söndag 6 december 2015

Storm på storm

Den ena stormen avlöser den andra. Vi plockar undan allt som är löst och stretar i regn och motvind till bilen och postlådan, att vara ute mer än nödvändigt lockar inte.


En av häggmisplarna drogs ner och landade bekvämt på växthusmuren. Ganska otippat att en buske, och en som jag trodde stod hyggligt skyddad skulle blåsa ner, men tur att det hände innan glaset monterats.


Skogen är full av nerblåsta grenar och de grankottar jag gått och spanat på högt där uppe i topparna ligger plötsligt snyggt draperade på marken med ett tjockt och fylligt ris som känns helt annorlunda än det vanliga mjuka. 


Det verkar vara kottår i år. Jag samlar snabbt en hink, bara för att de är så snygga och bra att ha. Kanske använder jag dem som de är som täckmaterial i nån urna istället för mossa. Blir det kottar över får de ersätta lecakulor som dränagematerial i urnorna till sommaren. Inget ont som inte har nåt gott med sig, brukar man ju säga.

Allt gott
28 kommentarer:

 1. Vilken tur att ni inte fått dit era glas i växthuset. Tack för tipset med kottar. Dock finns här inte sådana mängder som du har. Ha en fin andra advent Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Tur i oturen! Inget ont som inte har .... många kloka ord stämmer en sån gång ;)
  Trevlig andra advent!

  SvaraRadera
 3. Den där Helga tycker jag verkar ovanligt efterhängsen :( Alla (SMHI etc.) Sa igår att hon nu dragit vidare och att det nu var regnet som var det största hotet, men här har hon dragit sig kvar för ännu tar det i emellanåt som om taket ska lyftas på huset :( Vilken sagolik tur att inte ni fått i glaset i ditt nya växthus! Hoppas att ni kan "sanera" alla framtida objekt som kan hota. Att samla fina kottar till "bra ha" grejer är smart :)
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Ja, visst är det verkligen blåsigt! Jag har försökt att pynta utomhus men har fått lägga ner det mesta av mina planer. Sicken tur i oturen att glaset inte var isatt, sen är det alltid tråkigt att bli av med uppvuxna träd och buskar. Naturen bjöd dig även på en skatt, så fina kottar! Här jag bor är det ont om kottar, så de jag har hittat har jag sparat. Det roliga med dem att de torkar inomhus och öppnar sig så fint, när jag sen lägger dem som dekoration utomhus går de fint ihop igen. Har haft mina i flera år nu och de är fortfarande fina. Önskar dig fin 2. advent! Merja

  SvaraRadera
 5. Jag tycker verkligen synd om Er för när man ser på nyheterna så kan man se vilka otroliga problem Ni har för det är ju ingen vanlig storm precis när det blåser orkanvindar.Så tur att ni inte hade satt in glaset i växthuset men Kottarna de är bra till mycket dem brukar även jag använda som dränering plus att de även är vackra att göra vackra arrangemang av.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 6. Tråkigt! Men tur att glaset inte var på!!! Ser fint ut med kottarna.
  Även här har det blåst hela helgen. Hemma hos mig har den bara flyttat på några krukor och lyktor. Men ett tak hade lossnat på Travbanan i närheten i natt läste jag i morse. Hoppas Helga ger sig snart!
  Ha det gott under andra advent!

  SvaraRadera
 7. Som sagt - vilken tur att inte ni hade glas än. Här har vi inte drabbats, men visst blåser det mer än vanligt. Det är tydligen det vi får vänja oss vid. Kottar istället för mossa har jag också haft ibland. Men mer finurligt var att ha dem som lecakulor. Bra tips. / Britt

  SvaraRadera
 8. Ja, det viner hårt runt knutarna! Säger som ovan - vilken tur att ni inte hann få dit glaset till växthuset. Vi rev vårt växthus då glaset i taket sprack sönder av blåst och tung snö. Nu när vi ska bygga det nya ska vi göra det högra så att ljuset kommer in, men sätta plåttak för snömassorna. Fast i år är det ju ingen snö alls... Tack för tipset med kottarna. Fin söndag till dig.

  SvaraRadera
 9. ja, usch vad det blåser hela tiden!
  Vilken tur med den där busken och växthuset, hade ju varit förargligt att få den på nya rutor!
  Ha en fin andra advent!

  SvaraRadera
 10. Ja så är det, det är sällan bara ont eller fel för den delen. Själv skulle jag iväg och gå på stan med dottern och sen en adventskonsert. Men vägen är översvämmad - farbar nu men sen?? Vinden fortsätter trycka upp vatten från havet och regnet fyller på från andra hållet. Det får nog bli hemma hela kvällen.

  Då hoppas jag att er trädgård är stormsäkrad inför växthusmonteringen.

  Carina

  SvaraRadera
 11. Ja, jösses vad det blåser. Här var Gorm värre än Helga, men blåst ordentligt har det gjort hela helgen. Man får vara glad så länge inget blåser sönder. Det var ju verkligen tur att glaset inte var uppe i växthuset ännu. Det hade ju kunnat sluta riktigt illa då.

