onsdag 2 december 2015

Växthusbygge del 4 eller dagen när växthuset kom


Idag kom det, växthuset! Nio kollin av varierande storlek som skulle kontrollräknas och synas efter skador och fotavtryck. Två paket hade stickhål, men innehållet verkade ha klarat sig så när som på lite avskrapad färg.

Inget man lastar av hur som helst. Nej, man behöver nån slags truck eller traktor till sin hjälp. Ändå nervöst med höga smala pallar som ska vridas och forslas över parkeringen för att förvaras i garaget så länge.

Under hösten har muren byggts. 

Uppstända snören hjälper till att hålla måtten. Det färdiga resultatet får inte ha mer än 3 mm avvikelse, så det gäller att vara väldigt noggrann.


Som vanligt har Ture katt varit med och satt sina avtryck. Här i ventilgluggen gör det ingenting, egentligen bara kul.


När fogarna fyllts och alla ytor behandlats med sluring läggs putsbruket på. När man knackar på muren och betongen sjunker två mm är det lagom torrt för att jämna till med en bräda. I det här regnvädret som varit på sistone har det tagit flera timmar.


Funderade ett kort slag på tegelmur, men leverantören rekommenderade lecablock och dessutom vill jag ha en bred mur som också blir hylla och avställningsyta. En dubbel mur av standardtegel hade kostat ca 40.000 kr och denna kostar ca 7000. Dessutom hade jag nog inte nöjt mig med vanligt tegel från närmsta bygghandel utan i så fall velat blanda och få olika skiftningar, fått importera från Danmark och betala frakten själv. Förmodligen till en ännu högre kostnad. Begagnat hade varit fint med nästintill omöjligt att få tag på i tillräcklig mängd.
Tror jag kommer att gilla betongmuren också. Den ska bli vit, plåten är vit liksom aluminiumprofiler och gummilister.

 
Istället kommer jag att lägga tegelmurspengarna på monteringshjälp. Det kommer att ta ca 30 timmar för två montörer som är proffs. Skulle vi göra detta själva skulle det förmodligen ta dubbelt så lång tid. Mannen skulle behöva ta ledigt från jobbet och vi skulle dessutom behöva leja nån hjälp. 

Montering beställer man samtidigt som växthuset men den hade inte registrerats av Classicum, så nu hoppas jag att det ändå ska bli gjort innan jul och deras semesteruppehåll. Allt hänger på vädret. I januari brukar vintern komma till mina trakter och då blir monteringen svårare. Sen börjar odlingssäsongen med frösådderna som jag hemskt gärna vill kunna förvara här framåt vårkanten. Dessutom är det mycket nog ändå på våren utan att man ska hålla på och bygga också. Vi lär ha fullt upp med markarbeten om inte annat.

Så hjälp mig nu hålla tummarna för montering innan jul!

Allt gott44 kommentarer:

 1. Hör ända hit att du säger... äntligen! Ni har mycket spännande att se fram emot. Såklart det hinner bli klart innan januari:) Ska bli så roligt att följa bygget!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Vilket jätteprojekt! Har kollat alla dina inlägg om växthusbygget, ser att det blir nästan 30 kvadrat, kamin och allt - jösses, du kommer att älska det! Håller alla tummar jag har!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Toppen julklappen liksom, att veta att du snart har ett växthus. Oj vad fint det kommer bli. jag förstår att du valde lecablock även om tegel är väldigt fint. Lycka till och det ska bli kul att läsa vidare.. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 4. Min första tanke var att var glad du inte fått upp det innan Gorm slog till. Många som blev av med sina växthus!

  SvaraRadera
 5. Spännande och vilken vår du har att se framemot!

  Såklart håller jag tummarna upp för att allt skall fungera enligt planerna!

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Lycka:) Det kommer bli så fiint. Håller alla tummar för montering innan jul.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Vad fint det kommer att bli med muren! Vi har ett Classicum på 18 kvadrat och det var inte lätt att montera, instruktionerna var minst sagt röriga ( inte alls ikea) så klokt av er att ta hjälp!!! Kram

  SvaraRadera
 8. Vad roligt det ser ut - eller rättare sagt, vad roligt det ska bli. Sådana hyllor hade jag också tyckt varit mysigt att ha, men, men... Jag är så nöjd ändå.
  Det ska bli jätteroligt att se mer. Lycka till! / Britt

  SvaraRadera
 9. Men så kul.....och det kommer garanterat att bli jättefint! Håller både tummar och tår för att växthuset står på plats innan jul!
  Ha en härlig dag.
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Wow så fint det kommer att bli! Hoppas verkligen att "gubbarna" kommer och monterar ihop det snart för dig, hade varit otålig som bara den om jag varit i dina skor :) Ser fram emot fler bilder senare, ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Spännande, håller tummar och tår, att det blir monterat i december. Kul med kattavtrycket.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 12. Vad härligt at ni kommit igång! Det finns inget härligare än ett eget växthus, så du kommer få många sköna stunder där i ditt vackra växthus framöver. Hoppas allt går enligt planerna.
  Kram
  Titti

  SvaraRadera
 13. Det är en härlig vår ni går till mötes. Ture vet vad han ska göra för att bli ihågkommen av eftervärlden. Han kommer nog att gilla att vara i växthuset. Hoppas att "julklappen" står på plats som planerat.

  SvaraRadera
 14. Så roligt och spännande. Håller verkligen tummarna att du får det färdigt innan jul.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 15. Det är verkligen en spännande dag när växthuset kommer. När mitt kom lyftes det in på tomten med en kran. Läskigt att ha glasskivor dinglande flera meter upp i luften! Mitt kom i mars och sedan började inte bygget på allvar förrän i juli. Lycka till!

