onsdag 4 mars 2015

Sorgmyggor

Stor i korken sa jag för några veckor sedan i nåt sammanhang att jag aldrig haft problem med sorgmyggor, men vad händer...

Ser som vanligt över sådderna på morgonen redan innan frukost. Fastnar lite framför jätteverbenan, ännu bara sytrådstunna stjälkar med knappt synliga blad. Tyckte att jorden rörde sig.... jomenvisst rör den sig. I ett hörn av sålådan kravlar först en, sen en till pytteliten mygga upp och flyger glatt iväg. Vad sj*tton!

Detta förklarar varför nästan hälften av de uppkomna verbenorna försvunnit. Sorgmyggans larver lever  nämligen i översta fuktiga jordskiktet. De blir 5-6 mm långa och ger sig gärna på groddar och rötter så att plantorna helt dör eller försvagas. Själva sorgmyggan även kallad fuktmygga är bara ca 2,5 mm lång, genomskinlig med svarta vingar, därav namnet. Ska inte förväxlas med de lite större svarta flugorna som vi felaktikgt kallar blomflugor. Sorgmyggan trivs i fuktiga miljöer och lägger gärna sina ägg i jordsäckar som förvaras utomhus. Att den är beroende av fukt för sin livscykel gör sådder som stratifieras och hålls fuktiga i flera veckor extra känsliga, liksom fuktälskande krukväxter. Om många myggor kläcks samtidigt kan man se moln ovanför en sådd. Här har jag inte sett fler än de som kröp fram.

Eftersom jag köpte en hel pall med god jord för två år sedan och hade några säckar kvar som jag använt i år, är det väl förklaringen till att detta hände just nu, men även i ny jord kan det finns ägg.

Beställde snabbt nematoder som är ett naturligt levande bekämpningsmedel. Nematoderna finns så länge de har larver att leva av och dör sen. I väntan på nematoderna stack jag ner tändstickor i sålådan i hopp om att återstående larver inte skulle gilla svavelbehandlingen, men det verkade inte hjälpa. Fler plantor försvann.

Att låta jorden torka upp mellan vattningarna är ett klassiskt tips, men funkar knappast på nya sådder.

Återstående jorden, närmare två säckar är nu steriliserad i ugnen utbredd på långpannor 120° 20-30 minuter.  Fuktade jorden med en halv liter varmt vatten innan jag satte in plåtarna för att jorden inte skulle bli snustorr. 
Samtidigt körde jag litermått med jord i mikron 4 minuter på högsta effekt med en kopp vatten.

Såbordet och alla utensilier noggrant skurade. Krukor är jag alltid nogrann med att rengöra tack och lov, så det lagret diskade jag inte igen.

De sorgmyggor som redan hunnit kläckas kan man prova att fånga med en skål vatten, blandat med ättika och lite diskmedel. Myggorna lär dras till gult, så en skål som är gul på insidan ska det helst vara. Myggorna sätter sig på vattenytan och drunknar eftersom ytspänningen minskar av diskmedlet. Detta återstår att prova om jag ser nån mygga igen eller liten fluga med, för den delen.

Hoppas jag får behålla de sista tio plantorna nu. Jätteverbenan är ju en riktig sommarfavorit som brukar sväva högt över miniängen i trädgårdslandet.
Detta är inte ett sponsrat inlägg.Allt gott

42 kommentarer:

 1. Fy va tråkigt! Men vilket jobb du gjort med jorden....blir verkligen imponerad! Har läst om Nematoder men aldrig provat. Hoppas de små plantorna klarar sig och du lyckas fixa till jorden. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Usch då... jag tänkte kanske skaffa nematoder till sigelbekämpningen i år, har du provat?
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Sorgmyggor är ju ett elände på nysått - ja, annars också! Jag provade också med tändstickor i jorden en gång vilket inte hjälpte ett dugg. Du har gjort ett enormt arbete med jorden och allt därikring så jag hoppas verkligen att du får lön för mödan och får behålla de små plantorna. Jag har fångat myggor och flugor med ett glas rödvin med en aning diskmedel i, det gillar de.
  Lycka till!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Fy vad trist, det kanske var detta som var orsaken till att mina tre påsar med kryddtagetes inte grodde förra året. Inte en enda planta fick jag men jag såg aldrig några myggor heller. Det var det enda jag sådde så jag fattade inte var det var. Hoppas verkligen att du får ha kvar de verbenor som du har kvar. Kram/Monne