  Ha en fortsatt fin andra advent!
  Karin

  SvaraRadera
 12. Jag konstaterade precis tvärtom. Inga kottar i skogen på alla omkullblåsta granar. Konstigt.
  Tur att ni inte fått upp glaset till växthuset innan Gorm och Helga.
  Det är en av anledningar till att jag har plats i taket.
  Ha en skön vecka.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Jag konstaterade precis tvärtom. Inga kottar i skogen på alla omkullblåsta granar. Konstigt.
  Tur att ni inte fått upp glaset till växthuset innan Gorm och Helga.
  Det är en av anledningar till att jag har plats i taket.
  Ha en skön vecka.
  Annika

  SvaraRadera
 14. Eländigt med alla stormar som avlöser varandra i södra delen av Sverige, vi har klarat oss bra här i Södra Norrlands inland.
  Vad spännande det ska bli att se det färdiga växthuset, det var en sablans tur att ni inte monterat upp det redan.
  Önskar dig en trevlig avslutning på denna helg!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 15. Men du, vad kottar är fint. Naturens skatter är bäst, så är det bara. Här blåser det på för fullt men dock utan strömavbrott och en massa nedfallna träd.

  SvaraRadera
 16. Ja vilken tur att växthusglasen inte hunnit komma på plats.
  Så fina och användbara kottar.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Ja, det är ett evigt blåsande men som tur är hr inga träd blåst ner hos oss. Vilken tur att glasen inte hunnit komma på växthuset när busken blåste ner!
  Kottar plockar jag alltid mycket, tycker de är så vackra. Har plockat en korg och ställt på trappan bara för att det är fint. Använder också kottar i krukor och urnor, riktigt bra. Och jag torkar många för att tända i kaminen med.
  Ha en ny fin vecka och hoppas stormarna lugnar sig!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 18. Ja,herregud. här har varnats för att gå ut, men inget allvarligt har hänt än här. Undrar hur den här vintern ska bli. Nästa gång kan bli värre om det fortsätter så här.

  Vi har inga granar så jag får dock inga kottar. Synd för de är både fina och bra att ha.
  Hoppas på en lugn dag imorgon.
  Luna

  SvaraRadera
 19. Vilken tur att inte glaset var på plats! Inget kul med all denna blåst, och regn dessutom så vi snart flyter bort.....
  Kram Lena

  SvaraRadera
 20. Bra att det kommer något gott ur det här hemska blåsandet. Och vad spännande det ser ut med ditt växthusbygge!
  Jag håller tummarna för att det lugnar ner sig och slutar blåsa. Det kan inte vara bra med storm när man ska montera glaspartier...
  /Katarina

  SvaraRadera
 21. Usch ja, vad det har blåst ! Vi skulle ha åkt på julmarknad i helgen men det lockade inte när vind och regn piskade mot rutorna..vi höll oss hemma och myste inomhus istället :) Vi har nog varit rätt förskonade ändå här ....Tack och lov tog vi ner alla höga träd närmast huset för några år sedan så man slipper oroa sig för att få en björk i huset iaf. Nä, nu vill jag ha vinter, snö, minusgrader och gnistrande sol !

  Ha en bra ny vecka !
  Kram Elisabeth

  SvaraRadera
 22. Ett violkungsljus (trots färgen) är det på en av mina bilder. Penstemon har jag aldrig lyckats med. / Britt

  SvaraRadera
 23. Vilken tur att ni inte fått upp glaset än. Hoppas att Helga och Gorm lugnat ner sig nu för jag förstår att ni haft det kämpigt med vindar av orkanstyrka nere hos er. Värmland har varit ganska förskonat än så länge peppar peppar..... Smart med kottar istället för lecakulor i botten på krukorna. Tänk så mycket smart det finns att lära sig.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 24. Jag ser med spänning fram mot torsdag då jag ska till Evatorp för att inspektera. Måtte det vara så att stormarna kom från "rätt" håll.
  Så synd med ert växthus! Men tur i oturen att ni inte varit så flitiga och idoga att ni hade hunnit få i fönstren.
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
 25. Tur i oturen med häggmispeln! Här är vi tack och lov ganska skyddade när det blåser från väst - sydväst.
  När jag såg bilden med kottehinken tänkte jag: vad sjutton ska hon med alla kottarna till? Men det klarnade när jag läste - och jaa vilken bra idé! Ut och jaga kottar till alla odlingshinkar nästa år! Kanske kan jag lägga en del kottar i botten på rabatterna jag ska bygga upp också?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 26. Vackra kottar! ♥ Jaa, fy 17 vad det har blåst... men nu verkar det vara över äntligen!! Spännande att se när växthuset kommit upp!! :-)

  SvaraRadera
 27. Ja, fy...vad det stormat och blåst här i Småland. men nu har det lugnat ner sig så man kan gå ut igen.
  Kram!

  SvaraRadera
 28. Vilken tur att ni inte hade fått upp glaset på växthuset. Jag har läst dina senare inlägg och stannade till då jag såg bilden på det växthuset som ni har valt. Det skulle jag också välja! Så snyggt. Kul att få planera och bygga ett så fint växthus. Här har vi en mindre tomt som det kanske skulle få rum ett sådant hus på.
  Regn och stormar har vi haft nog av nu tycker jag.

  Kram
  annika

  SvaraRadera