stor tomt och där kan det få vara lite vildvuxet tycker jag!

  Vad som gör mig glad är också de ljusa sommarnätterna då man inte kan slita sig från allt som växer!
  Att mitt i den ljusa natten sitta mitt i trädgården på vår stentrappa som går mot nedre delen av tomten och lyssna på den magiska fågelsången. T.om enkelbeckasinens lite skrämmande läte låter vacket!
  Lycka är också när de vilda orkidéerna tittar fram!
  Den första fjärilens yviga flygtur gör mig också smått salig!
  Att se alla växter titta fram, de som gömt sig under alla döda växtdelar! Det är lika magiskt alla år!

  Svanarna och tranorna hör kanske inte direkt till trädgården men då de häckar vid vår sjö så blir jag alltid lika lycklig då de kommer!
  Oj vad jag längtar till våren och sommaren nu! Den är magisk och helt oslagbar!

  Jag skrev tidigare ett inlägg då du berättade om dina lökar som låg i en hög men jag kan inte hitta det så det kom nog inte med!
  Jag har varit med om en liknande händelse! På ena sidan av rabatten låg en hel hög med vårlökar och jag hann tänka som dig! -"men grävde jag inte ner alla lökar?!"
  Men så förstod jag att det var sorken som gjort det!
  Vi hade då gården inhängnad för att vår hund skulle få springa lös. Varken harar eller rådjur hade kunnat ta sig in! Därför var det lätt att förstå vem boven som hamstrat var!

  Sork är ett elände! De verkar som de äter det mesta och är smått omöjliga att skrämma!
  Vi har en sån där brummande vibrerande sorkskrämma men den kan man ju bara ha på sommaren så vintertid kan de mumsa fritt!

  Jag trodde de skulle rata vildtulpaner. Hade tänkt sätta fler såna för de har fått vara ifred. Men de vi har växer i och för sig högt uppe på ett stenröse/ stenparti så kanske de helt enkelt inte varit där...

  Hoppas du får en fortsatt mysig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 30. Helt rätt allt det du skriver, det är lycka att ha en egen trädgård, och få göra allt det man tycker om.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 31. Angående grantchester så var det inte det bästa avsnittet igår, blev lite annorlunda när de var i London helt plötsligt. Finns på SVT play men jag vet inte hur länge avsnitten är kvar.

  Jenny

  SvaraRadera
 32. Så underbart beskrivet :-) Att bara få ha en trädgård att kalla sin egen är lycka. Att sen kunna ta tillvara på allt som vårt samarbete producerar är lyx.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 33. Vad härligt det låter! Jag kommer på stört☺Hade också sällskap av en katt när jag var iväg och klippte träd härom dagen. Så gossig och sällskaplig. Trädgården och allt pyssel nu är verklig lycka!
  Ha en skön söndag!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 34. Underbart filosoferande , hör att vårkänslorna spirar hos dig!! Försöker ta fasta på det där du skrev om att vara nöjd och inte bara jaga efter mer, att stanna upp och njuta, det kan jag bli bättre på ! Allt gott till dig , kram Anna

  SvaraRadera
 35. Vad härligt skrivet, jag blir riktigt lugn bara av att läsa! Tack för igår, väldigt kul att ses!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 36. Lycka är när jag får jobba så länge jag vill i trädgården vilket så gott som aldrig inträffar...
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 37. Vilket härligt inlägg! Tror de flesta trädgårdsälskare känner igen sig i alla detaljer och påminns om att njuta lite mer och stressa lite mindre!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 38. Du skriver så bra!
  Trädgårdslycklig blev jag härom veckan när jag hittade första blåsippan och som idag när det var varmt och solen sken. Då räcker det att bara gå runt och titta, gärna med katten och kameran.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 39. ja, visst har vi en härlig årstid framför oss nu.
  Ha en fin vecka
  Hanna

  SvaraRadera
 40. Detta är ju bara såååå underbart. Nu blir det första riktiga sommaren med växhuset i ordning. Så jag får e hur det blir det här. Och andra våren/sommaren här ute på landet. Väntar mig lite sol i morgon. För idag har det blåst kallt och varit mulet hela dagen (utom i morse) Ha de gott kram från Maria