  SvaraRadera
 5. Grrrrrrr! Så tradigt. Bra kämpat. Speciellt imponerad blev jag av att du kört resternade jord i ugnen. Nu hoppas jag verkligen att de sista små plantorna verbena växer sig stora och fina.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 6. Nej! Stackars de små och dig! Och jag som var så glad att det kommit opp fler ur min verbenakruka i morse...bäst jag inte säger för mycket :/

  SvaraRadera
 7. Hoppas du nu får bukt på det hela med ditt steriliserande av jorden. Jag fick ju gräva upp och kasta alla mina jordgubbsplantor förra sommaren pga stekel. Och mina rosor hade också besök av larver. Det är den tråkiga biten på odlandet. Skulle bara fattas att frosten tar alla mirabellblommor också.
  Kämpa på!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 8. Vilket bra och lärorikt inlägg. Många tips att ta tillvara på här. Men så trist med din frösådd...man blir väldigt ledsen när det inte blir något vidare av frösådden.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Så kjedelig! Ja, jeg håper du klarer å få de 10 siste verbena plantene til å overleve og at nematodene gjør sin tiltenkte jobb.
  Lykke til!
  Stein

  SvaraRadera
 10. Så trist med sorgmyggor men nu vet man ju hur man ska hantera dem om man får bekymmer tack vare Ditt tips.Verbena som är så fin har haft tanken att kanske köpa en fröpåse och sätta dem, jag hoppas att du åtminstone får ett antal av dem att växa sig stora.Jag får önska Dig lycka till med det/Margareta

  SvaraRadera
 11. Så förargligt! Hoppas du får bukt med eländet snabbt, gäller ju att mota Olle i grind.

  Hoppas din dag ändå blir bra.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 12. Aj, aj så trist! Men du tar ju reda på saker och ting och kan skydda dina små raringar. Jag planterade om några krukväxter för ett tag sedan och plötsligt flög det omkring en massa små flugor på fönsterbrädan. Men de gör förmodligen ingen skada, det är de små groddarna som inte klarar av angreppen.
  Hoppas du lyckas i stävja anfallet!

  SvaraRadera
 13. Vilken otur du har! Först var det lökarna och nu detta. Vilket jobb du lagt ner på att "rena" jorden. Hoppas nu att du får lön för mödan!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 14. Ah, ja, jag rotade lite i en kruka igår som jag ställt ut på verandan och en svärm av flygfän rusade emot mig. Det var alldeles grått och jag tänkte, mygg! För jag är som en magnet för mygg, men det var nog sorgmyggor och dom sticker väl inte? Det är fullt med små vandaler i naturen, ändå är väl vi förskonade från mycket här uppe i vår kalla nord. Idag skiner solen! Igen! Hurra!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 15. Men vad trist! Hoppas att du får bukt med dom små vandalerna!
  Ha en fin dag
  /Heléne

  SvaraRadera
 16. Så eländigt!! Hoppas de återstående plantorna klarar sig nu.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 17. Jösses...visste knappt ens att de fanns...!! Ännu mindre vad de gör för skada. Nu har jag inte fått ned så många frön i jord än, dels p.g.a. av platsbrist, och sen...ligger däckad i en förkylning igen. Men jag får allt hålla koll på tomatfröna som jag sett de första groddarna på. Hoppas du fick bukt med eländet.
  Ha det gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 18. Usch! Jag fasar för att få objudna kryp i mina grödor. Det finns så himla mycket konstigt i vår herres hage som jag inte har en aning om vad det är för något.....men här, i din blogg, lär man sig massor....både vad det finns för kryp och vad man kan prova för att bli av med dem. Tack :D
  Kram!
  Birgitta

