söndag 1 november 2015

Luncha utomhus
Nu mår ni tro att hönsen älskar att sprätta omkring i alla löven, ju tjockare och prassligare desto bättre verkar det och som vanligt tycks gräset grönare på andra sidan i alla fall för somliga.
Om de verkligen hittar så många insekter och frön vid den här årstiden känner jag mig tveksam till. Nån larv, spindel eller lövmask slinker nog med, men faktiskt tror jag att det är mest löven som triggar, därför stödmatar jag utomhus oftast två gånger om dagen.


Till lunch blev det idag sommaräpplen. En lätt stöt med stövelklacken för att krossa. Kastar bitarna åt olika håll för att det inte ska bli bråk. Nån gapar över mycket och försöker svälja en stor bit hel. Håller ett öga för att se hur det går. Nån annan nappar sitt byte som om det vore den finaste skatt och springer snabbt iväg för att rädda fyndet från de andra. Ett syskon följer ändå en hönslängd efter, men får ge sig under trädgårdsmöblerna.


En liten svart fröken kör med skakteknik. Håller i en bit äppelskal och kastar frenetiskt med huvudet  för att få bort en tugga. Mamma Astrid ser skeptiskt på. Hon vet att hacka ur flisor går mycket bättre.


Yra som höns... Nej, så här fint kan man klämma ihop sig på ett led och finkamma gräsmattan när det vankas kokt quinoa till kvällsmat, rester som blev över från vårt bord.
Höns är verkligen allätare men quinoa står högt på listan över favoritmat. Protein behövs ju för att bygga muskler och quinoa är proteinrikt. Har de möjligen ett sinne för proteinhalt... Ofta ser jag hönorna undervisa sina små om vad som är ätbart, lyfter maskar från backen och släpper igen för att locka. Pickar med näbben bredvid och kacklar för att visa att detta är mumma. Själv verkar hon inte ha nån svårighet att avstå från protein medan hon har kycklingar. När äggläggningen kommer igång kan det däremot slinka ner både kopparödlor, grodor och mindre ormar. 

Allt gott
38 kommentarer:

 1. Det måste vara ett fascinerande skådespel att följa det sociala livet i en hönsgård, förmodligen upptäcker du nya saker hela tiden. Bättre än televisionen!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Härligt inlägg!
  Det är lätt att se det mänskliga i djuren.... Eller tvärtom =o)
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. vilket härligt gäng... fint att få gå ute!

  SvaraRadera
 4. Jag älskar dina hönor. De är så häftiga. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Så härligt med frigående Höns de måste vara jättekul att titta på hur de letar efter mat av olika slag en rogivande syssla kan jag tänka mig. Då de helst plötsligt hittar sådana läckerheter som du serverar måste kännas som de är på världens fest.Ha en bra dag/Margareta

  SvaraRadera
 6. Jag bara njuter av att läsa om dina höns, så härligt skrivet, och fina är de med.
  Ha en fin söndag!
  Marika

  SvaraRadera
 7. Höns behöver säkert mycket protein som ju är ett ÄGGviteämne.
  Det är jätteroligt att läsa om hönsen. Hur de lär sina små osv. Kul att du fått dem på rad på bild. Britt

  SvaraRadera
 8. Det ser så roligt ut med stora dunbollar på tomten. Kan man säga att de är för söta? Jo, det kan man.

  SvaraRadera
 9. Såååå gulliga är de, dina fluffiga fjäderfän och så himla roligt att läsa om deras eskapader! Fast jag måste erkänna att det kändes lite tjockt i halsen att tänka på att de äter ödlor, grodor och små ormar! Känns bättre att tänka mig se dem äta äpplen och gryn :)
  Ha en fin söndag!
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Jag är lite rädd för fåglar efter att ha blivit jagad av en aggressiv tupp när jag var liten, men dessa vackra silkeshöns känns så ofarliga på något sätt. Har precis varit på Gran Canaria och där finns de små vackra gröna parakiterna, de kändes också ofarliga till skillnad från duvorna som jag får rysningar när jag ser. Kanske är det åldern som gör att jag tappar lite av mina rädslor.
  Kloka verkar de också vara, och perfekt att de håller borta insekter, ormar samt äter lite matrester.
  Önskar dig en fin söndagskväll!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 11. Dom här är inte aggressiva på nåt sätt, bara nyfikna och ständigt sugna på en gobit, men visst händer det att det slår över för en del tuppar. Såna får man helt enkelt plocka bort.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 12. Vilka små raringar! Väldigt vackra mot de gula löven.
  Det ligger väl lite i hönsens natur att sprätta, så jag förstår att de har kul!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 13. Vilka gulltuttingar du har i din närhet :)

  Kram

  SvaraRadera
 14. Dom har det verkligen bra dina höns.

