onsdag 20 januari 2016

Bekämpa sorgmyggor

Inlägget är flyttat till Ätliga trädgården22 kommentarer:

 1. Intressant! Jag har alltid haft en så där romantisk bild av prunkande odlingsbäddar och frodiga rabatter och i den bilden finns det inga glupska sorgmyggor eller andra skadedjur. Det ska bara vara att stoppa fina plantor i jorden o så ska de växa precis som de små fröna ska glädja mig ned sina små blad som sen bildar goda grönsaker utan att jag behöver anstränga mig så mycket mer än med att vattna. Så fungerar det ju definitivt inte! Att odla är en hel vetenskap som man får lära sig om lite i taget och även om jag var jätteglad över allt jag lyckades få o överleva i rabatterna och allt vi kunde äta av från vår egen odlingstäppa så finns det många saker att förbättra i år.....och att följa dig här ger väldigt mycket kunskap och kli i fingrarna till att prova :)
  Allt gott till dig!
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Vilket bra tips! Det var länge sedan vi råkade ut för sorgmyggor men om de anfaller vet jag nu hur jag kan bekämpa dem!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Undrar om det är de eller blomflugor jag har. Ska kanske testa med vinägern de kanske dör av den de med. Tack för fint tips bra med saker man kan göra hemma utan att köpa en massa grejer ute ifrån.
  Ha det gott och kan bara säga lycka till
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Du låter som en riktigt sommelier. Jag har testat den drinken också, fast utan socker. Det lockade också.
  Sorgligt med dem och man fattar inte var de kommer ifrån.
  Sår du i nya växthuset eller inne?/ Britt

  SvaraRadera
 5. Dom där sorgliga sakerna vill man gärna vara förutan och kan man komma på nåt sätt att slippa dom är det en stor vinst, så klart. Bra recept med vinägern. Jag noterar och försöker minnas.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Det sägs att man lär så länge man lever och nu fick jag lära mig något nytt! Aldrig hört ordet "sorgmygga" förr! Om jag förstår dig rätt så är det inte samma sak som bananflugor! Ditt inlägg sparar jag ner i min odlingsmapp! Bra tips att plocka fram vid behov!
  Tack och kram M.E

  SvaraRadera
 7. Tack för påminnelsen! Förra året fick vi sorgmyggor för första gången. Då hann jag inte skaffa nematoder, för växterna dog i snabb takt innan jag fattat var det var. Men i år ska jag vara förberedd.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 8. Har sett små flugor nu i fönstren efter att vintern har varit fluglös :D Vet inte om det är sorgmyggor eller vanliga blomflugor om det nu är någon skillnad ?? Min mamma hade läst att mot blomflugor ska det fungera med att sticka ner lagerblad i jorden så det har jag gjort på några misstänkta krukor men om de verkar bli fler ska jag absolut blanda till din drink ! Tack för receptet !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 9. Ett bra recept på sorgmyggor du ger det borde jag prova.
  Jag brukar vattna mina frösådder med Pyrex( heter väl inte så numera) då och då.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 10. Tack för ett bra recept för att råda bot på sorgmyggor jag har tack och lov inte drabbats ännu som jag kan komma i håg men om jag gör det så vet jag nu hur jag ska bekämpa dem.Ha det bra/Margareta

  SvaraRadera
 11. Sorgmyggor låter verkligen inte kul och lång livscykel har de tydligen också dom rackarna. Har inte drabbats ännu, men tack för tips och recept på fin "myggdricka" ifall jag skulle drabbas i framtiden.
  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset, det ska jag verkligen prova. Jag köpte mig billiga amaryllisar från IKEA i höstas och helt plötsligt hade jag mycket myggor. Ska jag genast prova! Kram Merja

  SvaraRadera
 13. Underbart att du påminner innan de hunnit bli för många. Tack!

  SvaraRadera
 14. Superbra tips på "drink" till de små krypen... Testade det i somras på jobb och det fungerade utmärkt! //Victoria

  SvaraRadera
 15. Tack för bra "husmorstips". Troligtvis kommer mina från de pelargonkrukor jag räddade från vinden. Där är det INTE frostfritt, som jag trodde, tyvärr. Så det blir en sorglig uppgift att ta reda på de frysta (och sen tinade) blomkrukorna. Några pumpor strök med också. Elände!! Löken klarade sig däremot bra.
  Kram

  SvaraRadera
 16. Takk for et godt tips! Jeg har lagt merke til at de liker rødvin, ja, så de drukner fort i det.

  God helg!

  SvaraRadera
 17. Jeg har brukt nematoder ute for Vine weevils (vet ikke helt hva de heter på norsk, snutebiller?), men aldri inne. Etter å ha kjøpt noen nye planter for en del år siden så hadde jeg et alvorlig angrep av fungus gnatt, det heter de på engelsk men jeg syns sorgmyggor er et mye bedre navn – og da måtte jeg til med en omgang med pesticider, likte det ikke men det hjalp med den ene gangen og har ikke hatt noe siden. Men har ikke kjøpt noen stueplanter siden heller og det er jo ofte slik de kommer, med nye planter. Men takk for tipset, hvis problemet kommer tilbake skal jeg prøve dette :-)

  SvaraRadera
 18. Tänk jag gick direkt till kylen och kollade mina små påsar med nematoder :) Det andra tipset ska jag testa direkt. För sorgliga myggor finns här och snart är det dags för sådd. Tack för bra tips :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 19. Tack bra tips!! Det är ju så tråkigt att få sådden förstörd innan den knappt kommit igång... Önskar dig en skön söndag! Katarina

  SvaraRadera
 20. Tack för det receptet! Och att du delar med dig hur dessa sorgmyggor ska bekämpas, myggor som jag hittills varit helt omedveten om. Hyacinter skrev du...måste kolla krukväxterna.
  Ha det gott!
  /Cia

  SvaraRadera