  SvaraRadera
 19. Lär mig alltid lite nytt här hos dig - antingen om höns, sörjande myggor eller blommor. Undrar om det inte är denna Jätteverbena jag brukar plocka här i Katalonien och efter att ha torkat dem hänger upp i stora vackra buketter på väggen.
  Ha det gott! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 20. Ja, alltid lär man sig något nytt! Trots att jag växt upp i en odlande familj och själv odlat i hela mitt liv har jag aldrig hört talas om den där myggan. Kanske bäst så - den verkar inte vara någon trevlig bekantskap....
  Hoppas du lyckats utrota den!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 21. Ja är det inte de som äter upp lökar så är det rötter! Men du verkar ha läget under kontroll, upptäckte själv trips häromdagen...grrrr!

  SvaraRadera
 22. Men vilken otur, hoppas det funkar med nematoderna. Jag har tack och lov inte råkat ut för sorgmyggor.
  Kram

  SvaraRadera
 23. Känner igen det där och jag beställde i morse eftersom jag ska så nu snart. Jag är en urusel vattnare och tycker inte det hjälper att jorden torkar och då får jorden inte torka lite utan mycket hos mig. Lycka till med resten av sådderna :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det... Pionbokstips :) Jag vet om några men har aldrig läst några. Krupke har skrivit en bok som jag vet många har. Eva Robild tror jag släppte en bok förra året. Odlingstips hittar du hos Svenska pionsällskapet; http://pionisten.se/. Där finns mycket mer bland annat länkar till de bästa plantskolorna med bra odlingsråd och bilder... Men akta dig - det kan vara farligt och starkt beroendeframkallande.

   Carina, igen...

   Radera
 24. Riktigt trist! Jag drabbades för något år sedan och hade i samma veva köpt en köttätande kannranka som jag ställde bland såkrukorna. Som den frodades! - men frösådden blev mindre lyckad så det var ingen bra bekämpningsmetod.
  Kram

  SvaraRadera
 25. Nematoder är verkligen jättebra. Vattnade med det i höstas och har inte haft några problem sedan dess. Såg en liten buse i morse och funderar på att beställa en ny omgång, men nu är det -6 grader så det är kanske inte så lämpligt. Får vänta tills det blir lite varmare. I boden har jag hängt en sådan där gul klistrig sak som brukar hänga i bondkök. Ser inte så kul ut, men den är väldigt effektiv och tar mycket under vintern.

  Hoppas att du får en riktigt fin dag! Vi hade så fint i går att jag öppnade ena dörren till vinterträdgården på vid gavel (eller hur man nu uttrycker sig när det är skjutdörrar).

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 26. Trist, det är nog en av anledningarna att jag inte sår så mycket, det finns ingen garanti att det blir något.
  Har gjort ett försök i år, men det blir antagligen att köpa plantor. Hoppas att dina plantor klarar sig. Jätteverbenan är så otroligt fin. Ha det så gott!

  SvaraRadera
 27. Tack Anette för detta viktiga inlägg, fastän det är sorgligt ämne, *fniss*
  Men snälla, kunde du inte 'kläckt' ut detta tidigare, hihi . . .
  För jag har nämligen oxå denna jäkla ohyra, som jag då trodde var någon slags blomfluga.
  Har planterat många St:Paula och kunde inte begripa varför de inte ville 'ta sig' utan typ ruttnade bort.
  Ja fastän jag inte för vattnat dem eller annat.
  Jag har aldrig hört talas om sorgmyggor. Jag är ju inte heller så kunnig i vad 'naturens under' erbjuder.
  Man vet ju att det finns hur mycket som helst av ohyra, äntligen trillade polletten ner för mig, *fniss*
  Nu ska jag hålla mina 'korpgluggar' öppna . . . Jag håller tummarna för jätte-verbenan.
  Tack för detta och kram från mig/ Eva

  SvaraRadera
 28. Så tråkigt! Hoppas att resten klarar sig.
  Väldigt bra att du skriver om det för jag visste inte om att det finns sorgmyggor.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 29. Vad roligt att du gillade Liten kärleksört (på temat Skär Lycka)! Serum cauticolum heter den och har varit hur bra som helst. Blommar i september. Klara både torka och vatten runt fötterna. Stod i en bergskreva med dålig avrinning i min gamla trädgård. Hoppas du hittar den.