  SvaraRadera
 15. Vilka härliga bilder på dina höns, den där de går fram på rad är ju bara för bra! Jag tror de kan hitta mycket insekter eftersom det är så varmt ute! ha det bäst! Kram Lotta

  SvaraRadera
 16. Underbart inlägg! Hönor är verkligien härliga husdjur. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om dem sååå mycket som jag faktiskt gör. :-)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 17. Fantastiskt fina bilder på vackra höns! Jag är så himla sugen på att ha några som går och sprätter hos oss! Försöker övertala min man... Fortsatt fin söndag!

  SvaraRadera
 18. Du har verkligen väluppfostrade hönor som ställer sig på rad när du ska fota. Quinoa har vi aldrig gett våra. Men de är så duktiga att värpa. Ungefär 7-8 ägg om dagen.
  Kram!

  SvaraRadera
 19. Vad underbart roligt det är att följa hönsen genom din blick!
  Kram

  SvaraRadera
 20. De är väl för söta då och så väluppfostrade där de står på rad. Så fina! Önskar dig fin kväll! Merja

  SvaraRadera
 21. Vilka otroligt söta höns! Och jag blir så sugen på att skaffa, men när jag var barn hade vi och jag minns det där när man skulle åka bort och det var tvunget med passning.....och vi bor ju lite ensligt här så det är inte så lätt. Min favoritsysselsättning var att hacka mask till dom och än idag kan jag förvånas över att jag inte nackade en höna.....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 22. Vilken show, du behöver verkligen ingen TV!
  Fortsatt trevlig helg!
  /Katarina

  SvaraRadera
 23. Här intogs också lunch utomhus igår. Dock var det av mannen och mig. Årets sista kändes det som. Det är ju ändå november idag.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 24. Om jag hade tid att ha fler djur så skulle jag skaffa mig några höns - underbara djur inte minst om man försöker leva lite ekosmart.
  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 25. Vilket skådespel! Måste vara kul att beskåda.
  Ha en riktigt skön söndagskväll!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 26. Tack för ännu en härlig berättelse om hönorna!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 27. Vilka välmående och fina höns.
  Kram

  SvaraRadera
 28. Vilka coolingar! Förstår att de gillar att sprätta omkring i det fria. Och vem gillar inte att sparka runt bland löven?!

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 29. Härlig berättelse om dina fina höns igen! De är ju för rara och så fint att de kan få gå ute och sprätta som de vill. det är ett av mina finaste minnen från Landet när hönsen får gå ute.
  Ha en fin vecka! Kram

  SvaraRadera
 30. Så häftigt att få följa dina små höns och deras göromål:))
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 31. Ja allt var absolut inte bättre förr. Så förfärligt sorgligt det som hände din farmor. Måste ha varit tungt att bära på och inte dela med sig till er. Synd att ni inte fick ta del av hennes ord kring det hela. Vi har många händelser i vår svenska historia som inte är särskilt trevliga utan rent ut sagt för djävliga. Och det verkar tyvärr som att många just nu inte heller vet vad som är rätt eller fel. Tack för att du delade med dig!
  Önskar dig allt gott! Kram

  SvaraRadera
 32. Oj, vad jag lärde mig mycket nu! Tror att dina höns är bland de sötaste jag sett!

  SvaraRadera
 33. Hi hi....känner liksom igen alltihopa... =)
  Men så söta dina grå och svarta är...jag har ju bara en silkeshöna och
  hon är vit! För visst är det väl silkeshöns du har?
  kraaam! Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt så, visst är det silkeshöns!
   Kram Anette

   Radera
 34. Läsningen och bilderna är alltid lika härliga om dina små skyddslingar. Vilka sötnosar de ser ut att vara och du är en suverän tolk av deras tankar och görningar ;-)! "I just löööv it"
  Trevlig helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 35. Mysigt! Jag har haft både frigående kalkoner och ankor en gång i tiden. Kalkonerna slaktade vi på senhösten och köpte kycklingar varje vår, men ankorna hade vi kvar över vintern. I trädgården fanns det en upptrampad stig i snön ner till dammen av ankfötter. Lite Knatte, Fnatte och Tjatte över det hela.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 36. Åh så mysigt med hönsen som sprätter omkring i trädgården. Jag hade höns förut och jag saknar dem.
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera