söndag 29 november 2015

Revlummer

Revlummer signalerar jul för mig, så vacker över fönster och dörrar men allra vackrast är den förstås i naturen. Där jag bor växer den fläckvis längs en lång ås i de torvhaltiga sänkorna och det är nog lite speciellt. Jag är lyckligt lottad.
Revlummern är fridlyst i hela Sverige. Man får plocka för eget bruk men givetvis inte på annans mark utan tillstånd. Man får inte sälja.Det är med sorgset hjärta jag ser att det ser ut så här runt jul i Växjö. Hos en torghandlare hänger stora knippen som snabbt försvinner till pyntsugna kunder.
Blir upplyst om att den är importerad från Polen, men man säljer inget annat importerat, som mistel eller snittblommor. De större blomsterhandlarna som bevisligen importerar det mesta har däremot ingen lummer till salu. Att girigheten segrar över vårt gemensamma ansvar för natur och allemansrätt gör mig riktigt ledsen.Med jämna mellanrum ser man lummer i läckra inredningsreportage och inspirerande pysselbilder, men då kan man tänka på att dessa jobb ofta är gjorda av frilansare som plockat för eget bruk. I många fall kan man istället använda slingor av murgröna, bunden buxbom eller annat vintergrönt som inte skräpar.

Hos länsstyrelsen och Natuvårdsverket kan man läsa mer om fridlysta växter. Hoppas vi kan avstå från att köpa lummer. Finns det ingen marknad finns det ingen anledning att plocka och bjuda ut till försäljning.

Ha det så gott

29 kommentarer:

 1. Ja, det är onekligen vackert... men det är klart, det finns ju bra alternativ som du skriver, och det där att stå och sälja, fy alltså!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Vacker växt. Här nere i Skåne har jag inte sett den, varken i naturen eller till försäljning. Så lågt att stå och sälja den när den är fridlyst. Ha en fin advent. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Sån´t där otyg gör mig alltid riktigt ilsk, när girigheten tar över för att tjäna några ynka små kronor. Som växtförsäljare bör man ha skyldighet, åtminstone en moralisk sådan, att hålla koll på vilka växter som är fridlysta, det finns ju en orsak till att växter blir rödlistade. Vi har idag en pågående artutrotning som världen aldrig upplevt tidigare.

  Att skylla på import är inte särskilt troligt, alltså visste försäljaren om att växten är fridlyst och vad är det som säger att den finns mera talrikt i Polen? De kanske inte har samma intresse av att värna den biologiska mångfalden.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Att strunta i lagar för egen vinnings skull är tyvärr vanligare än man tror :( Det verkar inte som om anledningen till lagens tillkomst uppfattas, eller också struntar man bara i den :( Bra att du tar upp det här. Tror inte att den finns här i "mina" skogar, skulle vara kul att träffa på den:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Det här har jag också tänkt på när jag sprungit på den och frågasatt försäljningen. Tror inte ett ögonblick på att den är importerad när torghandlarna säger så! Jag trodde den var totalfridlyst, att jag inte ens fick plocka den för eget bruk. Tack för att du tar upp ämnet!

  SvaraRadera
 6. Konstigt att sån´t som är "förbjudet" är så intressant.
  En fin 1:a adventssöndag önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Visste inte att den är fridlyst, förekommer rikligt vid mitt barndomshem och plockades till julen. Häromkring har jag inte sett den alls.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Lummer är så vackert och jag brukar plocka några revor där jag vet att den växer i mängd. Tyvärr såg jag i år att den bitvis körts sönder av skogsmaskiner och låg gulnad och torr på marken vilket gjorde mig sååå ledsen, men det är tyvärr så det är, alla tar inte hänsyn....om de ens bryr sig, tråkigt nog.
  En härligt fin advent önskar jag dig!
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Har aldrig hört talas om revlummer...men läckert var det...är det inte samma som klippris ??...kan kanske vara det...och det tillhör ju julen liksom...min mamma plockade alltid "klippris" ;))
  ha en fin första advent nu ;)
  Kram bia

  SvaraRadera
 10. Det är ett av mitt favoritgrönt och vi har det på tomten, men jag är så rädd om det så jag tar bara en liten bit nu och då.
  Man kan undra över varför den saluförs, och importerad, ja, det kan man ju undra över....den är väldigt fin och renplockad från skräp den som säljs. Ja, onödigt att efterfråga, helt rätt har du, tycker jag också. Och inte gör den väl någon större skillnad på resultatet för affärsmännen.....
  En trevlig helg önskar jag dig
  kram

  SvaraRadera
 11. Tack Anette! Här hos mig förfasar jag mig över all lav som finns till försäljning. Eftersom man ganska lätt kan räkna ut att den inte plockats lite här och där för att skona naturen utan att den skalats av från stora ytor för att det ska gå snabbt och vara lönsamt så blir jag väldigt ledsen när jag ser det...... men lummer, det har jag tack och lov inte sett någon i salustånden eller affärerna här. Ska jag vara ärlig tycker jag nog att lummer inte ens ska plockas i liten skala för reportage och dylikt för det inspirerar ju andra till att göra lika fint och många vet nog inte vilket raritet det är.
  Önskar dig en fortsatt fin första advent!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Jag kan inte komma ihåg att jag har sett lummer på torget i Lund. Tror aldrig jag har använt det överhuvudtaget, kanske inte så vanligt i Skåne? Eller i Danmark? Bra att du skriver om det, inte helt lätt att veta hur man ska göra rätt.
  Fortsatt trevlig advent!
  /Katarina

