söndag 15 november 2015

Växthus att välja på

Växthusbygget framskrider så långsamt. I början av sommaren gjorde vi en resa till Skåne för att besöka några av de största försäljarna på marknaden Willab Garden och Classicum. Hade också Bossons i tankarna, men där fick vi bara kontakt med telefonsvarare och konstiga besked, ej heller några växthus på den adressen vi hade. 
Det finns verkligen mycket att välja på och mycket som är snyggt. Vi hade redan ganska klart för oss hur det skulle se ut, ca 30 kvm, mur, vitt och så underhållsfritt som möjligt, men det är förstås roligt att titta på annat också, njuta, samla på sig idéer, teknik och lösningar.

Willab Garden i Östra Karup visar främst mindre växthus och det mesta fanns att titta på inomhus. Vi reste en måndag och då var det inte mycket folk ute och personalen var beredd att hjälpa oss på en gång.


Classicum i Svedala har en visningsträdgård med stort urval från den lilla lutan mot väggen till hur stort man vill. Allt vackert inrett där man kan ta del av olika tekniska lösningar och se alla de tillbehör som finns. Det mesta dock beställningsvaror. Man tjänar på att först skicka efter kataloger från olika leverantörer och läsa på om glas, UV-skydd, olika tak, murar och framför allt tänka igenom hur man vill använda sitt utrymme, odla i krukor, i marken eller bara använda som uterum? I annat fall får man nog räkna med flera besök för att kunna ta in allt. Hos Classicum bör man boka möte med säljare, vilket vi tyvärr hade missat.
Det här bestämde vi oss för.  Classicum Antique med vissa modifikationer, som mur, slagdörrar och större yta. Främst är det verandan jag förälskat mig i. Leveransen beräknad till innan jul.


Allt gott


44 kommentarer:

 1. Så roligt att få förverkliga sin växthusdröm! Det kommer att bli så bra. Ser fram emot att se det på plats, nästan lika mycket som du. Lycka till med allt!

  Ha en skön söndag.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Vilket underbart vackert växthus, förstår att du förälskade dig i det :) Ska bli spännande att se fortskridandet av detta projekt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Härliga tider att se fram emot. Är det inte sommar snart!

  SvaraRadera
 4. Så fint det kommer att bli. Vi har ett litet runt växthus ifrån Classicum i Svedala. Vi har inte så stor trädgård, men det fick plats. Jag är supernöjd med vårt. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig julklapp!Ser fram emot att följa ert växthus bygge 😊

  SvaraRadera
 6. Å, så roligt... kommer bli hur fint som helst!

  SvaraRadera
 7. Men vad härligt! Fast att det tar lite tid så går det ju fort. Ett växthus att flytta in i till våren. Hur kul är inte det?
  Fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 8. Åhhh...vilken dröm! Att kunna kombinera nytta med nöje, tänk dej att sätta dej där i en skön fåtölj av rotting och njuta av alla blommor och grönsaker!! Blir så glad för din/er skull!! Sen är det mycket jobb innan man kommit så långt...
  Här har det utlovats en liten present också, eller vad man ska kalla det. Mannen i huset är ju i den branschen där det byggs mycket, men också rivs och kasseras. Så nu har han blivit lovad ett antal isolerade fönster och altandörrar, vilket gör att vi kanske kan göra verklighet av ett vinterbonat uterum!! Vilket också innebär att jag slipper gallra på hösten, vilka blommor som ska ha ett liv efter jul, men också slipper släpa in alla och stympa dom.
  Annars så...jag är allt inne och kollar lite vad som händer hos dej, måste ju hålla mej uppdaterad även om jag själv inte är så aktiv!!
  Ha det så gott vännen och var rädd om dej!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 9. Åh vilken lycka! Så himla fint med mur, älskar växthus som har mur. Stor grattis till ditt nya växthus.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Så mycket du har att se fram emot att få vara med om att bygga ett nytt fint växthus som du får njuta av nästa sommar helt underbart.Ha en fortsatt bra helg/Margareta