  Kram Kristina

  SvaraRadera
 30. ååå vad jag längtar till att det blir grönt i trädgården och naturen

  Kram Sandra

  SvaraRadera
 31. Vilket "sorgligt inlägg". Så trist det är när man drabbas. Hoppas du blir av med odjuren. Skönt att det finns lite tips på vad man kan göra åt problemet i alla fall. Trevlig helg/ Titti

  SvaraRadera
 32. I år kan vi nog räkna med en del problem med jorden enligt Feng Shui, som jag skrivit om förut. Tänkte lite som du att jag skulle värma upp gammal jord i mikron, men där tyckte mannen att jag gick för långt, så det blev ny ekologisk jord.( sår alltid sent och verbena köper jag)
  Men här får du en lyckospark eftersom du gjort så många åtgärder.
  Luna

  SvaraRadera
 33. Otur kan man säga....fattar knappt att det är vår....ska bli kul att fixa ute senare...men hos
  oss dröjer det ett tag....här är det renovering som gäller ett tag framöver just nu ;))
  Trevlig helg!
  Bia

  SvaraRadera
 34. MEN FYYYY!!! de vill man ju inte råka ut för...har klarat
  mig ännu... men man vet ju aldrig. Hoppas du slipper dem nu...
  Kram kram
  Sofia

  SvaraRadera
 35. Men fy så ledsamt. Hoppas du klarar dina plantor. Ha en fin helg! Kramis Suss

  SvaraRadera
 36. Mmm, galet trist är det... Jag har sett en enstaka fluga i ögonvrån hos mina sådder oxå. Väljer att blunda lite ;)

  Men borde nog beställa lite nematoder om jag vill rädda vad som räddas kan. Och framför allt för att ha på lager när den stora frösättarsäsongen börjar !

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 37. Men så tråkigt! Nu håller jag tummarna för att resten av sådden klarar sig fint.
  Vad intressant att läsa om hur du gjort för att se till att ta kål på myggen, och att resten av jorden ska vara ok. Vilket jobb...
  Önskar dig en skön helg! Eva

  SvaraRadera
 38. Det är så sorgligt! Jag har hängt upp flugfångare som har tagit de flesta. De finns där men de har inte ätit något på plantorna. Också första gången jag har det. Passar på att säga att jag jobbar med ett stort jobb förutom utställning och grävning så det här med blogga ligger sist på listan just nu. Men jag saknar det.
  Kul att du skriver kommentar fast att jag inte skriver hos dig just nu. Du är en kommentarmästare. Både på antal och på det du skriver. Fantastisk är du!!!
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 39. Stackars, stackars dig! Fy, vad de kan ställa till det! Hoppas att nematoderna hjälper om inte tändstickorna gör det! Hörde för en dryg vecka sedan att Natur & Trädgård rekommenderat 3 kryddnejlikor per liter vatten annars och att det skulle hjälpa med, om inget annat hjälper? Hoppas du får bukt med eländet och att de vackra verbenorna som finns kvar klarar sig! Tröstkram /Mia

  SvaraRadera
 40. Jag kan tipsa att sätta upp klisterskivor för flugor runt omkring sådderna, finns att köpa på de flesta matbutikerna.
  Fastnar otroligt många sorgmyggor och även om det kanske inte få bort dom helt så hålls dom nere.

  / Elin

  SvaraRadera
 41. Men nej så trist, inte undra på att de kallas sorgmyggor.
  Hoppas de tio plantorna överlever med all din omsorg!

  Kram /Cia

  SvaraRadera