  SvaraRadera
 13. Jag minns att min mamma hade lummer runt köksklockan vid juletid och jag tyckte det var så fint. Nu här på ostkusten där jag bott sen dryga tio år tillbaka så har jag hittat lummer längs med en skogsväg. För ett par år sedan avverkades en del skog i närheten och du må tro att det gjorde ont i mitt hjärta när jag såg att skogsarbetarna lagt virket på lummern.
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 14. Tror nog lummern är plockad i våra skogar, det finns ju gott om den, i alla fall hos oss. Jag plockar inte lummer för det skräpar men någon gång har jag ändå gjort en krans att hänga utomhus.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Instämmer helt i ditt inlägg.Vi har också Lummer , rikligt med sådan , i vår skog och jag plockar lite grand för eget bruk. För några veckor sedan såg vi vid flera tillfällen och under långa stunder en utländsk registrerad bil stå parkerad på vägen och vi undrade så varför....det kunde väl inte finnas varken lingon eller svamp kvar tills det plötsligt slog vilken guldgruva vi har där ute...förstås var det det Lummern de var ute efter...tyvärr fick vi inte fatt på dem med vi lyckades nog skrämma iväg dem när vi väntade länge vid deras bil.
  Så kan det gå :)
  Allt gott , kram Anna

  SvaraRadera
 16. Plockade i vår egen skog Lummer för ett antal år sedan och gjorde en krans av den som blev fin men annars så är den inte så vanlig här där jag bor.Minns inte heller att den användes som pynt ens när jag var liten och har inte heller sett den vid någon försäljning och tur är väl det i så fall.Ha det bra/Margareta

  SvaraRadera
 17. Bra skrivet och bra information. Jag är inte "uppvuxen" med lummer, så det är inget vi brukar ha. Och när jag läser det här, är det inget vi kommer att ha i fortsättningen heller. / Britt

  SvaraRadera
 18. Bra rutet! Föreslår att du tar kontakt med lokaltidningen i Växsjö och skriver en artikel om julpynt i allmänhet och lummer i synnerhet!/Laila

  SvaraRadera
 19. Vackra bilder och tänkvärd text som alltid av dig! Vill önska dig en mysig adventstid! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 20. Den växten har jag inte känt till. Alltid lär man sig något nytt. Kanske idé att tipsa tidningarna om detta så fler blir informerade, vilket borde leda till minskad efterfrågan.

  SvaraRadera
 21. Har inte sett lummer till försäljning på många år. När jag var liten brukade farmor ha till jul, men vi hade egen skog. Själv är jag ilsk över alla reportage både här och där med stora sjok mossa och gran- och tallplantor i vas till förbannelse! De som skriver att man måste ha lov av skogsägaren går väl an, men en del uppmanar ju i klartext till att gå ut och dra upp.
  Ha en fin vecka och tack för att du tar upp sådant här. Som du skriver, utan kunder...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 22. Åjaa..denne er sååå fin!
  Vi kaller den bjørnemose i Norge...og jeg må lete litt for å finne den..men blir så lykkelig når jeg finner:)
  Fin advent til deg:)

  SvaraRadera
 23. Den är så vacker, och allra vackrast är den i naturen. Vi får hålla tillgodo med andra växter när vi pyntar till julen. Människor glömmer ofta bort vad det får för effekter av att vi skövlar vår natur på sånt vi tycker är vackert, och vissa växter har en otroligt lång återhämtningstid.
  Vilka fina kopprestauranger ni har tillverkat, förstår att fåglarna trivs och är återkommande kunder. Granrisbockarna var också otroligt fina.
  Kram Annica

  SvaraRadera
 24. Det där personliga ansvaret över att man faktiskt måste ha koll på de växter man plockar är viktigt. Den biologiska mångfalden ska vi vara riktigt rädd om. Vi har revlummer precis bakom huset, tjugo meter upp i skogen. Känner glädje att de växer där. I mitt jobb brukar jag ta upp just det här med fridlysta växter och revlummer. Allemänsrättens förmåner men också skyldigheter. Ha en fin kväll! Kram

  SvaraRadera
 25. Hei!
  Jeg vet ikke om jeg har sett den. Googla den og den heter visst Stri kråkefot på norsk. Ser ut som en mosesort, skal se etter den, men den skal få stå der den er, hvis jeg finner den.
  En annen sak, er at de to siste årene har små grantrær med røtter blitt veldig vanlig å pynte med. Har ikke sett dem til salgs, men på mange blogger er det julepynt. Synes det er rart, forsyner de seg med små trær fra andre? Kanskje de dyrker dem selv? Det er mye man kan høste fra naturen, men man bør tenke seg om hva man kan ta for å pynte opp.
  Det du skriver er veldig viktig.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 26. Ja jag vet att jag för många år sen helt ovetande frågade en torghandlare om just lummer. Det är ju så fint! Men jag fick nästan en utskällning. Blev snopen. Men jag förstår ju honom. Han var ju bara en rättskaffens man som inte sålde något som är fridlyst till skillnad från mindre nogräknade som han nog var rätt irriterad på med all rätt. Lycka till med växthuset! Ett projekt som heter duga!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 27. Den är så vacker, men håller med dig, vackrast om man får njuta av den i naturen.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 28. Stort tack för du lyfter ämnet! Har gått igång flera gånger när jag läser om 'jag tar BARA en liten gran' eller man får plocka enligt allemansrätten. Visst får man det men man har fortfarande ansvar att ha koll på naturreservat och fredade arter. Och att en del inte är lämpliga även om de inte hunnit bli skyddade. Du kanske märker att jag går igång :)

  Hos mig är den typen av lummer du visar inte fridlyst men den mindre, och ännu vackrare är hotad. Och eftersom jag ser hur de minskar år från år på våra marker är slutsatsen glasklar - låt bli.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 29. Så vakker bjørnemose! Håper du får tak i det til jul. Mose er veldig fint i dekorsjoner.

  Ha en fin ny uke!

  SvaraRadera