  SvaraRadera
 11. Åh så spännande! Det verkar vara ett mycket bra val, mur är så vackert! Ska bli så skoj att följa med på denna resa...
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 12. Vilket härligt växthus med en liten veranda, som ett smycke ju! Ska bli så roligt att få se det på plats!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Snyggt! Låt oss hoppas på en grön jul i dina trakter då? Jag tänker att det nog ändå var bra att det inte fanns så många attvälja på 1991 när vi köpte vårt. Vete sjutton om vi kommit till skott eller bara vimsat runt i en oändlig valprocedur :)

  SvaraRadera
 14. Ååååh.....vad fint ! Jag har också drömt om ett stort med mur...tycker att det är så himla fint och lite gammeldags på något vis ...påminner om engelska trädgårdar eller en gammal svensk lada/ krypgrund :) Nu blir jag ordentligt avundssjuk !! :D Men då jag är en glad och god person;) Gläds jag såklart med dig !! Kram Elisabeth

  SvaraRadera
 15. Men åhhh, så fint. Som ett riktigt slott. Vad härligt med 30 kvm att odla på inklusive en liten veranda. Jag är verkligen mycket nöjd med mitt, men ditt har ju ett större skönhetsvärde. Hoppas det blir bra väder så ni kan sätta upp det i år innan det blir vinter. / Britt

  SvaraRadera
 16. Själv har jag ett Classicum Arcadia som är byggt mot husväggen, ca 20 kvm. Om Classicum har jag både positiva och negativa saker att säga. De är väldigt hjälpsamma och skickar direkt delar om något blivit fel. Däremot är byggbeskrivningen tämligen otydlig. Vi är vana att bygga och montera men hade ändå en hel del problem och fick hitta på egna lösningar. Det kanske är skillnad om man har ett fristående hus som följer normen (det gjorde inte riktigt mitt). Men på det stora hela är jag jättenöjd.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 17. Snyggt! Ska du ha mur nertill? Verandan var verkligen fin!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 18. Detta växthus med veranda är en dröm, som jag också skulle vilja ha. Mannen har dock varnat för arbetet att sköta det och nu förstår även jag.
  Hos er faller det sig naturligt med ett stort växthus, ni har plats och är hängivna odlare.
  Lycka till
  Luna

  SvaraRadera
 19. Åhh så spännande - vilket fantastiskt växthus och när ni satt er egen prägel på det med mur och annat kommer det att bli magiskt !
  Så roligt för dig som är en sådan hängiven odlare att få sån stor yta !
  Ha det så gott och lycka till !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 20. Riktigt fint, och stor yta att odla på.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 21. Åh vilken lycka!! Och verkligen supersnygg det ni valde! Det här projektet kommer jag jag att följa med stort intresse. Jag håller också på att kolla runt på växthus och planerar att skrida till verket nästa höst. All lycka till med bygget!!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 22. Men så spännande! Det kommer att bli så fint med ditt val. Ser fram emot att se det uppsatt hos dig. Kram Merja

  SvaraRadera
 23. Så kul Anette! Detta växthus fanns inte när jag gjorde min växthusresearch för fem år sedan, men jag har sett det sedan och undrat hur det ser ut i verkligheten. Ska bli så kul att följa er växthusresa och se hur det blir med mur under, vilket verkar mycket snyggare. Jag undrar också om ni slipper de tydliga svarta gummilisterna som man måste ha på de andra modellerna på aluminiumhusen, det drar nämligen ner intrycket en del tycker jag. Ser ut på bilden som om det inte är så, jag håller tummarna!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 24. Vilken julklapp! Blir spännande att se!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 25. Så fint, förstår att du tycker om verandan på växthuset! Måste få till en ändring på dörren till mitt växthus, den fungerar inte riktigt bra när jag vill ha den öppen. Vi måste bygga om lite och då skulle jag vilja ha en liten "farstu" där. Det är bra att titta på olika lösningar, vi får se så småningom hur vi gör ....
  Ha en fin vecka!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 26. Finaste julklappen eller... en annorlunda modell jag inte sett. Perfekt storlek 30 m2.
  Kram

  SvaraRadera
 27. Det var många olika modeller att välja mellan. Så bra att ni fastnade för ett. Ser jättefint ut.
  Kram!