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 16. Håller alla tummar jag kan! Fint!!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 17. Grattis till leveransen! Hoppas verkligen att monteringen blir klar så du kan sätta igång med sådderna på det nya året.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 18. Håller alla tummar och tår så hårt jag kan! Ska bli spännande att följa den fortsatta växthusresa. Och ni sparar väl katt-tassavtrycken!?
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 19. Ja hoppas ni hinner före jul!
  Kram

  SvaraRadera
 20. Så spännande, ser fram emot fortsättningen! Kram!

  SvaraRadera
 21. Kommer bli fint med en vit mur runt om. Så nyfiken på resultatet. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 22. Åhh så spännande att se allt växa fram ! Kommer att bli så fint med vit mur. Förstår dina tankegångar om tegel som är så svårt att hitta i tillräcklig mängd. Vilken vår ni har att se fram mot med tidig odling i ett alldeles nytt växthus !
  Hälsa gubben !
  Ha det så gott och lycka till med allt !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 23. Häftigt! Och jag säger, jädrigt bra jobbat med murbygget. Tror knappt jag skulle klara den biten själv. Att ta hjälp med monteringen tycker jag verkar vara ett bra sätt att slippa semester på det där stället där tröjärmarna är så långa att de kan knäppas bak på ryggen.

  SvaraRadera
 24. Oh så spännande. Håller tummarna allt jag kan för att ni ska få det monterat innan jul. Det kommer att bli hur fint som helst och det ska bli så kul att se det sen. Drömmar som besannas är härligt!
  Ha det gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 25. Iiiiiih! Vad spännande! :D Det går lite snabbare fram med ert växthusprojekt än vårt, det är bara att gratulera <3

  SvaraRadera
 26. Klart vi håller tummarna för att det ska bli ett vindstilla och bra monteringsväder för er ! :D Oj,så spännande och lite läskigt ! Jag hade också valt monteringshjälp helt klart ! Oj,vad du ska vilja pynta och komma iordning sen....hihihihi...

  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 27. Å vad roligt med ett nytt växthus, jag är så avis!
  Håller tummarna att monteringshjälpen hinner innan jul.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 28. Jag lovar att hålla tummarna i massvis. Och jag är väldigt nyfiken på hur det kommer att bli sedan när det är klart.
  Ha det bra!

  //Veronica

  SvaraRadera
 29. Men så spännande. Så klart håller jag tummarna. Tänk att kunna ta julglöggen i växthuset :-)
  Ha de bäst. Catarina

  SvaraRadera
 30. Så helrig!!
  Hvilken glede det er å få et stort fint veksthus..og dette blir så fint:)
  Håper du får det montert før jul.
  Gleder meg til å se det ferdig:))

  SvaraRadera
 31. Kul att läsa om hur du tänker runt grunden och installationen. Exakt så tänkte jag och vi har också grunden i lecablock och ett proffs fick både göra grunden och installera glashuset - vilket tog betydligt längre tid än beräknat från början. Men, då har vårt stått pall både Gudrun, Per och massor av andra stormar och snörika vintrar. Mitt är ju 13 år i maj. Ditt växthus blir så fantastiskt vackert och jag väntar redan med spänning på avsnitt 6!!!
  /Anja

  SvaraRadera
 32. Visst håller jag tummarna! Å´ jag kan verkligen dela den spänning och de förhoppningar jag förstår att du måste känna inför detta. Jättekul!
  Önskar dig en fin helg!
  /Mia

  SvaraRadera
 33. Så kul! Jag hade studsat upp och ner som en barnunge på julafton. Nu hoppas jag verkligen att monteringen löser sig och att ni hinner ta er lite värmande glögg och fira in lite julstämning. Förr skulle alltid barnens pappa ha med oss till båten p julafton för lite glögg. Allt för den inte skulle känna sig ensam. Tänker att det nog mer var han som längtade till ny säsong.

  Lycka till! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, klart växthuset inte får känna sig ensamt och övergivet när det väl är här och det kommer garanterat att få mycket sällskap. Liten glöggfest bra början.
   Kram Anette

   Radera
 34. Å så spännande! Lycka till med byggandet!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 35. Åhh det ser helt underbart ut, guuud så roligt!
  Lite avis är jag, eller mycket egentligen ... men på ett fint sätt :)
  Hoppas du har en fin fredag.
  Kram kram
  Jessica

  SvaraRadera
 36. Betongmuren kommer att bli jättefin. Extra roligt att katten varit där och satt sina tassmärken. Så spännande och roligt det ser ut. Känner mig inte avundsjuk men skulle också vilja ha...
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 37. Är helt övertygad om att det kommer att bli ett ljuvligt växthus som ni kommer att njuta av i ur och skur!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 38. Jag håller tummarna för att monteringen ska kunna ske nu. Jag är så nyfiken! Det kommer att bli så fint!

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 39. Lycka är ett stort växthus!!!
  Mariana

  SvaraRadera
 40. Hej . Vad har du för plåt på lecablocken?

  SvaraRadera
 41. Hej . Vad har du för plåt på lecablocken?

  SvaraRadera
 42. Hej David!
  På lecablocken har vi lagt vit plåt, samma som till fönsterbleck enligt leverantörens instruktioner. Plåten gör att det blir helt slätt och riktigt tätt mellan fönsterprofil och mur, dessutom lätt att torka av på hyllan invändigt.
  /Anette

  SvaraRadera