  SvaraRadera
 41. Duktig du är med ditt pyssel i trädgården. Här har jag tyvärr inga gröna fingrar men skulle vilja göra mycket mer i vår trädgård... Så fina bilder. Kram Suss

  SvaraRadera
 42. Ditt inlägg, kära vän! :) du beskriver det precis så där som det är.
  Håller med om allt! Från att få jord till hantlagning, till koppen i solen...
  Ha det bäst och trevlig vecka! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 43. Den här beskrivningen behövde jag läsa, så fint skrivet! Att vara i takt med trädgården....det är ju så det ska kännas och vara. För mig är det oftast en kamp. Jag har nog för stora krav på mig själv och inser inte att det också måste få ta sin tid, lite varje dag. Tid jag inte alltid har och måste försöka inse det. Men mycket av allt det andra du beskriver så vackert, ja det finns!

  Varma kramar /Cia

  SvaraRadera
 44. Så fint du beskriver din lycka med trädgården och visst är
  det fantastiskt när man ser naturen börjar spritta till liv igen
  efter vinterns vila. Och att ta sig tid att njuta, det är lycka :)

  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 45. åhh vilket härligt inlägg och din lycka :)
  Min lycka i trädgården är på våren när man ser allt som vaknar till liv igen, det bruna byter nyans till grönt, små blommor som sprätter ut i alla regnbågens färger...
  Att få strosa runt och bara njuta :)
  Kram
  Jessica

  SvaraRadera
 46. Å vilken lätt fråga, men mitt svar skulle kunna bli lika långt som hela ditt underbara inlägg. Jag skriver under på det du skrivit istället och önskar mig ett redigt lass med hästskit jag också! :)

  SvaraRadera
 47. Underbara bilder!! Åh vad jag längtar efter vitsipporna. Kram Anna

  SvaraRadera
 48. Jaaaa det är trädgårdslycka. Härliga bilder.

  Ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 49. Underbart skrivet... och beskrivet... om trädgårdslycka när den är just det... trädgårdslycka alltså :)
  Jag har ju ingen "riktig" trädgård... inte i samma mening som du. Jag blir förstås också lycklig över de första blommorna, men eftersom jag inte har några grönsaksodlingar längre, förutom en liten kryddgård... så gläds jag över spirande nässlor och kirskål till soppa och paj... och gräslöken den gör mig glad :)
  Fantastiska i bilder... och som sagt... fantastisk text!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 50. Härligt inlägg !!....man riktigt längtar till sommaren när man läser vad du skriver...fast först tar vi våren förstås ;))...den kommer ju lite senare till oss...men vi har ovanligt tidig vår i år...hoppas inget bakslag kommer bara.
  Trädgårdslycka har jag nog bara på landet....här i stan har vi bara ett äppelträd, röda vinbär och en uteplats...och en stor gräsmatta...men jag har faktiskt planterat några tujor (som är flera meter nu) och två Forsythia också, inga grönsaker här...
  Kram kram

  SvaraRadera
 51. Halloj igen!
  Måste tillägga att jag har rosor och Klematis vid ute platsen också....men fortfarande inget trädgårdsland, hihi...
  Bia

  SvaraRadera
 52. Ett så´nt härligt inlägg - ett riktigt "vårkåseri"! Jag blev alldeles våryr och snurrig i bollen när jag läser.
  Tack för den känslan och må så gott!

  SvaraRadera
 53. Ett underbart inlägg och bra med påminnelsen om att gräva där jag står och se det jag gjort. Kommer och tänka på engelskans 'blessed' när jag läser. Vi har så fantastiskt mycket runt oss bara vi ser, stannar upp och tar in. Den här våren kommer det bli svårt att bara vara men det får vara så för att nästa vår förhoppningsvis ska bli en återgång till det gamla vanliga för mig. Känner igen mig så väl i det du skriver :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 54. Vakna upp tidigt på morgonen, stoppar ner fötterna i tofflorna och går ut i köket. Läser tidningen medans kaffet bryggs, känner doften. Häller upp kaffet i min favoritmugg. Öppnar dörrarna ut till trädgården. Fyller lungorna med morgon luft. Går ut och sätter mig påmin favoritplats med en filt över axlarna. Hör tysnaden som bryts av fåglarnas morgon serenad. Då känner jag ren lycka :)

  Tack för ett inspirerande inlägg

  SvaraRadera