  SvaraRadera
 28. OMG så snyggt! Ska bli så roligt att se det när det är på plats!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 29. Mycket snyggt! Förstår att det varit en process att välja men så är det inte heller varje dag man uppför en sådan byggnad så det vill till att det blir rätt. Hoppas ni kommer att trivas med och i ert nya fina växthus när det står klart. Gissar att det kommer att komma fler bilder... Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 30. Då hoppas jag även för din del att det inte kommer snö förrän nästa år - och gärna en måttlig mängd. Så spännande att få följa ert bygge!

  SvaraRadera
 31. Vad kul att titta in hit och mötas av inspirerande växthustanker. Växthus med mur som grund är verkligen flott. Vilket roligt projekt att ha framför sig, all lycka till med det.
  Önskar dig en fin dag!
  /Mia

  SvaraRadera
 32. Vilket vackert växthus ♥
  Vi skall börja odla i vår på en av våra åkrar som vi har framför huset. Jag vill ha en potager med en blandning av blommor och ätbart. Det kommer att bli ett stort projekt, det inser jag, så växthus får vänta tills jag ser att jag hinner med. Men på min önskelista för framtiden står ett växthus. Undrar om man någonsin kommer att vara inomhus i huset om man skaffar en sådant, eller bara i växthuset :)

  SvaraRadera
 33. Det kan nog vara en riktig snårskog att välja växthus, så många val att göra. Det du valt är så himla fint! Vilket smycke!

  SvaraRadera
 34. Verkligen ett vackert val ni gjort, det är inte lätt att välja i det enorma utbud som finns.

  Jag hamnar alltid i en Gösta Ekman situation när jag måste fatta beslut vid ett större inköp, det krävs så mycket tankearbete och en snårig informationsinhämtning försöka gardera sig mot allt som kan bli fel, en riktigt jobbig process. Ibland önskar jag verkligen att utbudet skulle vara mer begränsat som gjorde det hela lite enklare att välja men det önskemålet lär aldrig besannas, inte ens när det gäller en enkel liten tvål.

  Kram!

  SvaraRadera
 35. Spännande och kul att följa ert bygga. Jag är ju så sugen själv... Ännu värre nu efter flytten när jag inte har ett stort garage att ställa in allt för vinterförvaring. Tycker också att en veranda verkar vara inte bara snyggt utan bra sätt att utnyttja utrymmet på. Kommer bli kalasbra tror jag.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 36. Nu blir jag verkligen (lite) avundsjuk men oxå mycket inspirerad... Vi funderar på att sätta upp ett större växthus än det vi har. Har nog bestämt platsen men inte hus! Så tack, för tips :)
  Det ni valt är helt magiskt...
  ps. Headern bytte jag till i fredags, Tack! ds

  Kram

  SvaraRadera
 37. Så fina växthus!! Härligt med möjlighet till så pass stort... Kommer bli superfint :) //Victoria

  SvaraRadera
 38. Vilken fin julklapp till alla i familjen/flocken (För hönsen räknas väl också?!)
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 39. Men så läckert!
  Nu börjar jag förstå att jag måste göra en utflykt åt ditt håll när ljuset och värmen återkommer ;-) Det är ju inte allt för långt misstänker jag.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 40. Vacker växthusmodell och så snyggt med verandan! Jättebra att du skriver lite om processen med att välja, det är inte så enkelt med alla olika modeller, glas och specialgrejor... Följer det fortsatta projektet med intresse.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 41. Växthuset ni valt ser jättefint ut och extra charmigt med veranda. Med leverans innan jul så blir det ju bästa julklappen. Härligt!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera